Palun jagage kogemusi, kas olete rahul oma lapse lasteaia toiduga. Laps on Tallinna lasteaias, mida toitlustab suurköök. Laps ütleb, et toit pole maitsev, õpetajate sõnul on toidu kvaliteet väga kõikuv. Direktori jaoks on oluline, et toidu hind oleks väga madal ja midagi ei muutu. Selle raha eest eest loomulikult kvalteetset toitu ei saa. Toidu eest maksab linn. Tooraine polevat kunagi kodumaist päritolu, vaid võimalikult odav ja küsitav. Mida teeksite selles olukorras?
Teema: Lasteaia toit

A mida sina teed?

Kes on toitlustaja? Meil Lasnamäel Dussman ja väga rahul. Ega muud pole kui vanemad peavad kõigepealt lasteaia direktorile tegusid nõudma või siis haridusametist otse( nemad peaksid ju lasteaedade toitlustajatega ka tegelema)

Mis mõttes direktori jaoks on oluline, et odav? Kust tema siis rohkem raha peaks võtma? Äkki ise maksate juurde siis? Ju sellega on jälle mõnel vanemal probleeme.

Praegu on aasta algus ja lastevanemate koosolekute aeg. Tõstata teema koosolekul ja küsi, mis saaks ära teha.
Mida tähendab, et direktorile on oluline odav hind? Kas see hind peab olema odav sellepärast, et enamik lapsevanemaid ei ole nõus juurde maksma rohkem? Või on koer kuskile mujale maetud? Kui lapsevanemad ei taha kallimat hinda, siis on sul vastus käes. Kui tegelikult ollakse valmis maksma rohkem, siis tasub küsida kes toitlustab? Mis firma? Miks see firma? Millal toitlustajat vahetati ja äkki kaaluks mõnda uut isegi kui hind kallim? Kui direktor ikka midagi ei soovi muuta, siis tasub uurida ega korruptsiooni pole – lehma lellepojad palgatud toitlustusfirmas vms.
Muide, meil on ka iga aasta toitlustus kuum teema. Alati leidub lapsevanemaid, kes teatavad, et nende laps nt suppi ei söö või midaiganes. Ja kui siis õpetaja julgeb öelda, et tegelikult söövad kõik lapsed hea meelega suppi ja küsivad veel juurdegi, siis on ahhetamist palju stiilis, et ei usu ja tehke pilti jne. Seega, tegelikult peaks ka kodus ikkagi tervislikke ja mitmekülgseid toitumisharjumusi kujundama. Võib olla tõesti on viga toitlustajas, aga kui teiste lapsed söövad hea meelega ja hästi, siis tuleb leppida sellega, et kahjuks lihtsalt sul on kehv sööja, kellega tuleb rohkem tööd teha.

Lasteaia toit ongi paraku selle hinna eest ääretult madala kvaliteediga. Ja tihti juhtubki, et kui korraldatakse uus hange toitlustaja leidmiseks, ongi vaid üks kandidaat, nt Daily. Mida sa seal siis valid? On toitlustajaid, mis on paremad ja kellega saab teha mõnes asjas asjalikud kokkulepped, aga igale poole neid ei jätku.

mul läks lapselaps eelmisel aastal sõime ja nüüd siis lasteaeda. mõlemas kohas toidlustamine suurköögi baasil.
ma ütleks, et see on lausa kuritegelik. eas, kus söömisharjumused alles tekivad, pakkuda lastele jahtunud vabandust “löga”. ühel päeval laps ütles, et neil oli kanasupp, aga tema ei saanud ühtegi kanatükki olid ainult kartulid. Küsisin, et porgandit ikka ka? Ei, ainult kartulid.
Ükskord õpetajad ütlesid, et täna oli õhtuks salat, mida isegi nemad süüa ei suutnud.
Minu enda lapsed käisid lasteaias 90-ndatel ja siis oli igas lasteasutuses oma köök. vot nii vaeseks oleme vahepeal jäänud.

Meil tuleb lasteaiatoit kusagilt majast väljast (iga hommik antakse peade nr ja siis tellitakse, Tallinn). Ma ise seda toitu näinud väga pole, paaril pildil vilksamisi. Menüü nagu klassikaline. Kodus laps väga valiv, ei söö seda ega teist, aga seal sööb hästi, ise otseselt ei ütle hea v halb aga hea meelega ütleb, mis sõi. Et mul isegi üsna ükskõik, hea meel et sööb kuskilgi mitmekesist toitu.

Meil tuleb lasteaiatoit kusagilt majast väljast (iga hommik antakse peade nr ja siis tellitakse, Tallinn). Ma ise seda toitu näinud väga pole, paaril pildil vilksamisi. Menüü nagu klassikaline. Kodus laps väga valiv, ei söö seda ega teist, aga seal sööb hästi, ise otseselt ei ütle hea v halb aga hea meelega ütleb, mis sõi. Et mul isegi üsna ükskõik, hea meel et sööb kuskilgi mitmekesist toitu.
see on natuke pea liiva alla peitmine. mitmekesine pole lasteaiatoit enam ammu.

Menüü põhjal ütleks küll, et piisavalt.

Minu arust on menüü täpselt samasugune, kui siis oli, kui mina lasteaias käisin.

Pärnus lasteaias, laps sööb kõike ja kiidab, koos loeme lapsega menüüd kodus ka, kas siis järgmise päeva oma või nädala oma ette. Ja kõik tundub maitsev ja laps õhinal kuulab, et mis homme on, 4, 5 a.

Ma panin teadlikult lapse sellisesse lasteaeda, kus köök on lasteaias, mitte ei osteta toidu asemel löga sisse. Mõningad oma köögiga lasteaiad on jäänud. Pigem on õpetajad hädas sellega, et lapsed ei taha nõukaaegseid magustoite. Järjepidevalt neid toodetakse, aga sööjaid pole. Meil sama asi-kodus ei söö ja lapsed pole harjunud.

Palun jagage kogemusi, kas olete rahul oma lapse lasteaia toiduga. Laps on Tallinna lasteaias, mida toitlustab suurköök. Laps ütleb, et toit pole maitsev, õpetajate sõnul on toidu kvaliteet väga kõikuv. Direktori jaoks on oluline, et toidu hind oleks väga madal ja midagi ei muutu. Selle raha eest eest loomulikult kvalteetset toitu ei saa. Toidu eest maksab linn. Tooraine polevat kunagi kodumaist päritolu, vaid võimalikult odav ja küsitav. Mida teeksite selles olukorras?
odav ja hea korraga kahjuks ei saa olla.

Väga palju oleneb kokast, kes toitu teeb. Mõni teeb maitsvat sööki ja teine teeb samadest ainetest maitsetu löga. Olen kokaabina töötanud mitmetes eri kohtades ja kokkade toitudel on väga suur vahe. Üks kokk oli selline, kes ei tahtnud sööki maitsta. Kutsus mind maitsma, et ma siis ütleks, kas on praja maitsega või tuleb midagi lisada. No tõesti! Ma läksin sealt töölt ära ja kokk jäi kööki üksi tööle. Kahju kohe nendest lastest. Söök oli tihti maitsetu, aga kokk ju ei teadnud, ta ei tahtnud maitsta.

Võtaksin teema lasteaia hoolekogus üles.

Teemat võib üles võtta muidugi, aga tavaliselt sellest suuremat abi pole. Kui hange on korraldatud ja leping toitlustajaga sõlmitud, toitlustaja pole millegi vastu eksinud, kõik kaloriarvutused on menüüdes paigas ja midagi ei jää kunagi saamata, siis lepingut üles öelda naljalt ei saa. Enamasti sõlmitakse lepingud juba varakult enne uue õppeaasta algust ja pikemaks perioodiks. Sellest on meedias ka päris palju juttu olnud.
Meie lasteaias oli siiani oma köök ja väga head toidud. Nüüd, kui teine laps läks samasse aeda, selgus, et kohalikku kööki enam pole, toit tuleb suurköögist. Menüü on küll väga vaheldusrikas, lausa lust lugeda. Kuidas tegelikult maitseb, seda ei tea. Laps igatahes söövat küll, aga ta on veel liiga väike, et midagi küsida.

Jutt küll koolist, aga kui ühel aastal hoolekogus selle teema üks vanem välja tõi, et toit ei ole hea ning ka õpilaste esindus teda toetas – siis tehti kohe toitlustajale ringkaitse- ei ole tõsi, toit on hea jne. Õnneks oli veel üks vanem, kelle laps oli kodus sama rääkinud, et ei jäänud asi vaka alla ning direktor võttis ikkagi asja üles ning asi paranes. Seega peaks vanemate esindaja hoolekogus selle teema üles võtma. Ma ei tea, kuidas on lasteaias, aga koolides on see raha nii väike (+ maksab linna juurde), et teenust saabki pakkuda vaid suur ettevõtte, kellele on seadmed olemas. Väikesed pakkujad (kelle toit võib olla maitsvam) ei pääse enam löögile.

teenust saabki pakkuda vaid suur ettevõtte, kellele on seadmed olemas. Väikesed pakkujad (kelle toit võib olla maitsvam) ei pääse enam löögile.
Täpselt nii ongi.

Meil oma köök veel ja hoolekogus seisan selle eest, et see veel püsiks.
Toidu üle otsustab hoolekogu, et mis hind ja kuidas, seega oma rühma koosolekul tõstata see teema ja las teie rühma hoolekogu liige räägib sellest koosolekul
Meil ka lapsevanemad ei soovi tõsta ehk ei saa üle Tallinna tasuta piiri tõsta, sest muidu kisa.

Minu arust on menüü täpselt samasugune, kui siis oli, kui mina lasteaias käisin.
Ja sulle anti iga päev üht ja sama toitu? Ei usu. Anti ikka erinevat ja see ongi mitmekesisus.
Aga et toidud on samad, mis 20-30-…aastat tagasi on sellest, et eestlane armastab siiamaani samu asju süüa. Ka täiskasvanuna. Üks kotlet ja hakklihakaste aastast-aastasse.

Ja sulle anti iga päev üht ja sama toitu? Ei usu. Anti ikka erinevat ja see ongi mitmekesisus. Aga et toidud on samad, mis 20-30-…aastat tagasi on sellest, et eestlane armastab siiamaani samu asju süüa. Ka täiskasvanuna. Üks kotlet ja hakklihakaste aastast-aastasse.
Kui ma ütlen, et menüü oli samasugune, kust sa loed välja, et iga päev anti sama toitu? Keegi pole küsinud, mida lapsed armastavad, see on sinu arvamus, et eestlane armastab siiamaani samu asju süüa. Milline eestlane? Väga paljud inimesed ei söö aastaid enam mingit jahukastet ega kotlette ja ei paku neid ka lastele. Seeõttu on see lasteasutuste menüü neile võõras ja ei maitse.

Kui ma ütlen, et menüü oli samasugune, kust sa loed välja, et iga päev anti sama toitu? Keegi pole küsinud, mida lapsed armastavad, see on sinu arvamus, et eestlane armastab siiamaani samu asju süüa. Milline eestlane? Väga paljud inimesed ei söö aastaid enam mingit jahukastet ega kotlette ja ei paku neid ka lastele. Seeõttu on see lasteasutuste menüü neile võõras ja ei maitse.
____
Tsiteerid kägu, kes räägib mitmekesisusest. Sealt loen välja. Kui oleksid igs päev sama toitu saanud, siis oleks olnud põhjust ühekülgsuse üle nuriseda.
Küsid, milline eestlane? Eks ikka see, kes kasvõi perekooli kodunurgas või fb toidugruppides oma toitudest räägivad ja neid presenteerivad. Samuti kõik à la Kati Juures odavtoidukohad on paljude arvates väga toredad ja “kodused”.
Lastele ei lähe tõesti väga peale see, mida söökla stiilis toidutegijad pakuvad. Täpselt samamoodi ei heldi mina munakastme või praeräime peale. Need ajad ja toidud on minu jaoks möödas. Olen 50+, suure tutvusringkonnaga ininene ja ühiseid söömisi-pidusid on päris sageli. Ei ole enam kartulisalat või seapraad laua ehe, samamoodi ei pea ka paljud lapsed vanemate nostalgiatoitudest.

Küsid, milline eestlane? Eks ikka see, kes kasvõi perekooli kodunurgas või fb toidugruppides oma toitudest räägivad ja neid presenteerivad. Samuti kõik à la Kati Juures odavtoidukohad on paljude arvates väga toredad ja “kodused”. Lastele ei lähe tõesti väga peale see, mida söökla stiilis toidutegijad pakuvad. Täpselt samamoodi ei heldi mina munakastme või praeräime peale. Need ajad ja toidud on minu jaoks möödas. Olen 50+, suure tutvusringkonnaga ininene ja ühiseid söömisi-pidusid on päris sageli. Ei ole enam kartulisalat või seapraad laua ehe, samamoodi ei pea ka paljud lapsed vanemate nostalgiatoitudest.
Sina ütlesid, et lasteaias ja koolis antakse seda nõukaaegset sööklatoitu sellepärast, et eestlastele meeldib see. Ei meeldi. Kust sa võtad seda. Kui kodus kõik sellist toitu valmistaks, siis ei räägitaks pidevalt probleemist, et lapsed ei söö lasteaias ja koolis seda sööklamenüüd, mis oli kodune ja tore toit ehk 50 aastat tagasi. Mõned parema isuga lapsed küll harjuvad ära ja hakkavad midagi sööma, aga väga paljud ei söö koolis ka mitte midagi. Imelik, et vaidled mulle vastu, aga ise räägid sedasama, et isegi sinuvanuse menüüs pole nõukaaegsed toidud enam in. Miks peaks siis lapsed seda sööma.

Küsid, milline eestlane? Eks ikka see, kes kasvõi perekooli kodunurgas või fb toidugruppides oma toitudest räägivad ja neid presenteerivad. Samuti kõik à la Kati Juures odavtoidukohad on paljude arvates väga toredad ja “kodused”. Lastele ei lähe tõesti väga peale see, mida söökla stiilis toidutegijad pakuvad. Täpselt samamoodi ei heldi mina munakastme või praeräime peale. Need ajad ja toidud on minu jaoks möödas. Olen 50+, suure tutvusringkonnaga ininene ja ühiseid söömisi-pidusid on päris sageli. Ei ole enam kartulisalat või seapraad laua ehe, samamoodi ei pea ka paljud lapsed vanemate nostalgiatoitudest.
Sina ütlesid, et lasteaias ja koolis antakse seda nõukaaegset sööklatoitu sellepärast, et eestlastele meeldib see. Ei meeldi. Kust sa võtad seda. Kui kodus kõik sellist toitu valmistaks, siis ei räägitaks pidevalt probleemist, et lapsed ei söö lasteaias ja koolis seda sööklamenüüd, mis oli kodune ja tore toit ehk 50 aastat tagasi. Mõned parema isuga lapsed küll harjuvad ära ja hakkavad midagi sööma, aga väga paljud ei söö koolis ka mitte midagi. Imelik, et vaidled mulle vastu, aga ise räägid sedasama, et isegi sinuvanuse menüüs pole nõukaaegsed toidud enam in. Miks peaks siis lapsed seda sööma.
Ma ei vaidle sulle vastu, ma selgitasin ja vastasin su küsimusele. Tee vahet!
Lapsed ei söö enamjaolt võõra keskkonna pärast, koolis jälle muutub mittesöömine teatud vanuses kambavaimuna popiks. Eriti praegu, kus modellimõõtu inimesi iidoliteks peetakse. Väga vale arvamine, aga nii paraku on. Ja oli ka minu keskooli ajal.

Tee vahet!
Ära kamanda teisi inimesi, rumal naine. Targutad mingit sisutut juttu, aga midagi lisada pole. Ilmselgelt ei tea sa koolielust üldse midagi.

Lasteaia toit ongi paraku selle hinna eest ääretult madala kvaliteediga. Ja tihti juhtubki, et kui korraldatakse uus hange toitlustaja leidmiseks, ongi vaid üks kandidaat, nt Daily. Mida sa seal siis valid? On toitlustajaid, mis on paremad ja kellega saab teha mõnes asjas asjalikud kokkulepped, aga igale poole neid ei jätku.
Ma tleks hoopis, et selle hinna eest on toit väga hea.

Ilmselgelt ei tea sa koolielust üldse midagi.
Ega jah. 14 aastat kooli + 9 aastat lasteaeda. Aga esiklaste emad on ennegi mind endast rumalamaks pidanud.
Suur muie.