Ilmselt on päris paljudes kodudes saabuvate pühade puhuks välja mõledud traditsiooniline laud, ehk siis praad, kapsas, kartul, vorstid. Siis võibolla veel sült, pasteet, rulaad, lihapallid, erinevad letshod-hoidised jm.
Kui see kõik kõrvale jätta, siis mida muud huvitavat pakute?
Meie ise praade ja kapsaid ei tee üldse – ei ole lihtsalt selle kraami tarbijad ja pühade jooksul erinevates “külades” saab seda küll ja veel söödud.
Oma perega teeme/ sööme hanepraadi, mida sööme külmalt; samuti nagu keedukeelt ja loomalihaviilegi. Veel teen pisikesi seenepirukaid ja marineerin kala. Lisandid pisut traditsioonilisemad, nimelt baklazhaanihoidised, marineeritud kurgid, seened ja punapeet, koorega salatitest seenesalat ja kindlasti midagi täiesti värsket ja toorest. Abikaasa teeb martsipani ja sukaadiga stolleni-laadse jõulusaia, teismelised tahtsid piparkoogi-toorjuustukooki teha, aga karta on, et nad ei viitsi ja asi päädib tõenäoliselt mõne kohupiimakreemi või -vahuga.
Kui kellelgi häid ideid just salatite osas, ootan rõõmuga!