Juba teemaalgatuse pealkirjas on suur viga sees. Kui naise enda hoiak on selline, et mehed AITAVAD kodutöödes, siis ei olegi ju loota, et mees midagi liigutaks kodus.
Miskipärast paljud naised peavad elementaarseks, et kodutööd on naise kohustus ja et kui mees midagi teeb, siis ta aitab naist. No ei ole ju nii! Kodutööde tegemine on võrdselt mõlema kohustus.
Muuda see suhtumine ära, seejärel räägi mehega – tee talle selgeks, et kodutööd ei ole sinu eralõbu, ja siis ehk saab ka asi korda.
See muutmine ei ole lihtne, kuigi hea point.
Minul mees astus tihti ligi töödele, mida tegin, õpetas, suunas, tegi ühe liigutuse või lõpetasime töö koos ja siis tõdes, et küll ta on hea mees, aitab alati ja nii palju.
Ta omad asjad olid kõik tegemata, mingit oma rida ta ei näinudki, köögi vent vms seisavad aastaid nii, et ostetud pakendis detailidelt võib tolmu võtta.
Ja mina olen rohkem selline, kes mingi töö alustades tahan ise selle ka lõpetada ja tunda, et sain hakkama ( tunda eduelamust), mul tekib visioon tulemusest ja naudin ka protsessi.
Tihti on nii, et mina teen nn. musta töö, tema hüppab appi mingi väikeste nipet-näpet asjadega… (teeme maakodus igasuguseid töid, kasutan ka tööriistu). Aga ta on köögis samasugune, õpetab supi keetmisel maitsestamist jm. Nimetab end osalejaks ja tohutult heaks meheks, kes igal pool abiks on. Tihti on temast abi ka.
Tunnen, et sellest on nii raske rääkida teist solvamata, on kihvatanud ja on kordi, kus ma ka ütlen, kõvasti ja valesti.
Näen, et ta ei tahagi reaalselt muud teha, oma vastutust või kohustust võtta – ülesanne algusest lõpuni teha on palju keerulisem (iseäranis veel koos läbi mõtlemise ja planeerimisega ja lõpus ka vastutada, et see toimib).
On olnud töid, kus olen ikka korralikult vihastanud, kui ta tuleb ja oma moodi hakkab poole pealt lahendama, pigem “aitama” … Sest mul on läbi mõeldud kuidas peab saama. Ta reaalselt segab…
Lihtne on öelda, rääkige selgeks, pange paika. Aga kui üks pool reaalselt tahabki nii, ja ta ei taha teisiti, siis on raske teda paika panna ja midagi otsast alustama, kui ta ütleme ausalt, et ei viitsi.