Ei. Ei ole päris nii. Justnimelt last tuleb kavatada nii, et ta saab kiusamiskatsetega õigesti reageerides hakkama, mitte joosta alati kaitsma. Lapse kiusamine võib küll lõppeda, aga ta ei saa tööriistu, mida edaspidises elus kasutada.
Sa eksid. Kiusamine on süsteemne, korduv ja grupiviisiline tegevus, mitte “kiusamiskatsed”. Ma tahaks näha kasvatust, mis laseks lapsel adekvaatsete meetoditega kiusamisest ise jagu saada või sellest õigeid järeldusi teha ja õppida.
Mind ka koolis kiusati alates teisest või kolmandast klassist. Minu vanemate jutt oli sama mis paljudel eelnevatel siin: ära tee välja, nad jätavad ise järele.
Kui neljandas klassis jõuti mu riiete ja asjade rikkumise ja lõhkumiseni (millest ma ju ikka veel ei teinud välja), jutt muutus: sa pead ikka enda eest seisma õppima. Umbes nagu sina siin arvad. Anti isegi nõu, mida “teravmeelset” vastu öelda, kui narritakse. Aga kõik need kätteõpetatud repliigid põhjustasid koolis ainult suuremat irvitamist ja andsid kiusamisele hagu.
Mida ma sellest õppisin? Mõistsin, et täiskasvanutelt mul abi loota pole mõtet. Ei vanematelt, ei õpetajatelt. Mul tuleb ise kuidagi hakkama saada. (Tagantjärele targana: kahjuks see tõdemus üldistus ka enamikule ülejäänud eluvaldkondadele. Õppisin, et autoriteedid ei tea midagi ja nende nõuanded on kasutud ja naeruväärsed.)
Ise hakkama saamisest: ma sain ühel hetkel aru, et suudan end kaitsta ise siis, kui teen kiusajatele vastu midagi veel hullemat, kui nemad mulle teevad. Ja ausalt öeldes selgus ka üsna kohe, et selle veel hullema tegemiseks ei olnudki vihasena kuigi palju vaja. Ma nägin kordi ja kordi rohkem vaeva vaikselt välja kannatada püüdes ja nuttu tagasi hoides. Aga selgus, et kui mulle kallale tuldi, oli palju lihtsam täiesti kõrist rumalaid sõnu vastu röökima hakata ja käsipidi mulle külge tulnud põhikiusaja (üks minu klassi poiss) üle trepimademe piirde alla visata. Ta kukkus joonelt korrus madalamale trepiplatvormile. Kohta ja tegevust ma ette ei kavatsenud – see koht lihtsalt juhtus parasjagu selline olema. Igatahes see poiss viidi koolist luumurruga haiglasse.
Ja siis ma taipasin, et ma olen tugev, et ma olen pikem ja tugevam, kui enamik meie klassi poisse. (Eks ma olingi, klass hiljem alustasin ja tegelesin aastaid kuulitõukega. Kehaehitus oli mul juba lapsena vastav, eks see väljanägemine oli ka üks narrimise põhjusi.) See oli mu jaoks tõeline ahaa-elamus. Karmid vestlused klassijuhataja, direktori ja minu vanematega ei tähendanud pärast seda enam midagi – ma võisin vabalt olla süüdi ja käitumishindest oli ka savi, peaasi, et enam ei juletud mind kiusata. Paar katset veel hiljem küll tehti, aga ka need lõpesid kiusajatele kehavigastustega (küll õnneks palju kergematega kui luumurrud, aga piisavatega selleks, et mind rahule jäetaks).
Üsna ruttu selgus veel üks boonus: mul tekkisid sõbrad. Äkki sai terve klass minuga läbi ja minu naljade peale naerdi ja kutsuti mind muudkui sünnipäevadele jne jne. Keegi ei öelnud mulle enam midagi solvavat, ja kui keegi vahel ka ütles, siis lasin jälle käed käiku ja kõik olid minu poolt. Mitte õpetajad ega vanemad muidugi, aga neist oli mul ükskõik.
Seda kooli ma ei lõpetanud, sest käitumishinne … ja keskkooli lõpetasin ka õhtukas. Seejärel tuli ülikool, mis tol ajal oli veel sisseastumiseksamitega. Sest õppimise vastu polnud mul küll midagi, see oli mulle lihtne.
Aga pidi minema ikka hulk aastaid, enne kui ma õppisin konfliktidele reageerima muud moodi kui kätega. Olin ikka juba noor täiskasvanu, mingi 19 äkki, kui selles osas mõistus pähe tuli.
Pikk jutt, aga niipalju siis sellest, kuidas lapsed võivad kiusamisega ise toime tulla püüdes jõuda täiesti ebaadekvaatsete strateegiateni. Ära taha.