Esileht Ilu ja tervis Läbipõlemine

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 34 )

Teema: Läbipõlemine

Postitas:
Kägu

On leida palju juhendeid töö-eraelu tasakaalu ja kõige muu kohta mida teha et läbipõlemist vältida, aga mida ikkagi teha kui see piir on juba ilmselt ületatud? Kasulikke nõuandeid ei suuda leida.

Olen keskastme juht, kontoritöö, projektid tööasjad kuhjuvad ja venivad, inertsist ja pigem mujalt tulevaid, teiste poolt algataud asju teen ja osalen kaasa, aga midagi ise algatada lihtsalt ei suuda, mis tähendab et pikemaajalised eesmärgid lähevad aina hullemaks. Juba mingi algatamise peale mõtlemine paneb füüsiliselt käed (ja vahel ka pea) valutama. Eks seda “energia puudust” on (vaatamata praeguse aja peamiselt eemalt töötamisele) ülemuste poolt märgatud, ja positsiooni/vastutust on vähendatud ning igapäevane koosolekute kalender on palju lahedam, mis on ühtpidi hea aga teistpidi paneb muretsema palga ja edasise perspektiivi pärast, võibolla järgmisena mõeldakse koondamine välja. Kuidas siis kodulaenude jms kohustuste katmisega saab. Võtsin kiirkorras paar nädalat puhkust kus olin praktiliselt 100% väljas, aga see selgelt ei aidanud oluliselt. Kätes/jalgades/peas on jätkuvalt mingi vastik surin hommikust saadik, vahel on õhtul rahulikum aga pika intensiivsema päeva peale ka isegi hullem, kas selle nimi on ärevus?

+8
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ei ole kiiret ravi, paarinädalane puhkus võib isegi hullemaks teha, selle aja jooksul alles hakkad aru saama kui pekkis omadega oled.

Kui on läbipõlemine on vaja järjestikust puhkust kuu kuni mitu kuud. Selle aja jooksul pead õppima niisama olema.
Kui rohkem puhkust lubada endale ei saa, siis tee eesmärgiks iga öö magada tund kuni mitu rohkem kui sa arvad et vajad. Maga maksimaalselt nii palju kui torust tuleb.

Kui läbipõlemise on phjustanud töö, siis samal tööl sama koormuse ja muredega jätkamine pole pikaajaline lahendus.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Läbipõlemisest paranemine on väga pikaajaline protsess, pealegi iseenesest see ei toimu, tuleb teha elus ja suhtumistes muutusi

Just seda need üldised juhendid ütlevad, kahjuks pole sellest palju reaalset abi. Mis muutusi?

Kui rohkem puhkust lubada endale ei saa, siis tee eesmärgiks iga öö magada tund kuni mitu rohkem kui sa arvad et vajad. Maga maksimaalselt nii palju kui torust tuleb.

Torust tuleb 5-6 tundi, parimal juhul 7. Magama jään hästi vähemalt. Vahepeal proovisin humala-unerohuga und pikendada, viimasel ajal mitte, aga vahet polnud tegelikult.

Kui läbipõlemise on phjustanud töö, siis samal tööl sama koormuse ja muredega jätkamine pole pikaajaline lahendus.

Koormus ongi vähenenud/vähendatud, lihtsalt hirm on et võib järgmisena nulli väheneda ja see kohe mitte ei vähenda muresid. Kohustusi sai kunagi rumala peaga kahmatud, juba kodulaenu on veel üle 20a maksta koos kindlustuste ja muuga ligi 2 tuhat kuus ja kui võtaksin palgapausi jookseks see kohe valusalt pereelarvesse sisse. Pehmelt öeldes.

Töö osa mulle iseenesest meeldib, pingeline aga oluline, eneseteostus jne. Aga lisaks on eraelu poolelt abikaasaga üsna jahtunud suhe, mida pereterapeudiga proovime tegeleda, aga ausaltöelda isegi selleks on energiat väga napilt. Ilmselt on ka keskeakriis. Viimase vanema haigus ja hiljutine surm, oma pere poolt pole eriti kellegile toetuda. Sõpru vist pole pärast koroonaaega näinudki ega ühenduses olnud. Ilmselt need kõik kokk, töö on seal see suhteliselt väike põhjus, ma kahtlustan et  sealsed probleemid on kõige tagajärjed. Kuidas sa “puhkad” sellest kõigest?

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kohustusi sai kunagi rumala peaga kahmatud, juba kodulaenu on veel üle 20a maksta koos kindlustuste ja muuga ligi 2 tuhat kuus

Ega nii ongi, et kui tahad harjunud elustandardit säilitada, surud hambad kokku ja vehid tööl käia edasi või müüd selle ulmekalli elamise maha ja ostad jõukohase, siis saad rihma lõdvemaks lasta. Muid variante pole.

+14
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kumb siis olulisem on, kas eneseteostus või tervis? Ilma terviseta nagunii ei teosta ju midagi.

Tõsi, ilma terviseta ei teosta. Aga ilma teostuseta kipub elumõte üldse ära kaduma.

Viimase kõrval tuleks lähisuhte parandamine seada teiseks prioriteediks

Jah, see on täiesti teaduvustatud probleem. Aga vähe sellest, et see nõuab enam energiat kui mul võtta, on ka suured motivatsiooniküsimused. Üha enam on ‘kuidas’ asemel küsimus ‘aga milleks üldse’. Vahel kahtlustan, et kaasal midagi sarnast.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tegelikult meditsiiniline küsimus on: kuidas eristada kas on tegu depressiooniga või läbipõlemisega? Enne kui mingeid suuri otsuseid teha. Üks peaks olema ravitav või vähemalt edukalt leevendatav haigus juba perearsti poolt, teine pole üldse haigus vaid seisund ja ma ei teagi kes sellega aidata saaks. Või on need kuidagi seotud omavahel tekke ja ravi osas.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

saad end aidata ise tehes järjekindlalt eelpool nimetatut

Tehes mida täpsemalt, “muutusi”? Kas soovitus on, et lähen töölt ära ja tõmban üle 20a tehtud karjäärile vee peale, müün oma maja mis on lastele armsaks saanud ja kus on neil oma tuba ja ruumi väljas, võibolla ka lahutan abielu ja seejärel avastan, et tegelikult oli juurpõhjus depressioon mis mõne nädala õigete tablettidega on ravitav ?

+8
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu töö pea aasta on olnud inimvõimete piiril rapsimine. Ettevõtte sees toimunud muudatused on tekitanud olukorra kus oodatakse et suudad teha kõike. Juhtkond ei soovi mõista. Kuna corona tõttu on elu ka nii ebastabiilne olnud ei ole ka mujale vaadanud. Viimane kuu tundsin et nüüd on piir täis ma ei jaksa Kui enne käisin tööl rõõmuga siis nüüd iga pühap mõtlesin hirmuga uuele nädalale. Kuid püüdsin ikka edasi. Kuni tervis ootamatult  ütles üles. Nüüd olen pea kuu pikali. Ja ei tee mittemidagi.

Kui tahad seda vältida pead kohe pidurit tõmbama.

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kirjutan siis nii täpselt kui saan. Olulisim on suhtumise muutus. Sellega sa omapead toime ei tule. kuigi võid ju arvata et tuled. Niisiis selles osas oleks vaja spetsialisti abi

Mis on mu suhtumisel viga ja kuhu see muuta tuleks? Ja kes on selle valdkonna spetsialist?

Minu töö pea aasta on olnud inimvõimete piiril rapsimine. Ettevõtte sees toimunud muudatused on tekitanud olukorra kus oodatakse et suudad teha kõike. Juhtkond ei soovi mõista. Kuna corona tõttu on elu ka nii ebastabiilne olnud ei ole ka mujale vaadanud. Viimane kuu tundsin et nüüd on piir täis ma ei jaksa Kui enne käisin tööl rõõmuga siis nüüd iga pühap mõtlesin hirmuga uuele nädalale. Kuid püüdsin ikka edasi. Kuni tervis ootamatult  ütles üles. Nüüd olen pea kuu pikali. Ja ei tee mittemidagi.

Kõlab tuttavalt 🙁 Ma olen eluaeg tööhoolik olnud, seitse ametit ja see hoiab toonuse ülal, antud juhul mulle tundub et need muud eraelulised aspektid andsid mingi ootamatust suunast löögi. Samas ega ma mingit täiesti muud tööd ei suuda ette kujutada, eriti midagi sellist mis võimaldaks enamvähem kodulaenu teenindada.

Mida tähendab tervise ülesütlemine, tavaliselt on ju mingid konkreetsed diagnoosid, kui söandad avaldada? Ma ei oska ennast diagnoosida, ühtpidi olen paras hüpohondrik ja teistpidi on hirm et ei oskagi märka mingeid tõsisemaid ohumärke enne kui need käes on (mis on vist hüpohondria tunnus). Mingi kerge depressioon vist mul on niikuii, aga ei tea kas põhjus või tagajärg. Ja kolmandat pidi närib süütunne, et ei saa tööga (ja muuga) hakkama, olen laisk, saamatu ja mõttetu.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Läbipõlemine on väga tõsine asi, ise vahetasin töökohta ja alandasin koormust, sest tervis on kõige tähtsam. Keegi ei ütle sulle aitäh kui ennast poolsurnuks rabeled.

_

+15
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina arvasin ka, et olen läbi põlenud. Küllap olin ka, sest töö juurde minek tekitas ängi ja ärevust. Tööl tekkis ühe kliendiga väga ebameeldiv kogemus, sõimas mind värdjaks ja karjus, selle peale ulgusin mitu tundi leti taga, ülejäänud kliendid ei saanud aru, milles viga. No täiesti napakas situatsiion tagantjärgi vaadates. Lõpuks perearstile jõudes hakkasin kokutama, kirjutas antidepressandid ja rahustid, palus psühhiaatrile aja panna. Psühhiaater diagnoosis üldistunud ärevushäire ja depressiooni. Olin haiguslehel 4 kuud, vahepeal käisin vaikselt tööl figureerimas, klientidega ei tegelenud, veetsin lihtsalt töökaaslastega aega. Märkimisväärne paranemine toimis, kui asusin uuesti tööle. Samale kohale. Hetkel olen lapsega kodus olnud 1,5 aastat ja plaanin muutust tööelus, näen selle kallal ka vaeva.

Kuna läbi põlemine ei ole meil diagnoosiks, siis ei teagi, kas olin tol hetkel läbi põlenud, lisaks depressioonile ja ärevushäirele, või kas mõni neist tingis teise, ja et mis paranemisele tegelikult kõige rohkem kaasa aitas, kas mitmekuuline tööelust eemaldumine või just rutiini naasmine. Aga nüüd olen targem ja ei sunni ennast enam, hambad ristis, läbi töö: elu ja tervis on olulisem, OLULISEM.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mulle tundub, et sinu kõige suurem hirm ja kõigi pingete alus on siiski suur laenukohustus. Töö sulle meeldib, aga sa teed seda ärevusega ja see halvab töörõõmu. Kui sa ütled, et laenukohustust mitte kuidagi vähendada ei saa, siis tuleb tõesti muuta mõtlemist. Võtta päev korraga, sest hetkel on ju kõik hästi. Mitte muretseda võimaliku töökaotuse ja sellele järgneva pärast. Ja küll kuidagi siis ka saab, kui sa töö kaotaksid. Maailm pöörleb ikka edasi ja kolimine  väiksemale elamispinnale pole tegelikult midagi katastroofilist.

+16
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

https://hbr.org/2021/04/your-burnout-is-unique-your-recovery-will-be-too?utm_campaign=hbr&utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR1qC2Wdscr84h7eG6_uK6esvpJvMtvaaQwGxcW4sjaMN4zadnz5LwvZ5i8

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Läbipõlemisest räägitakse ju kogu aeg. Igalpool ja nii spetsialistid kui lihtsama töö tegijad.

Miks te ei enneta seda?

On ju täitsa selge see, et liiga suur tükk ajab suu lõhki, ehk et inimene ei saa teha näiteks kõiki asju korraga hästi. Mõtlemises peab tulema muudatus, selliselt, et suudate teha tööd ja ühildada pereelu, kasvatada lapsi ja maksta pangalaenu, midaiganes.

Reeglid mida mina järgin:

peale 18.00 ei tee ma ühtegi töökõnet telefonis

võõrad numbrid mulle ei helista (jah vahel mõtled, et ehk oli lastega midagi vms kuid üldiselt toimib)

nädalas pool päeva ma lihtsalt leban üksi magamistoas, pere ka ei sega

telekat ei vaata, sotsiaalmeediat minimaalselt

iga kuu üks raamat läbi lugeda

sõbrannadega saunas käik 1 x kuus

mehega regulaarsed ainult kahekesi kuhugi (suhtes 18 aastat)

3 x nädalas jooksen vähemalt 40 minutit, ndl vahetusel 2 tunnine jooks

suhtlen palju telefonis perega, sugulastega- kuidagi nii hea tunde tekitab alati

19.00 alates laste sõbrad saadan kodust ära, sest pereaeg on oluline.

töömeile loen, kui lapsed on magama pandud 23 alates ja siis 00 magama.

iga päev vähemalt 7 tundi und

ei ole ju keeruline või mis. Või loeb sealt edasi lapsepõlv, geneetika, veel miski?

+14
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks te ei enneta seda?

Selle kohta öeldi, et oleks ma pooltki nii tark kui mu ämm on pärast

Aga igaüks ei tea ega tunne ju oma piire. On 20 aastat töötanud 10-12 tundi päevas ja kõik korras, ja tore, saavutad palju jne. Miks ei peaks enam ei jõudma samamoodi? Kui ongi matemaatiliselt võimatu ühildada vähemat töötegemist ja pangalaenu pere jaoks?

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

No mis mina tegin. Läksin psühhiaatri juurde, sain AD-d. Samal ajal hakkasin kiiresti tööd otsima ja mõne kuuga ka leidsin teise töö. Palgas kaotasin, aga sellest jamast sain tasapisi välja. Ma saan aru, et sa ei tahaks oma elus nii palju muuta. Mina ka ei tahtnud, mu uus töö oli lausa teises linnas. Aga muud ei jäänud üle ja see oli parim otsus, mis ma senises elus teinud olen.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks te ei enneta seda?

Ma läheks lolliks, kui ma veel endale vabaks ajaks ka mingid kohustused mõtleks ja sellise hullu nimekirja, mida peab täitma.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Selle kohta öeldi, et oleks ma tagantjärele nii tark kui mu ämm on pärast…

Ei ole olemas sellist ütlust! Sellel pole ju üldse mõtetki.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Samal ajal hakkasin kiiresti tööd otsima ja mõne kuuga ka leidsin teise töö. Palgas kaotasin, aga sellest jamast sain tasapisi välja

Kuidas see uus töö aitab? Kas nende uute töödega pole mitte samamoodi nagu uute autode, majade, abikaasade, riiete jne – kaugelt vaadates paistavad alati paremad, aga 99% juhul õige pea saad aru et “different color, same shit” (vabandus keele pärast).

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Samal ajal hakkasin kiiresti tööd otsima ja mõne kuuga ka leidsin teise töö. Palgas kaotasin, aga sellest jamast sain tasapisi välja

Kuidas see uus töö aitab? Kas nende uute töödega pole mitte samamoodi nagu uute autode, majade, abikaasade, riiete jne – kaugelt vaadates paistavad alati paremad, aga 99% juhul õige pea saad aru et “different color, same shit” (vabandus keele pärast).

Võib küll aidata. Tuleb teha teistsugune valik: väiksema vastutusega, vähem suhtlemist, lastega/täiskasvanutega, teine asukoht jne. Võib muidugi tulla lausa kohutav shit, aga võib ka aidata. Ma ise ei ole kunagi elanud ja töötanud kohustuste teenindamise pärast (kohustused 2000 iga kuu ajavad mul juba sellele mõeldes iiveldama), aga läbi olen põlenud ikkagi, just töö iseloomu pärast. Tegin täieliku karjäärimuudatuse ja ei kahetse. Palgas ma ei kaotanud, aga “glamuuris” küll. Tööga ma enam uhkustada ei saa, aga tervis läks korda – magan öösiti, süda lööb normaalselt, suudan oma elule keskenduda.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu puhul aitas. Inimesed olid teistsugused, ülemused samuti. Mind toetati, kui seda vaja oli. Tundsin, et mind hinnati. Tasapisi tekkis taas enesekindlus ja siis juba ka motivatsioon tööd teha. Nii et ei ole igal pool päris same shit. Otsustades teadsin, et paar kuud haiguslehte mind ei aita, laenukohustused ei lubanud päris koju mehe ülalpeetavaks jääda. See uus töökoht oli nagu uue lehekülje keeramine.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Selline areng APna, et sain vahepeal aja psühhiaatri juurde. Ning ta hindas minujaoks üllatavalt, et siin pole üldse tegu primaatselt läbipõlemisega, vaid see üldistunud ärevushäire on tingitud eraeluslistest teguritest a la hilimas eas uue lapse saamine, samal ajal äravajunud suhe kaasaga, vanemate surm jms. Soovitati tööl rahulikult edasi käia ja suhteid korda ajada eelkõige pereterapeudi abil. Muidu mitte ei lahenda, vaid tekitan juurde stressi ja probleeme.
Vaat kus lops

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Töökeskkonna probleem

Kommentaar eemaldatud

2.14. kasutatud omavolilist kooskõlastamata reklaami.

Perekooli moderaator.

0
0
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Miks ometi?

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Alusta psühhiaatrist. Täitsa võib olla, et saad ravimitest abi. Mul oli kahe aasta eest natuke hullem seis kui sul praegu, ma nägin õudusunenägusid, reaalselt ei suutnud autost välja astuda, et tööle minna. Õnnestus vahetada töökohta, hakkasin käima tööl lausa teises linnas. Uus töö oli varasemaga sarnane, aga mitte päris sama. See sarnase töö tegemine teises asutuses oli nagu restart – sissetulek säilis, aga sain võimaluse justkui otsast alustada. Sain aru, miks ma just sellist tööd teha tahan. Paranemine võttis siiski väheke aega, umbes poole aastaga leppisin end kokku. Ja nüüd on kõik hästi, läbi elatud see keskea-töökriis. Ja olen tegelikult samas asutuses tagasi, kus läbi põlesin.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

saad end aidata ise tehes järjekindlalt eelpool nimetatut

Tehes mida täpsemalt, “muutusi”? Kas soovitus on, et lähen töölt ära ja tõmban üle 20a tehtud karjäärile vee peale, müün oma maja mis on lastele armsaks saanud ja kus on neil oma tuba ja ruumi väljas, võibolla ka lahutan abielu ja seejärel avastan, et tegelikult oli juurpõhjus depressioon mis mõne nädala õigete tablettidega on ravitav ?

Aga just nimelt. Läbipõlemine on väga ränk ja tõsine seisund. Seda ravib just nimelt oluline elumuutus – töökoha vahetus, elukohavahetus, lahkuminek.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kohustusi sai kunagi rumala peaga kahmatud, juba kodulaenu on veel üle 20a maksta koos kindlustuste ja muuga ligi 2 tuhat kuus

Ega nii ongi, et kui tahad harjunud elustandardit säilitada, surud hambad kokku ja vehid tööl käia edasi või müüd selle ulmekalli elamise maha ja ostad jõukohase, siis saad rihma lõdvemaks lasta. Muid variante pole.

Pidin just sama ytlema.

Ma ka põlesin läbi ja ei tootagi enam, passiivsest tulust elan.

Aga pole kunagi end sellise arulageda finantskoormusega sidunud nagu 2000+ kuus. Ilmselgelt elad yle võimete ja see on su tupikseisu pohjus.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aasta aega vana teema. Huvitav oleks teada, mis teemaalgatajast on saanud.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aasta aega vana teema. Huvitav oleks teada, mis teemaalgatajast on saanud.

Kirjutas ju – psühhiaater käskis tööl edasi käia.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Läbipõlemisest räägitakse ju kogu aeg. Igalpool ja nii spetsialistid kui lihtsama töö tegijad.

Miks te ei enneta seda?

On ju täitsa selge see, et liiga suur tükk ajab suu lõhki, ehk et inimene ei saa teha näiteks kõiki asju korraga hästi. Mõtlemises peab tulema muudatus, selliselt, et suudate teha tööd ja ühildada pereelu, kasvatada lapsi ja maksta pangalaenu, midaiganes.

Reeglid mida mina järgin:

peale 18.00 ei tee ma ühtegi töökõnet telefonis

võõrad numbrid mulle ei helista (jah vahel mõtled, et ehk oli lastega midagi vms kuid üldiselt toimib)

nädalas pool päeva ma lihtsalt leban üksi magamistoas, pere ka ei sega

telekat ei vaata, sotsiaalmeediat minimaalselt

iga kuu üks raamat läbi lugeda

sõbrannadega saunas käik 1 x kuus

mehega regulaarsed ainult kahekesi kuhugi (suhtes 18 aastat)

3 x nädalas jooksen vähemalt 40 minutit, ndl vahetusel 2 tunnine jooks

suhtlen palju telefonis perega, sugulastega- kuidagi nii hea tunde tekitab alati

19.00 alates laste sõbrad saadan kodust ära, sest pereaeg on oluline.

iga päev vähemalt 7 tundi und

ei ole ju keeruline või mis. Või loeb sealt edasi lapsepõlv, geneetika, veel miski?

Appi, mis kohustuste list!

Juba ainuüksi see viiks deprekasse:)

Ja valus komandanditund on sul ka kodus, miks peaks laste sõbrad 19.00 ära minema, kui nendest pole mingit stressi, ainult rõõm? Suur maja, suur õueala, aiamaja, grillinurk olemas.

Ja raamat kuus, nagu kohustus lisaks?

Ühesonaga, igayhele oma ilmselgelt, sinu reeglid oleks mulle topeltstress.

+3
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 34 )

Esileht Ilu ja tervis Läbipõlemine