Mõtlesin siis esimest korda küpsetada leiba. Vaatasin netist videosid ja lugesin. Panin hakkama juuretise. Nüüd 2päeva juuretis seal olnud, et peaks vee ja jahu juurde segama ja siis 12h pärast saaks juba edasi teha ja homme küpsema panna. Aga mul tuli meelde, et mul ju vorm veel ostmata. Kas see juuretis võib veel ühe päeva seista? Ma ei saa kusagilt homme vormi osta :S
Ning kas see juuretis peaks hapukalt lõhnama või kuidagi teistmoodi?
Teema: Leiva tegu
Juuretis peab hapukalt lõhnama küll. Mina pole juuretist ise teinud, võtsin sõbrannalt. Lugesin, et omatehtud juuretis ei pruugi esimestel küpsetamistel veel õieti toimida.
Juuretis on ju sisuliselt natuke käärima läinud tainas, mul seisab külmikus vahel kuu aega enne kui uue leiva hakkama panen, töötab alati. Aga olen teinud leiba ka kaks päeva järjest, ehk eelmise päeva taignast võtnud uue juure ja sellest järgmisel päeval seganud. Samuti toimib.
Mina lisaks omalt poolt veel seda, et tee tainas selline, et kui näpuga augu sisse torkad, vajub auk veel vaikselt kinni. Sest kui paned nii palju jahu, et auk sisse jääb, jääb leib kõvavõitu.
Kui leib valmis, ära lõikama veel asu, lase enne maha jahtuda. Soe leib jääb nätske, raske on lõigata, viil näeb inetu välja, närvid lähevad täitsa läbi, et oled leiva ära rikkunud 🙂 Tegelikult ei ole. Jahtub maha ja saad ilusti lõõigata, ei tundu nätske ega midagi.
Kuna mu juuretis veel ei \”ela\” veel, siis lasen vist ühe päeva veel seal soojas olla. kuna ega mul muud üle ei jää, poed avatakse alles esmasp, siis saan vormi osta.
Ma ei ole kunagi rukkijahu näinud, kas see ongi valge? ma arvasin millegi pärast, et see pruunikas.
Kas võib ka olla see, et mul leiba vähe ja keefirit rohkem juuretises?
Lugesin, et selle värske juuretisega peaks 5-6 korda leiba tegema, et alles hea leiva saaks :O. Ma 2n pärast Eesti, vist mõtekas kellegilt küsida 🙂 Aga ma proovin korra ikka teha, kui juba protsess käima sai lükatud 😉
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]
Ma ei ole kunagi rukkijahu näinud, kas see ongi valge? ma arvasin millegi pärast, et see pruunikas.
[/tsitaat]
Rukkijahu on valkjas-hallikas, sees tumedad terakesed.
Küsimus teile leivategijad…
Millisel poleleival puudub pärm koostisest? Kobasin täna hunniku leivapätse läbi.
Kirjas, et ehtsast juuretisest ja siis jälle PÄRM:S
Tahaks panna oma esimese juuretise kerkima, aga ei leia sobivat leiba.
ise ammu poest leiba ei osat, aga soovitan vaadata käsitööna tehtud leiba (vändra vms?)
[small]riin007 kirjutas:[/small]
[tsitaat]mu meelest kodus pole ju vahet kas on p6randa leiva välimus v6i vormileib:D
[/tsitaat]
Vahe on jahu hulgas. Vormileib sisaldab palju vähem jahu ja jääb seetõttu pehmem. Põrandaleib tuleb teha tugevam, et ta koos püsiks ja jääb seetõttu kuivem.
Aga juuretise osas – alati on lihtsam teha nö sissetöötatud juuretisega. Küsige siitsamast perekoolist, et kes annaks teile karbikese juuretist, ärge hakake isetegemisega mässama. Nii värske juuretis ei kergita teil esimestel kordadel leiba eriti hästi.
Wabariigi leib tehtud juuretisega
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.