Minu lapse koolis oli õpilastel 6. klassis teise võõrkeelena valida ainult vene keel. Nüüd laps keeldub tundi minemast ja vene keelt õppima. Mina sundida ei saa, sest laps keeldub vene tähestikku õppima. Kas kellegil on kogemust kuidas saada laps vene keelt siiski õppima?
Oleneb kus te elate, aga kui on võimalik siis pakuks lapsele koolivahetust. Igas koolis ei ole teine võõrkeel vene keel. Ma olen siiani vene keelde õsna neutraalselt suhtunud, aastate jooksul selles keeles ka suhtlema õppinud hoolimata sellest, et kkooli ajal mu vene keele õpetaja mu kirjandid “sisu 3, grammatika 2” hindas. Minu laste koolis oli ka teine võõrkeel vene keel, hoidsin hästi neutraalset joont, esimesed paar aastat aitasin sõnade ja grammatikaga nii palju kui ise oskasin, hiljem said lapsed juba ise hakkama.
Puutun tööalaselt kokku nii vene kui ka inglise keelsete inimestega, ja järjest rohkem olen hakanud nendega suhtlemisel kasutama eesti keelt, vähemalt tervituse ja hüvastijätu ütlen eesti keeles, samuti mõned lihtsamad laused. Kui näen, et ikka üldse aru ei saada, siis kordan üle vastavas keeles. Mind väga häirib, et kordades on kasvanud nende inimeste arv, kes tuimalt po-russki nõuavad, kui sõda algas, siis esimesed Ukraina põgenikud üritasid rääkida pigem inglise keeles, vene keelt rääkisid aktsendiga ja olid üldse väga viisakad. Praegu mulle tundub, et need po-russki nõudjad on samuti jäiga positsiooni võtnud kohalikud.
Seega kui minu laps oleks see kuuendik, kes vene keelt õppida ei taha maailmavaatelistel põhjustel ja mul oleks talle normaalsel kaugusel võimalik normaalne kool asemele leida ja ta ise oleks valmis loobuma oma senistest klassikaaslastest, siis ma otsiks lapsele uue kooli. Kui lapsel pole maailmavaatelisi põhjuseid ja lihtsalt vene tähsetik oleks raske ja eelhäälestus oleks negatiivne näiteks peres oleks kogu aeg venelasi tibladeks või sibulateks kutsutud jms, siis teeks temaga mingi kokkuleppe, et vähemalt 3 peab tunnistusele tulema kui oma kooli tahad jääda.
Kui laps kavatseb oma tuleviku ja õpingud eestiga siduda (kuuendik seda ilmselt veel ei tea, mida ta tulevikus kavatseb või kui teab, siis 6 aasta jooksul võivad plaanid veel muutuda), siis pean vene keele oskust kasvõi algtasemel siiski vajalikumaks kui prantsuse, saksa või hispaania keele oskust.