Minu laste vanusevahe 2a4k. Väiksem nüüd juba pea pooleaastane ja ütleks, et kartsin palju hullemat. Tegelikult suurem laps majandab tõesti ise niipalju, et käib potil, saab miskit süüa võtta, magab koos meiega päeval jne. Mees on väga suureks abiks – kui poleks olnud esimese lapsega nii, siis ma ei oleks teinud väikese vahega last, aga kuna mees võtab väga palju osa laste kasvatamisest ja annab minule ka piisavalt puhkust, siis leidsin, et ei ole hullu, kui teha kaks last järjest. Siiani ei ole hullunud, unevõlga ei tähelda, sest pisem sööb ja magab öösel edasi, keegi öösiti siiani üleval pole pidanud istuma. Ehk on ka lihtsalt vedanud lapse temperamendi näol jne..
Esileht › Rasestumine ja lapse ootamine › Laste vanusevahe
Teema: Laste vanusevahe

Mul on laste vahe 2a ja ütlen ausalt, teise beebieast ei mäleta suht midagi. Esimene laps on kindlasti keskmisest keerukam ka. Rasedaks jäin nö praktilistel põhjustel (mis siin ka eelnevalt välja toodud on) ja vaimselt oli väga raske, ma ei olnud tegelikult üldse uueks lapseks valmis ja teadsin seda. Rasedus oli pisikese kõrvalt samuti keeruline taluda. Oli koroonaaeg ja kui paluti suuremat mitte hoidu tuua, siis ma viisin ikka, ei suutnud lihtsalt kahe väiksega majandada. Siiani piinlik selle pärast, aga vaimne seisund oli ikka õudne. Suhe kannatas samuti meeletult. Vaba aega polnud kunagi (kumbki vanem ei tahtnud kahega üksi olla, seega jagunesime erinevat pidi kahekaupa nendega pidevalt). Väga raske aeg, ütlen ausalt. Nüüd on lapsed 2,5 ja 4,5 ja elu on viimasel ajal läinud oluliselt kergemaks. Käivad ilusti aias-hoius (tundub, et suurem haigestumine selja taga). Kaklevad palju, aga mängivad ka palju, hoolivad üksteisest ja väga tore on! Kuid siiski vahel mõtlen, kui palju lihtsam oleks suurem vanusevahe olnud. Hetkel on hakanud ligi hiilima uue beebi mõtted – seekord reaalne soov, vanusevahe plaaniks ca 4a, kuid veidi kahtlen, kas äkki pisike tunneks ennast siis üksikult… ei tea, peame veel mõtlema. Elu läks just elamisväärseks 🙂

ma ei olnud tegelikult üldse uueks lapseks valmis ja teadsin seda. Rasedus oli pisikese kõrvalt samuti keeruline taluda. vaimne seisund oli ikka õudne. Suhe kannatas samuti meeletult. Vaba aega polnud kunagi (kumbki vanem ei tahtnud kahega üksi olla, seega jagunesime erinevat pidi kahekaupa nendega pidevalt). Väga raske aeg, ütlen ausalt.
Enamasti tuuakse välja, et väikese vanusevahega lastel on hea koos mängida. Kui lapsed on samast soost või sarnaste huvide, mängusoovidega, siis leiavad rohkem ühiseid tegevusi, aga seda ei tea keegi ette. Nõustun, et teise lapse planeerimisel tuleb korralikult läbi mõelda, kuidas kahe väikese vanusevahega last mõjutab kogu pereelu, milline on inimeste pingetaluvus, vaimne ja füüsiline võimekus ja närvikava. Väikese vanusevahega peres peavad olema kaasatud mõlemad vanemad ja ei saa nii, et kui üks magab, siis teine tegeleb lapsega, sest lapsed ei söö, ei maga ja ei mängi samaaegselt. Magamatus võib omakorda tekitada pingeid ja lõpuks on kõik närvilised ja tigedad.

Minu lastel 1 a 7 k vahet ja ma ei saa kudagi öelda, et oleks raske olnud seepärast, et neil on väike vanusevahe. Väikelapse aeg oli küll raske aga mul on hea meel, et se nö. ühe raksuga tehtud sai ja ma ei pidanud mõne aasta pärast otsast alustma. Igasugu laste tarebeasjade ja riiete soetamist, meeleahutust, lapsehoidu- on olnud nii ökonoomsel korraldada.

Eks väikese vanusevahega lastega on ikka raskem, kui ühega või kui vanusevahe on juba suurem. Jaksu ja energiat peab olema rohkem ja suuremast väsimusest, kisast muututakse kergemini ka ise närviliseks või loiuks ja hajameelseks. Isegi ühe väikese lapsega on tunduvalt kergem, kui tööülesandeid, toitmisi, mähkmete vahetamisi, lapsega tegelemisi, uinutamisi saab omavahel päeva peale ära jagada. Lapsele on kõige parem rahulik, rõõmus ja keskendunud lapsevanem.

Tere! Meil lastel 2,5 aastat vanusevahet. Aga nüüd tuli veel tahtmine pesamuna järele ja viimasest lapsest 9a hiljem üritame siis veel 🙂

ma ei olnud tegelikult üldse uueks lapseks valmis ja teadsin seda. Rasedus oli pisikese kõrvalt samuti keeruline taluda. vaimne seisund oli ikka õudne. Suhe kannatas samuti meeletult. Vaba aega polnud kunagi (kumbki vanem ei tahtnud kahega üksi olla, seega jagunesime erinevat pidi kahekaupa nendega pidevalt). Väga raske aeg, ütlen ausalt.
Enamasti tuuakse välja, et väikese vanusevahega lastel on hea koos mängida. Kui lapsed on samast soost või sarnaste huvide, mängusoovidega, siis leiavad rohkem ühiseid tegevusi, aga seda ei tea keegi ette. Nõustun, et teise lapse planeerimisel tuleb korralikult läbi mõelda, kuidas kahe väikese vanusevahega last mõjutab kogu pereelu, milline on inimeste pingetaluvus, vaimne ja füüsiline võimekus ja närvikava. Väikese vanusevahega peres peavad olema kaasatud mõlemad vanemad ja ei saa nii, et kui üks magab, siis teine tegeleb lapsega, sest lapsed ei söö, ei maga ja ei mängi samaaegselt. Magamatus võib omakorda tekitada pingeid ja lõpuks on kõik närvilised ja tigedad.
Meil oli sellel perioodil lapsehoidja. Magasime mehega mõlemad nagu kotid. Miks peab ilmtingimata kas mees v naine olema see, kes end lolliks rapsib?

Meil oli sellel perioodil lapsehoidja. Magasime mehega mõlemad nagu kotid. Miks peab ilmtingimata kas mees v naine olema see, kes end lolliks rapsib?
Ei peagi, aga lapsehoidjaid umbes kuni 1,5 või 2-aastastele sageli ei võeta, vaid üritatakse ise hakkama saada. See on periood, kus lapsed on eriti aktiivsed, õpivad kõndima ja vajavad suurt tähelepanu. Kui inimesed suudavad organiseerida pereelu nii, et lapsed kasvavad rahulikus keskkonnas ja keegi ei käi närviliselt ringi ja pole stressis, siis miks mitte, aga kõigil on närvikava erinev.

Ja laps kutsub lapsehpidjat emmeks?

Minu lastel on vanusevahe 7 aastat ja ei ole olnud probleemi, et koos ei mängiks. Vanem vend on oma väikevennale supertore kaaslane. Tänaseks on 14 ja 21 – käivad koos jõusaalis, jooksmas jne. Väga hea oli ka selles mõttes – et vanem laps läks kooli ja siis olin ise kodune.

Minu lastel on vanusevahe 7 aastat ja ei ole olnud probleemi, et koos ei mängiks.
See on okei vanusevahe selles mõttes, et 7-aastane juba oskab midagi ka ise teha ja teda ei pea valvama, nagu 2-aastast. Kui laste vanusevahe on liiga väike, siis puhtalt füüsiliselt ei jõua üksi kahe järel joosta ja valvata, kui pole teist abilist. Laste unerežiim ja vajadused võivad samuti erineda. Kui üks tahab magama jääda ja vajab vaikust, tahab teine mängida, õue minna või süüa. Mitut tegevust tehes, joostakse kiiresti ummikusse ja muututakse närviliseks või hajameelseks. Mõni lapsevanem suudab teha mitut tegevust stoilise rahuga, aga paljud mitte. Rahulikuma koduse õhkkonna nimel on lihtsam, kui vanusevahe pole liiga väike.

#4115164: Minul on vedanud, mingeid magamata öid ei ole lastega olnud. Huvi pärast küsin, kuidas see sul õnnestus?
Pole küll see inimene, kellelt küsiti, aga kuna mul on 4 üsna väikse vahega last, kes esimesel aasta tahtsid ka öösiti süüa, siis sobin ka vist vastama. Mul polnud samuti eriti palju magamata öid (lühike gaasivalude periood välja arvata), sest öösel magas laps minuga samas voodis ja imetasin poolunes või täitsa magades, olenevalt lapse vanusest. Ilma söötmata hakkasid kõik magam alles peale võõrutamist. Magamatus oli võibolla teemaks esimese lapsega esimesel kolmel kuul. Imetamine ise muudab ka üsna uniseks, nii et tihti jäingi õhtul magama koos beebiga. Pigem oligi probleem siis, kui oli vaja õhtul kauem üleval püsida.

Magamatus oli võibolla teemaks esimese lapsega esimesel kolmel kuul.
Kolm kuud pole eriti pikk aeg. Kui laps ärkab iga öö 1-2 korda üles vähemalt aastaseks saamiseni ja kauemgi, siis võib magamatusest saada probleem ja ainuke lahendus on jagada toitmisi, äiutamisi nt elukaaslasega. Vastasel juhul muutub peamine lapsega tegeleja, kas kergesti ärrituvaks, närviliseks või hajameelseks ja sellest pole kellelegi kasu, pigem kahju. Mõni inimene on kerge unega, ärkab korra üles ja 10 min pärast jääb uuesti magama, teine vähkreb paar tundi, enne kui uuesti magama jääb. Kahe, kolme lapse puhul võiks olla keegi, kes vajadusel aitab, sest iial ei tea, milliseks kujuneb järgmise lapse uni, isegi kui esimene laps on rahulik ja hea magaja.

Esileht › Rasestumine ja lapse ootamine › Laste vanusevahe