Minu laps on ka pisemapoolne. See väljend “Issand, kui pisike sa oled”!, ei ole ilmselt mõeldud pahatahtlikuna. Minu lapsele ütleb seda pidevalt näiteks minu vähese haridusega töötu naabrimees, kes minu mehele ka pidevalt meelde tuletab, et ta on lühike ( justkui nad seda ei teaks). Naabrimees võtab seda muheda naljana. Aga ta on lihtsalt täieliku taktitundeta onu Heino. Paraku ei saa öelda, et need hüüatused mu lapsele haiget ei tee. Teevad küll. Ja on irooniline öelda, et saagu üle, pikkus on tema jaoks päriselt probleem. Kui teised ostavad juba suurte rõivaid, peab tema kurja vaeva nägema, et lasterõivaste seast vähemlapselikke leida. Jah, see päriselt valmistab talle muret. Kuigi me keegi tegelikult kodus sel teemal ei hala, aga üksikutest kommentaaridest on ju tunda, mida ta tegelikult mõtleb. Paraku on elu selline, et need taktitundetud inimesed ei kao meie keskelt kusagile. Tuleb lihtsalt õppida ignoreerima neid taktitundetuid inimesi. Eks neilgi on oma puue – taktitunde puue.
Meil täpselt sama mure. Mu 16-a tütar on 154 cm pikk. Minu meelest on ta väga armas ja mina probleemi ei näe. Kuid laps põeb, ja mida aeg edasi, seda enam põeb. Nüüd kaebab juba iga päev, kuidas kõik pidavat teda igal pool narrima ta lühikese kasvu pärast.
Ma natuke kahtlen selles, ütlen, et no keegi ehk enda meelest mainis tema meelest mingit seika, mida ta mu tütre juures märkas, ütleja enda meelest täitsa neutraalselt, mõtlemata, et see on adressaadile on see tema õrn koht.
Eks mõnes mõttes saan neist ütlejatest aru, neist keegi ei mõtle selle peale, et tema võis olla see sajas ütleja, kes hüüatas: “Oiiii, kui lühike sa oled!” Enda meelest on nende märkus ainulaadne, muidugi…