Kas oskaks keegi viidata koolitustele või ümberõppe programmile, et lasteaiaõpetaja saaks ümber õppida klassiõpetajaks? Kuna töölt ära minna ei saa, peaks see siiski olema kas kaugõpe või midagi taolist. Pedagoogilised ained on kõik juba ammu omandatud, st äkki saaks ka VÕTA-ga midagi üle kanda. Tean, et tehnikaerialale tegi nt TTÜ õpetajakoolituse, lõpetajad saavad matemaatika või füüsika õpetajaks, sõbranna käib seal ja leidis ka selle kusagilt kellegi tuttava soovituse peale. Teine tuttav jäi töötuks ning läbi suure mangumise sai töötukassast õpetajakoolituse TLÜ-st, see toimub ka kord kuus vist 1-2 päeva, aga ma ei tea, kas see oli mingi ühekordne projekt, sest ma ei leia enam midagi taolist koolide kodulehelt ja nii hea tuttav ta ei ole, et läheks ja küsiks. Igatahes õpetajapaberi ta selle aastaga sai, TTÜs kestab kaks aastat see. Äkki keegi oskab mulle viidata, millised võimalused lasteaiaõpetajal oleks.
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Lasteaiaõpetaja ümberõpe klassiõpetajaks
Teema: Lasteaiaõpetaja ümberõpe klassiõpetajaks

Ikka tasemeõppesse tuleb kandideerida. Selleks aastaks on nimekirjad lukus. Tallinna Ülikoolis on kursus, Klassiõpetaja I kooliastmes, uuri seda. Töötukassa kaudu koolituse saamine sõltub Su vanusest, kooli lõpetamise aastast jne. Päris mangumise ja tutvuste kaudu see ei käi. Antud kursuse läbimine ei anna Sulle kutset, aga võid aastase töölepinguga kooli tööle saada küll.

Võid uurida ka eksternõppe kohta. Omas tempos, tasuline, teatud ainepunktid saad üle kanda, töö kõrvalt ehk saad hakkama.

Ikka tasemeõppesse tuleb kandideerida. Selleks aastaks on nimekirjad lukus. Tallinna Ülikoolis on kursus, Klassiõpetaja I kooliastmes, uuri seda. Töötukassa kaudu koolituse saamine sõltub Su vanusest, kooli lõpetamise aastast jne. Päris mangumise ja tutvuste kaudu see ei käi. Antud kursuse läbimine ei anna Sulle kutset, aga võid aastase töölepinguga kooli tööle saada küll.
Tuttav, kes sai selle koolituse, otsis ise selle koolituse välja ja palus Töötkassal selle kinni maksta, aga ma ei leia Googeldades ühtegi. Võib-olla oli see ühekordne projekt vms. Tema sõnul saab ta selle kaudu õpetajakutse. Mina Töötukassasse ei saagi manguma minna, ma ei ole töötu 🙂

Mina Töötukassasse ei saagi manguma minna, ma ei ole töötu 🙂
töötukassa maksab mingeid töötavate inimeste kursusi ka kinni, kui põhjendad ära, et töiseks arenguks vajalik.
aastane õpetajakoolitus on (vähmalt oli) ka nt tartu ülikoolis, kus suvalise kõrghariduse saanu sai õpetajaks õppida

vaata seda “Kogenud kooli” programmi
https://opetaja.ut.ee/kogenud-kooli/
äkki on see just see, mida vajad
ja lisaks leiad samal leheküljel ka palju sessioonõppe õppekavasid ning nende sisseastumistingimusi

Ka töötavad saavad end Töötukassa kaudu koolitada, KUI nõuetele vastavad. Pane endale karjäärinõustamise aeg e-teeninduses kinni ja alusta sellest. Aastane pedagoogikakursus, täiendkoolitus üldiselt õpetaja kutsetunnistust ei anna. Kui direktor aktsepteerib kursuse tunnistust, on see pigem kooli siseasi. Muidu on ikka aastane tööleping või kutse kaitsmine kutsekojas. See aga kehtib 5 aastat. Mine kutsekoja veebilehele ja loe kutsestandard läbi.

Ka töötavad saavad end Töötukassa kaudu koolitada, KUI nõuetele vastavad. Pane endale karjäärinõustamise aeg e-teeninduses kinni ja alusta sellest. Aastane pedagoogikakursus, täiendkoolitus üldiselt õpetaja kutsetunnistust ei anna. Kui direktor aktsepteerib kursuse tunnistust, on see pigem kooli siseasi. Muidu on ikka aastane tööleping või kutse kaitsmine kutsekojas. See aga kehtib 5 aastat. Mine kutsekoja veebilehele ja loe kutsestandard läbi.
Tegelikult ma ei otsi endale, vaid emale, kes mõlgutab mõtteid ümber õppida. Ma ise olen õpetaja ning nii palju kui ma tean, siis 99% õpetajatest ei näe mõtet seda kutset kutsekojas teha, mis esiteks on tohutu ajaraisk, teiseks on kallis ja kolmandaks kehtib vaid ajutiselt, seega milleks? Lisaks ülikooli lõpetanutel on paber olemas ja ilma paberite ja õpetajakogemuseta ei saa jälle seda kutset. Eeldan, et ema otsib ikka püsivat varianti 🙂

Seda enam – kui emal on viimase haridusasutuse lõpetamisest õige aeg möödas + muus nipet-näpet, tasub Töötukassasse küsima tulla!

Seda enam – kui emal on viimase haridusasutuse lõpetamisest õige aeg möödas + muus nipet-näpet, tasub Töötukassasse küsima tulla!
Tänan! Ainult, et veaks konsultandiga. Imestasin ise ka, et kui see sama töötuks jäänud tuttav koondati ja ta läks töötukassasse kindla sooviga õpetajaks ümber õppida, siis kui tal poleks endal tahtejõudu ja läbisurumisvõimet olnud, poleks talle seda võimaldatud. Töötukassa karjäärinõustaja hakkas rääkima, et no mis õpetaja, endal töökogemus hoopis muus vallas (tal on kõrgharidus eelpedakoogikas, aga töötas hoopis müügi alal), et ikka nii ei saa ja ei sobi. Ta pidi siis mitmed avaldused ja kirjad tegema, et ta miks ta tahab õpetaks õppida. Lõpuks mingi komisjon lubas, kuna ta lubas kaevata muidu. Aga ta ise otsis omale selle kursuse, sest ta oli juba peaaegu ise seda endale kinni maksmas. Ja seda praeguses olukorras, kus riigil on õpetajatest puudus! Ma eeldaksin, et töötukassa lausa pressiks peale, et õppigu inimesed õpetajaks, aga ei, keelatakse 😀 Mu ema kindlasti mingi vaidleja poleks. Kahjuks ma TLÜ lehel ei leia praegu midagi sarnast.

Leidsin nüüd ise sellise lehe, kutseaasta, õpe on tasuta, aga ma ei tea, kas siit saaks emale midagi pakkuda: https://www.ht.ut.ee/et/kutseaasta
Kas kutseaasta tegemiseks peaks ta juba kohe kooli tööle minema? See vist ei ole ikkagi ümberõppeks mõeldud ja õpetajapaberit ei anna…

See kutseaasta pole Su emale sobiv. peab kaaluma muid variante. Kogemusi, omandatud ainete ülekandmise võimalusi jpm.

See kutseaasta pole Su emale sobiv. peab kaaluma muid variante. Kogemusi, omandatud ainete ülekandmise võimalusi jpm.
Jah, aga kuhu neid kanda? Kõik klassiõpetaja erialad, (kui sinna esiteks üldse sisse saada), on päevases õppes, töölkäiv inimene ei saa seda teha, et siis puuduvad ained sealt võtta, isegi avatud akadeemia kaudu, sest lonegute ajad on ikka tööpäeval.
Ma tean paljusid sõpru, kes tegelikult sooviks õppida õpetajaks ümber, aga õppe aeg ei sobi ja teiseks ei suuda paljud töö ja pere kõrvalt nii suurt koormust võtta, et kaks aastat järjest kõik reeded ja laupäevad ülikoolis käia, see tapab ära. TTÜ ümberõppe programm on selles mõttes üks vähestest normaalsetest, et seal on õpe vaid reedeti ning sedagi üle nädala.

Jah, aga kuhu neid kanda? Kõik klassiõpetaja erialad, (kui sinna esiteks üldse sisse saada), on päevases õppes, töölkäiv inimene ei saa seda teha, et siis puuduvad ained sealt võtta, isegi avatud akadeemia kaudu, sest lonegute ajad on ikka tööpäeval.
Ma tean paljusid sõpru, kes tegelikult sooviks õppida õpetajaks ümber, aga õppe aeg ei sobi ja teiseks ei suuda paljud töö ja pere kõrvalt nii suurt koormust võtta, et kaks aastat järjest kõik reeded ja laupäevad ülikoolis käia, see tapab ära. TTÜ ümberõppe programm on selles mõttes üks vähestest normaalsetest, et seal on õpe vaid reedeti ning sedagi üle nädala.
TTÜ “Kogenud kooli” ja TLÜ programm ei sobi klassiõpetajaks soovijale!
Need programmid on mõeldud neile kõrgharidusega inimestele, kes on varasemalt kõrgkoolis õppinud eriala, mille teooria on vajalik vastava aine õpetajale. Näit, kes on kunagi TPI lõpetanud tööstuskeemikuna vms, saab minna keemia õpetajaks. Keskkonnakaitse eriala lõpetanu saab õppida põhikooli loodusainete õpetajaks jne.
Lastaiakasvataja haridusest kattub klassiõpetaja õppekavaga ju ainult lapse arengu psühholoogia, aga puudu on kõigi ainete metoodika kursused, nii et niisama täiendõppega ei saa mingi valemiga klassiõpetajaks hakata. Tulekski uuesti ülikooli minna ja heal juhul saab VÕTA- programmiga mingi osa aineid üle kanda.

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Lasteaiaõpetaja ümberõpe klassiõpetajaks