Esileht Kodunurk Kust saada nõukaaegsete toitude retsepte?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 94 )

Teema: Kust saada nõukaaegsete toitude retsepte?

Postitas:
Kägu

Tahaks vanu häid toite, tänapäevased ei kõlba kuhugi.
Või ei saagi tänapäeva toiduainetest häid toite?
Hea, kui keegi oskaks ka soovitada, mis asjad maitsevad veel praegugi nagu vanasti- keeduvorst, või, majonees, sai, moosid-siirupid?
Häid kohukesi ja kodujuustu vist enam ei saagi, leib on vaid kilekotis, jäätised liiga magusad ja võõraste maitsetega, marmelaad ja sefiir keemilised.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Osta pakk nostalgiamaitseainet ja kõik su kotletid ning kohukesed maitsevadki “nagu vanaema tehtud”.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt
Postitas:
kitah

jummel küll, raamatukogud on täis vanu kokaraamatuid.
Minu lemmikuid oli kaks – Toit – tervise varaait, ja siis oli üks väiksema formaadiga sihuke rohekaruuduline. seal oli isegi leivasupi retsept sees, mida muidu mitte kuskil ei olnud 🙂
Siis olid veel head Atlandi kalu toiduks, Piimatoidud, Munatoidud, veel mingid eraldi õhukesed raamatukesed olid. Aga vat just need kaks. Kui ma õigesti mäletan, siis see teine anti nüüd vabariigi ajal isegi uuesti välja, paras selline nostalgialaks 🙂

https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?91837

https://www.vanaraamat.ee/Maimu_Eesmaa_Aliide_Kuusvek_ja_Salme_Masso_Valik_toiduretsepte_Valgus_1965_10387-10.htm

Üles leidsin – Valik toiduretsepte.
Ja päris huvitav oli veel Rahvaste toite.

aga vat selles esimeses raamatus reklaamiti aina sihukest asja nagu fermenteeritud piimavalgukreem. kas keegi seletaks ära, mis asi see siis tegelikult oli?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Just, pead nõuka-aegsed kokaraamatud üles otsima.
Näiteks 1965a välja antud ‘Valik toiduretsepte’ (Eesmaa, Küüsvek, Masso)

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tunnista endale, et oled vanaks jäänud ja su maitsemeeled lihtsalt ei tööta enam nagu varem.

Please wait...
Postitas:
kitah

jäätist võiks ise teha, siis saad vähemasti suhkrukogust reguleerida ja et ei ole seda lollakat aspartaami sees, mida nad igale poole topivad, ja niisama sama lollakat maisi/glükoosi/fruktoorisiirupit/modifitseeritud tärklist.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tahaks vanu häid toite, tänapäevased ei kõlba kuhugi.

Või ei saagi tänapäeva toiduainetest häid toite?

Hea, kui keegi oskaks ka soovitada, mis asjad maitsevad veel praegugi nagu vanasti- keeduvorst, või, majonees, sai, moosid-siirupid?

Häid kohukesi ja kodujuustu vist enam ei saagi, leib on vaid kilekotis, jäätised liiga magusad ja võõraste maitsetega, marmelaad ja sefiir keemilised.

Tegelikult on sinu maitsemeel vananemise käigus nüristunud ja seda protsessi tagasi keerata ei saa.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Facebookis on grupp nostalgilised toidud vms? Seal näeb tihti neid vanaaegseid toite, keegi ei kummita mingi ida aasia nuudlitoiduga.

Please wait...
Postitas:
Kägu

jäätist võiks ise teha, siis saad vähemasti suhkrukogust reguleerida ja et ei ole seda lollakat aspartaami sees, mida nad igale poole topivad, ja niisama sama lollakat maisi/glükoosi/fruktoorisiirupit/modifitseeritud tärklist.

Premia osad jäätised (Regatt näiteks) on vanade Tallina Külmhoone retseptide järgi tehtud. Ärge lihtsalt ostke igasugu jõledusi.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mul pool riiulit nõukaaegseid kokaraamatuid täis. Vahel harva, kui sealt midagi vaatan a la taigna tegemisel. Enamus sööke seal küll isu ei tekita.

Pigem on asi selles, et elad külluse ajastul ja seetõttu ei vaimustu ühestki söögist enam. Kui menüü oli piiratud ja enamuse ajast kehvake, kartul ja soust ja igasugune söögitegemine on pikk protseduur, siis vahel harva pakutavad peenemad road tekitavad üleva tunde. Ma olen täitsa kindel, et kui sulle kõik see nõukaegne kraam ette panna, siis ei tunne sa samasugust emotsiooni nagu tol ajal.

Moosi tehti ju ise. Miks sa nüüd poest tahad? Kohuke on täna minu arvates küll palju parem. Nõukaajal oli kuiv ja pudises. Jäätis oli kõva nagu kivi, šokolaad ümber oli maitsetu ja kukkus kohe ära.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
kitah

see šokolaad kukub tänapäevalgi ära. see lihtsalt on nii, ta ei ole jäätise küljes kinni. ja kõva oli jäätis sellepärast, et oli puhtast piimast ja koorest. see idiootlik maisitärklis ei lase piimavalkudel kalgenduda ega jäätuda, sellepärast ongi jäätised pehmed – klassikaline näide – magnum.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Koorest jäätis ei ole kõva. Mul on endal jäätisemasin ja teen ainult koorest ja mõnus pehme tuleb. See nõukaaegne pidi vett sisaldama. Minul küll ei kuku praegu šokolaad mõistliku ajal jooksul süües ümbert ära ja sellel on šokolaadi maitse. Nõukaegsel puudus igasugune maitse, nagu küünlavaha oli.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Üks variant oma maitsemeele ergastamiseks on pidada vähemalt kaks nädalat süsivesikuvaba dieeti (keto dieeti).
Peale seda tunduvad enamus asju täiesti uue ja intensiivsema maitsega olevat. “Regatile” tuleb tagasi see algupärane maitse jne.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Üks variant oma maitsemeele ergastamiseks on pidada vähemalt kaks nädalat süsivesikuvaba dieeti (keto dieeti).

Peale seda tunduvad enamus asju täiesti uue ja intensiivsema maitsega olevat. “Regatile” tuleb tagasi see algupärane maitse jne.

Kas puuvilju ja suhkruasendajaid ka ei tohi tarbida? No a la steviat?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tahaks vanu häid toite, tänapäevased ei kõlba kuhugi.
Või ei saagi tänapäeva toiduainetest häid toite?

Ikka saab. Lihakraam + aedviljad, kala – pole seal suurt midagi muutunud. Hakklihakaste, hakkliha-kapsa hautis, vormiroad kartuli, riisi, tatra või makaronidega, juurviljasupid ja hautised, seljanka, kanasupp, borš, ühepajatoidud, kotletid, pikkpoiss, paneeritud või hautatud kala, kalasoust jne, jne. Kõiki teen.
Õuna- ja rabarberikoogid, vahukoore-maasika tordid, marjakissellid – midagi pole ju muutunud.
Makaronidel pole häda midagi, leia endale sobiva maitsega sort. Kartuleid on praegu palju paremaid kui vanasti. Lihaga on nii ja naa, aga lõpuks leiavad kõik endale meelepärase firma või taluniku, kelle käest või kust või millise firma oma osta. Mere- ja järvekala maitse ei sõltu riigikorrast.
Mina küll kurta ei saa, et vanu toite pole millestki valmistada. Mäletan veel hästi nõukaaega, kui tegid seda, mida parasjagu poest leidsid, mitte seda, mida parasjagu tahtsid. Praegu seda muret enam pole.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Üks variant oma maitsemeele ergastamiseks on pidada vähemalt kaks nädalat süsivesikuvaba dieeti (keto dieeti).

Peale seda tunduvad enamus asju täiesti uue ja intensiivsema maitsega olevat. “Regatile” tuleb tagasi see algupärane maitse jne.

Kas puuvilju ja suhkruasendajaid ka ei tohi tarbida? No a la steviat?

Küsimus ei ole kalorites ega kaalulangetuses vaid maitsemeelele magusatest asjadest ajutise puhkuse andmises. Stevia on magususe mõttes sama mis suhkur või muu suhkruasendaja, kasvõi aspartaam. Ei ole mõtet enda maitsemeelt üldse suhkruasendajatega lollitada, sest selles ongi probleem.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tunnista endale, et oled vanaks jäänud ja su maitsemeeled lihtsalt ei tööta enam nagu varem.

Mina olen ka vana, aga kuidas mulle siis paljud tänapäevased asjad valusalt magusad tunduvad kui ma nüristunud olen??

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Võin lohutuseks öelda, et saab küll teha traditsioonilisi toite õige maitsega. Minu ema oli kokk ja koolitas mu nö oma käe all välja. Praegugi teen enamuse toite kodus ise. Olen vaid osasid veidi tervislikumaks timminud, nt vähendanud rarva või suhkrusisaldust. Väike oma käekiri teeb asja veel paremaks. Pereliikmed ja sugulased koguaeg kiidavad, et meie kodus saab maitsvat toitu. Ajakuluga tuleb ka arvestada- nt juba korraliku kondipuljongi keetmine värskekapsa vm supile võtab ikka aega.
Jõudu 🙂

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tahaks vanu häid toite, tänapäevased ei kõlba kuhugi.

Või ei saagi tänapäeva toiduainetest häid toite?

Hea, kui keegi oskaks ka soovitada, mis asjad maitsevad veel praegugi nagu vanasti- keeduvorst, või, majonees, sai, moosid-siirupid?

Häid kohukesi ja kodujuustu vist enam ei saagi, leib on vaid kilekotis, jäätised liiga magusad ja võõraste maitsetega, marmelaad ja sefiir keemilised.

Kahjuks ei oska soovitada, valmisprodukte kauplusest.
Vanakooli retsepte leidub aasta kalender-raamatutes. Vähe koostisosad retseptides ja keedised, moosid kõik on esindatud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tunnista endale, et oled vanaks jäänud ja su maitsemeeled lihtsalt ei tööta enam nagu varem.

Mina olen ka vana, aga kuidas mulle siis paljud tänapäevased asjad valusalt magusad tunduvad kui ma nüristunud olen??

Lapsele ja noorele ei tundu maiustused kunagi liiga magusad. Ta võiks magusat terve päeva süüa.

Õnneks hilisemas me elus ei vaja magusat nii palju ega pole isu.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Aga milleks süüa magusat, kui see magus pole? Mida magusam, seda vähem ma seda koguselt söön.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tahaks vanu häid toite, tänapäevased ei kõlba kuhugi.

Või ei saagi tänapäeva toiduainetest häid toite?

Ikka saab. Lihakraam + aedviljad, kala – pole seal suurt midagi muutunud. Hakklihakaste, hakkliha-kapsa hautis, vormiroad kartuli, riisi, tatra või makaronidega, juurviljasupid ja hautised, seljanka, kanasupp, borš, ühepajatoidud, kotletid, pikkpoiss, paneeritud või hautatud kala, kalasoust jne, jne. Kõiki teen.

Õuna- ja rabarberikoogid, vahukoore-maasika tordid, marjakissellid – midagi pole ju muutunud.

Makaronidel pole häda midagi, leia endale sobiva maitsega sort. Kartuleid on praegu palju paremaid kui vanasti. Lihaga on nii ja naa, aga lõpuks leiavad kõik endale meelepärase firma või taluniku, kelle käest või kust või millise firma oma osta. Mere- ja järvekala maitse ei sõltu riigikorrast.

Mina küll kurta ei saa, et vanu toite pole millestki valmistada. Mäletan veel hästi nõukaaega, kui tegid seda, mida parasjagu poest leidsid, mitte seda, mida parasjagu tahtsid. Praegu seda muret enam pole.

Lihakraam ja hakkliha- antibiootikumidega kasvatatud, ei maitse nii nagu vanasti, hakkliha liiga väherasvane. Aedviljad- väetatud ja kemikaalidega kasvatatud, ei maitse. Nõukaajal kemikaale ei kasutatud.
Piimatooted nt. vahukoor- ei ole enam nii rasvane nagu vanasti ja ei lähe korralikult vahtu.
Kartulid- uued tundmatud välismaised sordid, vana head enam ei saa.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

misasjad on nõukaaegsed toidud? mis on üldse toitudel pistmist riigikorraga?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
nyah nyah

Nõukaajal kemikaale ei kasutatud? Arvad, et seda Pandivere fosforiiti oli pommide tegemisex tarvis?

Tänapäeval on tootja kohustatud pakendile märkima KÕIK koostisosad & lisaained, mille lugemisex on kyll vaja luupi & mõningaid teadmisi. Toona polnud pakendeidki, keerati su heeringas & kapsapea eilsesse Pravdasse, sellest võisid lugeda, kuidas vabade rahvaste murdmatu liit on väetisetootmise viisaastakuplaani täitnud nelja aastaga. Hurraa.

Maavanaema võis ju kasvatada oma porgandeid ilma koleda keemiata, aga tänapäeval teevad mahetootjad sedasama.

Please wait...
Postitas:
Kägu

misasjad on nõukaaegsed toidud? mis on üldse toitudel pistmist riigikorraga?

Kuna nõukaajal olid toiduained defitsiit ja sageli polnud poes eriti valikut, siis üsna lihtsatest asjadest (nt sai, leib, piim, liha, muna, kartul) leiutati 100 rooga. Retseptid olid lihtsad, koostisaineid vähe. Retseptid võisid üsna sarnased olla, vahel tuli erinevus vaid valmistamise tehnoloogiast (näiteks kaerahelbeküpsiseid sai mitut moodi teha) või ühe koostisosa erinevusest (nt teekreem). Kõik jäägid kasutati ka ära – nt tahke sai, leib; siseelundid: maks, neerud, pugud, aju, keel jt.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Aga milleks süüa magusat, kui see magus pole? Mida magusam, seda vähem ma seda koguselt söön.

Mina ka sellest aru ei saa. Virisemine magustoitude üle, et need on liiga magusad?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

misasjad on nõukaaegsed toidud? mis on üldse toitudel pistmist riigikorraga?

Kuna nõukaajal olid toiduained defitsiit ja sageli polnud poes eriti valikut, siis üsna lihtsatest asjadest (nt sai, leib, piim, liha, muna, kartul) leiutati 100 rooga. Retseptid olid lihtsad, koostisaineid vähe. Retseptid võisid üsna sarnased olla, vahel tuli erinevus vaid valmistamise tehnoloogiast (näiteks kaerahelbeküpsiseid sai mitut moodi teha) või ühe koostisosa erinevusest (nt teekreem). Kõik jäägid kasutati ka ära – nt tahke sai, leib; siseelundid: maks, neerud, pugud, aju, keel jt.

See ei ole mitte nõukaajast alguse saanud, vaid mõistuspärane, raiskamist võimalikult vältiv elamiseviis ammu enne, kui kommud üldse oma Kapitaligi kirja panid. .

Please wait...
Postitas:
Kägu

Aga milleks süüa magusat, kui see magus pole? Mida magusam, seda vähem ma seda koguselt söön.

Mina ka sellest aru ei saa. Virisemine magustoitude üle, et need on liiga magusad?

Liiga magus pole ju maitsev. Ka magustoidus peab maitse tasakaalus olema, mitte nii et uhad aga suhkrut sisse ja siis on magustoit.

Please wait...
Postitas:
Kägu

osta.ee st olen vanu raamatuid kokku ostnud.
Ja kui kriis, siis uurin neid. Alati leidub toite,mida unustanud või seal palju lihtsamad.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina olen nõuka-ajast pärit ja aeg-ajalt kodus ikka midagi lapsepõlvekodu retseptidest teeme, aga mulle tundub, et need maitsed on siiski pisut teistsugused kui varem. Ilmselt on toiduained üksjagu muutunud, kasutatakse palju uusi maitseaineid kunagise sool-pipar ja kaneel-suhkur kõrval jms.

Mul üks vana sugulane armastab ikka ütelda, et vene ajal andis põllule loobitud kanasitt porgandile hääd maitset juurde, aga tänapäeva mahemajandus võtab viimsegi maitse ära.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 94 )


Esileht Kodunurk Kust saada nõukaaegsete toitude retsepte?