Esileht Kodunurk Kuumaõhufritüür vs tavaline küpsetusahi

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 152 )

Teema: Kuumaõhufritüür vs tavaline küpsetusahi

Postitas:
Kägu

KÕfritüüri fb lehelt lugesin kellegi kurtmist, et muna ei saa seal valmis. Ja siis osad kommenteerisid, et nemad hoiavad seal muna 20 min sees, ja siis saavad poolvedela (koorega) muna. Jäin mõtlema, et mis mõte on siis muna seal teha, kui pliidil valmib see kaks korda kiiremini. Või, ma ei saanud hästi aru?

Mina teengi muna pliidil. Polegi mõtet seal teha – kui just mingit omletti vms ei tee. Aga seegi on pannil parem.

Aga, kas omletti teed koogivormis, mitte võre peal?

Kas fritüüris saaks ka kruubiputru teha koogivormis?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

KÕfritüüri fb lehelt lugesin kellegi kurtmist, et muna ei saa seal valmis. Ja siis osad kommenteerisid, et nemad hoiavad seal muna 20 min sees, ja siis saavad poolvedela (koorega) muna. Jäin mõtlema, et mis mõte on siis muna seal teha, kui pliidil valmib see kaks korda kiiremini. Või, ma ei saanud hästi aru?

Mina teengi muna pliidil. Polegi mõtet seal teha – kui just mingit omletti vms ei tee. Aga seegi on pannil parem.

Kas seal mitte sama oht koorega munal plahvatada pole, nagu mikros? Või pannakse see veel eraldi kuhugi veenõusse?

Vabandust, kui loll küsimus aga pole ise nagu selle peale tulnudki, et muna õhufritüüris “keeta”.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mina pistan omleti vormidesse ja fritüüri

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Huvitaks just eriti nende kogemus, kellel on tavaline küpsetusahi ka olemas – kas fritüür on kiirem, parem?

Mis mõttes küõsetusahi KA olemas. Usun, et pole inimesi, kellel ahju poleks.

Kujuta ette – mõnel pole isegi kodu mitte, sa elukauge inimene.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

On olemas ka mõned kuumaõhufritüüri funktsiooniga praeahjud. Näiteks Teka Airfry. Kui vähegi päriselt kokkaja oled, siis fritüürist ei piisa.

ma saan kirjeldusest aru, et siin ahi ei olegi eriline, ainult küpsetusplaat on? ehk siis võiksin endale lihtsalt eraldi plaadi osta olemasolevasse ahju?

Sisuliselt küll, kui kasutada pöördõhu funktsiooni. Mis see kuumaõhufritüür ikka muu on, kui väike pöördõhuga ahi.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Huvitaks just eriti nende kogemus, kellel on tavaline küpsetusahi ka olemas – kas fritüür on kiirem, parem?

Mis mõttes küõsetusahi KA olemas. Usun, et pole inimesi, kellel ahju poleks.

Väga paljudes korterites pole praeahju. Esimesena meenuvad need ühikatüüpi 16-20-ruudused korterid. Nendes on väga tihti miniköök, kus ühes tükis kraanikauss, pliidiplaadid ja külmik.

Meie maakodus on praeahi vaid puupliidil või tavalises ahjus pärast kütmist saab küpsetada.  Need kumbki pole sellised, et tuleb mõte ja teen kohe kiirelt ahjus miskit. Maja on nii ammu ehitatud, et sel ajal oligi vaid puupliit ja ei muud. Kui kiirelt vaja süüa teha ja pliidi all pole tuld, siis on kasutusel väike elektripliit, mis muul ajal seisab sahvris.

Kuumaõhufritüür on meil seal väga tihti kasutusel.

Teises kodus on praeahi ka ja seal küpsetan enamasti vaid kooke. Lihakraam saab kõik kuumaõhufritüüris tehtud. Kahele inimesele tehes mahub koos lihaga ka muu kraam sinna. Kui rohkem inimesi, siis juurikad valmivad pliidil potis.

Ma olen väga rahul, et see ost sai kunagi tehtud. Algselt maakoju ja sealse kasutusmugavuse pealt soetasin teise koju ka.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul tavalisel ahjul võtab umbes 10 minutit, et 200 kraadini jõuda. Ahi umbes 5 aastat vana Electrolux, nii et ei ole mingi ürgaegne isend. Fritüür on selleks hetkeks juba 10 minutit toitu valmistanud.

Kõige rohkem kasutan fritüüri hoopis munade “keetmiseks”. Hea ja mugav, ei pea vee ja pliidiga mässama.

Teen ühe portsu friikartuleid (ahjus ühte portsu teha on tüütu ja võtab kaks korda rohkem aega), sooje kattega võileibu, tortiljapitsat, küpsetan verivorste, grillvorste, krõbedaid maitsestatud kikerherneid, magusatest asjadest koogipalle. Krutoone salatite juurde on ülimugav teha, parem ja kiirem kui ahjus.

Kuna mul on väike fritüür (ei ole lihtsalt suuremat tarvis), siis tervet kana jms teinud ei ole. Peekoni küpsetamine ei olnud hea, pritsiv rasv läheb suitsema. Sealihalõike ükskord üritasin teha, aga ahjus on neid siiski mugavam teha. Väikeses kopsikus saab ainult 1-2 tükki korraga teha, pidev keeramine on tüütu ja kippusid ka kuivaks jääma. Aga väikesed kanapoolkoivad või marineeritud broilerifileeribad on fritüüris väga head tulnud.

Internet on retsepte täis, igasuguseid asju saab sellega teha.

+3
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas seal mitte sama oht koorega munal plahvatada pole, nagu mikros? Või pannakse see veel eraldi kuhugi veenõusse?

Võivad plahvatada, kui liiga kõrge temperatuuriga küpsetada. Muna “keetes” vett fritüüri ei pane ja eraldi nõud ka ei kasuta. Otse külmkapist fritüüri kopsikusse ja kohe küpsetama. Paar korda on muna mõranenud ilmselt juba enne kannatada saanud koore tõttu.

Minu fritüür on 1500 W. Muna keedan nii, et seadistan temperatuuri 130 kraadi peale ja siis küpsetan 15 minutit. Vahepeal midagi ei tee. Tulevad ilusad läbiküpsenud munad.

Eks need fritüürid on erinevad ja inimestel on erinevad ootused keedumunale. Kes tahab vedelamat, see peaks siis vähem aega küpsetama. Kellel munad tooreks jäävad, see peaks kas siis natuke temperatuuri tõstma või küpsetusaega pikendama. Tasub katsetada.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu fritüür on 1500 W. Muna keedan nii, et seadistan temperatuuri 130 kraadi peale ja siis küpsetan 15 minutit. Vahepeal midagi ei tee. Tulevad ilusad läbiküpsenud munad.

Aga, mis see point on? Pliidi peal valmib kõvaks keedetud muna ju 10 min koos vee keema minekuga. Mis mõte on siis fritüüris muna keeta, kui pliidil saab kiiremini?

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Hm, nimetada muna keetmist pliidil vee ja pliidiga mässamiseks. Paned vee potti ja munad sisse ning pliidile – ongi kogu mässamine.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Misasi on läbiküpsenud muna?

+1
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kõige rohkem kasutan fritüüri hoopis munade “keetmiseks”. Hea ja mugav, ei pea vee ja pliidiga mässama.

Issand, isegi munakeetmine on vee ja pliidiga MÄSSAMINE 😀 😀 😀

Sa kraanist vett klaasi lasta ikka suudad või on jube kraani ja klaasiga mässamine ja parem ostad neid imemisotsikuga pudeleid?

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vees keetes on muna max 7 minutiga läbi küpsenud. Milleks need lisa 8 minutit vajalikud on?

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Muna, mis ei ole seest vedel?

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga, mis see point on? Pliidi peal valmib kõvaks keedetud muna ju 10 min koos vee keema minekuga. Mis mõte on siis fritüüris muna keeta, kui pliidil saab kiiremini?

Pliidil pead ju ikka jälgima, et millal vesi keema läheb ja siis aega võtma hakkama. Pealegi kipub tihti potis vesi liiga suure hooga keema, kaas põrub peal, vett pritsib. Mina saan küll aru, miks fritüüris mugavam on – lihtsalt paned sisse ja kui piiksub, siis võtad välja. Ja minu puhul konkreetselt on argument ka see, et pliit on gaasipliit, aga fritüür kasutab elektrit – kokkuvõttes on odavam.

+1
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul Philips XXL ja peale selle ostu olen oma pöördõhuga ahju kasutanud vaid loetud korrad, sest fritüür on nii palju mugavam ja parem lahendus. Mul on ostetud ka kõik need lisad, mis samuti pidevalt kasutuses sh koogivorm, muffinivormid, grillrest, vardad, jaotur, kaas (et toit ringi ei lendaks ja rasva ei pritsiks küttekehale). Peres 5 liiget, meile täpselt paras suurus. Kasutan ka selliseid toidunõusid, mis kannatavad kuni 200 kraadi ja teen osad road sinna sisse otse valmis nt ahjuõun, puder, brie juust.

Kasutan:
Omlettide tegemiseks – elu parimad omletid!
Juurviljade/liha jmt grillimiseks nii varrastel, restil kui ka lihtsalt küpsetuspaberil.
Juustu grillimiseks&soojendamiseks – nt brie.
Õuna-pirni jmt küpsetamiseks – nt jäätis ja ahjuõun kaneeliga.
Juurvilja-puuvilja krõpsud jmt.
Mereandide küpsetamiseks – kala tuleb täiuslik, krevetid ka.
Kookide küpsetamiseks – tean minuti pealt, mis kook kaua ahju vajab ilma, et peaksin kontrollima või küpsetusaega muutma. Tavaahjus mul koogid ebaõnnestusid, aga fritis teen nii magusaid kui soolaseid kooke, pirukaid, leiba, muffineid jne.

Lisaks soojendan toitu (mikrouuni ei ole), sulatan sügavkülmaasju, sulatan võid küpsetamiseks ja üldse teen kõike, mida teha annab.

Julgeks fritüüri pidada oma seniseks parimaks praktiliseks ostuks, sest see on muutnud mu kokkamise mitu korda kiiremaks, mugavamaks ja tervislikumaks.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Muna, mis ei ole seest vedel?

“Kõvakskeenud” on siiani eesti keeles olnud.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Pliidil pead ju ikka jälgima, et millal vesi keema läheb ja siis aega võtma hakkama. Pealegi kipub tihti potis vesi liiga suure hooga keema, kaas põrub peal, vett pritsib. Mina saan küll aru, miks fritüüris mugavam on – lihtsalt paned sisse ja kui piiksub, siis võtad välja. Ja minu puhul konkreetselt on argument ka see, et pliit on gaasipliit, aga fritüür kasutab elektrit – kokkuvõttes on odavam.

Mul on induktsioonpliit, mis tähendab, et vesi läheb keema minutiga. Ja pliidil on ka taimer, mis arvestab ise keemisaega. Ei pea midagi kuskil jälgima.

See on ka väga naljakas jutt, et fritüüris on sellepärast mugavam, et siis ei pea “mässama” või et äkki keeb vesi potis liiga suure hooga.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

See on ka väga naljakas jutt, et fritüüris on sellepärast mugavam, et siis ei pea “mässama” või et äkki keeb vesi potis liiga suure hooga.

No aga naera siis, tunne end vabalt. Inimesed teevad asju erinevalt ja hindavaid erinevaid väärtusi – ei ole vaja naerda teiste valikute üle.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Muna ei keeda ju ometi kaanega!

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

No nöed, mis välja tuleb. Inimesed ei oska isegi muna keeta… 😀

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks, kas oskad ka selgitada? Tõenäoliselt mitte – ainult et ema tegi nii ja vanaema ka … Äkki lisad soolagi keedupotti? Tegelikult pole mingit vahet, ainult väga täpselt soovitud muna valmidusastme puhul on kaane puudumine oluline. Ma ei keeda mitte kui midagi kodus ilma kaaneta. Ka töötav kubu ei suuda täielikult ühe keedupoti tekitatavat veeauru sisse imeda.

+1
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

No aga naera siis, tunne end vabalt. Inimesed teevad asju erinevalt ja hindavaid erinevaid väärtusi – ei ole vaja naerda teiste valikute üle.

Saan aru, et inimestel on erinevad harjumused. Aga tahtsin aru saada, mis mõte on fritüüris muna keeta, kui seal küpseb see kaks korda kauem kui pliidil. Ei saa ju ometi olla, et mul on mugavam, kui muna keetmine võtab palju kauem aega.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Saan aru, et inimestel on erinevad harjumused. Aga tahtsin aru saada, mis mõte on fritüüris muna keeta, kui seal küpseb see kaks korda kauem kui pliidil. Ei saa ju ometi olla, et mul on mugavam, kui muna keetmine võtab palju kauem aega.

Pliidil potikaas põrub ja vett pritsib, noh. Kuidas sa aru ei saa 😀

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks, kas oskad ka selgitada? Tõenäoliselt mitte – ainult et ema tegi nii ja vanaema ka … Äkki lisad soolagi keedupotti? Tegelikult pole mingit vahet, ainult väga täpselt soovitud muna valmidusastme puhul on kaane puudumine oluline. Ma ei keeda mitte kui midagi kodus ilma kaaneta. Ka töötav kubu ei suuda täielikult ühe keedupoti tekitatavat veeauru sisse imeda.

Sest mune keedetakse kaaneta.

Kubu 😀 Jessas, kui väikes köök sul on? Ma panen kubu tööle vaid paar korda kuus, kui midagi väga haisvat praen, muidu mitte, pole vajadust.

0
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kus see kirjas on?

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kus see kirjas on?

Ei olegi varem sellist lollust kuulnud ega näinud, et neid kaanega keedetaks.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

https://sakala.postimees.ee/2383485/munade-keetmine

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mhmh. Mune keedetakse kaaneta, sest mune keedetakse kaaneta 😀 täpselt seda vastust ootasingi. Sa ei tea, ühesõnaga, miks. Lihtsalt alati on nii tehtud ja seepärast tehaksegi, onju. Üsna rumal vastus. Võiksid mitte sõna võtta sel teemal rohkem – vähemalt mitte enne, kui suudad ka füüsikaliselt ja loogiliselt põhjendada, MIKS.

https://sakala.postimees.ee/2383485/munade-keetmine

Nii? Ja see põhjus on siis …? Ka selle artikli kirjutaja ei ole teadnud, ilmselge.

Kubu 😀 Jessas, kui väikes köök sul on? Ma panen kubu tööle vaid paar korda kuus, kui midagi väga haisvat praen, muidu mitte, pole vajadust.

Eks see on su oma asi, aga kaaneta pott pliidil keemas ja kubu ei tööta – see on stseen mingist Õnne 13-st, mitte tänapäevast. Kui sind mu köögi suurus huvitab, siis mul polegi eraldi kööki, köök on osa elutoast ning maja on suur.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mhmh. Mune keedetakse kaaneta, sest mune keedetakse kaaneta täpselt seda vastust ootasingi. Sa ei tea, ühesõnaga, miks. Lihtsalt alati on nii tehtud ja seepärast tehaksegi, onju. Üsna rumal vastus. Võiksid mitte sõna võtta sel teemal rohkem – vähemalt mitte enne, kui suudad ka füüsikaliselt ja loogiliselt põhjendada, MIKS.

Imelik, et sul juba piinlik ei ole üha edasi jaurata. No mõtle ise natuke, millal ja miks mõnda toitu kaane all valmistatakse? Mis need põhjused võiks olla? Kas munade keetmisel on need põhjused olemas? Kas seal on vaja, et kuumus kiiresti tõuseks või äkki hoopis vastupidi? Kas on vaja neid pikalt madalal temperatuuril hautada? Vist mitte. Milleks see kaas? Mis need sinu “füüsikalised” põhjused on mune kaane all keeta, tarkpea?

+1
-5
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 152 )

Esileht Kodunurk Kuumaõhufritüür vs tavaline küpsetusahi