Esileht Ajaviite- ja muud jutud Menstruatsioonimaks

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 124 )

Teema: Menstruatsioonimaks

Postitas:
Kägu

Kas teate kedagi, kelle jaoks on hügieenisidemete soetamine põhjus, mis takistab hariduse omandamist või töötamist? St. palun ainult neid juhtumeid, kus päevad pole vabandus koolist puudumiseks, vaid reaalne põhjus ning just selle nurga alt, et pole võimalust sidemeid ega tampoone soetada.

Millest see teema? Artiklist https://epl.delfi.ee/artikkel/92294091/euroopas-langetatakse-jargemooda-menstruatsioonimaksu-eesti-isegi-ei-motle-sellele, mis tundus mulle ülimalt jabur. Taas kord peab Eesti häbenema, et tal pole probleemi, mis teisi Euroopa või maailma riike kiusab?

+11
-34
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 16 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

20% maks tampoonidele, seda on tõesti palju. Ja asi on toodetes ilma milleta hästi ei saa  eriti veel tugeva voolusega päevade puhul.

Ise olen töötanud ntx.kõnekeskuses, kus mõnikord täiesti üksi. Ok nälja kannatab kuidagi ära. Aga kui sul veri ikka lahmab ja super plus tampoon lekib, mis sa teed? Läheb ikka ropult varuks ka sidemeid.

Ja nii iga kuu.

+40
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Täiesti ebaõiglaselt jäetakse jälle tähelepanuta homod.

Kvaliteetne anaallibesti on väga kallis ja vajalik. KM langetamisega saaks natukenegi leevendada seda rasket olukorda ja annaks kindlasti majandusele hoogu juurde. Mittekvaliteetse toote kasutamine on tunduvalt raskemate ja kulukamate tagajärgedega kui nt tampooni või hügieenisideme puudumine. Leidlik naine suudab need nagunii asendada käepäraste vahenditega.

+15
-53
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Ise olen töötanud ntx.kõnekeskuses, kus mõnikord täiesti üksi. Ok nälja kannatab kuidagi ära. Aga kui sul veri ikka lahmab ja super plus tampoon lekib, mis sa teed?

Kuidas see kõnekeskus asjasse puutub? Kas ilma seal töötamata lased tampooni lekkima?

Saan aru, et mõne inimese jaoks võivad hügieenivahendid kallid olla, aga no see maksu alandamine kûll midagi ei päästa. Näiteks 3€ maksev tampoonipakk oleks madalama maksumäära puhul 25 senti soodsam. Kas tõesti see 25 senti kuus on päästerõngas, mis vaesusest välja toob?

+15
-43
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Minu arust jälle kuskilt ülespuhutud teema, et nüüd just käibemaks teeb hügeenisidemed nii kalliks, et ei jaksa osta. Võit on tõesti 20-30 senti. Samas võiks alandada kõikide hügeenivahendite hinda, vajame nüüd ju eriti kätepesuks seepi ja ka desovahendeid.

+17
-14
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ise mõtlen näiteks sellele, et hügieenisidemed jms on teemaks ka päris noortele tüdrukutele, endal algas nt 10-aastaselt. Aga ka 14-15-aastane ei ole veel ise raha teeniv inimene. Kui peaks olema vanematega keerulised suhted, siis võib probleem olla küll. Teisalt – olen ise väga vaesest perekonnast pärit ja ema oli vanemapoolne ja ei teadnud mingitest hügieenisidemetest suurt midagi. Käkerdasin vetsupaberit püksi ja õmblesin-kombineerisin ise omale mingeid asju kokku, koolis sai ikka käidud, lihtsalt palju jama oli, enne kui targemaks sain ja välja mõtlesin, kuidas need asjad käivad.

Võiks olla võimalik hügieenisidemeid-tampoone nt noorte nõustamiskeskusest tasuta saada, võib-olla ongi selline võimalus.

Ilmselt poleks selles ka midagi halba, kui need tooted oleksid maksusoodustusega. Aga võiks ka mõelda, et oleks süsteem, kuidas rahalistes raskustes inimesed saaksid selliseid esmatarbekaupu tasuta, nagu toidupank. Ehk ikka mingil määral ongi nii, ei ole kursis.

+53
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jah, mina olin üks nendest, kes ei käinud siis koolis, kuna mu ema andnud mulle sidmeid. Üldse tegi ta sellest asjast hästi häbiväärse teema. Kui mul menstruatsioon hakkas, siis ma hakkasin nutma – minuga oli juhtunud justkui midagi häbiväärset, ma oleks olnud justkui rüvetatud.

+35
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas teate kedagi, kelle jaoks on hügieenisidemete soetamine põhjus, mis takistab hariduse omandamist või töötamist? St. palun ainult neid juhtumeid, kus päevad pole vabandus koolist puudumiseks, vaid reaalne põhjus ning just selle nurga alt, et pole võimalust sidemeid ega tampoone soetada.

Millest see teema? Artiklist https://epl.delfi.ee/artikkel/92294091/euroopas-langetatakse-jargemooda-menstruatsioonimaksu-eesti-isegi-ei-motle-sellele, mis tundus mulle ülimalt jabur. Taas kord peab Eesti häbenema, et tal pole probleemi, mis teisi Euroopa või maailma riike kiusab?

kas sa tõesti arvad, et tüdrukud-naised, kelle jaoks hügieenivahendite soetamine probleem on, kuulutaks seda sinusugusele avalikult ja kõva häälega?

minul on hea meel, et sellest on hakatud rääkima. sidemed-tampoonid-hügieenivahendid on vältimatult vajalikud aga paljude jaoks liiga kallid.

+32
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vastik privileegipimedus.

Minu majanduslikku seisu see, et mina, erinevalt meestest, pean osa rahast hügieenisidemetele/tampoonidele kulutama lisaks kõigile muudele hügieenivahenditele, ei muuda. Aga oli minugi klassis tüdrukuid (90ndate algul), kes päevade ajal koolist puudusid.

+34
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul sama kogemus enda päritolukodust: ema mind sidemetega ei varustanud ja pidin tema varudest salaja võtma, näppama. Kui tema varudes ei olnud, siis polnud ka minul. Ta ei rääkinud minuga üldse muul viisil kui ainult kas haukudes või kärkides, 14-aastasena ei soovinud ma vabatahtlikult temaga isegi mitte samas majas viibida, rääkimata siis usalduslike vestluste pidamisest või abi palumisest. Ma tean, et ma poleks saanud ei raha ega ka hügieenitooteid isegi paludes. Tõtt-öelda ei saanud ma kodus enamasti süüagi, mis siis veel “luksuskaubast” rääkida…

Enda tütrega pean nõu ja ostame kas koos poodi sattudes talle vajalikke hügieenivahendeid, või helistan talle poest ja uurin, kas talle oleks ka midagi tarvis. Ühtlasi hoian tema aluspesuvarul hoolega silma peal ja poetan ca kahekuiste vahedega paari või mitu uusi aluspükse talle kappi.

Selliselt käitun, et püüda kompenseerida enda äärmiselt ebameeldivaid kogemusi menstruatsioonidega; nendel perioodidel pidevat kõrvelejäetuse tunnet, hirmu ja häbi. Hirmu, et lekin ja häbi, sest kättejuhtuvate vahenditega enese kaitsmine ei olnud kunagi päriselt efektiivne (ribastatud voodilinad jne). Võin julgelt avaldada, et kandsin samu verest korduvalt läbi imbunud ja käsitsi enam-vähem puhtaks küüritud (kuid siiski plekilisi ja halle) aluspükse perioodil 14-19, kuni sain kätte enda esimese töötasu ja võisin endale lubada uusi riideid. See oli õudne aeg ja pärssis minu arengut tohutult!

Mis puudutab makse ja just nö menstruatsioonimaksu, siis ei olegi oluline see, milline oleks tegelik kokkuhoid, vaid riigi poolne tõdemus, et tõesti – see on vältimatu kulu, mida on sunnitud tegema ainult naised. Teatud meditsiinitarvikute käibemaks on alandatud, majutus(asutust)e käibemaks on alandatud, isegi raamatute ja ajakirjade käibemaks on alandatud määras, aga menstruatsioonitarvikud oleks justkui luksuskaup, mille soetamine ei ole hädatarvidus, vaid mugavus (ja ajakiri ei ole seda?). Sest võib ju kasutada ka ribastatud voodlilinu, eks?!

+48
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

keegi tõesti arvab,et kui millelgi käibemaks langeb siis hind langeb poes??

Ei, hind jääb samaks ,kaupmehe kasum sellevõrra suureneb.

äri eesti moodi.

+12
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

8 aasat tagasi oli mul gümnaasiumis klassiõde, kes sai lubada endale ainult ühe paki kõige odavamaid hügieenisidemeid kuus. Pere oli lihtsalt nii vaene ja neil vist 4 või 5 tütart, et rohkemaks raha ei jagunud. Kui ta ühe pakiga välja ei vedanud, siis puuduski koolist mõned päevad. Hakkasime talle 11. klassis “laenama” hügieenisidemeid erinevatel ettekäänetel, kui saime aru, miks ta puudub. Tema jaoks väga ebamugav olukord, aga gümnaasiumi lõpuni sai ta koolis normaalselt käidud just tänu klassiõdede abile.

+47
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Seda nimetatakse heaoluühiskonnaks!

+2
-10
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lahenduseks on pigem neil tüdrukutel võimalus kuskilt tasuta hügieenitarvikuid saada. Nii, et see eneseväärikust ei riivaks. Kooli meditsiiniõe juures või veel parem, wc-s olev tasuta automaat. Vms võimalus.

Kui vaesus majas ja ei hoolita, ei leita ka kõige odavamate sidemete jaoks raha, maksku nad kuitahes palju vähem.

+26
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jah, mina olin üks nendest, kes ei käinud siis koolis, kuna mu ema andnud mulle sidmeid. Üldse tegi ta sellest asjast hästi häbiväärse teema. Kui mul menstruatsioon hakkas, siis ma hakkasin nutma – minuga oli juhtunud justkui midagi häbiväärset, ma oleks olnud justkui rüvetatud.

Minul sama kogemus enda päritolukodust: ema mind sidemetega ei varustanud ja pidin tema varudest salaja võtma, näppama. Kui tema varudes ei olnud, siis polnud ka minul. Ta ei rääkinud minuga üldse muul viisil kui ainult kas haukudes või kärkides, 14-aastasena ei soovinud ma vabatahtlikult temaga isegi mitte samas majas viibida, rääkimata siis usalduslike vestluste pidamisest või abi palumisest. Ma tean, et ma poleks saanud ei raha ega ka hügieenitooteid isegi paludes. Tõtt-öelda ei saanud ma kodus enamasti süüagi, mis siis veel “luksuskaubast” rääkida…

Teid on küll väga kurb lugeda. Karm, kui ema on selline. Aga teid ei oleks käibemaksu alandamine ka päästnud. Mingi muu abi peaks niisugustest peredest lastele olema.

+16
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Neil, kes kurdavad rasket lapsepõlve, oli probleem pigem halbades suhetes emaga, mitte hügieenitarvete hinnas. Halvad suhted emaga mürgitavad elu veel sajal muul viisil kui hügieenitarvete raske kättesaadavus.

Ma ei mäleta, et nõuka ajal oleks keegi päevade pärast puuduma pidanud ja isegi vatti polnud saada, rääkimata sidemetest ja tampoonidest. Jaa, vanade tekstiilidega mässata on tüütu, neid pesta vastik, aga sellest ei saa nii ületamatut takistust teha.  On ökonaisi, kes mitte raha, vaid keskkonna pärast eelistavad korduvkasutusega vahendeid. Mooncup on veel olemas, ühekordne kulu.

Kas meeste jaoks tuleks habemeajamistarvetel käibemaksu alandada?

Uskumatu, mis teemadega need LGBT naised välja tulevad.

Samas, kui hügieenivahendeid jagaksid noortele tasuta nt noortekabinetid, siis see poleks halb idee, just keerulistes oludes kasvavate tüdrukute jaoks.

+10
-30
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas teie tütarde koolides on hügieenisidemed WCdes saadaval? Kas siis tasuta või väikese tasu eest kuskilt automaadist? Minu arust peaks see olema elementaarne, et koolilaps ei tassi sidemeid kuskil peidus oma koolikotis kaasas, vaid saab vajadusel neid WCst võtta. Sama elementaarne nagu see, et igas WC-boksis on olemas WC-paber ning prügikast, kuhu saad kasutatud sideme visata, mitte ei pea seda kuidagi paberisse käkerdama ja siis boksist väljudes kuskile prügikasti poetama.

Mina pole Eestis vist kuskil naiste WCdes sellist automaati näinud. Emade ja beebide eraldi WCdeni oleme jõudnud, ka puuetega inimestele oleme mõelnud, aga täiesti tavaline naine, kes iga kuu veritseb, on kuidagi ära unustatud. Kui päevad ootamatult hakkavad või on leke või lihtsalt sooviks sidet vahetada, siis vaata ise, kust sa selle sideme saad.

+50
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas meeste jaoks tuleks habemeajamistarvetel käibemaksu alandada?

Mehed EI PEA habet ajama. Veritsevana mul ei ole valikut – kui sidet/tampooni pole, siis kuskile minna ka ei saa.

+35
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 8 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mis puudutab makse ja just nö menstruatsioonimaksu, siis ei olegi oluline see, milline oleks tegelik kokkuhoid, vaid riigi poolne tõdemus, et tõesti – see on vältimatu kulu, mida on sunnitud tegema ainult naised.

Vot minu meelest on just see kõige mõttetum: riik näitab, et hoolib ja saab linnukese kirja selle maksu alandamisega, aga reaalset kasu pole miskit.

+6
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Neil, kes kurdavad rasket lapsepõlve, oli probleem pigem halbades suhetes emaga, mitte hügieenitarvete hinnas. Halvad suhted emaga mürgitavad elu veel sajal muul viisil kui hügieenitarvete raske kättesaadavus.

Minul oli emaga ülihead suhted ning pere rahaline seis polnud laita, aga hügieenivahendite puudumise tõttu jäi ikka palju kehalise tunde ja ka koolipäevi, isegi klassiekskurssioone vahele.
Meid oli 4 päevadega naisterahvast. Aasta umbes 76. Kui kilo vatti kuus õnnestus saada kamba peale, oli pidu. Koolist tulles jäi tee peale kaks apteeki ja need sai iga päev läbi käidud. Ei midagi 🙁

Marlit sai rohkem, aga mida sinna vahele panna. Vastus sellele küsimusele kõlab ilmselgelt nooremale põlvkonnale kui ropp vale. Vana nõuderätikut ei pane – see on liiga plink, ei ima. Kokkuvõttes oli hea vana tükkideks käristatud froteerätik, aga kustkohast neidki nii palju saab.
Meid õdede ja emaga päästsid vanad froteesokid. Enda omadest isa omadeni. Isegi ülikooli sisseastumiseksamitel kandsin marlisse mähitud sokki. Ning neid sai siis enne kodus ning hiljem ühikas poolsalaja küüritud.
Raske kättesaadavus oli fakt. Ülikooli astusin 17. aastaselt ja siis sain esimesed tiibadeta päris hügieenisidemed, mis paigal ei püsinud ja tagant välja ronisid.

+26
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 13 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Lastele seda soovitada ei saa, aga täiskasvanud naise jaoks on mooncup kindlasti väga hea ja kokkuhoidlik vahend. Eriti juhul, kui päevad on väga vererohked, sest mooncup “kestab” kauem kui tampoon või side.

+10
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu arust peaks autode käibemaksu alandama. Sest ilma autota normaalset naist ei saa. Autota mees pole mees. Aga naine võib ilma autota olla.

+2
-25
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas see kõnekeskus asjasse puutub? Kas ilma seal töötamata lased tampooni lekkima?

Üldse loogilist mõtlemist ei ole? Kõnekeskus puutub asjasse nii, et see on üks neist töökohtadest, kus sa ei saa laua tagant ära joosta, et minna sidet või tampooni vahetama.

+16
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Üldse loogilist mõtlemist ei ole? Kõnekeskus puutub asjasse nii, et see on üks neist töökohtadest, kus sa ei saa laua tagant ära joosta, et minna sidet või tampooni vahetama.

Ja sul on loogiline mõtlemine? Mismoodi laua tagant mitte minemapääsemine menstruatsioonimaksu või tampoonihindadega seotud on?

+2
-15
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rohkem on probleem emade ja tütarde vahelistes suhetes, kus siis emad jätsid oma tütred hooleta. Paaril juhul on siin välja toodud majanduslik külg, aga siin ei aita ka käibemaksu alandamine.

Neid automaate võiks olla koolis tüdrukute WC’des, kust saaks diskreetselt osta. Vaatasin Apotheka kodukalt, et odavam hügeeniside on 19 senti tükk.  Pakk on 1,90. Samas, kui peaks olema ka võimalik, et hädajuhul saaks kooliõelt vms kohast tasuta. Et tüdruk ei sõltuks pererahakotist sidemete ostmisel.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Algatust ennast ei poolda, kuid miks mitte nt. hügieenisidemetele panna 20% km asemel 9% nagu ravimitel? Samas, kui hakata langetama mingit maksumust, siis kardan, et toimub sama, mis alkoholiga – maks langes, alkoholi enda hind aga mitte.

PS. mis puudutab hariduse omastamise võimalusi jm. siis tänapäeva koolides tehakse alates 5. klassist tüdrukute seas väga head teavitustööd ning koolis on lisaks kooliõele ka 1-2 õpetajat, kelle poole võib hügieenisidemete murega pöörduda. WC paberi kägardamise teema on juba ammu minevik.

+4
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jah, sul on täiesti õigus – minu ja veel (kümnete?)tuhandete naiste teismeea menstruatsioonid möödusid alanduste ja häbi varjus. Sest kui päritolukodus on elu nii nagu ta on, siis kõige muuga laps kohaneb ja/või lepib (ühekülgne toit, viledaks kantud rõivad, pesemismugavuse puudumine jne), vastavalt siis kas õppides parandama katki läinud rõivaid, spetsiaalselt pesuvett soojendades (sest vesi on kättesaadav ikka, kujul või teisel), käsitsi pesu pestes, õppides ise mitmekesisemat toitu valmistama või süües mõne toidukorra kasvõi sõprade juures. Nagu mina selles eas.

Paraku menstruatsioonid on väga soospetsiifilised. Lisaks on selle teema ümber nii palju hägu ja müüte (eriti just varases teismeeas), et sellesse ikka jõudes VAJAB tütarlaps tuge ja vahendeid. Ühiskonnas PEAB olema valmidus aidata (anonüümselt) ka neid, kes kodust seda tuge ei saa! Avatud suhtumine menstruatsiooni PEAB muutuma normaalsuseks. Alustatagu sellega siis kasvõi liikumisest, mis nõuab hügieenitarvete käibemaksu alandamist.
Ja pole see mingi LBTQ-ühingu algatatud üleskutse – see on ka minu, kui ise teismelisena hädas ja tähelepanuta kasvanud naise üleskutse, ja minu saatusekaaslaste üleskutse.

Minu menstruatsioonid lõppevad 10-15 aasta pärast, praegu sünnivad need tüdrukud, kes hakkavad sel ajal menstrueerima. Ja mul ei ole ükskõik nendest või nende mugavusest, turvatundest, hoolimata sellest, et mind isiklikult see küsimus sel hetkel siis enam ei puuduta!

+18
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja sul on loogiline mõtlemine? Mismoodi laua tagant mitte minemapääsemine menstruatsioonimaksu või tampoonihindadega seotud on?

Mida sa vassid! Sina imestasid ju selle üle, kuidas kõnekeskuses töötamine tampooni lekkimisega seostub.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen nõukaaja laps ja kui mul aastal 1989 menstruatsioon hakkas, ei olnud siin abi ka emast, sest sidemeid tollal lihtsalt polnud saada. Kui juhtus olema, sai kasutatud ema riidekapis leiduvat vatti (mille lekkekindlus on pehmelt öeldes olematu) või siis sai Läti krepp-paberilaadest WC-paberist endale kas tampoon või mingi vooderdus püksi keeratud.

Mitte, et me tänapäeval nii peaksime elama, aga ärge nüüd noortest selliseid hädapätakaid ka ette kujutage. Tänapäeval on lisaks sidemetele ja tampoonidele olemas moon cupid, lekkekindlad aluspüksid ja kindlasti veel asju, mille peale ma ise ei tulegi.

Algatust ei poolda, kooli meditsiiniõe kaudu noortele, kel väga vaja, sidemete-tampoonide jagamist pooldan igati. Noortekabinetist võiks ka saada, paraku need on ainult suuremates linnades minu teada.

P.S. Ei tea kedagi, kes menstruatsiooni tõttu oleks pidanud koolist puuduma. Trennist küll, tegelesin noorpõlves ujumisega. Kehalise õps koolis lubas ka menstruatsiooni puhul lihtsalt garderoobis istuda.

+5
-11
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida sa vassid! Sina imestasid ju selle üle, kuidas kõnekeskuses töötamine tampooni lekkimisega seostub.

Ma ei imestanud selle üle, sa ei oska ridade vahelt lugeda. Viitasin, et see oli täiesti asjassepuutumatu lõik. Kui tööandja ei taga töötajale piisavaid puhkepause, siis see pole absoluutselt antud teemaga haakuv probleem.

+3
-9
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 124 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Menstruatsioonimaks