Head Perekooli külastajad!

Perekool on Eesti esimene pereportaal. Ehkki viimastel aastatel on loodud uusi kaasaegseid suhtlus- ja infokanaleid, on Perekoolil jätkunud pikaajalisi ja aktiivseid külastajaid - oleme selle üle rõõmsad ja tänulikud.
1. juunil 2024. aastal lõpetab Perekooli foorum oma tegevuse. Hoolimata me püüdlustest hoida Perekooli heatahtliku ja toetava keskkonnana, võivad ka üksikud sobimatud postitused teha palju kurja, kahjustades asjaosaliste enesetunnet ja suhteid.
Jätkame Perekooli lehel igakuiselt uute artiklite ja taskuhäälingu osade avaldamist. Olete südamest oodatud ammutama kaasaegseid tõenduspõhiseid teadmisi naise ja lapse tervise, pere ja suhete teemadel.

Foorumihuvilistel on üks võimalus edaspidiseks suhtluseks näiteks äsja loodud Elufoorumis: elufoorum.com

Sisukate kohtumisteni Perekooli lehel.
Eesti Ämmaemandate Ühing

Esileht Kodunurk Magustoit 20-le

Näitan 30 postitust - vahemik 61 kuni 90 (kokku 144 )

Teema: Magustoit 20-le

Postitas:
Kägu

Kui mulle tuleb külla lähedane, kes sibulat ei armasta, siis ma ehk jätan sibulaga toidud menüüst välja (või hakin väga peeneks)

Mida see tähendab? Kas sa arvad, et sibulavihkajad vihkavad vaid sibulatükke ja sa võid neile sibulat peeneks hakkida, nagu ise tahad? Mina olen täiega sibulavihkaja ja sibul toidus on tunda lõhnast (see toit jääb minu poolt söömata), mitte et ma peaksin diagnoosima mingite tükkide järgi. Sibula olemasolu toidus on eksimatult tuvastatav ka ilma mingite tükkideta.

See tähendab seda, et kõik ei ole sinusugused. Minu tuttav sibulavihkaja vihkab just nimelt tükke mitte maitset ega lõhna. Sina võiksid minu peol vabalt käppa imeda, üldse ei huvitaks.

+7
-3
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Kui mulle tuleb külla lähedane, kes sibulat ei armasta, siis ma ehk jätan sibulaga toidud menüüst välja (või hakin väga peeneks) Mida see tähendab? Kas sa arvad, et sibulavihkajad vihkavad vaid sibulatükke ja sa võid neile sibulat peeneks hakkida, nagu ise tahad? Mina olen täiega sibulavihkaja ja sibul toidus on tunda lõhnast (see toit jääb minu poolt söömata), mitte et ma peaksin diagnoosima mingite tükkide järgi. Sibula olemasolu toidus on eksimatult tuvastatav ka ilma mingite tükkideta.

See tähendab seda, et sibulavihkajaid on 3 sorti – ühed, kes väidavad et nad mingil juhul ei suuda seda süüa, aga tegelikult piisavalt peenestatud sibulaga toite pistavad 2 suupoolega ja kiidavad, et oh kui hästi maitsestatud, siis teised on sinusugused, kellele sibul ei meeldi, kes seda igal juhul valjuhäälselt kuulutavad, iga toitu kahvliga töngivad ja sealt seest sibulatükke otsivad, ka siis kui neid seal ei ole ja 3 sort on need, kes tõesti sibulat süüa ei saa, kuid kellega ei ole iialgi mingit probleemi ega valjuhäälselt ilma sibulata toitude nõudmist, nad lihtsalt on supersorteerijad ja suudavad igast toidust rõõmu tunda, lükates neile sobimatud sibulatükid lihtsalt diskreetselt taldrikuäärele.

No mai tea, mida sa püüad siin väita. Mina olen konkreetselt selline sibulavihkaja, kes ei suuda süüa ühtegi toitu, milles sibul on sees. Ma tõesti ei tea, milliseid eksperimente sa sibulaga teed ja mida sa kellelegi sisse sööta proovid ja mis mõte sellel kõigel sinu jaoks on – kas ootad, et keegi oleks supersorteerija? Miks sa seda teed? Mina tean vaid seda, et sibul on minu jaoks jäle ja ma ei soovi (ega kavatse) seda süüa. Isegi mitte sel juhul, kui sina (sorteerija) arvad heaks seda kõikidele sisse sööta.

Miks sa arvad, et see kedagi huvitab? Ära söö, jumal sinuga.

+9
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Ja siis tuleb üks kolleeg, kes hakkab nõudma, et mina pean korraldama talle gluteeni- ja laktoosivaba menüü.

Sellised võtavad enne tavatoidu söömist tableti sisse ja kogu lugu. Mis pagana erikohtlemist ta tahab?

Tablett leevendab, kuid ei pruugi olla alati piisav valude vm probleemi ärahoidmiseks.

Kui inimesel on raske allergia millegi vastu, siis ta lihtsalt ei söö seda ja kui ta on eriti haige, siis on oma ravitoit kaasas.

Alati ei tea, kas toidus on allegiaallikaid. Korduvalt on juhtunud, et tellisime üritusel kahele kolleegile laktoosivaba toidu, seega nad ei võtnud oma toitu kaasa. Kahjuks lisati nende toidule siiski laktoosi sisaldavaid tooteid (nt koort, vorsti või juustu) ja mõlemad vaevlesid pärast söömist.

+1
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Ma püüan väita, et sibula mitte söömine on peamiselt tingitud tähelepanuvajadusest. Sinu postitus on selle elav tõestus. Muide, teema on magustoitudest. Mis sinu sibulavihkamine üldse siia puutub. Või vihkad sa sibulat ka magustoitudes ?

Sinusugused on ikka tõeliselt nõmedad inimesed, kes otsustavad teise inimese eest, mida tema süüa saab ja kes teab täpselt, et see on ainult mingi esinemine ja tähelepanuvajadus. Kuigi see on ometi ammu teada tõsiasi, et kui inimesele mingi asja maitse on täiesti vastumeelne, siis see tema kehale mingil põhjusel ei sobi. Mina tunnen samuti juba lõhnast kaugele, kus on sibulat ja ma ei hakka seda muidugi küsimagi ega sellest juttu tegema. Ma lihtsalt ei söö seda asja ja ongi kõik. Aga siiamaani minu ema tükeldab seda sibulat peenikeseks ja proovib seda “salaja” igale poole toppida, sest kõigile ju peab maitsema, kuna temale endale maitseb.

+5
-10
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mis see sibula-teema magustoidusoovitustesse puutub? Elage oma foobiaid kuskil mujal välja, kaevake üles siin kunagi olnud sibulavihkamise teema kasvõi, kui nii kangesti kibeleb.

Minu soovitus on, et kas üks suur vaagen-plaat magustoitu (kas suur eton mess/Pavlova või kringel/plaadikook jäätiselaar, misiganes) või siis just eraldi valmistehtud individuaalsed portsud (kas klaasidesse kihiti magustoidud/vahud või muffinid).

+9
-3
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mina teeksin rullbiskviiti või küpsisetorti. Panustaks seejuures ka väljanägisele (nt šokolaadi, marjade vm kaunistada, ideid saab guugeldades).

+2
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mina olen konkreetselt selline sibulavihkaja, kes ei suuda süüa ühtegi toitu, milles sibul on sees. Ma tõesti ei tea, milliseid eksperimente sa sibulaga teed ja mida sa kellelegi sisse sööta proovid ja mis mõte sellel kõigel sinu jaoks on – kas ootad, et keegi oleks supersorteerija? Miks sa seda teed? Mina tean vaid seda, et sibul on minu jaoks jäle ja ma ei soovi (ega kavatse) seda süüa.  Isegi mitte sel juhul, kui sina (sorteerija)  arvad heaks seda kõikidele sisse sööta.

Oled söönud punast sibulat ja see ka ei sobi?

0
-7
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Oled söönud punast sibulat ja see ka ei sobi?

No mida sa urgitsed?! Solgite teemat oma sibulaga.

+5
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Kui mulle tuleb külla lähedane, kes sibulat ei armasta, siis ma ehk jätan sibulaga toidud menüüst välja (või hakin väga peeneks)

Mida see tähendab? Kas sa arvad, et sibulavihkajad vihkavad vaid sibulatükke ja sa võid neile sibulat peeneks hakkida, nagu ise tahad? Mina olen täiega sibulavihkaja ja sibul toidus on tunda lõhnast (see toit jääb minu poolt söömata), mitte et ma peaksin diagnoosima mingite tükkide järgi. Sibula olemasolu toidus on eksimatult tuvastatav ka ilma mingite tükkideta.

No aga siis ongi lihtne, sa lihtsalt ei söö seda toitu. Miks peaks perenaine oma retsepte muutma sinusuguse pärast?

+6
-6
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mina telliks tassikoogid ja teeks puuvilja-juustu valiku ka kõrvale. Nii saaks igaüks midagi ka oma allergiate, dieetide ja muude eelistustega midagi

Aiapeoks ainuüksi magustoidule 20x keskmiselt 5€ ehk ~100€ kulutada ei tundu eriti mõistlik.

Oleneb, mis suunitlusega pidu on. (Kuld)pulmad, cum laude lõpetamine, uue maja liigud või aukodanikuks tunnustamine on küll üritused, kus poejäätise, tassikookide või sõstardega eriti ei esine. Mina leian, et ka oma lähiringis võiks aegajal mõni ülipidulik-tähtis pidu olla, et näiteks ka lapsed saaks mõistma, et erinevates kohtades on erinev käitumine, riietus jne.

Ja teil korraldatakse selliseid tähtsaid pidusid siis kodustes oludes, perenaine kokkab lolliks?

Tähtsad peod peetakse restoranides või vastuvõttudena kuskil kaunis renditud kohas. Täisteenindusega.

Teemaalgataja küsis koduse koosviibimise kohta.

 

+4
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Kui mulle tuleb külla lähedane, kes sibulat ei armasta, siis ma ehk jätan sibulaga toidud menüüst välja (või hakin väga peeneks) Mida see tähendab? Kas sa arvad, et sibulavihkajad vihkavad vaid sibulatükke ja sa võid neile sibulat peeneks hakkida, nagu ise tahad? Mina olen täiega sibulavihkaja ja sibul toidus on tunda lõhnast (see toit jääb minu poolt söömata), mitte et ma peaksin diagnoosima mingite tükkide järgi. Sibula olemasolu toidus on eksimatult tuvastatav ka ilma mingite tükkideta.

See tähendab seda, et sibulavihkajaid on 3 sorti – ühed, kes väidavad et nad mingil juhul ei suuda seda süüa, aga tegelikult piisavalt peenestatud sibulaga toite pistavad 2 suupoolega ja kiidavad, et oh kui hästi maitsestatud, siis teised on sinusugused, kellele sibul ei meeldi, kes seda igal juhul valjuhäälselt kuulutavad, iga toitu kahvliga töngivad ja sealt seest sibulatükke otsivad, ka siis kui neid seal ei ole ja 3 sort on need, kes tõesti sibulat süüa ei saa, kuid kellega ei ole iialgi mingit probleemi ega valjuhäälselt ilma sibulata toitude nõudmist, nad lihtsalt on supersorteerijad ja suudavad igast toidust rõõmu tunda, lükates neile sobimatud sibulatükid lihtsalt diskreetselt taldrikuäärele.

No mai tea, mida sa püüad siin väita. Mina olen konkreetselt selline sibulavihkaja, kes ei suuda süüa ühtegi toitu, milles sibul on sees. Ma tõesti ei tea, milliseid eksperimente sa sibulaga teed ja mida sa kellelegi sisse sööta proovid ja mis mõte sellel kõigel sinu jaoks on – kas ootad, et keegi oleks supersorteerija? Miks sa seda teed? Mina tean vaid seda, et sibul on minu jaoks jäle ja ma ei soovi (ega kavatse) seda süüa. Isegi mitte sel juhul, kui sina (sorteerija) arvad heaks seda kõikidele sisse sööta.

Aga mina jälle ja kogu pere on sibulafännid, kas sa sellest ka aru saad? Sinu pärast ei jäta me endale maitsvaid toite tegemata. Seega palun käi üritustel oma toiduga. Miks sa nii tähtis tahad olla, et kõik peaks sinu järgi käima?

+13
-7
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Aga mina jälle ja kogu pere on sibulafännid, kas sa sellest ka aru saad? Sinu pärast ei jäta me endale maitsvaid toite tegemata. Seega palun käi üritustel oma toiduga. Miks sa nii tähtis tahad olla, et kõik peaks sinu järgi käima?

Ega need sibulavihkajad ei saagi aru, et teised armastavad sibulat ja ei soovi süüa maitsetut toitu. Ma teeks külalistele sibula-plaadikoogi ja kohupiima-õuna purukoogi.

+7
-3
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Kui mulle tuleb külla lähedane, kes sibulat ei armasta, siis ma ehk jätan sibulaga toidud menüüst välja (või hakin väga peeneks)

Mida see tähendab? Kas sa arvad, et sibulavihkajad vihkavad vaid sibulatükke ja sa võid neile sibulat peeneks hakkida, nagu ise tahad? Mina olen täiega sibulavihkaja ja sibul toidus on tunda lõhnast (see toit jääb minu poolt söömata), mitte et ma peaksin diagnoosima mingite tükkide järgi. Sibula olemasolu toidus on eksimatult tuvastatav ka ilma mingite tükkideta.

Siis nad ei söö seda salatit ja korras.

Mis aga puudutab jube peenestatud sibulat.
Minu mees näiteks ei söö sibulat, sest see krõmps ajab ta lausa oksele. Päriselt. 15 aastat abielu ja ikka päris peenelt sortis kõiki viimaseidki tükikesi kartulisalatist välja. Küll aga saime aastatega aru, et ta lausa armastab sibula maitset, kui see on sibulamahlana. Näiteks karris. Juhtus see kogemata, st olime külas ja mees kiitis mingit sööki – salatit vist, küsis, mis seal sees on. Vastati, et see-ja-see ja ülipeeneks püreeritud sibul. See oli ohoo-moment sajaga. Õnneks mees ka nii tark, et andis edasi sibulale võimaluse ja nüüd lausa küsib, et kas ma sibulamahla või -püreed ikka panen. Tükke ei söö ikka.

+2
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Alati ei tea, kas toidus on allegiaallikaid. Korduvalt on juhtunud, et tellisime üritusel kahele kolleegile laktoosivaba toidu, seega nad ei võtnud oma toitu kaasa. Kahjuks lisati nende toidule siiski laktoosi sisaldavaid tooteid (nt koort, vorsti või juustu) ja mõlemad vaevlesid pärast söömist.

Isver, siis KÜSID, kui tervis nõrk, et mingid asjad võivad lausa puldi eest ära võtta.

Ise olen surmavalt allergiline meele. Isegi kui tellin restoranis lammast või kala, küsin alati, ega mett ei ole kuidagi kasutatud, näiteks kastmes või salatis. Sama küsin vaikselt ka perenaiselt, kui on kodune pidu. Ja LOOMULIKULT ei söö ma üldse midagi ja ei kuskil ja mitte kunagi, kui seda küsida ei saa. Ja laual ei näe asju, milles mett olla ei saa, näiteks kuivatatud vobla, keedukartulid kastmeta või äsjakorjatud ja silme all praetud seened. Kotis on alati pähkleid ja olenevalt sündmusest, olen ka kahe keedumunaga grillpeol käinud :-). Piisaks teelusikatäiest meest kolme kilo šašlõki ümber ja ma oleks pärast ühe tüki söömist undamise saatel haiglas. Äkki isegi elusana.

Miks sa ei KÜSI?

+3
-8
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Miks sa ei KÜSI?

Eks see sibulateema tekkiski ju sellest, et üks perenaistest siin ütles, et see on pigem edvistamise värk ja kui sibul ära peita, siis kõik söövad mõnuga ja kiidavad. Temasugune ju raputab küsimise peale pead ja muigab omaette. Kui vastaks ausalt, poleks kunagi probleemi.

+6
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Ja teil korraldatakse selliseid tähtsaid pidusid siis kodustes oludes, perenaine kokkab lolliks? Tähtsad peod peetakse restoranides või vastuvõttudena kuskil kaunis renditud kohas. Täisteenindusega. Teemaalgataja küsis koduse koosviibimise kohta.

Koduse tähtsa peo puhul ei pea samuti ise kokkama, täisteenindusest rääkimata.

+1
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Sellest ülipeeneks hakkimisest, et keegi ehk ei saa aru ma ka aru ei saa. Kergem on teha nii nagu endale meeldib ja öelda ausalt, et jah, seal on sibul sees – inimene siis ise otsustab, kas nokib välja või ei võta üldse. Kui keegi meelega hakiks peeneks, et ehk on moe teema ja valetab, et pole ja pärast naerab pihku – no sõi ju (mõnel võivad lihtsalt pärast jubedad kõrvetised esineda) või ütleb, et pole ja maitsest saad aru,et on, aga tuleb “see ju nii peeneks hakitud” siis ma ausalt vist lugupidamatusest ei võtaks enam ühtegi ampsu ükskõik mida, kindlasti rikuks see suhted ja usalduse inimesega ära ja ausalt öelda ilmselt teist korda külla sööma ei läheks.

Asi polegi ainult maitses või mis iganes põhjusel, keegi inimene ei söö – ausus ja lugupidamine on oluline. Isegi kui tulebki välja, et tegelikult maitses.

Ise söön sibulat, aga on sõber, kes ei söö. St ma tean, et tal ei teki vaevusi, tal see pigem peas kinni (sest ta on samuti kogemata sibulaga toitu söönud ja kiitnud ja ei saanud aru), aga ometi ma iga kord ausalt ütlen, et jah seal on sees. Olen küll pakkunud talle punasest sibulast moosi jmt maitsmiseks, et need pole üldse klassikalise sibula maitsega, aga kui ei soovi maitsta ei soovi.

St on ka tuttav, kes loomaliha ei söö – sööbki kana ja kala. Iga kord kui grillime siis igaks juhuks kindlustame, et oleks ka talle miskit. Või kui taipame, et pole siis nagunii enne tulekut küsivad, kas toovad midagi siis ütlemegi, et pole, et võtku endale sobivat nt kaasa. Pole mitte kunagi probleemi olnud. Ja kui satubki kuskile, kus ei olegi kana/kala vaid loomaliha siis ta lihtsalt sööbki nt salatit ja kartulit vmt. Ja kui ei leiagi endale miskit söömiseks siis ei leia.

Sama on ka tööpidudel olnud – eraldi menüüd otseselt pole keegi vajanud (pole suuri allergikuid vmt olnud), aga kes liha ei söö ütlevad viisakalt enne üritust, kas korraldajale või kohapeal ja saavad nt siis liha asemel suurema portsu taimset. Pole ka keegi kunagi probleemi teinud ja ometi tulevad alati seltskonna pärast kaasa. Söövadki laua pealt, kas suupisteteks olevaid juuste-viinamarju ja pärast magustoitu.

Eks igasugu talumatusega inimesed tihti söövadki kodus igaks juhuks kõhu enam vähem ka täis teades, et ei pruugi laualt just väga palju miskit leida.

 

+4
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Plaaditäis pavlovat

Kuidas seda tehakse plaadi kaupa, kuidas lõigatakse? Pavlovad enamasti ju individuaalsed.

+1
-3
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Plaaditäis pavlovat

Kuidas seda tehakse plaadi kaupa, kuidas lõigatakse? Pavlovad enamasti ju individuaalsed.

Aetaksegi munavalge küpsetuspaberile ühtlase kihina laiali. Netis on pilte küllalt. Enne serveerimist listakse vahukoor või vahukoore-kohupiima segu (jah pole õige pavlova, aga mulle maitseb rohkem) ja marjad. Aga kellel juba Eton Messi jagamine juba õudust  tekitas, siis selle suure pavlovaga  on veel rohkem möglamist.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Aetaksegi munavalge küpsetuspaberile ühtlase kihina laiali. Netis on pilte küllalt. Enne serveerimist listakse vahukoor või vahukoore-kohupiima segu…

Vabandust, tean, kuidas tehakse pavlovat 🙂 Pidasingi silmas plaaditäiega tegemist ja serveerimist, põhi läheb ju katki, seda ei saa nö koogina lahti lõigata?

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Vabandust, tean, kuidas tehakse pavlovat ???? Pidasingi silmas plaaditäiega tegemist ja serveerimist, põhi läheb ju katki, seda ei saa nö koogina lahti lõigata?

No sellised asjad näevadki halvad välja serveerimisel. Nagu hunnik okset oleks taldrikul. Sellepärast mulle need igasugu messid, plaadipavlovad, kausikoogid, kräsupead jne ei meeldigi. Maitse on hea, aga väljanägemine kehv.

+2
-4
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

St on ka tuttav, kes loomaliha ei söö – sööbki kana ja kala. Iga kord kui grillime siis igaks juhuks kindlustame, et oleks ka talle miskit. Või kui taipame, et pole siis nagunii enne tulekut küsivad, kas toovad midagi siis ütlemegi, et pole, et võtku endale sobivat nt kaasa. Pole mitte kunagi probleemi olnud. Ja kui satubki kuskile, kus ei olegi kana/kala vaid loomaliha siis ta lihtsalt sööbki nt salatit ja kartulit vmt. Ja kui ei leiagi endale miskit söömiseks siis ei leia.

Teete grillipidudel loomaliha? Kes seda veel tahaks? Sealiha, kana ja kala ongi igati normaalne pakkuda. Veidrikud olete hoopis teie.

 

0
-15
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Ära seleta. Mu mees saab nihukesed röhitsused, kui keegi talle üritab “salaja” sibulat sisse sööta, et on paar korda pidanud ürituselt lahkuma. Kusjuures ta ei tunne maitsest ära, kas sibulat on. Kui perenaine väidab, et ei ole seal üldse, siis sööb rahulikult. Nõme on see peitmine ja petmine.

On küll. Sellepärast ma kunagi ei peida ja ei eita ka. See, kes ei taha, jätab söömata. Kellel on tõsine probleem, see reeglina ei kriiska valjuhäälselt, vaid toimetab vaikselt. Mõne mehe naised, jah teevad valjuhäälselt kisa. Piinlik ja kahju vaadata, kuidas tagasihoidlik mees sealsamas häbi tunneb oma naise käitumise pärast.

+5
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

kui sibul ära peita, siis kõik söövad mõnuga ja kiidavad

Ei õelnud ma nii. Ma ütlesin, et on 3 sorti sibulavihkajaid, ja et 1 neist kolmest on selline, kellel on tegelikult ka probleem, aga tema suudab selle alati diskreetselt ja ilma draamat tegemata lahendada. Ja ma ei peida kunagi sibulat kuskile ja arvestan oma külaliste vajadustega. Ei ole midagi lihtsamat segada üks väike kausike salatit ilma sibulata ja ülejäänu siis sibulaga ja millega iganes. No mina näiteks ei talu tsillipipart. Mis sa arvad, kas ma hakkan idamaistes restoranides selle pärast draamat tegema. Ei, ma lihtsalt tellin ilma tsillita toidud.

+4
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Ise olen surmavalt allergiline meele. Isegi kui tellin restoranis lammast või kala, küsin alati, ega mett ei ole kuidagi kasutatud, näiteks kastmes või salatis. Sama küsin vaikselt ka perenaiselt, kui on kodune pidu. Ja LOOMULIKULT ei söö ma üldse midagi ja ei kuskil ja mitte kunagi, kui seda küsida ei saa. Ja laual ei näe asju, milles mett olla ei saa, näiteks kuivatatud vobla, keedukartulid kastmeta või äsjakorjatud ja silme all praetud seened. Kotis on alati pähkleid ja olenevalt sündmusest, olen ka kahe keedumunaga grillpeol käinud :-). Piisaks teelusikatäiest meest kolme kilo šašlõki ümber ja ma oleks pärast ühe tüki söömist undamise saatel haiglas. Äkki isegi elusana.

Selliste asjade jaoks on Epipen. Sul pole?

0
-3
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Ise olen surmavalt allergiline meele. Isegi kui tellin restoranis lammast või kala, küsin alati, ega mett ei ole kuidagi kasutatud, näiteks kastmes või salatis. Sama küsin vaikselt ka perenaiselt, kui on kodune pidu. Ja LOOMULIKULT ei söö ma üldse midagi ja ei kuskil ja mitte kunagi, kui seda küsida ei saa. Ja laual ei näe asju, milles mett olla ei saa, näiteks kuivatatud vobla, keedukartulid kastmeta või äsjakorjatud ja silme all praetud seened. Kotis on alati pähkleid ja olenevalt sündmusest, olen ka kahe keedumunaga grillpeol käinud :-). Piisaks teelusikatäiest meest kolme kilo šašlõki ümber ja ma oleks pärast ühe tüki söömist undamise saatel haiglas. Äkki isegi elusana.

Selliste asjade jaoks on Epipen. Sul pole?

Mul on kõik. Aga Küsida võiks ikka, mitte kohe äärmuslike meetodite juurde minna. Ei, seda ma küll ei tee, et eeldan, et soovitud söökides mett ei ole 🙂 NII palju inimestega suhtlemist karta on ka imelik, et vaikselt järada ja vaadata, kas läheb õnneks.

See on sama loll soovitus ja küsimus sul, kui soovitada näiteks puusaoperatsioonist paraneval inimesel kukkumist kartes korralik lehmaannus oopiumibaasilist valuvaigistit kaasas kanda ja mitte vaadata, kuhu astub ja ega libe pole.

Küsida saab seda nii, et keegi ei itsita vaikselt pihku ja kõik vastavad ausalt. Restoranis muidugi käiakse köögist küsimas. Mina ütlen seda esmalt tellimisel “Olen väga allergiline meele, palun öelge köögile ja palun veenduge, et toidus poleks tilkagi mett. Muidu läheb siin restoranis kiirabiga madinaks ja külastajatele see vist väga ei meeldiks”. Ja kui lausa tuuakse, siis küsin veelkord umbes nii: “Kas saan kindel olla, et siin pole mett?”.

+5
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Miks sa ei KÜSI?

Eks see sibulateema tekkiski ju sellest, et üks perenaistest siin ütles, et see on pigem edvistamise värk ja kui sibul ära peita, siis kõik söövad mõnuga ja kiidavad. Temasugune ju raputab küsimise peale pead ja muigab omaette. Kui vastaks ausalt, poleks kunagi probleemi.

Kui ta aru saab, et kui ta hakkab salaja mu toitu mett panema, siis tema ISIKLIKULT on süüdi selles, mis edasi juhtub, siis ta ei pane. Minu asi on talle väga selgeks teha, et see pole mul mingi “ei maitse”, “ajab röötsutama”, “väkk-väkk-väkk”, “ma saan gaasid!, “kõhus hakkab imelik” asi, vaid pidu saab lihtsalt siis otsa. Eriti, kui me parajasti kuskil suvilas oleme või maapiirkonnas.

Öelda konkreetselt ja nii, et ajudesse jõuab, ma oskan. Kes ei oska, see saaks õppida.

Tuttavate käest piisab küsimisest, sest nad teavad. Aga eeldamine, et toidus ei ole sulle tapvat ainet ja mitte väga selge näite näite najal küsida, mõeldes, et ag kama kaks, mul on süstal kaasas, on küll kohe eriti suhtlemispuudulik. Teine asi on, kui lihtsalt ei maitse (nagu eespool mõnele sibul). See pole ju eluohtlik. Natuke on äka-väka ja öök ja võeh, aga nagu ei sure mina külmsuitsukala kogemata söömisest ära (mida ma jälestan), ei sure nemad ka ära, kui toidus on sibulat. Luban.

Andke meile paar-kolm kuud lausnälga, näiteks sõjaolukorras ja hakkan mina ja sibulavihkajad põlvili paluma, et antagu mulle kasvõi külmsuitsukala ja neile kasvõi sibulat.

+6
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Magustoitu või üldse igasuust peolauda paljudele inimestele valmistades veendun, et oleks erinevaid võimalusi. Seega ma ei teeks mingit üht kooki, serveeriksin mitmeid erinevaid asju, mida saab igaüks taldrikule ise valida. Marju, pähkleid, vahukoort, kohupiimavahtu, jäätist, šokolaadipuru, marmelaaditükke ja teeksin juurde mingeid küpsiseid.
See, kas keegi äkki ei söö mitte midagi neist, on vähetõenäoline.

Rääkides soolasest. Eeldan, et allergikud küsivad.
Aga pirtsutaja jaoks…Nii lihtne see ongi, et mõni toit laual peaks olema sibulata, mõni küüslauguta, mõni majoneesita. Mingid imelised pirtsutajad vaadaku ise, kuidas hakkama saavad. Kusjuures ka mul on näide, kuidas võõras noor naine ühel aiapeol sel suvel küsis, et mis hea grillvorst see pererahval pakutud oli. Peremees õngitses siis prügikastist pakendi välja, oli Kolme Sibula Grillvorst. Beib kukkus näost ära, sest äsja oli ta uurinud, ega kartulisalatis sibulat pole. Tal hakkavat sibulast väga paha. Muide, ka šašlõkk oli äädikamarinaadis, vana kooli oma, rohke sibulaga. Tipskin sibulad lükkas kõrvale, aga sibula-äädika maitselt liha sõi ikka mehemoodi.

Igaühe eelistustega ei saa arvestada. Näiteks üks mehe õelastest, juba täiskasvanu, ei söö kategooriliselt tomatit, ei toorelt ega konserveerituna, ketšupit ei söö, kuumutatut hoopis mitte, tomatimahl olevat tema sõnul mõrv. Ta võtab ikka pikalt aega, et uurida, mis roas on või ei ole tomatit. Aga vat letšot läheb purkide kaupa. Ei hakka nagu 40-aastasele mehele ütlema ka, et kuule, kui sa ei tea, siis see punane vedelam osa letšost on tomat. Ta ilmselgelt arvab, et see on paprika.

+3
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

St on ka tuttav, kes loomaliha ei söö – sööbki kana ja kala. Iga kord kui grillime siis igaks juhuks kindlustame, et oleks ka talle miskit. Või kui taipame, et pole siis nagunii enne tulekut küsivad, kas toovad midagi siis ütlemegi, et pole, et võtku endale sobivat nt kaasa. Pole mitte kunagi probleemi olnud. Ja kui satubki kuskile, kus ei olegi kana/kala vaid loomaliha siis ta lihtsalt sööbki nt salatit ja kartulit vmt. Ja kui ei leiagi endale miskit söömiseks siis ei leia.

Teete grillipidudel loomaliha? Kes seda veel tahaks? Sealiha, kana ja kala ongi igati normaalne pakkuda. Veidrikud olete hoopis teie.

Päris maakas

+5
-3
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Teete grillipidudel loomaliha? Kes seda veel tahaks? Sealiha, kana ja kala ongi igati normaalne pakkuda. Veidrikud olete hoopis teie.

Grillburgerit näiteks eelistavad enamus jah veiselihaga. Mitte sea, kana või kalaga.

 

+3
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Näitan 30 postitust - vahemik 61 kuni 90 (kokku 144 )


Esileht Kodunurk Magustoit 20-le