Seda ei saa nii üheselt võtta. Kõik sõltib konkreetsest koolust ja õpetast/test.
Liitklass annab lapsele oskuse teha tööd iseseisvalt ja samal ajal, kui õpetaja teisele klassipoolele seletab uut osa. Puhas bonus!
Väikeses maakoolis on kogu kool justkui “üks sõbralik klass”. Võimaliku kiusu ja norimise saab kohe eos lämmatada. Suuremad õpivad väiksematega koos olema ja hoolima.
Aga! Kui õpetajad on tublid, ma ei vahetaks. Kui milleski kahtled, analüüsi.
Ükski maakonnakeskuse kool, kuhu peab sõitma, ei ole mugav.
Ma tahaks kohe küsida, kas sul on isiklik kogemus, kuidas väike liitklassidega kool kõike seda eelpoolmainitut on, või teoretiseerid niisama?
Oskus iseseisvalt oma tööle keskenduda ajal, kui õpetaja teise klassi kodutöid kontrollib või uut materjali seletab, oleks tõepoolest boonus. Paraku, kuniks enamikul klassi lastest seda oskust veel tekkinud ei ole, on õppimine liitklassis vägagi segav. Piisab sellest, kui klassiruumis on üks laps, kes pidevalt tähelepanu soovib, ja tunni andmine on õpetaja jaoks suhteliselt keeruline. Minu lapse kogemusel on kord klassis, kus õpib 22 sama klassi õpilast, oluliselt parem kui 9 õpilasega liitklassis. Loomulikult sõltub see nii õpetajast kui ka konkreetsetest õpilastest.
See “kogu kool on kui üks sõbralik klass” on mingi kõrvaltvaatajate idülliline ettekujutus. Reaalsuses tähendab see seda, et kui lapsi on vähe, siis on lapsel koolis sunnitud sõbrad, kellega laps paremate puudumisel mängima on sunnitud. Mitte, et neil lastel midagi viga oleks, lihtsalt laste huvid ja mängustiil võivad väga erinevad olla. Iseenesest on ju tore, et laps õpib mängima ja suhtlema isiksustega, kes loomu poolest temast väga erinevad on on. Ka täiskasvanuna peame me sageli saama hakkama kolleegidega, kellega me loomu poolest hästi ei sobi. Aga tegelikult võiks ju igal lapsel olla mõni omavanune sõber, kellega on ka ühised huvid. Omavanuste sõprade puudumine tekitas meie toona 8-aastasel poisil suure soovi suhelda 5.-6. klassi poistega, aga nende soov esimese kooliastme pätakaga mängida, oli minimaalne. Tulemuseks oli see, et suured saatsid minu lapse tegema ohtlikke asju, mida ta suuremate õhutamiseta ilmselt poleks teinud (nt kui koolimaja katusele ronid ja sealt alla hüppad, võtame su jalgpalli mängima). Samuti sain ma koosolekutel kuulda vägagi põnevaid lugusid sellest, kuidas suured väiksemate telefonidega lollusi teevad, need pahavaraga nakatavad (ilmselt mitte päris tahtlikult, aga enda telefonidega suured “naked women” lehti ei külastanud või vähemalt ei tehtud sellest koosolekul teemat). Rääkimata lõpututest kaebustest stiilis, kes peitis Mati kummikud põõsastesse, kes vahetas väikese Kusti üliväärtuslikud pokemoni kaardid väärtusetute vastu, kes pätsas ära Anna rattatuled, kes pommis Mari sünnipäeva kingiks saadud raha endale jne. Kuni selleni välja, et üks 1. klassi poiss ütles oma klassiõele, et too on paks lehm ja siis selle tüdruku vanem vend lõi sellel poisil ninaluu puruks. Mitte et kõike seda suures koolis ei võiks juhtuda, juhtub igal pool. Loomulikult ei olnud sellised probleemid igapäevased, aga mingit ühtset sõbralikku mängimist küll polnud. Meie väikese kooli kogemus oli see, et 5.-6. klass kiusas endast paar aastat nooremaid ja need siis elasid oma frustratsiooni kõige pisemate peal välja.
Ma ei taha ütelda, et väike maakool on üks hirmus koht, vastupidi, on ka väga palju positiivset, aga päris nii ka ei saa võtta, et väike kool on mingi idülliline unistuste koht, kus probleeme üldse pole ja lapsed on kiusust priid. Ka suures koolis on probleemid eelkõige seotud paari konkreetse õpilasega ja ülejäänud saavad normaalselt omavahel läbi. Kui väikeses koolis on probleemse käitumisega laps, siis tekivad ka väikeses lastekollektiivis probleemid.