On räägitud et inimesed ei suuda maski kanda. Tekib õhupuudus ja koguni aju jäävat hapnikuta. Aga meedikud peavad. Ja suudavadki.
Nüüd tv-s hommiku saates arutakse laste koju jätmist. Küsitakse et millal siis kodus tööd tehakse kui lapsed kodus. Et oma une ajast ja arvelt töötamine, magamatus tekitab dementsust. Jälle tekib küsimus meedikute kohta. Kas neil ka, kui teevad öövalveid?
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Meedikud ei saa olla täie aruga? Iroonia.
Teema: Meedikud ei saa olla täie aruga? Iroonia.

Meedikud meedikuteks – ma mõnes mõttes saan lapsevanematest aru. Jah, vanasti sünnitati põlluveeres, jäeti beebi põõsa alla tööpäeva lõppu ootama. Täna ootab ühiskond, et sa oma lapse pilli järgi tantsid, iga tema häda psühholoogiga koos lahendad ja 24/7 lapse jaoks olemas oled. Samas pead suutma töö osas olemas olla 100 protsenti. Tõesti polegi võimalik seda kõike teha. Mul endal väikseid lapsi pole, aga samuti ei meeldi kodutöö, sest segavaid tegureid on palju. Muidugi on lapsevanemad ahastuses. Väita, et maske ei suuda kanda, on muidugi jura ja lihtne jama.

Väga lihtne järele proovida, kõik saavad seda teha, et näha et maskid ongi kahjulikud.
Hingamine käib ninast sisse ja suust välja. Üldiselt ei vaadata ega arvestata oma hingamist, ja tehakse seda suust sisse ja suust välja, või ka ninast sisse ja ninast välja, või suust sisse ja ninast välja.
Aga proovida, näiteks minut aega ninast sisse ja suust välja. Siis minut suust sisse ja suust välja. Siis minut ninast sisse ja ninast välja. Ka suust sisse ja ninast välja. Siis neid nelja teha mask ees. Ja võrrelda neid kõiki, võrrelda nende mõju kehale.
Ilmselge et maskid on kahjulikud. Kõik saavad järele proovida ja enda peal ära näha et ongi kahjulikud.
Muus osas olen nõus, aga meedikud ei tee ju öövalveid 5 päeva nädalas ning sinna otsa veel päevaseid vahetusi ka? Praegu tegelikult paljudes kodudes ju nii ongi, et hommikust pärastlõunani oled ema/õpetaja/kokk, siis teed 8 tundi oma palgatööd ja kui aega üle jääb, magad natuke. Kellel suuremad lapsed, sel kergem, aga kel lasteaiaealised ja algklassilapsed, neil võib väga raske olla kõike ühildada.

Lasteaiad tehti selleks, et vanemad saaksid tööl käia. Ühiskonna toimimiseks ja maksude laekumiseks on ülioluline, et tööealistel vanematel säiliks tööefektiivsus. See, et mõni mamma lihtsalt ei viitsi lastega tegeleda, ei puutu hetkel teemasse. Need, kel lapsi pole, võiksid end nüüd kujutleda rööprähklemas 7 päeva nädalas, 16 tundi päevas. Tänitamine, et mis te nendest lastest siis teete, tänapäeval ei päde, sest sisuliselt on kogu majandus üles ehitatud tööealiste, paljuski lapsevanemate, töökoormusele ja rahakotile. Ei saa olla hea üheaegselt oma töös ja lastekasvatamises, inimene pole robot. Loomulikult on lapsed armsad ja ma armastan neid üle kõige, kuid lisaks nende lohutamisele, armastamisele, õpetamisele on mul vaja neid ka toita, katta ja hoolitseda, et neil oleks kodu, kus elada. Selleks pean ma käima tööl… Nüüd tuleme postituse esimese lause juurde tagasi. Me elame selles mudelis, tahame või ei. Kui mudeli üks osa ei tööta, asetub koormus teistele osadele seda rohkem.
Mul on kaks last. Saame hakkama, aga kohutavalt väsitav on. Omavahelised suhted kannatavad vägagi. Minult tahetakse saada, saada ja saada. Lapsed, mees, töö, vanemad (keda on samuti vaja seaduse järgi üleval pidada). Ma tunnen, et mind ei jätku, raha ei jätku, aega ei jätku ja iga päev kahaneb soov järgmist päeva näha.

Öövalveid tegevatel töötajatel on ettenähtud puhkuseaeg – teeb töö ära, läheb koju magama. Ma teen ka öötunde ja on paika pandud, kui palju neid võib teha ja kui palju peab nende vahele puhkeaega jääma. Ja tuleb ka arvesse võtta päevaseid vahetusi – ei ole nii, et teed päevase vahetuse ja siis lähed kohe öisesse – nende vahele peab puhkeaeg jääma.
Ületöötanud ja puhkamata töötaja on ohtlik – ta võib väsimuse tõttu vigu teha ja ennast/teisi ohtu seada. Mina nt olen töölt koju sõites autoroolis magama jäänud ja teelt välja sõitnud (juhtus see peale öist vahetust).
Ma olen ka lapsevanem ja otsustasin, et kui on puhkeaeg, siis ma puhkangi. Kui tulen öisest vahetusest, siis magan, mitte ei istu lapsega e-kooli ülesandeid lahendama. Laps teeb ise või teeme siis, kui mul on vaba päev.

Haiglates on hea ventilatsioon ning seal on maski kandmisega arvestatud. Õnneks on enamikes suuremates poodides samuti hea ventilatsioon ning erilist probleemi ei ole. Küll aga olen sattunud mõnda vanemas majas olevasse poodi, kus koheselt tekib maskiga õhupuudus. Mina kannatan selle lühikese aja seal kuidagi maskiga ära, kuigi koguaeg tekib tunne, et tahaks selle maski alla tõmmata et hingata saaks, kuid sealsetest müüjatest on küll kahju.

Praegu on ikkagi elude ja surma küsimus väga-väga paljudel. Sellepärast võiks piinlik olla neil, kes virisevad tühja-tähja pärast. Jah, teil on raske – kõigil on, aga osadel veel kordades raskem kui teil! Meedikud töötavad rohkem kui inimvõimete piiril praegu. Kujutage ette, kui teie lähedane oleks praegu raskes seisus haiglas. Kas kujate ette , et arst ütleks, et tal sai tööaeg läbi ja pere kodus ootab, kedagi asendama pole ka panna, nii et kahjuks teie lähedane jääb arstiabita? Või pange end arsti olukorda – loomulikult on välja puhkamine ja töö-eraelu tasakaal olulised, aga kui samal ajal teate, et inimesed vajavad teie abi? Praegu pole ju kaugeltki mingi tavapärane olukord. Nemad ja nende pered peavad hakkama saama, kuidas siis teised ei saa? Ei, kõik peame pingutama, et see mööda saaks.

On räägitud et inimesed ei suuda maski kanda. Tekib õhupuudus ja koguni aju jäävat hapnikuta. Aga meedikud peavad. Ja suudavadki.
Nüüd tv-s hommiku saates arutakse laste koju jätmist. Küsitakse et millal siis kodus tööd tehakse kui lapsed kodus. Et oma une ajast ja arvelt töötamine, magamatus tekitab dementsust. Jälle tekib küsimus meedikute kohta. Kas neil ka, kui teevad öövalveid?
Kui meedik on öövalves, siis päeval ta magab. Kui lapsevanem teeb öösel tööd, aga päeval on lapsed kodus, siis millal ta magab?
PS ja jah, koguaeg räägitakse meedikute magamatuse ja väsimuse probleemist ja sellega seotud ravivigade riskist + suhtlemisprobleemidest patsientidega. Aga vahe on, et meedik oma eriala valides vähemalt teab seda, mina aga eriala valides eeldasin, et mina olen päeval tööl, laps on lasteaias ja öösel me kõik magame.

Kui meedik on öövalves, siis päeval ta magab. Kui lapsevanem teeb öösel tööd, aga päeval on lapsed kodus, siis millal ta magab?
muide, ka meedikud on lapsevanemad ja ka nende lapsed on kodus distantsõppel.
PS ja jah, koguaeg räägitakse meedikute magamatuse ja väsimuse probleemist ja sellega seotud ravivigade riskist + suhtlemisprobleemidest patsientidega. Aga vahe on, et meedik oma eriala valides vähemalt teab seda, mina aga eriala valides eeldasin, et mina olen päeval tööl, laps on lasteaias ja öösel me kõik magame.
eriala valides ei teadnud sina ega teadnud ka tänased meedikud, et meil tuleb elada ja töötada keerulises ja kurnavas kriisiolukorras. viimane suurem pandeemia oli siinkandis pea 70 aastat tagasi, eelmise sajandi 50.-ndate lõpul lastehalvatus.
kriis tähendab suuremat koormust ja ebamugavusi kõikidele. miskipärast arvatakse, et las koormus ja ebamugavused olla vaid teiste kanda, mina pean saama ka kriisis endist elu elada.
see ei ole võimalik!

Kui meedik on öövalves, siis päeval ta magab. Kui lapsevanem teeb öösel tööd, aga päeval on lapsed kodus, siis millal ta magab? PS ja jah, koguaeg räägitakse meedikute magamatuse ja väsimuse probleemist ja sellega seotud ravivigade riskist + suhtlemisprobleemidest patsientidega. Aga vahe on, et meedik oma eriala valides vähemalt teab seda, mina aga eriala valides eeldasin, et mina olen päeval tööl, laps on lasteaias ja öösel me kõik magame.
Ei maga nad ka päeval sul midagi, ainult siis kui jala pealt ära kukuvad.
Ei usu ka, et ükski meedik eriala valides oleks osanud praegust olukorda uneski näha. Jah, võivad tulla mingid lühiajalised raskemad ajad, aga see koroona… Nõme suhtumine, et eks nad ise on selle valinud ju. Aga mõtle, kui keegi ei valiks seda eriala ja ei olekski arste -mida sa siis oma haige lapsega teekisd?
Teine asi on see, et tegelikult meie, kes saame oma tööd öösel kodus teha, oleme praegu ikka suure õnnega koos. Kui palju on neid, kes ei saa kuidagi kodus tööd teha, kes on sundpuhkusel, kes on üldse oma töö kaotanud. Eks nad ka eeldasin üht-teist, kui eriala valisid, aga praegu ei maksa eeldused midagi.
Oma mätta otsast võib oi-oi, kui palju viriseda, aga katsu maailma veidi laiemalt vaadata.

Meedikud teevad praegu ropult ületunde. Lisatasud tuhandetes eurodes lisanduvad palgale. Selle raha eest palkavad oma lastele hoidja, koristaja ja õpetaja selleks mõneks kuuks.
Palju olulisem on küsimus, mida teevad need tuhanded töötuks jäänud emad ja isad, kel pole ei võimalust kedagi palgata ega ka raha varsti, et arveid ja toidu eest maksta. Magamatus ja väsimus on lühiajalised mured tõsise stressi, depressiooni ja elus mittehakkamasaamise murede kõrval.
Meedik kurdab magamatust ja väsimust omaenda tööst, milleks ta aastaid valmistunud on. Päevapealt töötuks ja rahatuks jäänud inimene aga muretseb laste toidulaua ja peavarju eest. Murekategooriad on kardinaalselt erinevast klassist.

Meedikud teevad praegu ropult ületunde. Lisatasud tuhandetes eurodes lisanduvad palgale. Selle raha eest palkavad oma lastele hoidja, koristaja ja õpetaja selleks mõneks kuuks.
Palju olulisem on küsimus, mida teevad need tuhanded töötuks jäänud emad ja isad, kel pole ei võimalust kedagi palgata ega ka raha varsti, et arveid ja toidu eest maksta. Magamatus ja väsimus on lühiajalised mured tõsise stressi, depressiooni ja elus mittehakkamasaamise murede kõrval.
Meedik kurdab magamatust ja väsimust omaenda tööst, milleks ta aastaid valmistunud on. Päevapealt töötuks ja rahatuks jäänud inimene aga muretseb laste toidulaua ja peavarju eest. Murekategooriad on kardinaalselt erinevast klassist.
oletan, et töötuks jäänud inimene püüab endale uut tööd leida. no kasvõi siis väidetavalt ülemakstud meedikute juures lastehoidja, koristaja ja õpetajana.
seda võiks siis nimetada ka vastastikku kasulikuks koostööks.
võiks ka minna tööle hooldajaks, saaks teha ropult ületunde ja teenida tuhandetes eurodes lisatasusid.

Palju olulisem on küsimus, mida teevad need tuhanded töötuks jäänud emad ja isad, kel pole ei võimalust kedagi palgata ega ka raha varsti, et arveid ja toidu eest maksta
Töokohad pole otsa saanud ja praegusel ajal on töötu olemine valik mitte sundolukord.

Praegu on ikkagi elude ja surma küsimus väga-väga paljudel. Sellepärast võiks piinlik olla neil, kes virisevad tühja-tähja pärast. Jah, teil on raske – kõigil on, aga osadel veel kordades raskem kui teil! Meedikud töötavad rohkem kui inimvõimete piiril praegu. Kujutage ette, kui teie lähedane oleks praegu raskes seisus haiglas. Kas kujate ette , et arst ütleks, et tal sai tööaeg läbi ja pere kodus ootab, kedagi asendama pole ka panna, nii et kahjuks teie lähedane jääb arstiabita? Või pange end arsti olukorda – loomulikult on välja puhkamine ja töö-eraelu tasakaal olulised, aga kui samal ajal teate, et inimesed vajavad teie abi? Praegu pole ju kaugeltki mingi tavapärane olukord. Nemad ja nende pered peavad hakkama saama, kuidas siis teised ei saa? Ei, kõik peame pingutama, et see mööda saaks.
Nii õige jutt!

Ausalt, vähe peast sassis oled! Jah, teeme tõesti ületunde palju, aga lisatasud tuhandetes eurodes????? HAHAHAHA.. jaa, muide, meedikud ei lase praegu võõraid endale koju, st. ka mingeid lapsehoidjaid jne. Arvad, et mingi raha korvab seda, mis meedikute eludes praegu toimub? Ooei! Sa arvad, et püsiv väsimus ei tekita stressi? Mingi kuramuse ving-ving käib kogu aeg. Kõigil on praegu raske!!! Jaa, murekategooriad on tõesti erineval astmel, sina ei pea kartma, et sa kogemata üleväsimusest kellelegi mingi vale ravimi annad ja ta sellega näiteks ära tapad! Ptüi, ole inimene ja ära vingu, saame hakkama!

kriis tähendab suuremat koormust ja ebamugavusi kõikidele. miskipärast arvatakse, et las koormus ja ebamugavused olla vaid teiste kanda, mina pean saama ka kriisis endist elu elada. see ei ole võimalik!
Sellepärast ajabki närvi, et meie kooli õpetajad distantsõppel olles õpetamisega väga üle ei pinguta, laotakse ülesanded e-kooli ja kogu lugu. Mina pean siis tulema õhtul peale tööd ja hakkama lapse õpetamisega tegelema ja tema asju kontrollima.

Ega siis 18a. ülikooli minnes ei mõtle, kui palju öövalveid peab tegema ja sageli ka järgmisel päeval tööl olema ning siis öeldakse, et mitte kedagi pole valvama panna ja sina pead tegema.
Tegelikult peaks meedikud oma selja sirgeks lööma ja lõpetama meeletus koguses ületunnitöö ning ka sel juhul oleks rohkem med.õdesid võtta.
Tegelikult on meditsiinis töötajaid küll, aga nad teevad oma plaanilist tööd edasi. Ka need, kes praegu covidis töötavad, peaksid ju kuskil mujal osakondades töötama.
Aga enamus Covid-osakondades on tunnipalk 1,5x tavatunnitasust. Niiet paljud töötavad seal meelsasti.

Ja just nii ongi, paljudel meedikutel juba ka 48h valved kuna ei ole personali. Nende lapsed peavad kuidagi hakkama saama.

Ei noh tõesti, meedikud peavad oma palga rügades välja teenima, nad ei saa töötukassast kodus passimise eest palgahüvitust nagu paljud saavad. Eks arva ära kui palju saab öövalvest tulnud meedik päeval magada, kui kodus on kolmene laps.

Ausalt, vähe peast sassis oled! Jah, teeme tõesti ületunde palju, aga lisatasud tuhandetes eurodes????? HAHAHAHA.. jaa, muide, meedikud ei lase praegu võõraid endale koju, st. ka mingeid lapsehoidjaid jne. Arvad, et mingi raha korvab seda, mis meedikute eludes praegu toimub? Ooei! Sa arvad, et püsiv väsimus ei tekita stressi? Mingi kuramuse ving-ving käib kogu aeg. Kõigil on praegu raske!!! Jaa, murekategooriad on tõesti erineval astmel, sina ei pea kartma, et sa kogemata üleväsimusest kellelegi mingi vale ravimi annad ja ta sellega näiteks ära tapad! Ptüi, ole inimene ja ära vingu, saame hakkama!
Meedik ei pea kartma, et ta koduta jääb, tema lastel on siiski söök ja peavari olemas. Sügistalv toob varsti turule hulgaliselt odavat kinnisvara. Palun ole hea ja vaata praegu töökuulutusi. Otsitakse ainult inimesi, kes tööle ise peale maksaksid. Meedik vaevalt et 700-eurost palka saab (bruto).
Muidugi saame hakkama, aga ainult mõne grupi inimeste ameerikalik ülistamine on ka nõme. Nagu teiste erialadega inimeste tööd oleksid vähemväärtuslikumad ja neid võib päevapealt lahti lasta, koondada, suva neist, mis neist saab. Suva nende lastest ja nende kodudest.

Ega siis 18a. ülikooli minnes ei mõtle, kui palju öövalveid peab tegema ja sageli ka järgmisel päeval tööl olema ning siis öeldakse, et mitte kedagi pole valvama panna ja sina pead tegema.
Tegelikult peaks meedikud oma selja sirgeks lööma ja lõpetama meeletus koguses ületunnitöö ning ka sel juhul oleks rohkem med.õdesid võtta.
Tegelikult on meditsiinis töötajaid küll, aga nad teevad oma plaanilist tööd edasi. Ka need, kes praegu covidis töötavad, peaksid ju kuskil mujal osakondades töötama.
Aga enamus Covid-osakondades on tunnipalk 1,5x tavatunnitasust. Niiet paljud töötavad seal meelsasti.
Ei tööta muide meelsasti, see raha ei ole seda väärt! Paljud on jube väsinud, ei jaksa enam. Olukorrad patsientidega on kohutavad, võimle ennast pooleks, no ei lähe inimesel paremaks. Hapniku puudus ajab ka paljud patsiendid peast sassi, st. Need tihtipeale ei ole enam adekvaatsed inimesed meil seal voodites. Miks me edasi töötame niimoodi? Sest muidu jääks kõik need inimesed lõppkokkuvõtteks abita, sest meil on kutsumus, sest meil on teadmised.. sest me ei ole harjunud alla andma. Aga kui see koroona ükskord läbi saab, siis vahetan küll vist ametit! Lähen kasvõi ettekandjaks kuhugi, palk ju sama.. raskustega harjunud ja kliendid restoranides üldjuhul on ikkagi täie mõistuse juures ja ei sure.

Meedik ei pea kartma, et ta koduta jääb, tema lastel on siiski söök ja peavari olemas. Sügistalv toob varsti turule hulgaliselt odavat kinnisvara. Palun ole hea ja vaata praegu töökuulutusi. Otsitakse ainult inimesi, kes tööle ise peale maksaksid. Meedik vaevalt et 700-eurost palka saab (bruto).
Muidugi saame hakkama, aga ainult mõne grupi inimeste ameerikalik ülistamine on ka nõme. Nagu teiste erialadega inimeste tööd oleksid vähemväärtuslikumad ja neid võib päevapealt lahti lasta, koondada, suva neist, mis neist saab. Suva nende lastest ja nende kodudest.
Jaa, meedik kardab praegusel ajal vigasid, mis võivad üleväsimusest tekkida! Kaalul on inimeste elud ja sa tead seda igal hetkel . Ja sa oled väsinud, kohutavalt väsinud!!!! Hooldajad saavad suht 700 kätte ja õed natukene rohkem, et sa teaks! Miks sa üldse kõrvutad siin praegu? Tahad ka marjamaale pääseda, ennast segaseks töötada, et siis kunagi äkki mingeid kuulutusi vaadata ( juhul kui ise selleks ajaks juba pool-invaliid ei ole)? Praegu on kõigil raske, saad aru, kõigil!

Ei tööta muide meelsasti, see raha ei ole seda väärt! Paljud on jube väsinud, ei jaksa enam. Olukorrad patsientidega on kohutavad, võimle ennast pooleks, no ei lähe inimesel paremaks. Hapniku puudus ajab ka paljud patsiendid peast sassi, st. Need tihtipeale ei ole enam adekvaatsed inimesed meil seal voodites. Miks me edasi töötame niimoodi? Sest muidu jääks kõik need inimesed lõppkokkuvõtteks abita, sest meil on kutsumus, sest meil on teadmised.. sest me ei ole harjunud alla andma. Aga kui see koroona ükskord läbi saab, siis vahetan küll vist ametit! Lähen kasvõi ettekandjaks kuhugi, palk ju sama.. raskustega harjunud ja kliendid restoranides üldjuhul on ikkagi täie mõistuse juures ja ei sure.
Omg. Kui nii õudne mine siis kohe ettekandjaks. Sellise eksmeediku teenindust vaevalt, et tahakski.

Jaa, meedik kardab praegusel ajal vigasid, mis võivad üleväsimusest tekkida! Kaalul on inimeste elud ja sa tead seda igal hetkel . Ja sa oled väsinud, kohutavalt väsinud!!!! Hooldajad saavad suht 700 kätte ja õed natukene rohkem, et sa teaks! Miks sa üldse kõrvutad siin praegu? Tahad ka marjamaale pääseda, ennast segaseks töötada, et siis kunagi äkki mingeid kuulutusi vaadata ( juhul kui ise selleks ajaks juba pool-invaliid ei ole)? Praegu on kõigil raske, saad aru, kõigil!
Mis teil karta? Teil on ju ringkaitse ja võtate ju igalt ühelt allkirja, et luba teha igasuguseid protseduure. Kuskil pole kirjas, et peale nende tegemist patsient peaks elama.

Ah? Peaks siis ilma loata protseduure tegema või?

Väga lihtne järele proovida, kõik saavad seda teha, et näha et maskid ongi kahjulikud.
Hingamine käib ninast sisse ja suust välja. Üldiselt ei vaadata ega arvestata oma hingamist, ja tehakse seda suust sisse ja suust välja, või ka ninast sisse ja ninast välja, või suust sisse ja ninast välja.
Aga proovida, näiteks minut aega ninast sisse ja suust välja. Siis minut suust sisse ja suust välja. Siis minut ninast sisse ja ninast välja. Ka suust sisse ja ninast välja. Siis neid nelja teha mask ees. Ja võrrelda neid kõiki, võrrelda nende mõju kehale.
Ilmselge et maskid on kahjulikud. Kõik saavad järele proovida ja enda peal ära näha et ongi kahjulikud.
Nii rumalat juttu pole ammu lugenud. Piinlik ei hakka?

Nina sisse – suust välja, ninast välja – suust sisse, ülevalt sisse alt välja, alt sisse – alt välja… sa ka ei väsi oma idiootsust jagamast. Ega see mask sul vaakumis ees pole. Teiseks istu ja mediteerigi kodus hommikust õhtuni. Ilmselt sa nagunii tööl käia ei saa, sest sul on vaja sisse – välja muudkui teha.

Mis teil karta? Teil on ju ringkaitse ja võtate ju igalt ühelt allkirja, et luba teha igasuguseid protseduure. Kuskil pole kirjas, et peale nende tegemist patsient peaks elama.
Ma saan aru, et sa oled töötu. Loe oma teksti ja saad aru miks. Sellist negatiivset ja kibestunud kõige vastast ei tahagi keegi oma kollektiivi. Su negatiivsus ja teiste kadetsemine ja halvustamine kiirgab kaugele.

Mina olen meedik ja praegusel hetkel töötan 80-90 tundi nädalas. Väsinud veel ei ole. Aga tuhandetes eurodes lisatasu ei saa, eelmine kuu lisatasu 300 eurot. Tahaks näha inimest, kes saab tuhandetes lisatasu, palun valgusta mind, tahaksin siis töökohta vahetada ja ei peaks kahel kohal töötama 🙂

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Meedikud ei saa olla täie aruga? Iroonia.