Igal juhul kindel on see, et väikelast köidavad visuaalselt siiski värvilised esemed rohkem, isegi kui need meie jaoks on koledad plastamassist käkid.
Jah, värvilistel asjadel on mitu mõtet. Loomulikult võivad need olla loodussõbralikust materjalist (minu laste ajal oli moes pigem puit või kautšuk kui silikoon), aga pastelsed beebiasjad on rohkem instapiltide jaoks. Värvide õppimistki alustatakse ju põhivärvidest, mitte erinevatest pruunikatest-hallikatest.
Asi polnudki värvides(värvilisi on ka), vaid, et igasugust odavaid plastikjullasid pigem ei taheta. Eriti kui laps neid närima kipub. Järjest rohkem eelistatakse puidust jmt naturaalsematest asjadest mänguasju. Okei, tops õnneks veel ehk peab rohkem vastu, aga igasugu odavat 5-10 eurost supermarketis ja mänguasjapoes leiduvat värvilist (odavat ja made in china) plastikut kinkides võis lihtsalt mõelda, et kas see on lihtsalt kinkijale kerge otsus või kas seda reaalselt tahetakse ka. Las vanem ostab kui tõesti tahab. Kogemusena on see, et eriti igasugu värvitud plastikust asjad (nägudega, ikoonidega jne) kuluvad kohe koledaks ka.
Mul enda lapsel on mõlemad – nii silikoonist kui plastikust. Ja eelistab silikoonist ja panebki neid tihti suhu ja närib. Samad asjad plastikust ei paku huvi, kolisevad ainult. Ostetud maximast mingi soodukaga ca 2euri eest- saab vähemalt randa/liivakasti need plastiktopsid. Samas tõesti on mingeid asju, mis plastikust siiski on kasulikud või arendavad, mida väga muust materjalist teha ei saaks. Nt lego ja väiksematele duplo sari on küll selline plastik, mis ütlen, et pigem raha väärt ja arendav.
Ja ega värve ei õpita siis nende ühtede 10euroste plastist topsidega, et kui neid ei kingita/ostetagi jäävadki värvid õppimata? Ja seda ühe aastastel? Üle võlli ei tasu ka asju ajada 🙂
Ning ma ei saa öelda, et mul laps nt värvilisemate (erksamate) asjade järgi rohkem haaraks. Pigem mingi aeg ka liigne värvikirevus väsitab – nii last kui ennast. Aga sellised https://luulu.ee/toode/ladumistopsid-leo-et-lea-nude/ (augud põhjas) on talle küll väga huvitavad. Vannis jookseb aukudest huvitavalt vett, samas mitte kiiresti ehk saab vett “kühveldada”, liivaga saab mängida, laduda saab, närida saab jne.
Kui 10€ värvilist plastikust kinkida siis pigem kingiks selle https://www.lego.com/et-ee/product/bath-time-fun-floating-red-panda-10964