Eks tulebki väiksemast ja odavamast alustada noorena. Minu esimene korter Tallinnas oli 16-ruutmeetrine ühikatuba, siis tuli hinnaralli ja sain selle edasi müüa nii, et saingi endale suurema korteri sissemakseks raha. Abi kelleltki loota ei olnud, olen pärit “ääremaalt”, nii et vanematel olid palgad väikesed, neil endal oli raske hakkama saada. Nii et selle esimese väikese korteri jaoks tuli ise säästa, paar aastat tegin lisatööd, rügasin korralikult (seni üürisin koos paari sõbrannaga korterit, et odavamalt läbi saada), aga ostetud sain. Järgmine korter oli mul juba 2-toaline 😀
Siis tuli kohtumine praeguse abikaasaga, nii et mingi hetk ostsime ühise ja suurema korteri. Abikaasal oli u 12 aastat tagasi ostetud korter, osa rahast selleks kraapis ise kokku, sai üsna mõistliku kuumaksega ka pangalaenu (ta on nagu minagi tööotsinguil omal ajal Tallinna tulnud, ei ole sellist peret, kes oleks saanud rahaliselt aidata, tuli ise enda eluolu eest hoolt kanda).
Praeguste hindade juures tuleb ilmselt noorel valida, kas uhke või taskukohane. Mingi aeg oli Kredexi käendusel võimalik 10% omaosalusega osta. Kui u 70 000 maksev korter vanemasse majja osta, siis peaks endal olema u 7000, kui väga tahta, siis võimalik ka ise säästa. Mulle tundub, et praegused noored ei karda ka niiväga pangalaenu, nii et ostetakse ka kallimaid kortereid, uutesse majadesse, nii et laenu kuumakse minusuguse ettevaatliku inimese jaoks on ikka üüratu. Mitu mu nooremat (alla 30 a) töökaaslast on just uude majja korteri ostnud. Ja ei ole mingid kõrgepalgalised, ala, millel töötame, on selline, et seal sörgib palk kogu aeg Harju keskmise sabas, seda keskmist ei ole seni veel saavutanud.
Tallinnasse korteri ostmine tähendabki seda, et ostad, aga maksad ka ülejäänud elu seda pangalaenu.