Esileht Tööelu, raha ja seadused. Laps kolib välja – kui palju raha kuus?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 188 )

Teema: Laps kolib välja – kui palju raha kuus?

Postitas:
leeni

Laps läheb ülikooli ja kolib kodust välja. Plaanivad kamba peale üürika võtta. Aga ma ei kujuta ette, mis see mõistlik summa on, millega hakkama saaks – elamine + söök. Meelelahutuse raha teenib ise. Millise summaga kuus teie lapsi toetate?

+11
-1
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
kolmega

Meie oma saab 250.-, aga aegajalt ööbib isa töö tõttu tema juures ja siis käib reeglina mingi poetiiru ka (ning õhtul kuskil söömas koos). Korterikulusid laps sellest rahast ei kanna, need maksame ise.

Huvitaval kombel on sellest jätkunud, võibolla seetõttu, et laps käib tihti kodus ka. Ise juurde ta praegu ei teeni, sai tehtud selline kompromiss, et kui läheb õpingute kõrvalt tööle, siis ainult erialaga seotud tööle. Esimesel kursusel pole see veel õnnestunud ja pole ka eesmärk omaette.

+9
-1
Please wait...

Postitas:
plixi

Söögiraha 50 eur nädal+ ühikas 50 eur/kuu. Riideid vaatame jooksvalt. Õnneks poiss, ei nõua palju.

+8
-7
Please wait...

Postitas:
ninja

mul oli ülikooliajal ca 10 aastat tagasi tasuta eluase ja 180 eurot elamiseks. üle ei jäänud mitte midagi. mõelge ise, mis te selle raha eest KUUS lauale paneks. vahel on vaja šampooni või tampoone vms ka osta. ja see oli ju ammu.

hea on see, et laps teistega kokku kolib. siis saab natuke klappida söögi asjus.

+11
0
Please wait...

Postitas:
plixi

mul oli ülikooliajal ca 10 aastat tagasi tasuta eluase ja 180 eurot elamiseks. üle ei jäänud mitte midagi. mõelge ise, mis te selle raha eest KUUS lauale paneks. vahel on vaja šampooni või tampoone vms ka osta. ja see oli ju ammu.

hea on see, et laps teistega kokku kolib. siis saab natuke klappida söögi asjus.

180 eur kuu ühe inimese peale 10 tagasi?? Sa olid siis vilets majandaja.

+17
-12
Please wait...

Postitas:
ninja

180 eur kuu ühe inimese peale 10 tagasi?? Sa olid siis vilets majandaja.

ma ei väida, et praegugi parem olen, aga ei mina ega ka mu pere pole kunagi närutamisse uskunud. iga päev peab ikka elamist väärt olema ja minu jaoks käib sinna ka tervislik toit ja vabadus lubada endale seda, mida parasjagu tahan. seda muidugi mitte ekstreemses mõttes.

+6
-29
Please wait...

Postitas:
nätakas

Mul endal kulub toidule umbes 250 eurot kuus. Seega siis see, pluss korteriüür. (Tegelikult, kui mul oleks võimalusi rohkem, annaks lapsele 300 – ma ise ei käi väljas söömas ega üldse kusagil, lapsele tahaks rohkem lubada.) Muidugi minu oma töötas juba teisest kursusest ise ka.

+6
0
Please wait...

Postitas:
paha siga

Viimasele kahele: ma olen teemaalgatajaga ühte usku, et meie katame elamise ja elementaarse, meelelahutuse (sealhulgas väljassöömise või -käimise või erilisema toidu) jaoks teenigu täiskasvanud laps ise. Sama oli siis, kui ise tudeng olin – vanematelt sain kuuraha ja edasi vaatasin juba ise, kus selle eest elada ja mida süüa.

Aga see kõik oli ammu ja teema varsti ka meil aktuaalne, nii et jälgin ka huviga.

+9
-1
Please wait...

Postitas:
Maret Vaa

Üürivad sõpradega neljakesi 2-toalist korterit, seega üür tuleb mõistlik – 150 kanti. Lisaks annan 200 eurot, sellega peab saama söönuks ja muud kulud kaetud. Seega 350. Kui külas käime või kui kodus käib, siis ikka panen sööki kaasa, nii et täiesti vabalt saab hakkama.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Mauno

Mina käisin ülikoolis krooniajal, 2007. astusin alustasin. Ühikatuba oli väga odav, 300 krooni, tänaseid hindu ei tea. Vanemad katsid selle kulu, samuti andsid söögiraha 500 krooni nädalas, nädalavahetusiti käisin kodus ja pühapäeviti ostsime veel vajaliku söögikraami kaasa. Teisel kursusel läksin poole kohaga tööle, teenisin 3000 krooni kuus. Elasin nagu kuninga kass, aga ägedate ühikakaaslaste ja sealse melu pärast ei kippunud korterisse ka kolima.

Vabandust, lihtsalt kukkusin heietama ja kaldusin teemast eemale. Väga palju sõltub mis hakkab olema korteriüür, 200-300 euroga võiks kuus söönuks saada

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Amatöör

10 aastat tagasi oli 180 eurot ka paras närutamine. Me andsime 5 aastat tagasi ainult söögiks 50 eurot nädalas u. 250-300 eurot kuus, lisaks sai taskuraha 150 eurot ning tasuta elamine.

+7
-3
Please wait...

Postitas:
kerstin84

Minu tudeng elab koos oma poiss-sõbraga tema vanematele kuuluvas korteris. Poisile ostetigi 2-toaline korter Veerikule. Üüri ei küsita, ma maksan üle kuu kommunaale, tellin neile Selverist kulleriga süüa. Õigemini laps paneb ostukorvi kokku ja mina maksan. Ca 300-400 eurot läheb kui vaja ka hügieenitarbeid, wc paberit jne. Kütuse eest maksab vist poisi isa, sest nad käivad koos autoga Tallinnas. Anname ka taskuraha. Tütar käib 0.25 kohaga erialasel tööl. Saab ise ka mingit sissetulekut. Poiss töötab 0.5 kohaga. Kumbki pole esimesel kursusel.

+3
-2
Please wait...

Postitas:
Indra

Kas keegi huvipärast jagab ka välismaal õppiva lapse toetamise rahasid?
Kui nüüd eluasemekulu välja jätta (mis on üüratu ja pole siin Eestiga võrreldav), siis arvutades tuleb summaks 300-500.- kuus (söök, sõidud jm eluks vajalik).

+1
0
Please wait...

Postitas:
ilutegija

Minu tudeng elab koos oma poiss-sõbraga tema vanematele kuuluvas korteris. Poisile ostetigi 2-toaline korter Veerikule. Üüri ei küsita, ma maksan üle kuu kommunaale, tellin neile Selverist kulleriga süüa. Õigemini laps paneb ostukorvi kokku ja mina maksan. Ca 300-400 eurot läheb kui vaja ka hügieenitarbeid, wc paberit jne. Kütuse eest maksab vist poisi isa, sest nad käivad koos autoga Tallinnas. Anname ka taskuraha. Tütar käib 0.25 kohaga erialasel tööl. Saab ise ka mingit sissetulekut. Poiss töötab 0.5 kohaga. Kumbki pole esimesel kursusel.

Küllap olete heal järjel. Ma mõtlen, et kui noortel elamine, transport ja toit/esmatarbevahendid kinni makstakse ning noored käivad ka tööl ja te sellele vaatamata annate taskuraha. Kui mul jääks pärast elamise ja toidu eest maksmist 0,25 palka kätte (ja mu mehele 0,5 palka), oleks me täiega või sees.

+18
0
Please wait...

Postitas:
paha siga

Küllap olete heal järjel. Ma mõtlen, et kui noortel elamine, transport ja toit/esmatarbevahendid kinni makstakse ning noored käivad ka tööl ja te sellele vaatamata annate taskuraha. Kui mul jääks pärast elamise ja toidu eest maksmist 0,25 palka kätte (ja mu mehele 0,5 palka), oleks me täiega või sees.

Ma mõtlesin hoopis, et väga julged – ma kardaksin sellise strateegia juures, et ma jäängi täiskasvanud tööl käivale lapsele tema elu kinni maksma.

+12
-3
Please wait...

Postitas:
ninja

10 aastat tagasi oli 180 eurot ka paras närutamine. Me andsime 5 aastat tagasi ainult söögiks 50 eurot nädalas u. 250-300 eurot kuus, lisaks sai taskuraha 150 eurot ning tasuta elamine.

nojah, seda ma ütlengi, et üle ei jäänud. vahel tahtsin baaris ka käia või riideid osta jne. elasin emaga ühes linnas samas ja ikka juhtus, et ta viis päeval välja sööma või tuli toidukotiga minu poolt läbi. selles mõttes ei saanud eriti kurta ka.

ma samas ei mäleta üldse, mis asjad maksid. minu toidukott oli vist tavaliselt 10 euro kandis. st terve kilekotitäis.

ma arvan, et kui oleks ise lapsevanem eestis, siis arvestaks et elamisraha võiks olla topelt sellest, mis ma sain. ehk siis kuni 400. samas kui nt endal võimalik, siis annaks nii palju, kui laps ise tunneb, et kulub. aga sel juhul peaks ka aru andma, millele kulub.

põhjus selles, et mul endal oleks imelik nt kõike meelepärast osta, samas kui laps ühikas kiirnuudleid sööb. elu õppetund või asi…

0
0
Please wait...

Postitas:
ninja

Kas keegi huvipärast jagab ka välismaal õppiva lapse toetamise rahasid?

Kui nüüd eluasemekulu välja jätta (mis on üüratu ja pole siin Eestiga võrreldav), siis arvutades tuleb summaks 300-500.- kuus (söök, sõidud jm eluks vajalik).

väga oleneb välismaast. mina olin vahetusõpilane aastal 2012 lääne-euroopas. toa üür oli siis 400 eur, tänaseks on see 600 kandis. eluks vajalik ilmselt 400-500 veel, kui mõistlik olla.

olen hetkel ise ka üksielav tudeng norras ja siin on hinnad sellised, et läheb ilmselt kuskil 800-900 eurot kuus elamisele. aga ma ei ole väga materialistlik inimene, nii et säästmisega ei pinguta, kulutan rahulikult ja mingit erilist eelarvet ei pea.

nii et välismaa kohta mingit üldist vastust pole. välismaid on palju.

+2
-3
Please wait...

Postitas:
tyyna

10 aastat tagasi (2013) oli miinimumpalk 320 eurot. tasuta elamine ja 180 eurot söögiks oli toona kaugel närutamisest

+13
-4
Please wait...

Postitas:
paha siga

ma arvan, et kui oleks ise lapsevanem eestis, siis arvestaks et elamisraha võiks olla topelt sellest, mis ma sain. ehk siis kuni 400. samas kui nt endal võimalik, siis annaks nii palju, kui laps ise tunneb, et kulub. aga sel juhul peaks ka aru andma, millele kulub. põhjus selles, et mul endal oleks imelik nt kõike meelepärast osta, samad kui laps ühikas kiirnuudleid sööb. elu õppetund või asi…

Aga eelmises lauses sul ei ole ju imelik, et sina oma raha eest ostad, mida sina tahad, ja lapsele sina oma raha eest ostad ka seda, mida sina tahad või vajalikuks pead.

Minu meelest söögu tudeng iga kell pigem ühikas kiirnuudleid, kui pidagu aru andma, millisele toidule vanemate antud raha kulub. Minu eesmärk lapsevanemana pole ju kontrollida, mida mu täiskasvanud laps sööb või millele oma sissetuleku kulutab, vaid vastupidi – kasvatada temast iseseisev täiskasvanu. Seepärast tahaksin ma tudengiajal saavutada olukorda, kus puudu oleks veel ainult see, et peamise (igakuise, regulaarse, kasutustingimusteta) sissetuleku kindlustaja pole tema oma töö, vaid vanemate oma, aga kõik muud otsused võtab ta ise vastu.

+7
-3
Please wait...

Postitas:
ninja

ma arvan, et kui oleks ise lapsevanem eestis, siis arvestaks et elamisraha võiks olla topelt sellest, mis ma sain. ehk siis kuni 400. samas kui nt endal võimalik, siis annaks nii palju, kui laps ise tunneb, et kulub. aga sel juhul peaks ka aru andma, millele kulub. põhjus selles, et mul endal oleks imelik nt kõike meelepärast osta, samad kui laps ühikas kiirnuudleid sööb. elu õppetund või asi…

Aga eelmises lauses sul ei ole ju imelik, et sina oma raha eest ostad, mida sina tahad, ja lapsele sina oma raha eest ostad ka seda, mida sina tahad või vajalikuks pead.

Minu meelest söögu tudeng iga kell pigem ühikas kiirnuudleid, kui pidagu aru andma, millisele toidule vanemate antud raha kulub. Minu eesmärk lapsevanemana pole ju kontrollida, mida mu täiskasvanud laps sööb või millele oma sissetuleku kulutab, vaid vastupidi – kasvatada temast iseseisev täiskasvanu. Seepärast tahaksin ma tudengiajal saavutada olukorda, kus puudu oleks veel ainult see, et peamise (igakuise, regulaarse, kasutustingimusteta) sissetuleku kindlustaja pole tema oma töö, vaid vanemate oma, aga kõik muud otsused võtab ta ise vastu.

ma eeldaks oma täiskasvanud lapsega sellist koostööd, et mõtleme koos, mida tal võiks kuus kuluda ja paneme enam-vähem eelarve paika. mingi puhver ka, kui ootamatult vaja on a la apteeki vms. alguses vb ei oska noor päris täpselt arvata, mis majapidamises vaja läheb ja et nt pesupulber, vetsupaber ja tolmuimeja kotid ei tekigi imekombel ise kappi.

aga sa said must vist veidi valesti aru: ei pidanud seda silmas, et laps peaks mulle mingit raamatupidamist esitama iga ostu kohta.

arvan lihtsalt, et päeva pealt pärast kolimist öelda ok, nüüd saad hakkama x summaga, kas jätkub või ei jätku, pole minu asi, sest elu ei peagi kerge olema.
see oleks minu põhimõtetele igatahes vastu.

ma ei arva, et see lähenemine mingit puuki lapsest kasvataks. mul nt oli häbi juurde küsida, kui millegipärast valesti arvestasin või impulssoste tegin. emal samas oli teatud kuues meel selle koha pealt ja alati, kui mul näpud totaalselt põhjas olid, teadis ta külla kutsuda või mulle midagi poest tuua.

+3
-2
Please wait...

Postitas:
nodzu2007

Üüri maksame kinni -150 eurot. Kõik muud kulud katab oma koolifondist kättesaadud rahaga, suvel teenib lisa.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
ilutegija

Ma mõtlesin hoopis, et väga julged – ma kardaksin sellise strateegia juures, et ma jäängi täiskasvanud tööl käivale lapsele tema elu kinni maksma.

hmm…ma ei tahtnud nii öelda 😀

aga kiidan teemat, et selline on tõstatatud. mul endal mõne aasta pärast vaja ka tudengit toetada. vaikselt arvutan juba praegu ja alati jääb puudu sellest, et me mõlemad kuidagi mõistlikult elatud saaks.

ma olen ise mõelnud, et esimene tudengi aasta ei peaks tööl käima, aga hiljem võiks mingi koormus olla. kui just näitlejaks või arstiks ei õpi. kindlasti on veel erialasid, kus õppe ajal seitse nahka kooritakse. jutu mõte on selles, et lõbustused: õlled, ööklubid, väljas söömised, jms võiks noor ise teenida. vanem võiks tagada selle, et esmavajaliku pärast ei peaks laps/noor muretsema.

+9
-1
Please wait...

Postitas:
JuuliaB

Üür on 200 eurot, ühiselamu. Meie anname toiduraha 200 eurot. Suvel käis tööl, väike varu on tal endal ka. Käin vahel tööasjus Tallinnas, siis põikan ühikast läbi ja viin talle kotitäie asju, millest tean, et ta ise neid ei raatsi osta: sinki ja juustu (ta ise keedaks ainult putru), moosi, šokolaadi ja mandariine, jäätist, kohukesi ja jogurteid. Vahel ta aitab mind minu tööga (arvutiasjad), siis kasutan juhust talle ekstra raha anda.

+9
0
Please wait...

Postitas:
PiretTP

Mõtlen kui rohkem kui üks laps kolib välja õppima, siis ikka on päris suur osa sissetulekust. Siin räägitkse ikka kui laps läheb õppima, samas võib ju olla et rohkem lapsi. Suurem osa toetab a 200-300 kuus, korruta see kahe või kolmega?

+4
0
Please wait...

Postitas:
plixi

Söögiraha 50 eur nädal+ ühikas 50 eur/kuu. Riideid vaatame jooksvalt. Õnneks poiss, ei nõua palju.

Ei saa miinustajatest aru? Kool on maapiirkonnas, siin pole mingit erilist meelelahutust. Ujula, jõusaal on tasuta. Lisaks käib laps korra nädalas õhtuses kokandusringis, seal saab ka korralikult süüa. Riideid ostame 2 korda aastas, siis ka vean poolvägisi ta poodi. Tema arvele tuleb veel rahandusministeeriumilt 1 eur/ päev toiduraha, kuna koolis pole toitlustamist pluss hakkab saama ka stipendiumi nüüd tänu headele õpitulemustele. Meeste dušigeel+pesugeeli kapslid on ainukesed muud kuluallikad. Ilusti tuleb toime 50 eur nädalas.

+6
-4
Please wait...

Postitas:
tsiilibiili

Holland. 600 eur on üür ja kommunaalid, 400 saab igakuiselt, vahest natuke rohkem. Ise teenib ka natuke juurde. Vahepeal oli päris raske, kodus veel 2 last ning laste isalt mõni kuu ei tulnud mingit toetust.

+1
0
Please wait...

Postitas:
kolmega

Mõtlen kui rohkem kui üks laps kolib välja õppima, siis ikka on päris suur osa sissetulekust. Siin räägitkse ikka kui laps läheb õppima, samas võib ju olla et rohkem lapsi. Suurem osa toetab a 200-300 kuus, korruta see kahe või kolmega?

Aga nii ongi – päriselt tulevad suured kulud siis, kui lapsed on suured. Meie peres on järgmisest sügisest kolm tudengit…

Õnneks vanim töötab kooli kõrvalt osaajaga, pärast kolmandat kursust saab juba erialasele tööle selles valdkonnas.

+4
0
Please wait...

Postitas:
AmandaRosaalie

Enamasti õnneks lähevad lapsed kodust välja ükshaaval, see veidi lihtsustab. Mul läksid lapsed välja kahel järjestikusel aastal. Mehega oleme lahus, aga me mõlemad peame laste haridust oluliseks. Nii et mina kindlustasin mõlemale lapsele eluaseme, nende isa ands kummalegi söögiraha 250 eurot. Esimesel-teisel kursusel veel ei töötanud, ainult suvel natuke. Kolmandal läksid juba kooli kõrvalt erialasele tööle. Nii et üks aasta oli seda aega, kus kaks eraldiealavat last meie täielikul ülalpidamisel oli.

+4
0
Please wait...

Postitas:
kerstin84

Selgita mis on heal järjel. Mehega mõlemad töötame. Minul on 0.5 kohaga töö ja lisaks toimetan oma ettevõttega. Mees on erasektoris finantsalal. Teenib väga korralikult. Samas kulud ka suured. Närutama ei pea, saame käia restoranides, Euroopas minipuhkustel, spaas, teatris, kontsertitel jne. 3 last käivad veel koolis ja nende kulud ka. Me arutasime, et õnneks kõik lapsed ei ole samal ajal ülikoolis. Suudame korraga kahte last ülikooli ajal toetada nii, et meie elukvaliteet ei langeks.

+3
-6
Please wait...

Postitas:
plixi

Lisan, et mul on ka 4 koolilast.

0
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 188 )

Esileht Tööelu, raha ja seadused. Laps kolib välja – kui palju raha kuus?