Minu palk ei olnud loomulikult kohe tööle asudes vanematest mitu korda kõrgem, nad saavad ikkagi umbes keskmist palka, mitte miinimumpalka. Ma vastandusin käole, kes ütles, et vanemate poolt sissemaksurahaga toetamine on elementaarne. Kas alles tööle asunud madala palgaga noor peab saama kohe korteriomanikuks? Millest ta seda pangalaenu üldse maksab, kui tal nii madal palk on? Pangalaen on muidugi odavam kui üürimine, aga siis ei saagi elada veel üksi, kui hammas peale ei hakka.
Jälle see, et kui mina noor olin, siis mina küll… Minu vanaema elas üldse sõja ajal ja mõni kord mitu päeva järjest ei söönud ja magas kartulikeldris.
Kui vanematel on rahaliselt võimalik, siis oleks finantsiliselt arukas võimaldada lapsel korter osta varem, mitte hiljem. Puhtalt protsentide ja numbrite kalkulatsioon. Väikelaen sissemakseks on kehvem variant, kui vanematelt intressivaba laen. Kaks aastat kauem üürikas elamine on pere finantsile kehvem variant, kui väikelaenuga varem korteriost. jne
Aga eks peredel ongi erinev kokkuhoiu ja usalduse tase. Meie peres kõik 4 last said midagi korteri sissemakseks. Vanemad lapsed said vanematelt, nooremate puhul aitasid vanemad lapsed juba noorematele sissemakset anda. Minul on juba olemas lisakinnisvara, mida hoian mõttega, et see finantseerib minu lapse omaette kolimist, kui peaks olema vajadus.
Veelkord – see kägu, keda ma tsiteerisin, ütles, et normaalsed vanemad annavad lastele korteri sissemaksu, ikka nii 15 tuhat eurot. Teine kägu ütles, et tema ei anna, parem investeerib laste haridusse, mille peale see esimene kägu ütles, raudselt sul polegi üldse seda raha üldse. Sest sa pole normaalne vanem, kui ellu astuvale madala palgaga lapsele korteri sissemaksu ei anna.
Sina räägid üldse intressivaba laenu andmisest, mis on ju teine asi. Normaalse lapsevanemana oleksid pidanud ikka 60 tuhat eurot panustama oma laste korteriostudesse, ilma seda tagasi ootamata.
Lugesin läbi, ajad päris kenasti segi kes mida ütles seal ja mis summadest jutt käis. Võta emotsiooni vähemaks.
Minu meelet peaks ka see vanem, kes seda saab endale lubada, raha lihtsalt niisama andma. Ega Tallinnasse 5-15 tuhande eest ei saa kortaliku korteri sissemakset, ikka peab laps teist sama palju juurde panema. Ja kui vanem EI TAHA raha anda lapsele, sest ta juba teab ette et on nii s*** vanem, et ta varsti vanadekottu saadetakse ja vaatamagi ei tulda, siis ta saab anda lapsele laenu, täiesti notraiaalselt vormistatud intressivaba laenu. Mina oma peres ei kujutaks ette, et keegi kelellegi laenu annab.
Antakse tagasi ootamata, aga tagasi saadakse mitmekordselt. Sest me oleme kokkuhoidev pere ja ei ole oma kasu peal väljas, vaid et perl tervikuna läheks võimalikult hästi. Ja mina ei oota oma midagi lastelt tagasi, peale hea läbisaamise.
See käib spiraali mööda – kui vanemad annavad sulle hea stardipositsiooni, saad sina varem hakata koguma oma lastele head stardipositsiooni ja vanematele mugavamat vanaduspõlve. Ja nii muudkui põlvkondasid mööda edasi. Eks selle pärast ongi peresid, kus silmi pööritatakse, et lastele midagi andma peaks, sest nemad oma vanematelt ju ei saanud ja ikka veel ise siplevad selle tõttu. Veel hullem on muidugi, kui tegelikult saadi oma vanematelt, kas või tasuta lastehoidu varakult pensionile jäänud ema käest, aga ikkagi oma lastele midagi ei võimaldata, las saavad hakkama nagu saavad.
See kinnisvara maksab 150 tuhat, mida lapsele andmise mõttega ostsin, mitte 60, aga võibolla peavad nad jah, seda müüma ja kahe peale jagama, kui kümne aasta jooksul teist veel ei jõua osta.
Mida üldse Tallinnas 60 eest saab?
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 11.02 09:05; 11.02 09:39; 11.02 12:28; 11.02 12:58;