Minul sama kogemus enda päritolukodust: ema mind sidemetega ei varustanud ja pidin tema varudest salaja võtma, näppama. Kui tema varudes ei olnud, siis polnud ka minul. Ta ei rääkinud minuga üldse muul viisil kui ainult kas haukudes või kärkides, 14-aastasena ei soovinud ma vabatahtlikult temaga isegi mitte samas majas viibida, rääkimata siis usalduslike vestluste pidamisest või abi palumisest. Ma tean, et ma poleks saanud ei raha ega ka hügieenitooteid isegi paludes. Tõtt-öelda ei saanud ma kodus enamasti süüagi, mis siis veel “luksuskaubast” rääkida…
Enda tütrega pean nõu ja ostame kas koos poodi sattudes talle vajalikke hügieenivahendeid, või helistan talle poest ja uurin, kas talle oleks ka midagi tarvis. Ühtlasi hoian tema aluspesuvarul hoolega silma peal ja poetan ca kahekuiste vahedega paari või mitu uusi aluspükse talle kappi.
Selliselt käitun, et püüda kompenseerida enda äärmiselt ebameeldivaid kogemusi menstruatsioonidega; nendel perioodidel pidevat kõrvelejäetuse tunnet, hirmu ja häbi. Hirmu, et lekin ja häbi, sest kättejuhtuvate vahenditega enese kaitsmine ei olnud kunagi päriselt efektiivne (ribastatud voodilinad jne). Võin julgelt avaldada, et kandsin samu verest korduvalt läbi imbunud ja käsitsi enam-vähem puhtaks küüritud (kuid siiski plekilisi ja halle) aluspükse perioodil 14-19, kuni sain kätte enda esimese töötasu ja võisin endale lubada uusi riideid. See oli õudne aeg ja pärssis minu arengut tohutult!
Mis puudutab makse ja just nö menstruatsioonimaksu, siis ei olegi oluline see, milline oleks tegelik kokkuhoid, vaid riigi poolne tõdemus, et tõesti – see on vältimatu kulu, mida on sunnitud tegema ainult naised. Teatud meditsiinitarvikute käibemaks on alandatud, majutus(asutust)e käibemaks on alandatud, isegi raamatute ja ajakirjade käibemaks on alandatud määras, aga menstruatsioonitarvikud oleks justkui luksuskaup, mille soetamine ei ole hädatarvidus, vaid mugavus (ja ajakiri ei ole seda?). Sest võib ju kasutada ka ribastatud voodlilinu, eks?!
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 24.01 10:11; 24.01 12:40;