Esileht Tööelu, raha ja seadused. Lapsetoetuse tõstmine

Näitan 30 postitust - vahemik 331 kuni 360 (kokku 3,763 )

Teema: Lapsetoetuse tõstmine

Postitas:
Kägu

Aga kas see uus lepe hakkab kehtima ka nende 3-lapseliste perede kohta, kus hetkel just lõppes suurpere toetuse maksmine, kuna pere vanim laps lõpetas gümnaasiumi. Et kui nyyd nt 2023 hakkabki kehtima see uus seadus, siis saab see perekond ka suurpere toetust jälle, olgugi et vanim laps on 20-aastane ja käib ülikoolis.

miks peaks? Määra ju vaid tõsteti.

+1
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui kolmanda lapse toetus jääb 100 eurot, siis saab kolmelapseline pere lausa 80+80+100+600=860 eurot

Ka minu jaoks tundub see ebaõiglane, 2 last 160 ja 2 last 860 eurot, miks nii suur vahe? Kade ma loomulikult pole, aga kas seda raha ei peaks kulutama sihtotstarbelisemalt, aitama vähem kindlustatud lapsi, puudega lapsi jne.

kus seda lugeda saab. Kas  see eelnõu mitte ei vaja ka veel riigikogu poolt kinnitamist? Juhtuda võib kõike

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga kas see uus lepe hakkab kehtima ka nende 3-lapseliste perede kohta, kus hetkel just lõppes suurpere toetuse maksmine, kuna pere vanim laps lõpetas gümnaasiumi. Et kui nyyd nt 2023 hakkabki kehtima see uus seadus, siis saab see perekond ka suurpere toetust jälle, olgugi et vanim laps on 20-aastane ja käib ülikoolis.

miks peaks? Määra ju vaid tõsteti.

Aa, et siis see pere, kelle vanim laps lõpetas gümnaasiumi sel aastal on vähem 3-lapseline kui see, kus vanim lõpetab gümnaasiumi tuleval aastal? Sest neil jätkub toetuse saamine ka pärast lapse kooli lõppu ja 19-aastaseks saamist.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suurpere toetust makstakse kuni vanima lapse 19 aastaseks saamiseni ju.

+1
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suurpere toetust makstakse kuni vanima lapse 19 aastaseks saamiseni ju.

Jutt ei käi ju kehtivast seadusest!

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu jaoks on tänane koalitsioonilepe peretoetuste osas siiski kummaline. Nt minu tuttavatel on kolm last, kellest üks lõpetas gümnaasiumi eelmisel aastal ja käib tööl ehk siis elab oma elu (20-aastane). Nüüd siis hakkab antud pere saama toetusi kokku 760 euri. Üleval pidada on kaks last ja pere ise on väga heal järjel.

Teine pere, kellel on kaks alaealist last saavad 160 eurot. Või siis üksikvanem, kellel kaks alaealist last saab 240 euri. Mõlemad pered on ju täiesti võrdsed esimese perega.

Meie peres on üks alaealine laps ja hakkame saama 80 euri. Samas on ka teises linnas ülikoolis käiv laps, kellele kulub igakuiselt ca 500 euri.

Mulle tundub see siiski ebaõiglane. Minu meelest peaksid toetused olema vajaduspõhised. Või ma olen siis kade.

Riigi eesmärk on alati olnud sigivuse suurendamine, et tehtaks suure hurraga mitu tükki järjest, ohh kus tuleb raha. Kedagi tegelikult ei koti, kuidas lastega päriselt hakkama saadakse. Kvantiteet, mitte kvaliteet.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil pole piisavalt lasteaias kohti, koolides õpetajaid, psühholooge, eripedagooge, logopeede, ei suudeta venelasi eesti keeles õppima panna, aga muudkui õhutatakse –  tehke lapsi. Tulid Ukrainlased lastega ja kohe hakkas omavalitsustes hull pirin  – ei meil siin pole lasteaiakohti, koolikohti ega kortereid. Kuhu riik siis mõtleb panna selle titebuumi?

+8
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil pole piisavalt lasteaias kohti, koolides õpetajaid, psühholooge, eripedagooge, logopeede, ei suudeta venelasi eesti keeles õppima panna, aga muudkui õhutatakse – tehke lapsi. Tulid Ukrainlased lastega ja kohe hakkas omavalitsustes hull pirin – ei meil siin pole lasteaiakohti, koolikohti ega kortereid. Kuhu riik siis mõtleb panna selle titebuumi?

Kui lapsi on niigi tulemas vähem kui neid juba on, ei saa me rääkida mingist titebuumist.

Lõuna-Korea näitel on katastroof lausa graafikusse joonistatud, vaata, kui palju seal on 50-aastaseid ja kui vähe lapsi 🙂 Nad peavad oma ühiskonda ikka korralikult ümber kujundama hakkama, et seal kuidagi hakkama saaks…

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Esimene ja teine laps sünnib ikka. Kolmas paneb juba mõtlema, kuidas majanduslikult toime tulla 🙂 Sellest ülesaamiseks on kindlustunnet vaja.

Eksid. Selleks, et üldse see esimene laps sünniks, on kindlustunnet vaja. Esimese lapse sünd muudab kõige rohkem nii paarisuhet kui ka majanduslikku toimetulekut. Ja selleks, et need esimesed lapse sünniks, pole vaja kolmandaid lapsi üle kullata. Ja pole seda vaja ka kolmandate laste sündimiseks. Vaja on kindlustunnet, et jaksad jätkuval maksta oma arveid ning laene, lapsele riideid osta, talle huviringe võimaldada, vahetevahel reisil käia. Ja seda, et on olemas lapsehoiu võimalused ning sa ei pea oma tööelu mitmeks aastaks pausile panema, sest sul on laps.

Täiesti nõus vastajaga. Arvutasime enne esimese lapse saamist, et millised kulud lapsega kaasnevad, kas suudame sama elustiili hoida, järjest paremat eluaset, uut autot, reise jne lubada või peame juba esimese lapsega elukvaliteedis muudatusi tegema. Korraks tekkis küll tunne numbreid vaadates, et kas me üldse ühte last endale lubada saame, säästumäär kahanes ikka päris korralikult.

Varasema isamaa valijana on kahju küll, et minu 2 last pole suurt midagi “väärt” ja ei kuulata teadlaste soovitusi, et toetama peab esimese ja teise lapse saamist. Endavanuste ja noorte tuttavate pealt näen ka, et hea kui üldse üks laps saadakse, kahe lapsega peresid 30-ndate alguses on juba märksa vähem, rääkimata 3-lapselistest peredest.

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Varasema isamaa valijana on kahju küll, et minu 2 last pole suurt midagi “väärt” ja ei kuulata teadlaste soovitusi, et toetama peab esimese ja teise lapse saamist.

Tore jah, et nende toetust ei peeta isegi 100 euro vääriliseks, aga kolmandad lapsed on mingid kuldvasikad. Ja muidugi ei pane hästi toimetulevat perekonda see raha sünnitama, aga neid, kellel nagunii tööd ega raha pole, neid küll.

+12
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Endavanuste ja noorte tuttavate pealt näen ka, et hea kui üldse üks laps saadakse, kahe lapsega peresid 30-ndate alguses on juba märksa vähem, rääkimata 3-lapselistest peredest.

Sellepärast oligi nutikas neid suurperede toetusi tõsta: pole peresid, pole ka vajadust reaalselt seda raha kellegi peale kulutada. Samas jääb kõrvaltvaatajale mulje, et oh, kus anti lastele ja peredele raha.

+3
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Varasema isamaa valijana on kahju küll, et minu 2 last pole suurt midagi “väärt” ja ei kuulata teadlaste soovitusi, et toetama peab esimese ja teise lapse saamist.

Tore jah, et nende toetust ei peeta isegi 100 euro vääriliseks, aga kolmandad lapsed on mingid kuldvasikad. Ja muidugi ei pane hästi toimetulevat perekonda see raha sünnitama, aga neid, kellel nagunii tööd ega raha pole, neid küll.

Kuidas ei saa aru, et see raha pole sellele “kuldvasikast kolmandale lapsele” vaid ühtsele perele.

+7
-13
Please wait...

Postitas:
Kägu

Korraks tekkis küll tunne numbreid vaadates, et kas me üldse ühte last endale lubada saame, säästumäär kahanes ikka päris korralikult.

Korraks tekkis tunne, aga ega see tunne tegelikult kaua ei kestnud, eks. Pole kahtlustki, et esimene laps sünnib ikka palju tõenäolisemalt, inimese järglaste saamise instinkt on lihtsalt niivõrd tugev.

+3
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas ei saa aru, et see raha pole sellele “kuldvasikast kolmandale lapsele” vaid ühtsele perele.

Olgu – tõesti, see on ühtsele perele. Aga toon sellise näite: vanemad on lahus, ema peres on 3 last, kellest 2 eelmisest abielust/kooselust. Kolmas laps uue elukaaslasega. Need esimesed kaks last on n.ö jagatud 50:50 (mis paljude meelest pole loomulikult ideaalne) endise laste isaga ning isa maksab meelerahu/kodurahu huvides lisaks ka nn elatisraha. Eeldame, et see ema (kes Eesti mõistes kuulub nn keskklassi) siiski katab vanemahüvitisest laste hooaja riided jm suuremad kulud. Kuid ikkagi – ühist peret ju selline kooslus ei moodusta? Samuti pole mõtet nüüd kohe väita, et **** mees oli jms, et jättis pere ja lapsed. Aga kui ei ole nii olnud? Et mees/laste isa peabki niimoodi panustama, mehed ongi ju suuremeelsed ja kõik see on ju laste huvides. Vastupidiseid näiteid ju väga ei esine. Tegelikult võib-olla need kulud sellise näite puhul võivad olla ka üpris tasakaalus (mõlema vanema osas, sõltub lõpuks millised on laste kulud huviringidele jne), lihtsalt arutluseks ning see kommentaar pole kadedusest (nt eksmehe uue naise poolt:)) siia kirjutatud:)

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olgu – tõesti, see on ühtsele perele. Aga toon sellise näite: vanemad on lahus, ema peres on 3 last, kellest 2 eelmisest abielust/kooselust. Kolmas laps uue elukaaslasega. Need esimesed kaks last on n.ö jagatud 50:50 (mis paljude meelest pole loomulikult ideaalne) endise laste isaga ning isa maksab meelerahu/kodurahu huvides lisaks ka nn elatisraha. Eeldame, et see ema (kes Eesti mõistes kuulub nn keskklassi) siiski katab vanemahüvitisest laste hooaja riided jm suuremad kulud. Kuid ikkagi – ühist peret ju selline kooslus ei moodusta? Samuti pole mõtet nüüd kohe väita, et **** mees oli jms, et jättis pere ja lapsed. Aga kui ei ole nii olnud? Et mees/laste isa peabki niimoodi panustama, mehed ongi ju suuremeelsed ja kõik see on ju laste huvides. Vastupidiseid näiteid ju väga ei esine. Tegelikult võib-olla need kulud sellise näite puhul võivad olla ka üpris tasakaalus (mõlema vanema osas, sõltub lõpuks millised on laste kulud huviringidele jne), lihtsalt arutluseks ning see kommentaar pole kadedusest (nt eksmehe uue naise poolt:)) siia kirjutatud:)

Täitsa nõus. Lisa tingimus , et seda suurt toetust saada, kõik kolm last peavad olema bioloogilised õed/vennad, mitte kärgperendus või küla pealt laenatud tegelased

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

See 50:50 isa las läheb kohtusse, et kuna on 50:50, siis kahe lapse peretoetus peaks olema ka pooleks. Huvitav, kas tehtaks selline otsus, vaevalt. Kahju oleks eelkõige emale, isale, kui ka lastele

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Veel rohkem ülekaalus lapsi saadi vaid selle otsusega, sest vaadake perekondi, kus on 3+ last. Raha ei anna mõistust, saab vaid rohkem kooki, kommi osta. Elagu saledad väikepered!

+2
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Noh, oletame – kolm last – vanuses 17, 10 ja 2.  Selleks ajaks, kui viimane saab perehüvitise east välja, on esimene umbes 33-34, teine umbes 26-27. Et siis teoreetiliselt esimesed kaks last juba töötavad, kui kolmas laps saab suuremat toetust riigilt, kui kahelapselise pere kaks nt 10- ja 12-aastast last kokku.

Pole kade oma kahe lapsega, aga praegu on see toetus selline, et loobime helikopterilt raha olukorras, kus meil on ikka palju reaalselt teada hädalisi, kes ei saa midagi. Kui see skeem käiku läheb, siis paluks minu poole enam ühegi “paljulapselistele kooli alguseks koolitarbeid”-kampaaniaga enam mitte pöörduda.

+11
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

ei pea õigeks selliste summade jagamist riigis kus paljud ei teeni isegi eesti keskmist palka. ning kui toetussummad on sellises suurusjärgus, siis pole mõtet 800 brutot teenima minnagi, kui laste pealt saab selle raha peo peale.

300 peretoetus oli piisavalt suur, see oleks pidanud samaks jääma, esimese ja teise lapse toetuse oleks võinud tõsta 100 euroni, alandada käibemaksu, see oleks paljudel aidanud praeguse hinnatõusuga toime tulla. seda toetust hakatakse maksma kõigile? ka nö ajutiselt riiki saabunutele?

+9
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Pole kade oma kahe lapsega, aga praegu on see toetus selline, et loobime helikopterilt raha olukorras, kus meil on ikka palju reaalselt teada hädalisi, kes ei saa midagi. Kui see skeem käiku läheb, siis paluks minu poole enam ühegi “paljulapselistele kooli alguseks koolitarbeid”-kampaaniaga enam mitte pöörduda.

See on ikka tõeline lollus. Raisatakse ära meeletu raha selliseks asjaks, mida pole  vaja, 500 eurot on piisav toetus juba praegu, ei ole vaja seda toetust kahekordistada. Samal ajal on kõrgkoolides alarahastus, vastuvõtuarve vähendatakse, kavasid suletakse, õpetajad saavad vähe palka, pole õpetajaid võtta, laste hariduse tugipersonali pole, vaimse tervise probleemidega tegeljaid pole, energiahinnad tõusevad iga päevaga jne, jne, jne. See on tõeline rumalus, kui on raha vaja palju olulisemateks asjadeks.

+10
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Veel rohkem ülekaalus lapsi saadi vaid selle otsusega, sest vaadake perekondi, kus on 3+ last. Raha ei anna mõistust, saab vaid rohkem kooki, kommi osta. Elagu saledad väikepered!

uus muudatus aitab lastel ülikoolis õppimisele rohkem pühenduda, sest  ei pea  ehk liiga palju  koolikõrvalt tööd tegema.

+3
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu jaoks on tänane koalitsioonilepe peretoetuste osas siiski kummaline. Nt minu tuttavatel on kolm last, kellest üks lõpetas gümnaasiumi eelmisel aastal ja käib tööl ehk siis elab oma elu (20-aastane). Nüüd siis hakkab antud pere saama toetusi kokku 760 euri. Üleval pidada on kaks last ja pere ise on väga heal järjel.

saan samasuguse näite tuua, kolm last, vanim õpib ja töötab, keskmine töötab ja noorim siis põhikoolis veel. peres pole rahapuudust olnud, firmariided, reisid, kõige kallimad telefonid. ning seda pere on vaja täiemahuliselt toetada veel mitu aastat???? absurdne ju

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suurpere toetus on kuni vanima lapse 24 a saamiseni?

Aga kas lastetoetus vanimal lapsel lõppeb 19 aastaselt?

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

uus muudatus aitab lastel ülikoolis õppimisele rohkem pühenduda, sest ei pea ehk liiga palju koolikõrvalt tööd tegema.

See küll tõsi ei ole, kõrgharidus läheb tasuliseks, seega nendele paljulapselistele ei ole üldse varsti enam jõukohane.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Loen ja imestan – nii palju on teisi abivajajaid ja valdkondi, kuhu raha suunata ja tõesti ei mõista. See, et jätta suurpere toetus 300.- ja tõsta esimese ja teise lapse toetust oleks olnud mõistlik. Selgitage nüüd rumalale, et kas see kokkulepe ongi nüüd kivisse raiutud ja nii jääbki? Aastate pärast ju selliseid otsuseid tagasi pöörata ei saa ja ebavõrdsus suureneb veelgi? Saan aru, et selline 3+ peredele rahakülvamine baseerub mingil (teaduslikul) uuringul? Ei teagi enam, kelle poolt valimistel hääletada. Siinkohal kommenteerib elus igati hästi hakkama saav Eesti kodanik, kuid ei saa mitte vaiki olla, mis toimub.

+9
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Saan aru, et selline 3+ peredele rahakülvamine baseerub mingil (teaduslikul) uuringul?

Ei baseeru, teadlased ei soovitanud seda, vaid tõsta esimeste ja teiste laste toetusi.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suurpere toetus on kuni vanima lapse 24 a saamiseni?

Aga kas lastetoetus vanimal lapsel lõppeb 19 aastaselt?

Kui 19-aastane lõpetas nüüd gümnaasiumi, siis lõppes ka talle lastetoetuse maksmine. Kui ta oli 3-lapselise pere vanim laps, siis lõppes ka suurpere toetuse (300€) saamine.

Uue määruse kohaselt 19-aastane pärast gümnaasiumi lõppu enam lastetoetust ei saa, küll aga saab pere edasi suurpere toetust 600 €.

Nii saan mina aru.

Küll aga ei ole selgitatud seda aspekti, et kui see kõik toimus nüüd sel suvel, siis kas uuest aastast (kui see uus seadus ikka kehtima hakkab), saab see pere seda suurpere toetust uuesti, kuigi hetkel selle maksmine just lõpetati.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma loodan südamest, et see asi tööle ei lähe, sest sellise asja finantseerimiseks tuleb kõvasti laenu võtta ja seda maksame pärast mitukümmend aastat kinni.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

jaa, arusaadav, kolm last ja ema-isa on pere, minu meelest on kaks last ning ema-isa samuti pere (sh ka mina, mu mees ja 2 poega), aga riigi silmis oleme me tühi koht. seepärast olekski õiglasem olnud tõsta esimese ja teise lapse toetust 100 ni ja jätta peretoetuste summad samaks, sest need on piisavalt suured. ning siis ei oleks riivatud töölkäijate õiglustunnet kelledest kahjuks paljud teenivad alla tuhande eurost palka kuus

+9
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen rahul, et tõuseb. Meil on palju perekondi, kes kannatasid koroona tõttu(töökaotus, palkade vähendamine) ja nüüd ka energiahindade metsik kasv. Olete vaadanud palju maksavad küttepuud? Muudest hindadest ei räägigi. Kuidagi peab neid vaesed peredega lapsi aitama. Lapsi olematuks ei tee ju.

Minul ka 3 last, sh viimasega veel vanemapuhkusel. Tegelikult hea meel, et tõuseb see toetus ja ei pea pensionifondi välja võtma. Saan aasta rohkem kodus olla ja meie pere võidab sellest.

+2
-11
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 331 kuni 360 (kokku 3,763 )

Esileht Tööelu, raha ja seadused. Lapsetoetuse tõstmine