Käisime pereõe vastuvõtul,hemoglobiin oli 103.Seda mida soovitati siin kohal kirjutama ei hakka,aga mõistlik see polnud (järeldan seda siit perekoolist loetust).Laps on rinnapiimal ja lehast saanud lisaks ainult kanaliha.Püreed valmistan ise kodus ja võimalikult mahest.
Lugesin palju ja mulle jäi mulje ,et liha andmine nii väga ei aitagi kuni laps ise seda ei mälu ja allest püreestatakse.Mida ma siis tegema peaksin ,et seda näitu tõsta?Ise võimalikult palju rauarikast toitu sööma?Palju rinda?Või lähen ikkagi poodi punase liha järgi ja annan lapsele?
Mul on kahjuks mõistus otsas.Tean,mis tunne on madal hemoglobiin ja ei taha ,et mu laps sama tunneks kuigi ta paistab olevat rõõmus ja kosub ilusti.Palun nõu.
Esileht › Beebi ja mitmikud › madal hemoglobiin (palun ka zy kommentaari)
Teema: madal hemoglobiin (palun ka zy kommentaari)

RE: madal hemoglobiin (palun ka zy kommentaari)
Aga miks sa punast liha siiski anda ei taha? Mingi põhimõte?
Just veise- ja sealiha tõstakski hemoglobiini. Meil oli lapsel sama jama.
Andsin lisaks natuke keedetud peeti ka.

Rauda omastab organism lihast ja juurviljadest erinevalt, kergemini just lihast. Heemsest ehk loomsest rauast (liha, kala ja linnuliha) imendub 20-25%, mitteheemsest aga ainult 5%. Püreestatud liha on ju ka liha, nii et ei saa aru, mida sa selle all mõtled, et lihapüreest keha rauda ei saa? Kanaliha aga on kehv valik, kuna valges lihas on rauda vähe, kui niikuinii liha annad, siis miks punast liha ei anna? On siin mingi loogika sul ka või lihtsalt oled mingi pooliku tõe pähe võtnud?

Rinnapiimas on rauda küll vähe, kuid see on seal beebile kõige paremini omastataval kujul. Palju rinda anda ( minu omad said 20x päevas keskmiselt, nii nagu ise soovisid) on muidugi väga mõistlik mõte. Minu lapsed lihtsalt ei olnud nõus üldse mingil kujul liha sööma. Seda umbes kuni 1,5a saamiseni. Samuti peet oli välistatud nende meelest. Ometi näitasid vereproovid, et nende hemoglobiin oli 8-18-kuuselt kenasti vahemikus 123-146. 8-kuuselt oli põhimõtteliselt ainult rp-l kasvanud lapse hgb 126.
9-nda kuu paiku pidigi hgb langema, sest emalt kaasa antud rauadepoo saab tasapisi ammendatud.

Meil oli see näitaja 109 ja arst ütles, et pole hullu. 120 pidavat ideaalne olema. Mul laps saab liha IGA PÄEV. Ei saa aru, miks lapsele veiseliha ei anna…

Ma ei väitnudki ,et püreest rauda ei saa.Lihtsalt seal ei ole seda nii palju ja laps omandab seda sellest raskemalt ,kui püreestamata kujul .Liha andmise vastu pole mul midagi,aga alustasin kergemast (st kanast).Lähen punase liha järgi.
Mina ei saa jällegi aru ,kui te nii head laitma olete ,miks te kägudena esinete.(ei käi kõikide vastanud kägude kohta)

[small]airstar kirjutas:[/small]
[tsitaat]Käisime pereõe vastuvõtul,hemoglobiin oli 103.Seda mida soovitati siin kohal kirjutama ei hakka,aga mõistlik see polnud (järeldan seda siit perekoolist loetust)[/tsitaat]
Mida sulle täpselt soovitati?

ei kao see raud sealt lihast püreestamise käigus kuhugi, ja omastamise eelduseks on ikkagi seedimine – kui toit liigsuurte tükkidena lihtsalt seedekulglast läbi liigub, ei saa laps sealt rauda sugugi paremini kätte. punane liha on olulisim rauaallikas, aga ka kalkun on arvestatav. munakollane (valget enne esimese eluaasta täitumist ei soovitata). ka maks sisaldab kenasti rauda kenasti; iseasi, et seal on ka jääkaineid – parem oleks, kui leiad kusagilt viisaka toidu peal kasvanud ja ravimitega putitatamata looma (veis või siga) maksa. taimsetest asjadest oad, brokoli, spinat.
jälgi, et c-vitamiini piisavalt saaks, see aitab raual imenduda. ja muidugi tasub ka oma menüü selle pilguga üle vaadata, et rauda piisavalt oleks.

Teraviljadest proovi ka tihti tatart anda.Seegi hea rauaallikas.
Kanast ürita valida kintsuliha mitte rind. Selles tiba rohkem rauda kui rinnas. Pane menüüsse kohe siga,veis, vasikas, lammas, kalkun. Kõik väga head lihad ning rauda ka piisavalt.
Mul oli ka lapsel sarnane näit.Veel ei pidanud arst vajalikuks rauasiirupi söömist vaid ütles, et rohkem liha, tatart, porgandit, peeti ning kordas vereproovi kuukese pärast.
Proovi algul toiduga,sest siirup võib panna nii pisikesel kõhu kinni.

Tere!
Imik saab sündides kaasa rauavarud, mis hakkavad umbes 6. elukuu paiku otsa saama. Rinnapiimaga tuleb pisut rauda juurde, mis on hästi omastatav lapse poolt, kuid siiski on enamikel lastel raua tase teisel elupoolaastal madalam, sest organismi enda varud on otsas, rinnapiimast ei piisa, kuid tahkest toidust ei suuda laps rauda veel piisaval hulgal omastada. Üldiselt kui Hgb on üle 100, ei ole vaja muret tunda. Loomulikult võivad igal arstil olla normid, millest tema oma praksises lähtub. Kirjutad, et laps näeb rõõmus välja- nii see ongi, sest praegu on selline seisund füsioloogiline. Rauavaegusaneemia korral on laps kahvatu, loid, ning diagnoosimisel tuleb kindlasti määrata ka rauadepoo e. ferritiin.
Kui Sinu laps saab eakohases koguses sobivat lisatoitu ning ka rinnapiima, on kõik oluline juba tehtud. Loomulikult võib pakkuda lapsele liha, kui laps juba talub lihavalku (üheks talumatuse märgiks võib olla kõhukinnisus). Lihtsalt ei maksa väga innustuda lootuses tõsta rauavarud liha abil kõrgustesse. Kui 8-kuune veel ei ole saanud liha, siis ongi nüüd aeg hakata proovima. Eeldusel, et 6-kuuselt alustatakse lisatoiduga, ongi nüüd aeg alustada lihaga. Otsides rauarikkaid toite tuleb kõne alla veel hirsipuder ja munakollane, samuti on õige, et raud imendub koos c-vitamiiniga. Tänapäevased toitumissoovitused ei soovita imikule maksa anda, ka mitte maheloomade maksa.
Soovitus anda juba 6-kuusele lapsele liha kerkib aeg-ajalt ikka tugevamini esile. Selle eelduseks on, et lisatoiduga alustatakse tunduvalt varem. Paraku ei ole lihtsalt liha andmisega hemoglobiini probleem lahendatav (ka siin teemas on iga päev liha sööval lapsel Hgb vaid 109). Äärmuslikel juhtudel, kui 7-8 kuune laps hakkab juba keelduma rinnast, sest ta on saanud lisatoitu varakult ja palju, on oht, et ta ei saa rauda mitte kuskilt kätte.

Meil aasta tagasi oli ka piiri peal, siis peale seda andsin lapsele IGA PÄEV 1x päevas kõrvitsapüreed loomalihaga, järgmine kuu oli Hgb 10-15 tõusnud ja normis! arst väga kiitis.

Tänan neid ,kes kasulike näpunäiteid jagasid.

Esileht › Beebi ja mitmikud › madal hemoglobiin (palun ka zy kommentaari)
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.