Kuidas teie kodupoodides maskikandmisega lood? Mul siiani vägagi positiivsed kogemused, praktiliselt kõigil on maskid ees alates nende kohustuslikuks muutmisest. Eile aga käisin poes enda jaoks tavapärasest varem, paarkümmend minutit pärast viit ja väga palju oli maskideta inimesi – just sellisel kellaajal, kus pood on rohkem rahvast täis ja risk puutuda kokku nakatunuga suurem. Pood on keskmise suurusega Coop, on 1 võrdlemisi väike sissepääs ja olemas ka turvamees, kes alati kohal. Tekkis küsimus, kuidas nii ükskõikselt suhtutakse? Pole raske 10-20 minutit poes olles maski kanda. Ja miks ometi ei ole turvamees uksel ja keela maskideta inimestel poodi siseneda? Mille jaoks need seadused on, kui täitmist keegi ei jälgi? Ja kas sellel üldse mingeid tagajärgi siis pole, kui poed maskikohustust ei rakenda? Lihtsalt vastik hakkas seal praeguses epideemilise leviku olukorras ja kõik need maskideta tegelased mingit distantsi ka ilmselgelt ei hoidnud. Väike kõrvaline tähelepanek veel, et välja nägid need maskivastased kõik sellised … enda välimuse suhtes hoolimatud. Kuidas teistel viimasel ajal kogemused? Ja kas kuskil poodides ka päriselt reegleid jõustatakse? Selline tunne tekkis, et selliste troppide pärast peame varsti kõik Ida-Viru piirangud kaela saama.
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Maskideta inimesed poodides
Teema: Maskideta inimesed poodides
Üldiselt on maskideta vähe inimesi, enamasti kas noored teismelised poisid või keskealised mehed. Mõned vanemad naised ka. Aga meie väikelinnas on hakanud politsei mööda poode käima ja selgitustööd tegema.

Üldiselt on maskideta vähe inimesi, enamasti kas noored teismelised poisid või keskealised mehed. Mõned vanemad naised ka. Aga meie väikelinnas on hakanud politsei mööda poode käima ja selgitustööd tegema.
Üks politseinik rääkis, et keskmine vastuvaidleja on mees vanuses 30-40, kes pole just kõige paremal elujärjel. Ülejäänud panevad üldiselt maski ette, kui viisakalt selgitada.

Eilse kogemuse põhjal olid maskideta igas vanuses inimesed, mehed ja naised, perekonnad koos. Eriti tülgastav oli mingi kontsasaabastega paks 40a naine, trampis suu lahti ähkides mööda vahekäigu keskpaika. Lõust oli nii kole, et mask oleks igas mõttes asja eest. 😉

Eriti tülgastav oli mingi kontsasaabastega paks 40a naine, trampis suu lahti ähkides mööda vahekäigu keskpaika. Lõust oli nii kole, et mask oleks igas mõttes asja eest. 😉
No sellistel ülekaalulistel võib olla ka mingi tervisehäda. Kui ta kõndides niisamagi hingeldab, siis maskiga on tal veel raskem hingata. teatud tervisehädade puhul pole mask nõutud.

Mina olen kaks korda poodi sattunud nii, et poes olles alles meenus see mask, tagasi ei hakanud minema. Katsusin hoida salli näo ees.

Mina siiani kogu aeg lihtsalt u n u s t a n. Reaalselt ainult mõnel korral on meeles olnud. Kui jagataks sissekäigu juures maske, siis hea meelega panen alati ette. Vahel olen kaasa võtnud aga autosse unustanud, samas lähen ühte asja ainult ostma ja selleks jälle läbi keskuse kuskile parkla otsa kõndida pole viitsinud. Ostan oma 1-2 asja ära ruttu ja tulen välja. Igaks juhuks olen salli või midagi sel hetkel tõmmanud ette, et äkki siis inimesed vähemalt ei mõtle, et ma maskivastane või meelega nii teen. Ma tõesti kannaks igal pool kui kogu aeg ei unustaks….pole harjunud veel sellega ära, et kogu aeg kaasas peab olema.

Enamasti on ilma maskita eelkõige mehed ja sellised 35+ alates. Eks nende olekust ja välimusest peegeldub, et ega nad muidu ka tervise eest hoolitsemist tõsiselt ei võta. Leidub sekka ka eakaid mehi ja naisi, kes maske ei kanna. Noor maskitu ühistranspordis surub oma nina ruttu vastu mobiili ekraani ja proovib nähtamatu olla. Titavankriga sõitvad naised ka miskipärast maski ei kanna.
Unustamist pole veel ette tulnud. Maskid on esikus vaateväljas ja poodi või ühistransporti minnes panen selle juba kodust/töölt lahkudes pähe.

MIna ka unustan. Seepärast ma paningi permanentselt omale käekotti minigrippkotti kuhja maske. Sest käekott on pea alati kaasas. Ja üks mask on mul minigrippkotiga jope taskus ka kogu aeg. Meelde tuleb see ette panna siis, kui näen teisi inimesi.

Polegi ammu ühtegi maskiteemat olnud…
Mina ei kanna näiteks. Hädapärast sikutan salli suu ette.
Tallinnas suuremates poodides, kus käin on umbes pooled maskides. Ilma maskita täiesti erinevad inimesed, nooremad-vanemad, hea ja kehvema väljanägemisega. Ei saa üldistada.
Küll teil on ikka aega teisi inimesi jälgida. Mina panen maski ette kui poodi lähen ja mul on selle maski taga tunne nagu kotis, see kuidagi nii piirab olemist ja varjab pisut ka vaatevälja, et ma ei pane enam üldse tähele, mis mu ümber toimub. Ega ma ka vanasti teisi inimesi ei vahtinud, ajasin oma asju, aga nüüd kohe üldse ei pane tähele. Ostan oma asjad kähku ära ja poest minema. Pole aimugi, kas teised olid maskidega või ilma 😀

Polegi ammu ühtegi maskiteemat olnud…
Mina ei kanna näiteks. Hädapärast sikutan salli suu ette.
Tallinnas suuremates poodides, kus käin on umbes pooled maskides. Ilma maskita täiesti erinevad inimesed, nooremad-vanemad, hea ja kehvema väljanägemisega. Ei saa üldistada.
Mina olen vaadanud, et ligi 90 prossa on suurtes toidupoodides maskiga. Päeval ma muidugi olen tööl, võib-olla siis käib poes teist moodi seltskond.

Eriti tülgastav oli mingi kontsasaabastega paks 40a naine, trampis suu lahti ähkides mööda vahekäigu keskpaika. Lõust oli nii kole, et mask oleks igas mõttes asja eest. 😉
No sellistel ülekaalulistel võib olla ka mingi tervisehäda. Kui ta kõndides niisamagi hingeldab, siis maskiga on tal veel raskem hingata. teatud tervisehädade puhul pole mask nõutud.
Jaa, on mõned inimesed, kelle puhul pole tõesti mask nõutud. Need on näiteks:
- alla kaheaastased lapsed
- inimestel, kellel langeb tavaõhku hingates vere hapnikutase alla normaalse taseme (tavaliselt on need raskete kopsu- ja südamehaigustega patsiendid, kes vajavad kodust hapnikravi):
- inimestel, kes erinevatel põhjustel ei ole võimelised oma maski ise eemaldama (näiteks inimesed, kes on halvatud, voodihaiged, teadvusetud, sügava psüühikahäirega)
Huvitav, kuhu kategooriasse see maadam võiks langeda. On ta siis nüüd kodust hapnikravi vajav inimene (see, kes on aheldatud ballooni külge) või sügava psüühhikahäirega inimene, või ehk midagi muud, voodihaige näiteks.
Nagu sa näed, selliseid juhtumeid, kus tervisehäda on nii suur, et mask pole nõutud, on vähe ning taolised inimesed reeglina kaubanduskeskuses ei kakerda. Astma jm kopsuhaigused ei vabasta maski kandmisest, vastupidi, astmaatikule on viirus väga ohtlik, tema peaks kindlasti maski kandma.

Jaa, on mõned inimesed, kelle puhul pole tõesti mask nõutud. Need on näiteks: alla kaheaastased lapsed inimestel, kellel langeb tavaõhku hingates vere hapnikutase alla normaalse taseme (tavaliselt on need raskete kopsu- ja südamehaigustega patsiendid, kes vajavad kodust hapnikravi): inimestel, kes erinevatel põhjustel ei ole võimelised oma maski ise eemaldama (näiteks inimesed, kes on halvatud, voodihaiged, teadvusetud, sügava psüühikahäirega)
Lisaks ka näiteks vaegkuuljad, kellel on kõrvatagune aparaati täis ning maski kinnitamine on võimatu.
Huvitav, kuhu kategooriasse see maadam võiks langeda. On ta siis nüüd kodust hapnikravi vajav inimene (see, kes on aheldatud ballooni külge) või sügava psüühhikahäirega inimene, või ehk midagi muud, voodihaige näiteks.
Või siis äkki unustas lihtsalt? Miks peab niimoodi materdama kedagi.

Jaa, on mõned inimesed, kelle puhul pole tõesti mask nõutud. Need on näiteks:
- alla kaheaastased lapsed
- inimestel, kellel langeb tavaõhku hingates vere hapnikutase alla normaalse taseme (tavaliselt on need raskete kopsu- ja südamehaigustega patsiendid, kes vajavad kodust hapnikravi):
- inimestel, kes erinevatel põhjustel ei ole võimelised oma maski ise eemaldama (näiteks inimesed, kes on halvatud, voodihaiged, teadvusetud, sügava psüühikahäirega)
Nagu sa näed, selliseid juhtumeid, kus tervisehäda on nii suur, et mask pole nõutud, on vähe ning taolised inimesed reeglina kaubanduskeskuses ei kakerda. Astma jm kopsuhaigused ei vabasta maski kandmisest, vastupidi, astmaatikule on viirus väga ohtlik, tema peaks kindlasti maski kandma.
Vale! Alla 12 aastased lapsed ei pea maski kandma.

alla kaheaastased lapsed
Ikka alla 12 aastased lapsed, mitte kahe.

alla kaheaastased lapsed
Ikka alla 12 aastased lapsed, mitte kahe.
Kopeerisin siit:
Ju siis siin viga. Antud juhul ei olnud nagunii tegemist lapsega.

Küll on naised õelad oma sookaaslaste vastu. Kui on mainitud, et maskita PAKS ja VANA naine, siis õelutsetakse üle igasuguse piiri. Kuigi vaevalt et see naisterahvas üksi seal poes maskita oli, pigem käivad maskita mehed.

Kuigi lastelt maske ei nõuta, siis võiks siiski ka neile pähe panna, sest nemad saavad viiruse sama kergelt kui täiskasvanud ja isegi kergemini, sest katsuvad kõike ja nägu. Vahe on vaid selles, et nad ise levita ja seetõttu pole kohustuslik.

Astma jm kopsuhaigused ei vabasta maski kandmisest, vastupidi, astmaatikule on viirus väga ohtlik, tema peaks kindlasti maski kandma.
Mul on tuttav astmaatik (paks ja vana naine, kui see peaks oluline olema), kes oma maski küll kohusetundlikult kaasas kannab ja teab, et viirus on talle väga ohtlik, aga ta ütleb, et ta minestab selle maski all lihtsalt ära kohe. Aeg-ajalt siiski on vaja ka väljas liikuda ja siis ta paraku teeb seda ilma maskita.

Kuigi lastelt maske ei nõuta, siis võiks siiski ka neile pähe panna, sest nemad saavad viiruse sama kergelt kui täiskasvanud ja isegi kergemini, sest katsuvad kõike ja nägu. Vahe on vaid selles, et nad ise levita ja seetõttu pole kohustuslik.
See veel puuduks et lastele ka torbikuid ette toppima hakatakse.

Miinuseid saad sa oma õeluse ja tigeduse eest. Teema on ju muidu õige, aga su suhtumine on nii vastik, et tekitab tõrke ja tahtmise lausa vastu vaielda.
Mina olen tähele pannud, et paremal elujärjel inimesed kallimates poodides kannavad pea kõik maske. Näiteks Stockmannis näeb haruharva kedagi ilma. Aga väiksemad odavamad poed, seal on rohkem maskita inimesi. Kas kehvemal järjel inimestel on oma tervisest ükskõik või on nad rumalamad ja seetõttu koroonaeitajad, ei tea.
Muide, soovitan praegu T1 kui vaja midagi osta – seal pole peaaegu kedagi.

Teenidajana on minu jaoks kõige tülikamad situatsioonid “valvurklientidega”. Nendega, kes tunnevad kohustust teisi inimesi hirmasti korrale kutsuda. Maski kandmise kohustuse jälgimine on kui nende rõõmuaeg.
Mõni kord on tunne, et ega nad ei ole kodust üldse muu pärast välja tulnud. Tuleks siis ajaks oma asja korda ja läheks ära. Aga ei. Vaja luua teiste inimestega kontakte, valjuhäälselt õpetada, korralda, “õigusi” nõuda. Teenindajana on meil kindlad juhised, kuida maskita kliendiga käituda. Ilmselgelt ei ole juhiseks mingi lamendi korraldamine.

Minu meelest on ikka enamus inimesi maskides, mõni üksik ilma. Käin üldiselt sellisel kellaajal poes, kui seal nagunii rahvast hõredalt ja kasutan alati iseteenindust (st kassasabas ei seisa), seega mind need mittekandjad ei häiri, sest kõigiga saab ju distantsi hoida.
Ma saan aru küll, et kõigil pole võimalik maski kanda jne, aga mõne inimese käitumine siiski tekitab küsimusi. Ükspäev nägin maskita naisterahvast, kes stendilt pulti võttes köhis (jah, köhis, mitte lihtsalt ei köhatanud) ilma suud katmata otse sinna pultide peale. Mulle ausalt tundus, et ta tegi seda meelega, see paistis ikka väga kummaline. Nägin seda nii täpselt, sest sisenesin kohe pärast teda poodi ja tahtsin samuti pulti võtta, aga mul reaalselt tekkis kuidagi halb tunne ja võtsin siis oma puldi teisest kohast.

<p style=”text-align: center;”>Enamus ikka on maskides. Aga, mida olen tähele pannud, et see koroona on tekitanud inimestes erilise lähedusvajaduse ja just neis, kes eelistavad maski mitte kanda. Ilma maskita inimene tahab nii väga tulla sinu kõrvale koos sinuga mandariine valima, kohe ikka hästi külje alla,et ta hingeõhku kuklas tunned. Siis tuleb ta koos sinuga kartulit kaaluma ja kassasabas(vahet pole, kas iseteenindus või mitte) tahab ta olla ka hästi lähedal. Eks annab tunda, et seltsielu jääb vist vajaka. Kahju kohe neist aga sellegipoolest, miks sa pead tulema ja võõral inimesel seljas elama, seda eriti koroona ajal?</p>

<p style=”text-align: center;”>Enamus ikka on maskides. Aga, mida olen tähele pannud, et see koroona on tekitanud inimestes erilise lähedusvajaduse ja just neis, kes eelistavad maski mitte kanda. Ilma maskita inimene tahab nii väga tulla sinu kõrvale koos sinuga mandariine valima, kohe ikka hästi külje alla,et ta hingeõhku kuklas tunned. Siis tuleb ta koos sinuga kartulit kaaluma ja kassasabas(vahet pole, kas iseteenindus või mitte) tahab ta olla ka hästi lähedal. Eks annab tunda, et seltsielu jääb vist vajaka. Kahju kohe neist aga sellegipoolest, miks sa pead tulema ja võõral inimesel seljas elama, seda eriti koroona ajal?</p>
Tõesti on olemas sellised sead?

Lisaks ka näiteks vaegkuuljad, kellel on kõrvatagune aparaati täis ning maski kinnitamine on võimatu.
.

Kas see aparaat segab ka salli ümber näo mässimist? Kui saamatu saab olla? Pealegi elu sees ei usu, et peenike elastne kumm ei sobitu aparaadi kõrvale kõrva taha. Muidugi sobitub, lihtsalt ettekäändeid on vaja leiutada.
Muide, üks asjaolu veel: on ka paeltega maskid olemas, ma sulle suure saladuskatte all ütlen. Mismoodi kuuldeaparaat selle kasutamist segab?

Kuidas teie kodupoodides maskikandmisega lood? Mul siiani vägagi positiivsed kogemused, praktiliselt kõigil on maskid ees alates nende kohustuslikuks muutmisest. Eile aga käisin poes enda jaoks tavapärasest varem, paarkümmend minutit pärast viit ja väga palju oli maskideta inimesi – just sellisel kellaajal, kus pood on rohkem rahvast täis ja risk puutuda kokku nakatunuga suurem. Pood on keskmise suurusega Coop, on 1 võrdlemisi väike sissepääs ja olemas ka turvamees, kes alati kohal. Tekkis küsimus, kuidas nii ükskõikselt suhtutakse? Pole raske 10-20 minutit poes olles maski kanda. Ja miks ometi ei ole turvamees uksel ja keela maskideta inimestel poodi siseneda? Mille jaoks need seadused on, kui täitmist keegi ei jälgi? Ja kas sellel üldse mingeid tagajärgi siis pole, kui poed maskikohustust ei rakenda? Lihtsalt vastik hakkas seal praeguses epideemilise leviku olukorras ja kõik need maskideta tegelased mingit distantsi ka ilmselgelt ei hoidnud. Väike kõrvaline tähelepanek veel, et välja nägid need maskivastased kõik sellised … enda välimuse suhtes hoolimatud. Kuidas teistel viimasel ajal kogemused? Ja kas kuskil poodides ka päriselt reegleid jõustatakse? Selline tunne tekkis, et selliste troppide pärast peame varsti kõik Ida-Viru piirangud kaela saama.
Juristina võin sulle vastata, et poodidel pole mingit õigust külastajatelt maske nõuda, neid maski puudumisel mitte kauplusesse lubada või teenindamisest keelduda. Kui nad seda teeksid, rikuksid poed ise seadust. See on politsei ja Terviseameti pädevuses.

Siin väikelinnas küll kõik maske ei kanna, alati kui kuskil poes käinud olen, on ikka ilma maskita inimesi olnud. Ise ka ei kanna, kui vaja siis tõmban viisakusest salli vähe nina peale.

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Maskideta inimesed poodides