Samuti tuli ühes toitumisteemas siin hiljuti välja, et suurel osal lapsevanematest on endal pirtsakas suhe toiduga. Kes ei söö paprikat, kes ei söö kala, kes ei söö ananassi pitsa peal, kelle jaoks on rõve, kui küpsisetordis on puuvilju nagu banaan.
Kas mitte selles toitumisteemas ei saanud juba puust ette ja punaseks tehtud, et “pirtsakus” ei ole siin õige sõna, kõigile inimestele ei sobigi kõik toiduained ja tervislik toitumine ei tähenda, et süüakse valimatult kõike? Samuti on normaalne, et igaühel on oma maitse-eelistused, ka maitsete kombineerimise osas, nagu see ananass pitsal.
Taskuraha on lastel alati olnud, st ka nõukaajal oli, siis osteti poest peamiselt jäätist ja Põltsamaa tuubimarmelaade. Kamašokolaadi ostsime ka. Võibolla see toonane valik oli jah kokkuvõttes tervislikum, naatriumglutamaadiga tooteid ei olnud. See pidi sõltuvust tekitama (või noh, vähemalt isu, nii et krõpsupakki ei saa käest panna, enne kui tühi).
Aga teemaalgatajale on väga raske head nõu anda, kui isegi toitumisnõustaja hakkama ei saanud. Mina isiklikult teeksin oma kodus nulltolerantsi limpsile, valgele saiale, krõpsudele ja friikatele, kommi annaks limiteeritult, kooki teeksin ise tervislikuma koostisega, sooja toidu osas katsuksin leida kompromissi (kui makaronid, siis täistera või köögiviljalisandiga, kui pitsa, siis täisterajahust põhjal ja rohke taimse kattega, jne). Pluss 100% isiklik eeskuju (st ise ka ei tarbi krõpse ega limpsi). Põikpäise vanaema teema on veel keerulisem. Kes võiks tema jaoks autoriteet olla – kui öelda, et arst ei lubanud lapsel kommi süüa, kas see aitaks?
Mina nimetan seda pirtsakuseks. Ei ole mõistetav, miks minu põlvkonna inimene ei söö näiteks ühtegi kala. Vanasti oli toiduga kasin olukord, lapsed tõesti sõid kõike, ei pirtsutanud. Minu pere lapsed ja lähisugulased, kellega suved veetsime, küll mitte. Klassis oli vist jah üks “veidrik” kes iga asjaga pirtsutas. See oli haruldane (tänapäeval on minu jaoks sama haruldane, kui 30+ inimene pirtsutab paljude asjadega, olen vist silmaklappidega elanud või käib Perekoolis pirtsakas rahvas). Ja siis tema lapsed ka ei söö, sest vanemad ees räägivad, et kala on rõve. See saab ju kõik kodust alguse. Minu lapsed söövad kõike, käivad usinalt trennides, ise teeme sporti ja viime neid õue, loodusesse. Paljud imestavad, kuidas me viitsime. Aga milleks ma need lapsed siis sain?
Muidugi luban neile harva ka krõpsu ja muud, enamasti pidudel, kus seda kräppi miskipärast tihti pakutakse.
Enda vennalapse pealt ju näen, kuidas preili ei söö midagi, kuna ta vanemad koheselt leiavad midagi muud, saia enamasti, peaasi, et midagigi sööb. Kui meil külas on, sööb mul kõike, sest saab kiiresti aru, et mina pirtsutada ei luba, ma pole ealeski halba toitu teinud. Mingi jube kartus on maitsete ees. See on juba teemast natuke välja.
Kuidas saab teha nulltolerantsi, kui laps käib poes samal ajal, kui lapsevanem tööl on? Nad viivad krõpsupakid ja kommid kooli ka kaasa ja söövad lõunasöögi asemel. Mu lapsed räägivad. Samuti lähevad osad otse peale tunde jälle poodi, ja kartulikrõpsud on põhiline, mida sisse aetakse. Koolis paljud söövad kuiva riisi või kartulit, kastet ei võeta, salatit ka mitte.
Mina räägiks vanaemaga väga tõsiselt. Teha reegel, et vanaema võib lastele vaid su enda tehtud toitu soojendada. Ta ju ometi näeb, et laps on ülekaaluline.