Mul üks laps vanuses 4-6 rääkis lakkamatult. Ma enam ei kuulanud teda. Mõtlesin hirmuga, kui laps ükskord ka midagi olulist ütleb, siis ma ei saagi seda teada.
Teemaalgataja tõenäoliselt räägib liiga palju. Või noh, selle kontrollimiseks võiks jälgida, kas mees suhtleb kõigiga nii? Kas ta oma sõprade jutte kuuleb ja mäletab? Oma ema või õe juttu?
Teemaalgataja võiks ebaolulise mula osakaalu oma jutus otsustavalt vähendada. Aga kui on mõni oluline asi, näiteks see lapse lasteaiast ära toomine, siis tuleb kontrollida, et mees tõesti kuulis ja teadvustas endale. Tuleb vaadata, et selle jutu ajal ei tegeleks mees muuga. Ei vaataks telekat, et chatiks messengeris, ei loeks uudiseid. Nõuad alustuseks mehe tähelepanu. Kasvõi paned enda vastu laua taha istuma. Vaatad silma ja ütled: Peeter, meile tuleb homme peakontorist see kõige suurem ülemus kohale ja mul läheb tööl kauem. Sa pead homme ise Triinu lasteaiast ära tooma! Vajadusel nõuad, et mees paneks selle kohta endale telefoni meeldetuletuse. (Kui tundub, et asi on nii hull, et ta võib ikkagi unustada.)
Meenub veel, et mu lastel on samasugune mittekuulmine arenenud minu jutu suhtes. Nt hõikan teisipäeval II korruse suunas (kus nad oma tubades arvutimänge mängivad): Kristjan, Karmo, laupäeval sõidame vanaema juurde! Kas kuulsite? Vastuseks tuleb kaks jaa-d. Reede õhtul küsin, kas asjad on koos? “Mis asjad, milleks, meile pole midagi räägitud!” vastavad poisid ühest suust. Samas kui me mehega arutame puhkuseplaane, siis nad kuulevad imehästi ja on kõpsti kohal, et nõuda Disneylandi sõitmist vms.