Ühe lapsega ei ole mingeid erilisi toetusi nagunii, isegi tulumaksutagastust ei mõjuta.
Päris karm lugu ikka, kui kaks vanemat isegi ühe lapse ülalpidamisega ilma toetuste ja soodustusteta hakkama ei saa. Lapsetoetus on TOETUS abivajajale. See ei ole preemia lapse saamise eest ometigi (minu meelest ei tohiks olla).
Saame hästi hakkama, aga riigi soov ongi, et lapsi sünniks ja Eesti hinnatõus on euroala suurim! Mõtle kui paljud saavad esimese lapse kolmekümnendates (ka mina) – siis ei jõuagi enam väga rohkem sünnitada. Esiteks juba nagu öeldud siis töökohas palk tõuseks (no kaks last jutti saades ollakse töölt eemal 4-6 aastat), aga vanemahüvitise puhul ei ole võimalik hinnatõusuga kaasa tulla. 2-3 lapsega 4-9 aastat 30ndates töötuturult eemal olla on VÄGA suur laks.
Ma ei räägi vaid toetustest, tulumaksutagastus seda pole, aga mida rohkem hüvesid ka esimesele lapsele on, seda nooremalt ka sünnitataks ja riik saab suurema tõenäosusega oma teised ja kolmandad lapsed peredesse. Ka neisse peredesse, kel muidu on eesmärgiks ka naistel karjäär, mitte, kes ei sünnita vaid toetuste ja hüvitiste pärast.
Mu palk on hetkese seisuga kätte 1500-2000+, mis on väga ilusasti ära elatav ja saan ka lapse kasvatatud. Kaaslase palk ju ka kõrval. Aga ma jõudsingi ja tundsin alles kolmekümnendates, et olen valmis last saama, et ilusasti hakkama saaks ja lapsele kõike pakkuda. Aga tõesti, teise lapse saamine paneb mõtlema kuna lihtsalt hinnatõus ja inflatsioon sööb kodus oldud ajaga selle hea palga ära. Seega ka esimese lapse pealt saadavad hüved oleks tõesti riigi poolne panus/boonus, et tunda, et okei, sünnitaks teise ka, mitte ei jookse kohe tööle kui laps 1.5 saab, et ikka ära elaks.
Päris tuntav on see kui näiteks laps saada 31, saada kaks jutti, minna tööle näiteks 37lt. Kahekümnendates ei ole see nii tuntav kui nö 4-6 aastat jutti vahele jääb. Või jõutaksegi saada üks laps kahekümnendates ja teine kolmekümnendates. Kolmekümnendates läheb keerulisemaks juba laps saada, tööle tagasi minna, teenida ja siis uuesti jääda.
Küsimus ei olegi selles, et ei suudaks oma last oma rahadega üles kasvatada. Aga taolist inflatsiooni ja hinnatõusu pole ju varasemalt ka olnud ja see on kodus olles tuntav.