Mina alustasin 4elukuust kartuliga, iga hommik keedan talle 1 kartuli, teen kahvliga pudruks ja annan seda kartuliputru.
Kõrvitapüreega hakkas kõht valutama ja laps oli hästi rahutu (mul kolmas laps ja ausalt, ükski pole kõrvitapüreed talunud, ei kodukootud, ega poe oma).
Aga mis on 4-kuuselt lisatoiduga alustamise eesmärk? Kehv kaaluiive? Siis oleks abi putrudest eelkõige, juurviljapürees on kaloreid vähe. Beebi toidulaua rikastamine vitamiinidega-mineraalidega? Aga kartul on kõige “tühjem” juurvili sellepoolest, eriti kevadine kartul. Beebi harjutamine erinevate maitsetega? Selleks oleks vaja pigem mitmekülgsust ja väikeseid kogusi.
Vabandan, aga see “üks kartul päevas” on veider ja kahtlase väärtusega lähenemine, mida ma ei julgeks teistele soovitada.
Tere!
Arst soovitas hakata harjutama alates 4kuu sünnipäevast lisatoiduga: kas aedviljapüree või teraviljapuder, vahet pole, mõlemad sobivad. Alustada ühe aedviljaga, anda 2-3 päeva järjest (ma pole kusagil öelnud, et kuu aega jutti ja söödan teda kartuliga, vaid ALUSTASIN kartulist.
Teen copi-paste siia arsti toitumissoovitusest:
<u>Lisatoit alates 4.kuu sünnipäevast (17 nädalat) on lubatud alustada ja enneaegsetel ka soovitav.</u>
<u>EALE SOBIVAS KONSISTENTSIS. Närima saab hakata siis, kui hambad on suus!</u>
<u> Kas aedviljapüree või teraviljapuder. Vahet pole, mõlemad sobivad. </u>Harjutamine 4.kuu sünnipäevast (rinnapiimatoidul olevatel lastel ka õige pisut varem, kui on näha, et jäävad näljaseks ja tahavad lakkamatult rinnal olla). LUSIKAST. Tassist.<u></u>
Alustatakse 1 aedviljaga püree pakkumist (mitte tihedam kui hapukoore konsistents) 1-2 teelusikatäit ja antakse seda sama 2-3 päeva.
Edasi –koguste suurendamine ja/või pakkuda teist/lisada teine esimesele. Kogused individuaalsed.
Ca 2 nädalat hiljem alustada pudru pakkumist samadel põhimõtetel.
Samal kuul alustada ka marjade ja puuviljapüree pakkumist samadel põhimõtetel.
Liha alustada (5. k. enneaegsetel, aneemiaga lastel) 6.kuu sünnipäevast harjutamist, lisatakse aedviljapüreele.
Kala ja muna alustada 6. kuul, 1-2 korda 2 nädala jooksul.
Toidutolerantsi kujunemiseks tuleb anda aega!
<u>Muud seoses lisatoidu menüüsse lülitamisega:</u>
Neid toidukordi omavahel ei kombineerita, näiteks ei anta enne aedvilja, siis puuvilja (n.ö. soolane/magus). Näputoit on mänguks, mitte lisatoidukorraks1
Rauda ja ka B12 vitamiini võiks anda sama toitmiskorra eel, kui saab aedvilju, liha.
Toidu tõhustamiseks võib lisada pisut võid, nii pudrule kui aedviljale. Ära karda suhkrut moosi sees!
Purgitoidud – NB! Lihasisaldus on väga väike!!
Parim lisatoit on kodus valmistatud toit! NB! Neil lastel edaspidises elus vähem toitumisprobleeme!
Kohupiim, jogurt 9.kuust. Maitseaineid 1.eluaastal lisada pole tarvis. 28.02. 2022