Esileht Väikelaps Lasteaed vs uni

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 79 )

Teema: Lasteaed vs uni

Postitas:
Kägu

Minul on aastate tagune kogemus oma kaksikutega, kus lasteaias käimine oli iga nädal erinev – üks päev oli kõik hästi, teine päev emotsioonide virr-varr (läksid 2.4 aastaselt), rühmas esines laste omavahelist riidu, mis tuli hiljem välja, aga lõpuks said asjad korda.

Pigem rohkem suhtlust lasteaed-lapsevanem-rühmakaaslaste vanemad vahel.

Iga laps on erinev ja ma loodan, et TA ei kuula õelate kägude kiunu. Kõik läheb paremaks ajaga – laps kasvab suuremaks.

Ise käisin enda 1,2 aastase lapsega täna neuroloogi juures ja ütles et soovitab kindlasti lapse sügisel sõime panna, kasvõi mõneks päevaks/poolikud päevad nädalas.

Pigem uurida jah teiste vanemate käest.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Selge. Kui on hea lasteaed ja sellega probleemi pole, siis järelikult ajavad lapse närvi ta vanemad.

Mingi täielik kaitsepositsioon ja totaalne põikpäisus TA poolt.

Lapse käitumises on ju märke, mis viitavad rahulolematusele. Rahutu uni, ema ära minnes nutma jäämine. 1,5a ei suuda ka veel rääkida.

No täpselt. Isegi, kui lapsele aias väga meeldib, on suht selge, et sealolek on liiga pikk. Poole päeva kaupa alustavad nii kolmesed.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

ei ole vaja kommenteerimise pärast kommenteerida, eriti kui ei oska mõistlikku juttu rääkida, kui ainult klähvida ja targutada

+2
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapse päev kokkuvõtvalt on ju ca 11 h pikk, sellest pool veedab laps lasteaias. Rahutu päevauni, kui tuleb lasteaiast. Kui on nädalavahetusel kodus, kas siis ka rahutu uni?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ööuni algab juba kell 19? Ja ärkab juba kell 6 hommikul? Minu arvates liiga vara ärkab, võiks ärgata 7-7.30, liiga vara läheb magama, ma paneks 20-21 ajal magama. lõunauni on ka liiga lühike, see peaks pikem olema, 2-2,5 h näiteks ja last ei ärataks lõunaunest üles, vaid las ärkab ise, õhtuti aitab uinumisele kaasa värskes õhus viibimine ja mina tegin nii, et panin lapse õigel ajal lihtsalt voodisse ja läksin toast ära, uinus ise ja ei äratanud, ärkas ise.

+1
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ööuni algab juba kell 19? Ja ärkab juba kell 6 hommikul? Minu arvates liiga vara ärkab, võiks ärgata 7-7.30, liiga vara läheb magama, ma paneks 20-21 ajal magama. lõunauni on ka liiga lühike, see peaks pikem olema, 2-2,5 h näiteks ja last ei ärataks lõunaunest üles, vaid las ärkab ise, õhtuti aitab uinumisele kaasa värskes õhus viibimine ja mina tegin nii, et panin lapse õigel ajal lihtsalt voodisse ja läksin toast ära, uinus ise ja ei äratanud, ärkas ise.

Olen TA.

Kerge öelda, et tee ja pane. Magama jäämisega ei ole probleeme, lihtsalt magama jäämise aeg kohati veidi pikem. Lõunaunne jääb ise ja ärkab ise, samuti hommikul. Võin ükskõik mida teha aga laps ikka kell 6 hommikul üleval.

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen TA.

Kerge öelda, et tee ja pane. Magama jäämisega ei ole probleeme, lihtsalt magama jäämise aeg kohati veidi pikem. Lõunaunne jääb ise ja ärkab ise, samuti hommikul. Võin ükskõik mida teha aga laps ikka kell 6 hommikul üleval.

Endale soovitusi ei lase anda või teiste kogemusi üldse kuulda ei taha, lase siis samas vaimus edasi.

+4
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapse päev kokkuvõtvalt on ju ca 11 h pikk, sellest pool veedab laps lasteaias. Rahutu päevauni, kui tuleb lasteaiast. Kui on nädalavahetusel kodus, kas siis ka rahutu uni?

Laps ärkab kell 6 ja läheb magama kell 19. Saan 13h päeva pikkuseks, millest lasteaias 4,5h. Päevauni on ca 2h, mis on nõks pikem kui oli enne lasteaias käimist.

Probleemiks on ööuni, mis on rahutu nendel päevadel kui käib lasteaias.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Too siis kell 11 aiast ära ja pane 11.30 magama, pärast kellakeeramist jätka samamoodi, nii et kõik kellaajad nihkuvad tunni võrra.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Laps ärkab kell 6 ja läheb magama kell 19. Saan 13h päeva pikkuseks, millest lasteaias 4,5h. Päevauni on ca 2h, mis on nõks pikem kui oli enne lasteaias käimist.

Ma ütleks, et ära muretse. Küll laps harjub vaikselt ja siis muutuvad ka ööd rahulikumaks.

Minu jaoks ööuni kell 19 algusega ei ole küll veider ega midagi võõrast.

Mu oma laps ka esimesel lasteaia aastal läks kell 19 magama. Ise nö valis selle aja. Äratus oli kell 7(äratasin ise). Lasteaeda kell 8.

Kukkuge nüüd pikali aga minu laps alustas lasteaias täpselt aasta vanuselt. Ei ela Eestis ja siin on see tavaline asi. Ja peale esimest proovipäeva jäi kohe pikaks päevaks(8-16).  Õnneks, kuna siin riigis on lasteaeda alustavad lapsed üsna beebid alles, siis on lasteaiad ka vastavalt sellele kohandatud(töötajaid rohkem ja vajadusel lapsele võimaldati üks hommikune pisiuni enne lõunaund, toideti jne).

Õnneks lasteaed oli väike, vähe lapsi ja töötajad väga head. Seega laps harjus väga kiiresti.

Ma ütleks, et ma ise nutsin hommikuti(ukse taga, autos) rohkem kui laps 😃. Oli meilgi õhtuse koju saamisega jonn lahti, kui mõni põnev tegevus pooleli oli.

Öist rahutust ei täheldanud(ta oli nagunii beebist peale kehva magaja kuni 3a).

Nüüdseks on laps igati kraps, sotsiaalne 9a ja karuunega poiss. Nutab lasteaeda taga, et seal oli nii tore olnud(võrreldes kooliga). Ta käis kõik need 6a seal ja nüüd ikka räägib, et sealne kadvataja oli talle nagu lasteaia päris”vanaema”.

Mul ilmselt ka lihtsalt vedas, et laps nii hästi harjus. Kõigil kahjuks nii kergelt ei lähe. Aga ma ütles, et 2+ vanus on just see kõige keerulisem ja raskem vanus lasteaiaga harjutamiseks. Nägin oma lapse aias päris mitmeid selles vanuses hädas olevaid lapsi.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ütleks, et ära muretse. Küll laps harjub vaikselt ja siis muutuvad ka ööd rahulikumaks.

Mu oma laps ka esimesel lasteaia aastal läks kell 19 magama. Ise nö valis selle aja. Äratus oli kell 7(äratasin ise). Lasteaeda kell 8.

Kukkuge nüüd pikali aga minu laps alustas lasteaias täpselt aasta vanuselt. Ei ela Eestis ja siin on see tavaline asi. Ja peale esimest proovipäeva jäi kohe pikaks päevaks(8-16). Õnneks, kuna siin riigis on lasteaeda alustavad lapsed üsna beebid alles, siis on lasteaiad ka vastavalt sellele kohandatud(töötajaid rohkem ja vajadusel lapsele võimaldati üks hommikune pisiuni enne lõunaund, toideti jne).

Õnneks lasteaed oli väike, vähe lapsi ja töötajad väga head. Seega laps harjus väga kiiresti.

Ma ütleks, et ma ise nutsin hommikuti(ukse taga, autos) rohkem kui laps 😃. Oli meilgi õhtuse koju saamisega jonn lahti, kui mõni põnev tegevus pooleli oli.

Nüüdseks on laps igati kraps, sotsiaalne 9a ja karuunega poiss. Nutab lasteaeda taga, et seal oli nii tore olnud(võrreldes kooliga). Ta käis kõik need 6a seal ja nüüd ikka räägib, et sealne kadvataja oli talle nagu lasteaia päris”vanaema”.

Mul ilmselt ka lihtsalt vedas, et laps nii hästi harjus. Kõigil kahjuks nii kergelt ei lähe. Aga ma ütles, et 2+ vanus on just see kõige keerulisem ja raskem vanus lasteaiaga harjutamiseks. Nägin oma lapse aias päris mitmeid selles vanuses hädas olevaid lapsi.

Suur aitäh ka positiivse kommentaari eest.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suvel on lasteaias puhkusel. Mis sinu plaan suveks on?

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui laps läheb nii vara magama, siis tal öösel on kõht tyhi. Ta on ju noor ja kasvav laps.  Ärata laps kell 21, paku juua või sööki, peske hambad ja läheb uuesti magama.

+3
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui laps läheb nii vara magama, siis tal öösel on kõht tyhi. Ta on ju noor ja kasvav laps. Ärata laps kell 21, paku juua või sööki, peske hambad ja läheb uuesti magama.

See on küll väga rumal soovitus…

+4
-4
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Põhimõtteliselt ei võta TA kuulda ühtegi soovitust ega proovigi midagi muuta. Miks teema tehti, on arusaamatu.

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Põhimõtteliselt ei võta TA kuulda ühtegi soovitust ega proovigi midagi muuta. Miks teema tehti, on arusaamatu.

Arusaamatu on miks sina kommenteerid siin, kui sul midagi tarka öelda pole. TA ise otsustab, mis nõuandeid katsetab ja mida mitte

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Täiega närvi ajab, onju, ilgelt tahaks tarka panna ja ennast tähtsana tunda, aga teemaalgataja, va kiusupunn, ei lase. Milline häbematus, ei lasegi mul endale elamist õpetada, tagatipuks julgeb veel põhjendada, miks minu soovitused ei sobi! Mõnda neist on koguni juba varem proovinud ja ei toiminud. Sigadus! Kuidas ma nüüd siis end tähtsa ja targana tunda saan?

Ja julgeb veel vastu vaielda, närukael! Kui mina ütlen, et tema lapse lasteaias lapsed kaklevad, siis nii on ja pole kellegi asi vaielda. Mis sest et ma üldse ei teagi mis lasteaed see on, pole seal kordagi käinud ega ühtegi last näinud.

Nii nõme, mis ta siis tuleb siia teemat tegema, kui mul siin egotrippi teha ei lase!

+6
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

TA ise ütleb, et enne lasteaeda oli lõunauni kuni tund varem ja siis graafik toimis… Nüüd läks hommikune ülevalolek pikemaks ja stimuleerivamaks ja siis TA imestab, et laps polegi rõõmus ja rahulik. Muidugi ei ole.

Üks variant on tõesti oodata, et küll harjub, aga nii kipuvad lapsed haigestuma ja see pole ka arenguks optimaalne (midagi hullu ka muidugi mitte). Teine (emale ebamugavam, aga vägagi tehtav) on hommikune ärkveloleku aeg ükskõik kummast otsast lühemaks nügida.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Täiega närvi ajab, onju, ilgelt tahaks tarka panna ja ennast tähtsana tunda, aga teemaalgataja, va kiusupunn, ei lase. Milline häbematus, ei lasegi mul endale elamist õpetada, tagatipuks julgeb veel põhjendada, miks minu soovitused ei sobi! Mõnda neist on koguni juba varem proovinud ja ei toiminud. Sigadus! Kuidas ma nüüd siis end tähtsa ja targana tunda saan?

Ja julgeb veel vastu vaielda, närukael! Kui mina ütlen, et tema lapse lasteaias lapsed kaklevad, siis nii on ja pole kellegi asi vaielda. Mis sest et ma üldse ei teagi mis lasteaed see on, pole seal kordagi käinud ega ühtegi last näinud.

Nii nõme, mis ta siis tuleb siia teemat tegema, kui mul siin egotrippi teha ei lase!

Võta tabletid sisse. Kui igav möla.

0
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Võta tabletid sisse. Kui igav möla

Ega seda juttu, mis sa endale peegli ees räägid, ei pea perekooli kirja panema.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu laps läks aastaselt lasteaeda. Harjutamine võttis 3 päeva. Kell pool 6 hommikul ärkame, 6.15 lasteaeda ja 15.30 koju. Magab kaks und aias. Esimene nädal oli öö uni häiritud kuna palju uusi emotsioone. Rutiin loksus ise paika. Ärkab igal hommikul ise 5.30 ja magama lägeb pool 7 õhtul ja magab terve öö.

TA usun et paari nädala pärast on teil ka rutiin paigas ja laps magab rahulikult.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kukkuge nüüd pikali aga minu laps alustas lasteaias täpselt aasta vanuselt. Ei ela Eestis ja siin on see tavaline asi. Ja peale esimest proovipäeva jäi kohe pikaks päevaks(8-16). Õnneks, kuna siin riigis on lasteaeda alustavad lapsed üsna beebid alles, siis on lasteaiad ka vastavalt sellele kohandatud(töötajaid rohkem ja vajadusel lapsele võimaldati üks hommikune pisiuni enne lõunaund, toideti jne).

Ütle üks hea põhjus, miks aastane pikkadeks päevadeks emast eraldada ja aeda suruda?

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ütle üks hea põhjus, miks aastane pikkadeks päevadeks emast eraldada ja aeda suruda?

Oh mõttetu algatada ju seda igivana vaidlust, mis ajal on õige oma lapsi lasteaeda panna.
Igal perel ju oma põhjused ja seisukohad.

Mina ise lasteaiaõpetajana pole ühtegi oma lastest pidanud enne 3-aastaseks saamist lasteaeda panema, aga ma annan endale aru, et see ongi privileeg – mu mehel on olnud selline sissetulek, mis võimaldab minul pikemalt kodus olla, ja ma ise oma iseloomult olen pigem nautinud lastega kodusolekut, mul on palju lastega sõpru olnud, kellega lapsed sotsialiseerida saavad jne.

Aga kui peres ei ole sellised suhted või selline majanduslik seis, et oleks võimalik ainult 1 vanema palgaga aasta-poolteist tööleminekut edasi lükata, siis see kõrvalt targutamine ei aita. Enamik pisikesi pooleteistaastaseid tegelikult ka ikkagi lõpuks harjub lasteaiaga ja kui see on perele parim otsus, siis on kohatu seda kõrvalt kritiseerida. Küll aga on kurb kuulda, kui väike alla 2 aastane pannakse sõime, sest “laps ise nii tahab”, “laps on nii suur suhtleja”, “ma ei oska taga kodus midagi teha” või “ma lähen siin kodus hulluks muidu” – ehk siis ilma tegeliku vajaduseta. Siis mõtlen küll endamisi, et no kellele sa selle lapse tegid ja miks, kui isegi 2 aastat omaenese lapsega kodusolemist tundub nagu hirmus karistus.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ütle ise parem põhjus, miks sa teist ema halvustad?

“ma lähen siin kodus hulluks muidu” – ehk siis ilma tegeliku vajaduseta. Siis mõtlen küll endamisi, et no kellele sa selle lapse tegid ja miks, kui isegi 2 aastat omaenese lapsega kodusolemist tundub nagu hirmus karistus

See, et sa ise oled lasteaiakasvataja ja mitme lapse ema, ei kvalifitseeri sind kuidagi teiste naiste valikuid kritiseerima. Kui naine tunneb, et lapsega kodus olemine päevast päeva lõhub tema vaimset tervist, st “lähen hulluks”, siis kuidas jätkub sul häbematust väita, et pole tegelikku vajadust laps lasteaeda panna? Kas hulluks läinud emaga päevad ja ööd kodus olemine on lapsele parem kui käia lasteaias ja pärast normaalse emaga kodus olla? Tore siis, et sina said endale valida elustiili, mis sinu iseloomu ja soovidega sobis, äkki teised naised tohivad ka ise valida?

Eriti jabur on küsida, et miks ja kellele sul laps on. Proua lasteaednikule ei meeldi, kuidas võõras inimene last kasvatab, mis saab siis nüüd, topime tagasi sinna, kust tuli või? Laps on olemas ja igal lapsevanemal on õigus ise valida, kuidas ta oma pereelu korraldab.

Kui lapsi lasteaeda ei toodaks, oleks sinu elukutse esindajaid ka vähem vaja. Kas sul üldse oleks siis tööd?  Eriti arvestades, et sul vist tegelikult erialast haridust ei ole. Sest kui oleks, siis ülikoolis oleks ju ometi õpetatud ka tööeetikat, elementaarset viisakust lapsevanematega suhtlemisel ja teadmist, et sinu töös tuleb kokku puutuda paljude erinevate inimestega, kel kõigil on erinevad elustiilid ja valikud, mis pole sinu asi halvustada. Kuidas on võimalik st lasteaias töötab inimene, kes räägib nii rumalat juttu nagu sina? Loodetavasti ei anna sa oma lastele edasi selliseid kitsarinnalisi kahepalgelisi väärtushinnanguid.

+2
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sest selles riigis, kus mina elan ja last kasvatan, kestab emapalk ainult 9 kuud ja seegi on vaid 70% oma teenitud keskmisest.

Rohkem ma ei viitsi selgitada, miks.

Siin riigis on lapsed palju lühemaid päevi aias kui Eestis.  Enamus aiad on vaid 7-17 lahti ja kõik riigipühad kinni. Inimeste enda tööpäev ka üldjuhul kestab vaid 7.5-8h päevas.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui lapsi lasteaeda ei toodaks, oleks sinu elukutse esindajaid ka vähem vaja. Kas sul üldse oleks siis tööd?  Eriti arvestades, et sul vist tegelikult erialast haridust ei ole. Sest kui oleks, siis ülikoolis oleks ju ometi õpetatud ka tööeetikat, elementaarset viisakust lapsevanematega suhtlemisel ja teadmist, et sinu töös tuleb kokku puutuda paljude erinevate inimestega, kel kõigil on erinevad elustiilid ja valikud, mis pole sinu asi halvustada. Kuidas on võimalik st lasteaias töötab inimene, kes räägib nii rumalat juttu nagu sina? Loodetavasti ei anna sa oma lastele edasi selliseid kitsarinnalisi kahepalgelisi väärtushinnanguid.

Kuule, rahune maha.
Loomulikult ei lähe ma seda üheltki vanemalt küsima, loomulikult ei saagi üks inimene teada teise inimese otsuste tagamaid ja polegi minu asi kedagi hukka mõista. Ma ei mõistagi. Rääkisin lihtsalt oma subjektiivsetest ja absoluutselt mitte lõplikule tõele pretendeerivatest tunnetest sellega seoses.
Kui sa mu kommentaari rahulikult oleks lugenud, mitte nii hüsteeriasse läinud selle viimasest lõigust, oleksid aru saanud, et ma aktsepteeringi vanema valikuid ega heida neile midagi ette, vaid oma südames tunnen lihtsalt, et osa peresid (NB! OSA! Mitte kõik ega mitte enamus!) teeb valiku varase lasteaia kasuks lihtsalt väga-väga kergekäeliselt, sest lihtsalt ei teata, mida liiga varajane nn karjaviimine lapsele kaasa võib tuua. Absoluutselt on olemas väga hästi kohanevaid väikelapsi ja, nagu ütlesin, kui perel valikut pole, siis tulebki see otsus teha, ükskõik, kas siis majanduslikel, psühholoogilistel või muudel põhjustel. Eestis on lihtsalt väga paigast ära see, et kui mujal küll võetakse juba päris tillukesi aeda/hoidu, siis on ka rangemad piirid, kes kui kauaks ja mitu korda nädalas seda teha võib, sageli on paigas nt lapse täpne hoidutoomise ja kojuviimise aeg sõltuvalt vanemate tööst, mitte et võibki tuua pisikese tite hommikul kell 7 kohale ja õhtul kell 7 talle järele tulla, ehkki tööpäev tegelikult nii pikk pole. (Jälle – kellel on selline töö, mis kestab jube pikalt, sellel ongi vaja last kauem aias hoida ja keegi ei mõista seda hukka.)

Ja mul loomulikult on erialane kõrgharidus ning lisaks üsna pikk töökogemus – just sellelt pinnalt saangi näha nii lasteaiaskäimise plusse kui miinuseid ja seda, et tulebki leida keeruline tasakaal lapse erinevate vajaduste ja vanemate vajaduste-mugavuste vahel. Lõpliku otsuse teeb ju Eestis nagunii pere ise.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

ma loodan et minu lapsel ei saa sellist kasvatajat aias olema, kes subjektiivselt igast asju arvab perede kohta…

+1
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

ma loodan et minu lapsel ei saa sellist kasvatajat aias olema, kes subjektiivselt igast asju arvab perede kohta…

Ma võin juba praegu täiesti objektiivselt arvata, et õigekiri pole su tugevaim külg ja et kasvataja peab palju töötama, et seda su lapsele sinu eest õpetada.

Ja sa oled mingi mõttediktaator, et keelad ära inimeste arvamused ja mõtted?

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Noh, ma garanteerin, et saab 🙂
Ses suhtes, et õpetajad ei ole eraelus mingid ülineutraalsed robotlikud ideaalinimesed, kes mitte millegi osas mingeid isiklikke arvamusi ei oma – nii nagu võib oma arvamus olla ka arstil, psühholoogil, füsioterapeudil või mis tahes muu ameti esindajal. Professionaalsuse piir lähebki sealt, kas antud inimesega tulevad tema põhimõtted ja seisukohad tööpostile kaasa, mis määral – ja kas ta suudab ära tunnetada piiri, kust maalt on põhjendatud patsiendi/kliendi/lapsevanema/… nõustamine ka keerulisematel ja tundlikematel teemadel. Nt õpetaja peab seadma kõige ettepoole lapse heaolu, seega on olukordi, kus ikkagi tuleb lapsevanema kasvatuspõhimõtetesse nö sekkuda või anda nõu, isegi kui vanem seda ei taha, aga loomulikult on tõhus ainult selline nõustamine, kus osapoolte vahel on vastastikune kontakt ja ühine eesmärk – õnnelikum ja tervem laps. Kindlasti ei saa õpetaja oma seisukohti ülevalt alla peale suruda, kuid päris kindlasti ei ole ka alust eeldada, et õpetajal inimesena üldse mingeid seisukohti olla ei võiks. Õpetaja pole amööb ega sült.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma võin juba praegu täiesti objektiivselt arvata, et õigekiri pole su tugevaim külg ja et kasvataja peab palju töötama, et seda su lapsele sinu eest õpetada.

Ja sa oled mingi mõttediktaator, et keelad ära inimeste arvamused ja mõtted?

just ja mina otsustan kas ma nimetan inimest kasvatajaks v õpetajaks

0
-7
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 79 )

Esileht Väikelaps Lasteaed vs uni