Esileht Koolilaps Laps räägib jama

Näitan 24 postitust - vahemik 1 kuni 24 (kokku 24 )

Teema: Laps räägib jama

Postitas:
Kägu

Minu 7-a laps käib nüüd koolis ja olen veidi mures ja ausalt öeldes ka surmani tüdinenud sellest, et ta ajab alatasa suust välja mingit suvalist ebaloogilist soga. Suu käib, juttu tuleb, vat-vat-vat-vat kogu aeg, sisu pole ollagi.

Suvaline näide tänasest päevast:

Tuleb koolist, vahetab riideid, leian põrandalt sokid.

Mina: ära jäta sokke põrandale, pane ikka pesumasinasse.

Tema: jah, need on väga tolmused.

Mina: kas olid koolis sokkis?

Tema: ei olnud!

Mina: kuidas siis sokid tolmuseks said?

Tema: ei saanud tolmuseks!

Nagu, kuradi päralt, mis mõtet on sellist mula ajada? Iga jumala päev leiab meil aset mõni selline vestlus, mille tulemusel selgub, et tema üldse kaasa ei mõtle, lihtsalt räägib suvalist ebaloogilist pada, mis sülg suhu toob.

Ma tean, et lasteaia-ealised räägivad igasugu jama, aga kas koolilaps ei peaks juba vähe asjalikumalt arutlema? Kas see on mingi loogilise mõtlemise probleem või ongi selline asi eakohane? Koolis nagu saab hästi hakkama, õps ainult kiidab.

Kas teie lapsed ka ajavad pada teile?

+3
-30
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jaa, 16-aastane, viimased 6-7 aastat juba kindlasti. Olen loobunud pisiasjades selguse otsimisest, peaasi, et tähtsad asjad on mulle teada.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma pole märganud, et lapsed mulle pada ajaksid. Küll aga ajavad täiesti teadlikult pada mu isa, samuti ämm ja meheõde.

Mis teie vestlusesse puutub, siis ehk oli teie enda kodu põrand tolmune ja sokid seetõttu tolmuga koos? Sel juhul kommenteeris ta tolmukübemeid, mis sokkide küljes olid. Või siis oli koolis kehaline ning riietevahetuse käigus läksid sokid tolmuseks. Selgi juhul ta ju ei kõndinud koolis sokkidega ringi ja su väide on seega vale, millega ei saagi nõustuda.  No ja viimaks, kui te vestlus lõppes uksepaugutamise ja kisaga, siis on see suurepärane näide, kuidas eimillestki saab suure tüli üles kiskuda. Torm veeklaasis.

Mulle jääb vestlusest mulje, et sa teed liiga kiiresti enda jaoks sobiva järelduse, aga su järeldus ei pruugi tõsi olla. Ja kui sa kiirustad järeldustega ega kuula oma last, siis sa ajad ta segadusse ning tal on raske sinuga suhelda.

+22
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuula nüüd korraks oma mõtteid ja suhtumist oma lapsesse kõrvalpilguga.

+16
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nagu, kuradi päralt, mis mõtet on sellist mula ajada?

Sa parem mõtle, mis probleem sul endal on, mis lahendamist vajab, kui mingid tolmused sokid sinus sellist reaktsiooni esile kutsuvad.

Sinu kirjutatud teksti puhul oleks ka täiskasvanul raske SINUGA suhelda. Asi ei ole siin seekord küll sugugi lapses, vaid sa peaksid ise peeglisse vaatama ja mõtlema, mis sul viga on.

Mul on laps 9-aastane ja ka mõnikord räägib suvalist sodi suust välja kooli kohta. Ma kuulan kõik ära ja kui midagi alarmeerivat sealt läbi ei kosta (mingi kiusamise teema näiteks), siis ütlen ahah-ahah, mine nüüd tee oma asju. Kui läheb suuremaks luiskelooks siis manitsen, et ma ei usu, et see päriselt nii oli (mingi õpetaja tegi seda või teist, näiteks istus terve tunni ajal ainult Facebookis) aga et kui selline asi tõesti peaks olema ja veel juhtub, siis rääkigu uuesti. Ja et valetamisega/fantaseerimisega ei saa liiga hoogu sattuda, sellel võivad olla kurvad tagajärjed. Kui leian mingi sellise teema, et jagada väikest elutarkust või suunata, siis teen seda. Aga jah, seda lapse juttu kooli kohta tuleb siiski lõpuni ära kuulata ja sealt selekteerida, mis väärib tähelepanu ja mis mitte. Mingid tolmused sokid? Milleks sellest üldse ärrituda? Sokid mustad, paneb uued sokid, kogu lugu. Kui liiga sageli on sokid mustad, siis palu olla tähelepanelikum.

Ja paranda oma suhtumist lapsesse ja tema juttudesse. Ära bloki teda juba eos ära. Muidu võivad tulevikus mingid reaalsed mured märkamata jääda.

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Võin kinnitada, et lapsed jooksevad koolis sokkides ringi. Ka mõned suuremad lapsed. Eriti, kui kool on renoveeritud.

Kui juba lapsevanem on nii häiritud, siis mõtle, mis soga laps veel koolis ajab.

+2
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapsed ajavad ka koolis kogu aeg samasugust soga, isegi mõnes nõrgemas gümnaasiumis, alg- ja põhikoolist rääkimata. Valetavad käigupealt, räägivad iseendale vastu, üks lõputu enda õigustamine.

Varsti elamegi sellises sogases ühiskonnas selliste sogaste inimestega.

Emast saan täielikult aru. Sellise sogaajamise on laps koolis teiste laste pealt selgeks õppinud.

+3
-17
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul ajab mees vahest mõttetut jama suust välja, küsisin siis, kas unustasin aju ja suu vahele oleva filtri sisse lülitamata.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Üks asi võib-olla jah see, et ei osata enam vait olla (ajud on ikka aeg-ajalt lühises, lihtsalt vaikides ei pane seda tähele).

Aga need TA loogikahüpped on ka toredad, hommikuse konjakijoomise mahajätmise stiilis 🙂

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Laps ilmselt ei saanud aru, miks sokid KOHE on vaja masinasse panna, et järelikult siis on nad ema arvates mustad (tolmused). Laps proovis sinu nõuet enda jaoks loogiliselt lahti seletada ja põhjendada. Kui ma kodus riideid vahetan, ma ka riideid KOHE masinasse ei viska. Meie kodus on vaheastmeks ka mustapesukorv, sest riideid on eri värvi.

+9
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ärge nüüd jääge nii hullult kinni sellesse TA ühte näitesse.

Eks vahel ongi keeruline mingit teemat algatades tuua otsekohe mingit eriti lollikindlat näidet.

Mina saan küll aru, mida teemaalgataja silmas peab. Minu enda lapsed üldiselt ebaloogilist iba suust välja ei aja, no nii otseselt mitte. Tõsi küll, vahel liialdavad, fantaseerivad jne. Aga oma loogika on alati sees. Küll aga ajab sellist ebaloogilist juttu üks mu täiskasvanud sugulane. Kusjuures temal ongi see eluaegne häda. Tal lihtsalt puudub loogiline mõtlemine. Ta lihtsalt partsatab suust välja esimese ettejuhtuva lause, ja teised siis nuputagu, kuidas see ometi antud teemaga haakub. Viimasel ajal on ta tänu sagedasele kriitilisele tagasisidele natuke õppinud ennast kontrollima, siis on tulemuseks, et ta on harjutanud ennast plartsama välja võimalikult ümmargusi levinud klisheelauseid, mis tänu oma absoluutsele sisutühjusele võivad tähendada ükskõik mida ja sobivad iga situatsiooni kommenteerimiseks. Nii ei saa keegi teda loogikavabas jutus süüdistada.

+7
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen kägu 17.09. Nüüd meenus mulle paar näidet ka tolle täiskasvanu suhtlusrepertuaarist.

Näiteks tuleb laps koolist koju ja räägib: “Tegin täna matemaatika kontrolltööd, jube raske oli.”

Too täiskasvanu vastab: “Jah eks need asjad käivad ühtepidi ja teistpidi.”

Või räägin mina, kuidas eelmisel nädalal kogemata sisse magasin. Tema kommentaar sellele: “Jah, eks kõik see valitsus ole üks igavene.”

Kohati meenutab ta oma ülimalt ümmarguse jutuga juba poliitikut 🙂

Nii et tegu ei ole TA lapsel ealise iseärasusega. Soovitan proovida lapse mõtlemisvõimet arendada. Esitad talle küsimusi ja ta peab õppima enne vastamist sekundi ka mõtlema. Võib-olla pikapeale harjutades saate sisutühjade lausete pildumisest priiks, aga proovida tasub kindlasti.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sa ei lase ju lapsel rääkida, ei kuula teda. Selle asemel, et küsida, kuida sokid tolmuseks said, nõuad, et kas käis koolis paljajalu.. No ilmselgelt läheb laps sellise rändava küsimuse peale lukku ning ei julge enam midagi öelda. Seepärast järgmises lauses ei olegi sokid enam tolmused.

Milleks nii pisikesest asjast probleem teha üldse ja last niimoodi rünnata? On tolmused siis on, masinasse pidi ju niikuinii panema. Või kui tahad teada, kuidas sokid tolmuseks said, siis seda küsigi, mitte ära ründa niimoodi.

+11
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga tegelikult vahet ju pole, kuidas sokid tolmuseks said.  Sihukesest tühjast asjast nüüd tüli üles tõmmata 🙂

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sa ei lase ju lapsel rääkida, ei kuula teda. Selle asemel, et küsida, kuida sokid tolmuseks said, nõuad, et kas käis koolis paljajalu.. No ilmselgelt läheb laps sellise rändava küsimuse peale lukku ning ei julge enam midagi öelda. Seepärast järgmises lauses ei olegi sokid enam tolmused.

Milleks nii pisikesest asjast probleem teha üldse ja last niimoodi rünnata? On tolmused siis on, masinasse pidi ju niikuinii panema. Või kui tahad teada, kuidas sokid tolmuseks said, siis seda küsigi, mitte ära ründa niimoodi.

Aga tegelikult vahet ju pole, kuidas sokid tolmuseks said.  Sihukesest tühjast asjast nüüd tüli üles tõmmata 🙂

Appi! Ehedad näited sellest loogikavaegusest. 😀 Lugege ikka tekst korralikult üle ja pange peakesed tööle ka.

+2
-3
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Minul ajab mees vahest mõttetut jama suust välja, küsisin siis, kas unustasin aju ja suu vahele oleva filtri sisse lülitamata.

Miks peab oma meest alandama?

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul ema küsis, et kas oli väga valus kui ajud välja võeti ja põhk asemele pandi. Hiljem küsis vaid, et kas oli väga valus. Edasi teadsin juba ise, kuidas lause jätkub. Tollal oli see kuidagi vaimukas ütlus. Kui nüüd mõtlen, ei tundu küll vaimukas ja minu lapsed ei mõistaks seda vaimukust vaid mõnitusena.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuula nüüd korraks oma mõtteid ja suhtumist oma lapsesse kõrvalpilguga.

Kole tõesti – mula, pada, kuradid… Väga “armastusväärne” suhtumine oma lapsesse 🙁
Aga kui laps koolis ok ok ja kodus “omas mullis”, siis pole põhjust vist kaugelt vaja otsida. Ausalt, kui mul oleks selline näägutis vanem kodus, ma ka ei kuulaks.

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Selle asemel, et küsida, kuida sokid tolmuseks said, nõuad, et kas käis koolis paljajalu..

Need on ju sarnased küsimused 😁

0
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Selle asemel, et küsida, kuida sokid tolmuseks said, nõuad, et kas käis koolis paljajalu..

Need on ju sarnased küsimused 😁

Absoluutselt mitte pole sama küsimus.

Umbes sama, et millal sa hommikuse konjakijoomise maha jätad…

Kui mulle keegi küsimusega juba oma versiooni selle vastusest ette kannab, oleks me kodus sellest tüli majas.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapsed ajavad ka koolis kogu aeg samasugust soga, isegi mõnes nõrgemas gümnaasiumis, alg- ja põhikoolist rääkimata. Valetavad käigupealt, räägivad iseendale vastu, üks lõputu enda õigustamine.

Varsti elamegi sellises sogases ühiskonnas selliste sogaste inimestega.

Emast saan täielikult aru. Sellise sogaajamise on laps koolis teiste laste pealt selgeks õppinud.

Ja seda neile öelda ei tohi, siis saavad kohe trauma, et neid alandatakse ja tehakse maha kogu aeg ja järgmises koolis kurdavad milliste koletistega nad varem  on pidanud kokku puutuma

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul ema küsis, et kas oli väga valus kui ajud välja võeti ja põhk asemele pandi. Hiljem küsis vaid, et kas oli väga valus. Edasi teadsin juba ise, kuidas lause jätkub. Tollal oli see kuidagi vaimukas ütlus. Kui nüüd mõtlen, ei tundu küll vaimukas ja minu lapsed ei mõistaks seda vaimukust vaid mõnitusena.

Kohutav lapsepõlv sul siis ja masendav ema. Kaastunne!

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kohutav lapsepõlv sul siis ja masendav ema. Kaastunne!

Nõme tõesti, kui ema last mõnitab. Kahju, et laps ei taibanud vastu öelda, et eks see mõistuse olemasolu või puudumine kipub geenidest olenema.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ise ei võtnud siiski seda nii traagiliselt. Meil oli kasutusel tõesti palju igasugu ütlusi, folkloori, vanasõnu ja kõnekäände. Kui hakata mõtlema, ega paljud vanasõnad ja ütlused ole suhtluses kuigi toetavad. Nt siingi palju kasutusel olev- vaata peeglisse. Minu peal selline folkloor me peres oli kui hane selga vesi. Ma ei võtnud seda hinge ega solvunud. Oma lapsi ma aga nii kasvatada ei saanud. Ei saanud kasutada ei vanasõnu ega muid ütlusi. Nemad ei osanud vahet teha solvamistel kõnekäändudel, ega lollidel  naljadel.  Ega ma seda proovinud ka eriti, kui nägin et tulemuseks on solvumine.

+2
0
Please wait...

Näitan 24 postitust - vahemik 1 kuni 24 (kokku 24 )

Esileht Koolilaps Laps räägib jama