Minul kipub jääma lasenje vormi külge kinni, kuigi teen põhja ja servad õliseks. Soovitage häid nippe. Teiseks, kui olete ostnud hea vormi (kasutan siiani suvalist vormi, pean natuke lühemaks tegema plaate)? Perele väga meeldib lasanje, teen ikka seda klassikalist varianti, aga milliseid retsepte kasutate?
Teema: Lasenje tegemine
Jutt ikkagi lasanjest, parandada ju enam ei saa.
Millise firma õli te kasutate?
Rapsiõliga määrisin vormi, aga olen ka oliivõliga määrinud.
Anni Arro retsept (netist leitav)
Õnnestub alati, ei jää kuhugile kinni, väga mahlane on
Tegin just täna. Nami-nami retsepti järgi:
https://nami-nami.ee/retsept/1234/klassikaline_lasanje_hakklihaga
Ma õli pole kunagi kasutanud. Natuke jäid servad kinni küll, põhi mitte, aga sest pole lugu. Ahjuvormi panin likku ja homme lükkan käsnaga puhtaks.
Mu väimees katab vormi alati küpsetuspaberiga, Vorm puhas, aga mulle ei meeldi. Pigem leotan.
Samuti pole kunagi õli kasutanud.
Sa ikka paned panni põhja alumiseks õhukeseks kihiks hakklihasegu ja kastme ja alles siis esimese kihi plaate? Ja kastet peab üldse olema ohtralt, pigem plaate vähem. Esimene ports on veidi vedelavõitu, sest keegi ei raatsi meie peres oodata, aga veidi jahtunult on ka konsistent õige.
Esimene ports on veidi vedelavõitu, sest keegi ei raatsi meie peres oodata, aga veidi jahtunult on ka konsistent õige.
Meil samuti 🙂 Kui on rohkem aega ahjust väljavõtmise ja söömise vahel, siis jahtudes tõmbab ka lasanje end ise vormi servadest lahti ning konsistents muutub tugevamaks. Aga ka tulikuum on väga hea ja ülimahlane.
Sa ikka paned panni põhja alumiseks õhukeseks kihiks hakklihasegu ja kastme ja alles siis esimese kihi plaate?
Mina panen alla bešamellkastme, mitte hakklihasegu. Ja põhi kinni ei jää kunagi.
Pole kunagi millegagi määrinud ja pole kunagi kinni jäänud. Kõige alla läheb bešamellkaste.
Pole määrinud, pole kinni jäänud ja kõige alumiseks kihiks (tõstmise huvides) olen siiski pannud plaadid.
Plaadid leotan alati vees läbi, siis kihiti plaadid-hakklihakaste (vahepeal juustu ka kihtide vahele), pärast valan juustukastmega üle nii, et natuke ikka “upub” ja kõik küpseb selle vedeliku+hakklihast tuleb ka rasva sees. Ca 40min enamasti ahjus, kuni juust pealt sulanud ja kuldpruun.
ka ei määri ja pole probleemi. Retsepti ka pole, kombineerin Anni Arrot ja J.Oliveri:)
Algatuseks põhja korralik kiht tomatipõhjalist kastet. Bechamelli ei viitsi teha, valged kihid teen kodujuust hapukoorega – JO soovitus, ja väga täppi!
Ei ole ka mina lasanjevormi millegagi määrinud. Vormi põhja katan bešamellkastmega, siis plaatide vahele hakkliha-tomati kastet 2 kihti ja pealmiste plaatide peale uuesti bešamelli nii palju, et katab kõik ära (+riivjuust). Kui lasanjeplaadid mu ahjuvormi mõõtudega ei klapi siis lõikan/murran parajaks.
Kuidas te seda üldse suudate teha, jube mässamine ju? Ma tegin ühe korra elus, kõik need kastmed ja värgid nullist ise, pool päeva kulus selleks 😀 Ei iial enam
Maitse poolest tuli küll täitsa okei, aga jube kaua võtab selle tegemine aega.
Jube mässamine? Tomatikastet ma tõesti ise kokku ei keeda, aga muidu valmivad bolonese ja bechamelkaste ju samal ajal. Kihtide kokku tõstmine ei võta mingit aega, ainus ajamahukas etapp on küpsemine, aga selleks pole ju mind kõrvale vaja. Ma pakun, et 30 minutit kulub ettevalmistuseks.
Tegelikult on tõesti lihtne – praed hakkliha sibulaga ära ja kallad purustatud tomatid peale, bechamelaste võist, jahust ja piimast – ei ole teab mis kokakunsti tippsaavutuse see kokku segada + riivitud juust. Paned kihti ahjuvormi ja lased seal küpseda.
Lasanje on meie peres suur ettevõtmine, sest ma teen ka plaadid (ehk pasta) ise ning hakklihakastet “Itaalia mamma” moodi, pika podisemisega.
Lasanje vormi ei kallata mingit õli. Rasvainet on piisavalt hakklihakastmes.
Kõige alla käib beshamell (valge) kaste ja alles siis plaadid ning punane+valge kaste kihiti vahele koos juustuga. Peale käib ka beshamellkaste koos rohke juustuga! Ja ära siis ahjus üle küpseta et juust krõbedaks läheb päris.
Üldiselt on nii, et enamikel inimestel on lasanje liiga kuiv. Plaadid ka teinekord kõvad. Sellepärast ongi hea teha värskest pastast, siis ei teki seda probleemi. Niiskust on rohkem ja ei hakka ka kinni midagi kuskile.
Lasanje on meie peres suur ettevõtmine, sest ma teen ka plaadid (ehk pasta) ise ning hakklihakastet “Itaalia mamma” moodi, pika podisemisega.
Lasanje vormi ei kallata mingit õli. Rasvainet on piisavalt hakklihakastmes.
Kõige alla käib beshamell (valge) kaste ja alles siis plaadid ning punane+valge kaste kihiti vahele koos juustuga. Peale käib ka beshamellkaste koos rohke juustuga! Ja ära siis ahjus üle küpseta et juust krõbedaks läheb päris.
Üldiselt on nii, et enamikel inimestel on lasanje liiga kuiv. Plaadid ka teinekord kõvad. Sellepärast ongi hea teha värskest pastast, siis ei teki seda probleemi. Niiskust on rohkem ja ei hakka ka kinni midagi kuskile.
Teen valmisplaatidega ja pole veel kunagi kuiv olnud ega plaadid kõvaks jäänud. See juhtub vast kastmega koonerdamisel.
Öelda, et enamikul inimestest lasnje kuiv jääb, on muidugi üldse võimas liialdus.
Öelda, et enamikul inimestest lasnje kuiv jääb, on muidugi üldse võimas liialdus.
Ära vaidle Itaalia mammaga! ????
Üldiselt on nii, et enamikel inimestel on lasanje liiga kuiv. Plaadid ka teinekord kõvad.
Seda pole meil küll kunagi juhtunud. Mul oma reeglid selleks.
Reegel 1: kata kastmetega alati põhjalikult ka kõik servad ja nurgad.
Reegel 2: kui tundub, et kastmeid jääb veidi üle, ära pane uut kihti plaate, pigem kata see viimane kiht paksemalt mõlemaga. Või vala lihtsalt kõrvale – plaadid imevad ka sealt sisse.
Reegel 3: pigem küpseta ahjus natuke kauem, kui retsept ette näeb. Lisaaeg pisut madalamal temperatuuril ja kaane all (nt foolium).
Sa ikka paned panni põhja alumiseks õhukeseks kihiks hakklihasegu ja kastme ja alles siis esimese kihi plaate?
Siit puudub ainult see kuulus “tark inimene teeb nii…” targutamine.
See on ju nii suhteline. Kui kõik ise nullist teha läheb vähemalt 4-5 tundi. Õige raguu/bolognese peab 4 tundi podisema. Samal ajal saad värske pasta teha.
Laisa inimese lasanje teeb alla tunniga.
Olen teinud mõlemat moodi, aga parim ikka niiöelda autentne millega läheb päris kaua aega. Aega nõuab, aga see on seda väärt.
Anni Arro retsept (netist leitav) Õnnestub alati, ei jää kuhugile kinni, väga mahlane on
Ei kujuta ette ilma kastmeta lasanjet, aga seal vist tomatikonserv annab mahlasust.
Mul on laps taimetoitlane, teen ilma lihata ja nö. laisa varianti. Põhja plaadid, siis valge kaste (selle teen ilma juustuta), sellele aedviljad (pannil kergelt praetud – sibul/porrulauk või mõlemad, riivitud porgand, veel näit. paprika ja suvikõrvits vms, mis parajasti meeldib), siis panen kihi juustu vahele (kuna mul tihti on kodus ainult viilutatud juustu, siis laongi lihtsalt need viilud kõrvuti), siis jälle plaadid, siis purgist valmis tomatikaste (näit. salvesti ürtidega pastakaste), siis jälle aedviljad, seejärel plaadid ja kõige peale teine pool valgest kastmest. Küpsetan fooliumiga kaetult u 50 min, siis võtan fooliumi ära, panen pinnale juustu (jälle laon viilud kõrvuti, kui riivjuustu pole) ja küpsetan veel u 15 min.
Vormi olen võiga määrinud, kinni pole jäänud. Ja plaadid on enamasti piisavalt pehmed. Kastmega koonerdada ei tasu tõesti ja enne viimase kastmekihi panekut surun veidi plaate allapoole, kompaktsemaks asja.
Ja annan endale aru ka sellest, et seda pole viisakas lasanjeks nimetada, ütleme siis, et see on lasanjeplaatidest aedviljavorm. Aga mulle maitseb see isegi rohkem kui päris lasanje.
Mina teen selle retsepti järgi, väga hea, lihtne ja kiire https://tasty.co/recipe/one-pan-lasagna
Tavaliselt teen suurema koguse, nii et küpsetan klaasvormis, kuhu lasanjenuudlid täpselt mahuvad.