Mind lapsevanemana aitaks raha asemel hoopis see, kui lasteaiakohta pakutaks kodule lähimasse lasteaeda, kui lasteaias oleks toimiv logopeed, kui ortodondi järjekord kodulinnas poleks 6 aastat.
Olukorras, kus pean lapse vedama linna teise otsa lasteaeda, et siis kodu lähedusse tagasi tööle tulla, kulutab mu päevast mõttetud 35 minutit hommikul ja õhtul. Kodu lähedal lasteaedu on, aga kuna vanim laps sinna kohta ei saanud, siis paraku ka noorem mitte. Lasteaias on ka logopeed, aga kuna üksainuke 14 rühma peale ja see ka väikeste laste ema ja pidevalt hoolduslehel, siis iga nädal tuleb keset tööpäeva vähemalt 15 minutit kulutada töö juurest lapse lasteaeda sõitmisele, 15 logopeedi juurde jõudmisele, 30 minutut logopeedi juures, 15 minutit lasteaeda tagasi, 15 minutit tööle ning tööpäeva lõpus 35 minutit lasteaeda ja tagasi kodu juurde. Vanema lapsega tuleb kord kuus keset tööpäeva käia 50 km kaugusel ortodondi vastuvõtul. Ausalt, ei kujuta ettegi, et oleks veel lapsi, keda pidevalt tööpäeva sees sõidutada vaja, ilmselt lastaks töölt lihtsalt lahti.
Minu meelest oleks väga oluline suurendada lastele suunatud teenuste kättesaadavust. Normaalne logopeediline tugi võiks olla kättesaadav igas lasteaias. Samuti füsioterapeut, võiks käia regulaarselt abi vajavate lastega tegelemas. Kord poole aasta jooksul võiks nii lasteaia kui kooli juures käia hambaravibuss – 2x aastas hammaste kontroll, mille järel abivajajate vanemad saavad teavituse, et on vaja ravile suunduda. Minu lastel pole seni ühtegi auku avastatud, jube ajaraiskamine tundub see lapsega hambaarsti juures kontrollis käimine. Lisaks käiksid pidevalt kontrollis ka lapsed, kelle vanemad kipuvad hambaarsti juures kontrollis käimise vajadust unustama. No ja lõpuks vaataksin ma üle ortodontilise ravi kompenseerimise. See on ilgelt kallis ja haigekassa rahastab ainult eriti ekstreemsetel juhtudel. Minu lapse risthambumuse kohta öeldi, et kui ravida kohe, siis pole piisavalt hull veel ja tuleb endal maksta; kui mõned aastad oodata, oleks vaja lõualuu operatsiooni, see oleks juba haigekassa raha eest. Õigeaegne ortodontiline ravi võiks olla kättesaadav kõigile lastele sõltumata vanemate sissetulekutest.