RE: Lapse jonn= stressiga?
Kallid kommenteerijad, tänud vastuste eest, kuid te sisiki ei loe põhjalikult. Ma ei suhtle ega räägi lapsega umbes 1h., mis ka ei kanna vilja. Siis, kui laps hakkab jonnima, siis seletan, et MIKS ta ei saa hetkel voodist välja. Panna seisma või palud aolla vaikselt? Noh, reaalselt ju see ei toimi. Ma võin ükskõik, mida paluda ja panna teda tegema aga kui ta lihtslat TULEB välja voodist ja toast? Ma loomulikult tõstan tagasi, kuid see ei tähenda, et ta taas välja ei tule ja nii kasvõi 55 korda. Lõpptlemus ongi suur kisa koos pisaratega, mis ei lõppegi enne, kui ma teda ise ei lohuta. Ma võin ju lasta tal ka 30 min. röökida, kuid see ei anna tulemust. Siiani pole vähemalt andnud. Minu küsimus oli pigem see, et kas selline jonn ei tee lapsele stressi? Ei pea silmas vaid unestreigi jonni, vaid üldist. Mõned emad panevad lapse tuppa jonnima nt., kus siis laps röögib ise ennest rahulikuks. Peangi silmas seda, et kas selline trots ei tekita lapses stressi? Käsi südamel ütlen, et mu laps ei ole kordagi ise suutnud rahuneda. Ma ei tea miks. Jah, ma sekkun, kuid kas te ei sekkuks, kui laps oleks juba üleni higine, lilla näost, väristaks kehaga ja räägiks kokutavalt? Ma ka ei tea ju, kas on mõistlik siiski edasi lasta nii teha ja loota, ehk ÄKKI 30 min. pärast siiski rahuneb. Ok, v.b. tõesti rahuneb, kuid kas sellisel asjal on siiski tagajärg närvikavas? See huvitabki mind. Ja te kirjutate, et ei tohi rääkida lapsega, kuid kirjandus räägib muud, et just peabki seletama lapsele rahulikult, et miks just hetkel on selline olukord. Mida teete teie, kui teie laps hakkab jonnima, kuna ta nt. ei saanud, mida ta parjasti soovis ja sellest kasvas meeletu jonn välja? Loomulikult on ka oluline, et kuidas laps jonnib. Mõned jonnivadki rahulikult, ehk jauravad, mõned, nagu minu laps, satub lausa hüsteeriasse. Ma tahaks, et ta saaks aru, et jonniga ei saavuta midagi, seda olen ka öelnud talle ja lasknud jonnida, kuid siis krutib ta ennast nii ülesse, et pean ikkagi mina teda rahustama. Oma tuppa panna teda jonnima ka ei saa, tuleb välja ja kuna tuba on teisel korrusel, siis ei ole kõige turvalisem lasta tal trepi juures vingerdada. Lukku ust ei tohiks panna, sest see tekitab lapses hirmu ja tegelt uksel polegi lukku. Ühesõnaga, kuidas siis on õige käituda, kui laps hüsteeritseb? Ignoreerida kasvõi tund aega? Ise nagu kahtlen, et kas see on siiski mõistlik. Kui ma ise olen nt. tund aega nutnud, siis valutab pea ja enesetunne on äärmiselt halb. Kui sellele lisada veel kisa, vingerdamine ja vikslemine, siis ma ei tea, mida minu khea tunneks. Lapse keha ja 100% väljakujunemata närvikava ammugi… Mida teie arvate?
Mul on sõbranna, kes paneb nt. lapse lauspimedasse tuppa/konkusse jonnima, mitte kauaks, kuid siiski. Mu meelest on see puhas terror, mis ei paranda jonnimise põhjust. Või siis parandab? Kui laps välja saab, rahuneb ise suht kiirelt, kuid vahest ka mitte. Konkus olles nutab ja taob ust nii et jube. Olen ka ise küsinud sõbrannalt, kas liiga karm selline asi pole. Vastas, et ei ole 🙂 Teine tuttav lasi juba 1,5a. lapsel oma toas jonnida ja ikka nii, et ei läinudki kordagi vaatama kasvõi tunni vältel. Mitu korda oli laps voodi najal püsti magama jäänud. Ütleme nii, et jah, magamajäämis mure lahendatud-laps jäi magama, kuid kas oli see siiski hädavajalik, et just nii ta magama jääks? Lihtsalt jõuetusest jäi magama.
V.b. asi ongi minus, et ma ei suuda kuulata ja vaadata 30 min. röökivat ja näost lillat ennast väristavat last? 🙂 Minu poiss just selline on, kui nutab kaua-hüsteerias. Paaril korral on ka kerge palavik olnud peale sellist tralli.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 15.02 21:37; 15.02 23:26; 16.02 11:53; 16.02 15:06;