lugesin, ja täitsa hämmeldunud. kôik justkui lapsevanemad, aga nagu üldse lastest midagi ei tea, kes soovitab vanematega vestelda, kes kaaslastega…mitu päeva hiljem.
see on täiesti tavaline, et on konflikte, tôuklemist, isegi löömist, ja kôike kasvatajad tôesti ei näe, enamasti lapsed rüselevadki rohkem, kui pole täiskasvanute silma all. mitu päeva hiljem ei saa nii väikeste lastega sellist asja uuesti enam teemaks tôsta, sa vôid ise hakata siis juba talle sisendama, et probleem on suurem kui tegelikult, ja sinu suhtumise tôttu ta ei taha enam lasteaeda. miks sulle ei sobi kasvataja nôuanne lapsele, et enda eest tuleb seista? siis on tôesti juba hilja, kui on keegi juba löönud, ja kui ôpetaja ei näe, siis ei saa ju iga väiksemagi konflikti pärast hakata interventionit tegema. täiesti nôus, kui oleks igapäevane probleem vôi vägivaldne laps, see on teine lugu. aga ma arvan, et su laps ütleks, et see nii on, ja ka teised oleksid teadlikud.
meil oli lasteaias vägivaldne laps, lapsed kurtsid, vanemad käisid rääkimas, ja läks küll palju paremaks, kuni ikka poiss pidi vahetama elukohta ja lasteaeda. ja ka üks kord juhtus, et mu laps läks kaebama, ja sai vastuseks, a la et mine mängi, mis sa mind jälle tüütad.
kas ei vôi olla, et lood seoseid asjade vahel, mis tingimata pole seotud? et ôpetaja vähendas probleemi, ei tähenda, et nad on muutnud suhtumist su lapsesse, et laps ei taha ei lasteaeda ega magama minna, ei ole seotud vägivallaga lasteaias, vaid lihtsalt selline periood?
ma ei usu küll, et ôpetajad on muutnud suhtumist su lapsesse, ja mitte ühestki kirjeldatud faktist seda välja ei paista. ôpetajad peavad hoidma rahu kôigi osaliste vahel, ja ikka vôib juhtuda, et ei käitu professionaalselt ja ütlevad lapsele midagi kohatut. aita hoopis lapsel julgem olla, ütledki, et ôpetajal läks sassi, ja et alati peab minema ütlema. sinu suhtumine teeb palju rohkem kui kurjad lapsed ja ôpetajad. lapsed tahavad oma vanemate meele järele olla, ja kui need ütlevad, et kasvatajad on kurjad ja lasteaed paha, siis eks nemad ka lähevad sellega kaasa. proovi olla heatahtlik enda suhtes, enda lapse, aga ka ôpetajate ja teiste laste suhtes. ei ole keegi paha, aga valesti vôib kôigil minna.