Ostsin seamaksa.Praadisin pannil nii umbes 5-7 minuti.Siis tegin kohe kastme peale,lisasin,vett,jahu,hapukoort.Makskaste oli väikesel tulel 30 minutit.Kuid maks on liiga kõva.Mis valesti läks?Kuidas saada väga pehmet ja suus sulavat maksa?
Teema: Maksakaste ebaõnnestus
veisemaksaga tuleb või kanamaksaga. seamaks on sõnnikumaitsega ja kui liiga kaua keeta ja praadida, muutub kõvaks.
praen enne sibula ja porgandi, siis lisan maksatükid, heal juhul ca 3-5 min praen ja siis valan peale vahukoore. õnnestub nii alati 🙂
Pehme maksa saamiseks praetakse seda kiiresti kõrgel kuumusel, igasugune liigne kuumutamine teeb maksa tuimaks ja kõvaks. Ka ei ole mingit vajadust maksatükke pool tundi kastmes keeta. Samaks ei ole millegi poolest teistest maksadest kehvem, saab sellestki väga hea kastme.
praen enne sibula
Sibula? Misasja?
Mis selles sibulas imelikku on?
Maksa praen rasvaines hästi kiirelt läbi, paar-kolm minutit, siis tõstan ära.
Hautan samal pannil sibula jm maitseained, segan jahuga, valan peale vedeliku (vesi, koor või puljong), keedan parajaks kastmeks. Tõstan maksatükid tagasi ja hautan koos veel paar minutit.
Algne retsept siit:
https://nami-nami.ee/retsept/9774/maksastrooganov
Mida kauem maksa kuumutada, seda kõvemaks ja kummisemaks läheb.
Maksa peab enne piimas leotama. Nõuka ajal abitööjõule sai tehtud jah, kiirelt ja tooremalt (sest neile sobis) ja hundijalaveega kiitsid kõik.
Hautan samal pannil sibula jm maitseained
Õudus ju.
Mis sul selle sibulaga on?
Tal on sibulaga SUUUUR probleem, sai juba sibulavihkajate teemas selgeks. Nüüd ei saa enam pidama, foobia võtab võimust terve mõistuse üle.
Juba ammu teen maksakastet kanamaksaga. Teised lemmikmaksaroad on (kana)maks taignas praetult ja liibanonipäraselt (sibulaga!!)
https://nami-nami.ee/retsept/2235/praetud_kanamaks_liibanoni_moodi vürtsi ja sidrunit ja koriandrit mehiselt, selle nelgisibula võib vabalt praesibulaga asendada.
Ostsin seamaksa.Praadisin pannil nii umbes 5-7 minuti.Siis tegin kohe kastme peale,lisasin,vett,jahu,hapukoort.Makskaste oli väikesel tulel 30 minutit.Kuid maks on liiga kõva.Mis valesti läks?Kuidas saada väga pehmet ja suus sulavat maksa?
No ilmselt see 30min vaiksel tulel hautamine. Ma oleks maksa pannilt ära tõstnud. Kastme valmis haudunud praemahladega ja maksa lõpus nii umbes 10 min enne valmis saamist kastmesse tagasi pannud.
Võib-olla tegid liiga suured makasatükid?
Hautan samal pannil sibula jm maitseained
Õudus ju.
Mis sul selle sibulaga on?
Ta tegi selle sibulapõlguri teema ha ei saa traumast üle.
Mina taon lihahaamriga maksa õrnalt läbi, tõmban kergelt jahust üle ja kuumale pannile. Mõni minut ühelt poolt, mõni teiselt poolt ja hiljem soola-värskelt jahvatatud musta v rohelist pipart peale. Pipraga koos ei prae, siis hakkab panni külge.
Kui kastme teen, siis samale pannile (vesi+toidukoor). Sibulat v mingit muud lisandit praen puhtal pannil.
Eelistan niisama maksaviile hautatud aedviljade v stoovitud porgandite-hernestega, kindlasti võtan kõrvale pohlamoosi/salatit (näiteks paprikarõnga sees, siis ei valgu see teistele ainetele otsa).
Mina kartulit ei söö, kes sööb ja jastet ja tahab, ehitab ise omale taldrikutäie.
Vanaema leotas ka alati seamaksa piimas. Mina seaga ei tegele, eelistan loomamaksa.