Sa räägiks nagu minu pojast, aga ta nüüdseks juba 3.5 aastane.
2 aastaselt oli samuti ainsateks sõnadeks “aitäh ja emme”.
Samuti sõi väga halvasti lusikaga, ning igasugused motoorsed tegevused olid väga kehvad.
Lehvitama hakkas alles äkki 2.5 aastaselt. Ta ei osanud lehvitadagi ja nüüd lehvitab tagurpidi, iseendale nagu.
Mul on lapsi kaks ja näen milline on normaalne areng ja milline mitte.
Praeguseks poeg siiani ei räägi väga. Kajakõne on nüüd põhiline, aru ei saa, lihtsalt kordab mu sõnu. Teine laps 2 aastaselt rääkis juba 4 sõnaliste lausetega ja täiesti loogilist juttu.
Meie saime ekspressiivse kõnehäire diagnoosi alles hiljuti, et pidime päris pikalt käima läbi psühhiaatreid ja logopeede. See on päris kurnav kuidas kõik ikka aasta aega rääkisid, et küll see kõne tuleb ja, et poisid arenevadki aeglasemalt. Esimene laps hakkas mul juba 2 aastaselt 4 sõnaliselt rääkima ja teine ei räägi 3.5 aastaseltki nii hästi kui esimene kaheselt.
Aga täiesti mõistan mis sa tunned. Väga raske on sellise lapsega. Kuna lapsel kõne väga maas siis lapsel ka tugevad käitumishäired ja pidevalt karjub, lööb, tõukab ja hüsteeritseb. Iga väike asi ajab vihale teda.
Sa kirjutasid, et hiilisid lasteaiast ära, et teda sinna jätta. Ma soovitaks sulle hoopis vastupidist. Räägi lapsele õhtul, hommikul ja veelkord teepealgi, et lähete lasteaeda ja tuled järgi varsti. Et laps saaks aru, et tuled ja natuke on üksi seal. Sellisele lapsele peab 10 korda rääkima, et aru saaaks. Meil nii toimib, et kui räägin 10 korda kuhu minek jne, siis laps palju rahulikum. Samuti aitavad pildid, et teed lasteaiast pildi, prindid välja ja siis näitad jutu käigus ka pilti, et kuhu minek, et ta aru saaks. Põhilised asjad miks laps ärritub ongi see, et laps ei saaa aru mis toimub ja ärritub seepärast, et mingi muutus ja kuskile viiakse. Kujutaksid sa endale ette, et sa kuskile lähed ja mees läheks hiiliks minema, sa ju oleks ka segaduses ja frustreeritud, kuna ei saaa aru kuhu mees kadus. Laps samuti ärritub kuna ta ei tea mis toimub, et oli emme ja enam pole, ning kõnega ta ju ei oska end väljendada ja seepärast karjubki.