Esileht Ilu ja tervis Lõhnataju häire

Näitan 9 postitust - vahemik 1 kuni 9 (kokku 9 )

Teema: Lõhnataju häire

Postitas:
Kägu

Olen 53 ja juba paarkümmend aastat vähemalt põdenud hüpotüreoosi. Mõni aasta tagasi toimus minu elus tragöödia, mis vallandas haiguse kõrval veel ühe raske kilpnäärme haiguse vormi. Hetkel olen selle teise haiguse hullemast faasist üle saanud, kuid mingil määral on haigus taustal siiski olemas. Ja kardan, et nii nüüd jääbki.

Küsimus aga puudutab lõhnade tajumist. Juba mitu aastat tunnen koguaeg mingisuguseid imelikke lõhnu. Arvan, et tegelikult ei ole neid lõhnu olemas, aga mina tunnen neid. Neid lõhnasid on umbes 4-5 erinevat, mis aegajalt siis vahelduvad. Näiteks vahepeal tundsin mitu nädalat järjest guaššvärvide lõhna.

Samas, päriselt olemasolevaid lõhnu ma eriti ei tunne. Või, kui tunnen, siis peab see hästi tugev ja intensiivne lõhn olema. Näiteks värvihais.

Kas keegi on puutunud kokku nii imeliku asjaga? Kunagi keegi mainis, et on olemas selline asi nagu lõhna skisofreenia. Googel eriti tulemusi ei anna. Koroona ei puutu kindlasti asjasse, sest see lõhnahäire algas juba enne seda, kui koroona tekkis.

Samas, ma ise võrdlen seda lõhnahäiret umbes nagu rase olemisega. Siis oli ka nii, et teatud söögid ja lõhnad kummitasid ja olid vastumeelsed. Et ilmselt on see minu lõhnahäire kuidagi hormoonidega seotud. Nagu rasedatelgi?

Saan aru, et see probleem võib tunduda väga jabur ja uskumatu. Aga nii on. Ei teagi millise arsti poole sellise murega pöörduda. Elukvaliteet on seetõttu täitsa rikutud.

+4
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

See on menopaus ja hormonaalsed muutused organismis. Mul on ka. Kuskile arsti poole ei plaani pöörduda, kohaneda tuleb.

+4
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei teagi millise arsti poole sellise murega pöörduda. Elukvaliteet on seetõttu täitsa rikutud.

pöördu alguses perearsti poole, kui vaja siis ta annab sulle saatekirja või soovituse, mis eriala arsti poole edasi pöörduda. Võimalik, et selle probleemiga peaksid minema nina-kurgu-kõrvaarsti juurde

Põhjuseks, miks sa tunned fantoomlõhnu, võib olla: külmetus, nohu, allergia, polüübid ninas, migreen, ravimite kõrvaltoime, igemehaigused, suukuivus. Halvemal juhul võib fantoomlõhnade tundmise põhjuseks olla ajukasvaja, alzheimer, parkinsoni tõbi, insult, epilepsia, veel mõned vähid (närvivähk, haruldane).

Rasedana sa ei tunne selliseid lõhnu, mida ei ole olemas, vaid sul on lõhnataju nagu hagijal, ehk sa tunned lõhnu tugevamalt, nagu koer. Prügikasti haisu tunned ära juba meetrite kauguselt, kuigi tavaliselt nii kaugel olles ei saa aru. Häirima võvad hakata mingid lõhnad, mis varem ei häirinud. Aga need on olemasolevad, mitte olematud lõhnad. Kui sul on kehas hormonaalsed muutused, siis sa ei hakka tundma olematuid lõhnu, vaid su lõhnataju olemasolevate lõhnade suhtes võib muutuda.

igal juhul, olenevalt sellest, mis asja põhjustab, võib vajadus olla erineva arsti järele. Äkki sul on näiteks probleem hammastega ja see tekitab mingeid imelikke lõhnatajusid? Või siis võtad mingeid ravimeid regulaarselt?

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

See on menopaus ja hormonaalsed muutused organismis. Mul on ka. Kuskile arsti poole ei plaani pöörduda, kohaneda tuleb.

Jah, nõustun. Ma 50 ja sama teema on tekkinud nagu raseduste ajalgi – prügikasti välja viia ja koera kakakotti käes hoida öökimata enam ei saa 😀

Vahepealsel ajal oli kõik korras

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma 50 ja sama teema on tekkinud nagu raseduste ajalgi – prügikasti välja viia ja koera kakakotti käes hoida öökimata enam ei saa

Aga see ei ole ometi see, millest teemaalgataja kirjutab! Ta ei tunne olemasolevaid lõhnu kuidagi intensiivsemalt, vaid ta tunneb mingeid lõhnu, mida polegi. Ja samas ta ütleb, et olemasolevaid lõhnu tunneb halvasti, selleks, et ta saaks lõhna tunda, peab see olema väga tugev.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

TA olen. Millegipärast olen ühe sama olulise asja jätnud ütlemata. Nimelt, mul on ka maitsemeelega midagi korrast ära. Näiteks mingi söök, mis maitseb ja mida söön sageli ning millel ei saa olla maitsekõikumisi – näiteks võileib, võib ühel päeval maitseda ühtmoodi. Teisel päeval absoluutselt teistmoodi ning võib väga vastumeelne olla.

Samuti ei kasuta ma enam eriti lõhnasid. Üks ja sama konkreetne parfüüm. Ühel päeval tundub väga meeldiv. Teisel päeval, samas koguses, võib olla väljakannatamatu.

Mis puutub lõhnadesse, mida pole olemas, siis ma ei tea. Ma mõnikord mõtlen, et äkki ma ise haisen selle lõhna järgi, mida tunnen. Käin duši all iga päev, aga võin tunda lõhna ka vahetult pärast pesemist. Äkki see on minu muutunud kehalõhn ja see lõhn on päriselt ka olemas? Ja äkki teised inimesed tunnevad seda minu küljes? Ma ei tea! Aga nagu öeldud, need lõhnad vahelduvad.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

pöördu alguses perearsti poole, kui vaja siis ta annab sulle saatekirja või soovituse, mis eriala arsti poole edasi pöörduda. Võimalik, et selle probleemiga peaksid minema nina-kurgu-kõrvaarsti juurde Põhjuseks, miks sa tunned fantoomlõhnu, võib olla: külmetus, nohu, allergia, polüübid ninas, migreen, ravimite kõrvaltoime, igemehaigused, suukuivus. Halvemal juhul võib fantoomlõhnade tundmise põhjuseks olla ajukasvaja, alzheimer, parkinsoni tõbi, insult, epilepsia, veel mõned vähid (närvivähk, haruldane). Rasedana sa ei tunne selliseid lõhnu, mida ei ole olemas, vaid sul on lõhnataju nagu hagijal, ehk sa tunned lõhnu tugevamalt, nagu koer. Prügikasti haisu tunned ära juba meetrite kauguselt, kuigi tavaliselt nii kaugel olles ei saa aru. Häirima võvad hakata mingid lõhnad, mis varem ei häirinud. Aga need on olemasolevad, mitte olematud lõhnad. Kui sul on kehas hormonaalsed muutused, siis sa ei hakka tundma olematuid lõhnu, vaid su lõhnataju olemasolevate lõhnade suhtes võib muutuda. igal juhul, olenevalt sellest, mis asja põhjustab, võib vajadus olla erineva arsti järele. Äkki sul on näiteks probleem hammastega ja see tekitab mingeid imelikke lõhnatajusid? Või siis võtad mingeid ravimeid regulaarselt?

See jutt on väga hirmutav.

LOR-arsti juures on käidud. Seal oli korras. Hambad on täiesti korras. Igemehaiguseid ei ole. .

Ainus ravim, mida võtan on L-Thyroxin. Aga seda olen võtnud juba ammu enne seda, kui häda algas. Toidulisanditest võtan D-vitamiini ja magneesiumit.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma tean, see on häiriv. Mul on ka. Oled sa proovinud teha ninaloputust? Mitte paar surtsu humerit, vaid poole liitriga spets lahusega. Mul on sellest abi, lõpetab ühe fantoomlõhna, kuni järgmise tekkeni. Vahel on selleks suitsuhais. Aga meeldivamaid aegu on ka, kui tunnen pidevalt oma lõhnaõli lõhna, mida ma tegelikult pole kasutanud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul on peaaegu sama, aga rohkem teeb muret maitse meele kadumine. Ehk siis aeg ajalt ma ei tunne toidu maitset või tunnen maitset väga nõrgalt. Lõhnataju kadumine ei ole nii häiriv.Tõenäoliselt peaks minema neuroloogi juurde. Aga olen neuroloogi juures varem käinud ja mingit abi ma sealt ei saanud(insuldi sümptomid olid) Kuid MRT peast oli korras.

0
0
Please wait...

Näitan 9 postitust - vahemik 1 kuni 9 (kokku 9 )

Esileht Ilu ja tervis Lõhnataju häire