Esileht Kodunurk Mida LISAKS traditsioonilistele pühadetoitudele lauale panete?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 40 )

Teema: Mida LISAKS traditsioonilistele pühadetoitudele lauale panete?

Postitas:

Ilmselt on päris paljudes kodudes saabuvate pühade puhuks välja mõledud traditsiooniline laud, ehk siis praad, kapsas, kartul, vorstid. Siis võibolla veel sült, pasteet, rulaad, lihapallid, erinevad letshod-hoidised jm.
Kui see kõik kõrvale jätta, siis mida muud huvitavat pakute?

Meie ise praade ja kapsaid ei tee üldse – ei ole lihtsalt selle kraami tarbijad ja pühade jooksul erinevates “külades” saab seda küll ja veel söödud.
Oma perega teeme/ sööme hanepraadi, mida sööme külmalt; samuti nagu keedukeelt ja loomalihaviilegi. Veel teen pisikesi seenepirukaid ja marineerin kala. Lisandid pisut traditsioonilisemad, nimelt baklazhaanihoidised, marineeritud kurgid, seened ja punapeet, koorega salatitest seenesalat ja kindlasti midagi täiesti värsket ja toorest. Abikaasa teeb martsipani ja sukaadiga stolleni-laadse jõulusaia, teismelised tahtsid piparkoogi-toorjuustukooki teha, aga karta on, et nad ei viitsi ja asi päädib tõenäoliselt mõne kohupiimakreemi või -vahuga.

Kui kellelgi häid ideid just salatite osas, ootan rõõmuga!

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 14.12 14:19; 20.12 05:15;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Päris hea mõtte sain keedukeele osas. See on tõsiselt nämma asi. Aga kui pole ammu teinud, siis läheb nagu meelest ja mõttest ära. Ja Su seenepirukaid ning kala kütaks kah omale sisse. ; P
Meie teeme jõulupühade aegu jänest. Hulk juurikaid ka juurde ja no keele viib alla. Ühe lapse lemmik on ahjus kergelt pruunistunud kaalikas. Teised siis valivad ise, mis juurikat söövad. Leemest teen tavaliselt kastme, selline vanakoolikaste, toores sibul ja surts hapukoort sisse. Salateid ei viitsita ei teha ega ka süüa. Küll olen vähesel määral teinud suitsulõhesalatit, seda sobib ka leiva peale panna. Üks mu laps sööb singirulle ja neid ikka ponnistan teha ka, aga täidis peab selline tulikange olema, mitte läila küüslauguhingus. Niiet lisaks hunnikule küüslaugule ja juustule rändavad sisse ka tšilli- ja jalapenotükid. Niiet selline üheinimesetellimus. Kunagi tegime ka täidetud mune, aga neid sõime pärast vanamehega kahekesi ja no mis need vatsad nüüd nii punnis peavad olema eksole.

+6
0
Please wait...
To report this post you need to login first.

kuna meie tavapärane toidulaud on pigem Vahemere ja Aasia poole kaldu, siis 24. ja 25.detsembril tahan ainult padutraditsioonilisi jõulutoite. Sült, rosolje, kartul, kapsas, verivorst – andke ainult.
Aga 26.detsember on meil juba traditsiooniline tomatisupi- ja pitsapäev:)

+4
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Püüan seekord aastalōpu ürituste i välja vähem süüa. Seegi midagi uut ja huvitavat juurde ei oota. Soovitan ka teistel vähem tarbida ja kui ikka peab tengelpunga luhvtitama siis visake Valla vaestele tavapärasest vähe rohkem nänni. Majanduslangust on tulekul ja küll heategu ennast ära tasub.

+3
-7
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Väga ägeda salati saad, kui riivitud porgandi omas mahlas ananassikuubikutega segad. Kastet pole vaja, lisada võib pähklaid, ube, rohelist, no ysna kõike, mille köögist leiad.

Jõulud on head, sest see on ainus päev aastas, kui mu mees on nõus verivorsti toidux tarvitama. Muud ma ei plaanigi, midagi söödavat juhtub ju igatahes.

+2
-6
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Meil on nii, et teeme just traditsioonilist sööki, sest meil polegi muid kohti, kus seda süüa või sööma minna. Ka heeringas marinaadis, mille ise teen, saab olema. Kunagi vanast “Kodukirjast” leidsin, kui seal alles rootsipärased pildid ja toidud rohke msees olid. Ja siis oli üks kena jõulunumber, kus oli rootsi mingi jõululaud ja söögid. Mulle hakkas see lugu sealt väga meeldima, pildid meeldisid ja kõik, kuidas see kokku oli pandud ja kirjutatud. Nagu tekitas jõulutunde. Ja sealt ma võtsin selle heeringaretepti, punane sibul ja nelk jms ja natuke erinevad asjad meie mõistes. Teen ka pasteeti ja sülti. Pasteedi teen vist sellise kõva, ja pakin küpsetuspaberisse ja teen pikliku, et saab väikesi viile lõigata.
Vana-aasta õhtu on siis see, kus ma teen muid toite. Nii mittetraditsioonilisi.

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Väga ägeda salati saad, kui riivitud porgandi omas mahlas ananassikuubikutega segad. Kastet pole vaja, lisada võib pähklaid, ube, rohelist, no ysna kõike, mille köögist leiad.

Seda ägedat müüvad ju poed karpides pidevalt, ok ilma pählite/ubadeta.

+8
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 15.12 16:51; 17.12 20:03; 19.12 22:07;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Mulle meeldivad kimchi ja tabbouleh salatid. Sageli on kimchi retseptides kasutatud hiina kapsast, kuudsee läheb minu arust ligaseks ning salati krõmps tekstuur kaob. Rootsis olen saanud poest purgiga kimchit ja seal oli minu arust hapendatud värske kapsas sees ja see oli mõnus vürtsikas elamus. Tabbouleh on minu jaoks täiesti selline eraldiseisev roog. Eriti meeldib, kui on sisse lõigutud imepisikesi sidrunikoore kuubikuid, soovitavalt siis ökosid )

+3
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Väga ägeda salati saad, kui riivitud porgandi omas mahlas ananassikuubikutega segad. Kastet pole vaja, lisada võib pähklaid, ube, rohelist, no ysna kõike, mille köögist leiad.

Seda ägedat müüvad ju poed karpides pidevalt, ok ilma pählite/ubadeta.

Elan väikelinnas, siinsetes poodides usutaxe kindlalt, et õige salat peab uppuma odavasse majoneesi. Mis värske salati puhul pole sugugi äge. Nii riivingi ise.

+3
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ma teen see aasta seaprae asemel parti punaveinikastme, pastinaagipüree ja sidruni-parmesani spargliga. MKR pähe löönud täiesti:D.

Aa ja muideks, huvitavatest salatitest rääkides – Sri Lankal sain kohalike käest head salatit, mis koosnes tomatist, punasest sibulast ja apelsinist. Seda teen ka kindlasti.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui kellelgi häid ideid just salatite osas, ootan rõõmuga!

Üks salatitest saab olema “meie tavaline”:
hiina kapsas peeneks viilutatuna
õun kuubikutena
pisike tomat vähemalt poolitatuna, ploomtomatid ka 4ks lõigatuna
apelsin tükeldatuna
viinamarjad poolitatuna
paprika õhukeste ribadena
veidi tšillikauna eriti väikeste tükkidena
õli, sool, fariinsuhkur, purustatud must pipar

Teine tuleb kindlasti selline:
hapukurgi kuubikud
punase sibula tükid
õunakuubikud
peaaegu võrdses mahus, sibulat ehk veidike vähem
hapukoore ja vähese majoneesi kaste

Aga eks neid tule teisigi, käigult. Pluss kõikvõimalikud hoidised – kõrvits, seened, kurgid, letšod, tšatnid, kompotid.

Mis põhiroogi puudutab, siis sööme nii liha kui kala, looma ja lindu, soojalt ja külmalt. Oleme oma suguvõsaga koos 5 pikka päeva ja vaheldust on ikka vaja. Ühel päeval on küülik valge veini kastmes kindlalt menüüs, aga ilmselt mitte jõululõunaks.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 17.12 00:49; 18.12 22:49; 19.12 11:22; 19.12 12:26; 21.12 22:50;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Väga ägeda salati saad, kui riivitud porgandi omas mahlas ananassikuubikutega segad. Kastet pole vaja, lisada võib pähklaid, ube, rohelist, no ysna kõike, mille köögist leiad.

Seda ägedat müüvad ju poed karpides pidevalt, ok ilma pählite/ubadeta.

Elan väikelinnas, siinsetes poodides usutaxe kindlalt, et õige salat peab uppuma odavasse majoneesi. Mis värske salati puhul pole sugugi äge. Nii riivingi ise.

Mereõhuga väikelinn?

+1
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 15.12 16:51; 17.12 20:03; 19.12 22:07;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Püüan seekord aastalōpu ürituste i välja vähem süüa. Seegi midagi uut ja huvitavat juurde ei oota. Soovitan ka teistel vähem tarbida ja kui ikka peab tengelpunga luhvtitama siis visake Valla vaestele tavapärasest vähe rohkem nänni. Majanduslangust on tulekul ja küll heategu ennast ära tasub.

Nõus, pooldan täielikult. Päris jubedad söögiorgiad siin. MILLEKS KÜLL?

+3
-4
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Väga ägeda salati saad, kui riivitud porgandi omas mahlas ananassikuubikutega segad. Kastet pole vaja, lisada võib pähklaid, ube, rohelist, no ysna kõike, mille köögist leiad.

Seda ägedat müüvad ju poed karpides pidevalt, ok ilma pählite/ubadeta.

Elan väikelinnas, siinsetes poodides usutaxe kindlalt, et õige salat peab uppuma odavasse majoneesi. Mis värske salati puhul pole sugugi äge. Nii riivingi ise.

Mereõhuga väikelinn?

Tunne oma kodumaad. Mõned väikelinnad asuvad ka rannikul. Mitte et Sind ega mind olex nõuxiajal mu praeguse kodulinna ligigi lastud, siin toimetasid aatomiallveelaevnikud.

+4
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Väga ägeda salati saad, kui riivitud porgandi omas mahlas ananassikuubikutega segad. Kastet pole vaja, lisada võib pähklaid, ube, rohelist, no ysna kõike, mille köögist leiad.

Seda ägedat müüvad ju poed karpides pidevalt, ok ilma pählite/ubadeta.

Elan väikelinnas, siinsetes poodides usutaxe kindlalt, et õige salat peab uppuma odavasse majoneesi. Mis värske salati puhul pole sugugi äge. Nii riivingi ise.

Mereõhuga väikelinn?

Neid on isegi mitu lisaks Paldiskile. Toila, Sillamäe, Narva-Jõesuu.

+4
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Päris jubedad söögiorgiad siin. MILLEKS KÜLL?

Me teeme tõesti palju süüa, aga et mingi söögiorgia oleks, seda küll mitte. 7-8 täiskasvanule lihtsalt kulub päris palju toitu 5 päeva jooksul. Mida rohkem panna rõhku erinevatele kergetele salatitele või hoidistele, seda kergem ja vähem vaeva. Ja eks igasugune ahjuliha ja -kala ole igale perenaisele mugav küpsetada. Korraga suur ports valmis ja jagub kõigile tükiks ajaks.

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 17.12 00:49; 18.12 22:49; 19.12 11:22; 19.12 12:26; 21.12 22:50;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Eestis on traditsiooniliselt jõul 24.12. See, mida te sööte kamba inimestega 29.12, ei ole enam jõul, vaid lihtsalt hulga inimeste toitmine.

+4
-6
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 19.12 10:04; 20.12 18:35; 21.12 07:28; 21.12 22:03;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Eestis on traditsiooniliselt jõul 24.12. See, mida te sööte kamba inimestega 29.12, ei ole enam jõul, vaid lihtsalt hulga inimeste toitmine.

Traditsiooniliselt kindlasti mitte. Jõuluaeg algab jõulureedega ja lõppeb 3. pühal. Varasemal ajal peeti jõulu 21. detsembrist toomapäevani.
Võibolla tänapäeval, kui kõigil on pidevalt kiire-kiire, piirdutakse vaid ühe pidulikuma söömaajaga ja tehtud ongi, aga me üritame igal aastal justnimelt jõuluajal nii palju kui võimalik kogu perega koos olla. Ja ka mõningaid vanu tavasid järgida, endal tore ja saab lastelegi üht-teist edasi antud.
Õnneks sel aastal on nii ilm kui ka kalender meie poolt 🙂

+6
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 17.12 00:49; 18.12 22:49; 19.12 11:22; 19.12 12:26; 21.12 22:50;
To report this post you need to login first.
Postitas:

ToomapäevaNI kindlasti mitte, pigem toomapäevaST (21. dets) alates.

+5
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 19.12 12:20; 21.12 22:00;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Jajah, muidugi. Pidasin silmas nuudipäeva, aga mõte oli tooma juurde kinni jäänud.

+1
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 17.12 00:49; 18.12 22:49; 19.12 11:22; 19.12 12:26; 21.12 22:50;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Lisaks toidule panen lauale põleva küünla, võimalik et veel mingeid mittesöödavaid kaunistusi. Kõige all on loomulikult temaatiline pidulik laudlina.

+1
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Küünal kahjustab tervist.
https://www.ohtuleht.ee/912242/soome-arst-kuunalde-poletamine-kahjustab-tervist

+1
-6
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 15.12 16:51; 17.12 20:03; 19.12 22:07;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui kellelgi häid ideid just salatite osas, ootan rõõmuga!

Üks salatitest saab olema “meie tavaline”:

hiina kapsas peeneks viilutatuna

õun kuubikutena

pisike tomat vähemalt poolitatuna, ploomtomatid ka 4ks lõigatuna

apelsin tükeldatuna

viinamarjad poolitatuna

paprika õhukeste ribadena

veidi tšillikauna eriti väikeste tükkidena

õli, sool, fariinsuhkur, purustatud must pipar

Teine tuleb kindlasti selline:

hapukurgi kuubikud

punase sibula tükid

õunakuubikud

peaaegu võrdses mahus, sibulat ehk veidike vähem

hapukoore ja vähese majoneesi kaste

Aga eks neid tule teisigi, käigult. Pluss kõikvõimalikud hoidised – kõrvits, seened, kurgid, letšod, tšatnid, kompotid.

Mis põhiroogi puudutab, siis sööme nii liha kui kala, looma ja lindu, soojalt ja külmalt. Oleme oma suguvõsaga koos 5 pikka päeva ja vaheldust on ikka vaja. Ühel päeval on küülik valge veini kastmes kindlalt menüüs, aga ilmselt mitte jõululõunaks.

Kui tohib küsida, et missugune suguvõsa kohe 5 pikka päeva koos veedab jõulude aeg? Kohe kõik on seal? Kõik? Iga perekond?

+1
-5
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 20.12 01:36; 20.12 01:41; 20.12 11:27; 20.12 20:44;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui kellelgi häid ideid just salatite osas, ootan rõõmuga!

Üks salatitest saab olema “meie tavaline”:

hiina kapsas peeneks viilutatuna

õun kuubikutena

pisike tomat vähemalt poolitatuna, ploomtomatid ka 4ks lõigatuna

apelsin tükeldatuna

viinamarjad poolitatuna

paprika õhukeste ribadena

veidi tšillikauna eriti väikeste tükkidena

õli, sool, fariinsuhkur, purustatud must pipar

Teine tuleb kindlasti selline:

hapukurgi kuubikud

punase sibula tükid

õunakuubikud

peaaegu võrdses mahus, sibulat ehk veidike vähem

hapukoore ja vähese majoneesi kaste

Aga eks neid tule teisigi, käigult. Pluss kõikvõimalikud hoidised – kõrvits, seened, kurgid, letšod, tšatnid, kompotid.

Mis põhiroogi puudutab, siis sööme nii liha kui kala, looma ja lindu, soojalt ja külmalt. Oleme oma suguvõsaga koos 5 pikka päeva ja vaheldust on ikka vaja. Ühel päeval on küülik valge veini kastmes kindlalt menüüs, aga ilmselt mitte jõululõunaks.

Kui tohib küsida, et missugune suguvõsa kohe 5 pikka päeva koos veedab jõulude aeg? Kohe kõik on seal? Kõik? Iga perekond?

Nojah. Kirjutasin reageeringu kuid vahepeal ” autor”
otsustas oma postitust muuta.

0
-5
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 20.12 01:36; 20.12 01:41; 20.12 11:27; 20.12 20:44;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui kellelgi häid ideid just salatite osas, ootan rõõmuga!

Üks salatitest saab olema “meie tavaline”:

hiina kapsas peeneks viilutatuna

õun kuubikutena

pisike tomat vähemalt poolitatuna, ploomtomatid ka 4ks lõigatuna

apelsin tükeldatuna

viinamarjad poolitatuna

paprika õhukeste ribadena

veidi tšillikauna eriti väikeste tükkidena

õli, sool, fariinsuhkur, purustatud must pipar

Teine tuleb kindlasti selline:

hapukurgi kuubikud

punase sibula tükid

õunakuubikud

peaaegu võrdses mahus, sibulat ehk veidike vähem

hapukoore ja vähese majoneesi kaste

Aga eks neid tule teisigi, käigult. Pluss kõikvõimalikud hoidised – kõrvits, seened, kurgid, letšod, tšatnid, kompotid.

Mis põhiroogi puudutab, siis sööme nii liha kui kala, looma ja lindu, soojalt ja külmalt. Oleme oma suguvõsaga koos 5 pikka päeva ja vaheldust on ikka vaja. Ühel päeval on küülik valge veini kastmes kindlalt menüüs, aga ilmselt mitte jõululõunaks.

Kui tohib küsida, et missugune suguvõsa kohe 5 pikka päeva koos veedab jõulude aeg? Kohe kõik on seal? Kõik? Iga perekond?

Palun ära riku mu teemat norimisega ära! Miks sa seda teed?
Samuti pole oluline, kus Nyah elab (ta on piisavalt oma elust siin pajatanud, surfa, kui muidu olla ei saa).

+8
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 14.12 14:19; 20.12 05:15;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui kellelgi häid ideid just salatite osas, ootan rõõmuga!

Üks salatitest saab olema “meie tavaline”:

hiina kapsas peeneks viilutatuna

õun kuubikutena

pisike tomat vähemalt poolitatuna, ploomtomatid ka 4ks lõigatuna

apelsin tükeldatuna

viinamarjad poolitatuna

paprika õhukeste ribadena

veidi tšillikauna eriti väikeste tükkidena

õli, sool, fariinsuhkur, purustatud must pipar

Teine tuleb kindlasti selline:

hapukurgi kuubikud

punase sibula tükid

õunakuubikud

peaaegu võrdses mahus, sibulat ehk veidike vähem

hapukoore ja vähese majoneesi kaste

Aga eks neid tule teisigi, käigult. Pluss kõikvõimalikud hoidised – kõrvits, seened, kurgid, letšod, tšatnid, kompotid.

Mis põhiroogi puudutab, siis sööme nii liha kui kala, looma ja lindu, soojalt ja külmalt. Oleme oma suguvõsaga koos 5 pikka päeva ja vaheldust on ikka vaja. Ühel päeval on küülik valge veini kastmes kindlalt menüüs, aga ilmselt mitte jõululõunaks.

Kui tohib küsida, et missugune suguvõsa kohe 5 pikka päeva koos veedab jõulude aeg? Kohe kõik on seal? Kõik? Iga perekond?

Palun ära riku mu teemat norimisega ära! Miks sa seda teed?

Samuti pole oluline, kus Nyah elab (ta on piisavalt oma elust siin pajatanud, surfa, kui muidu olla ei saa).

Minu arust pole normaalne jälle kui see proua oma pika lobaga teemasid kaaperdab nii et lõpuks teema ainult tema isikust on. Tihhti peale veel tundub napsine ka.

0
-12
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 20.12 01:36; 20.12 01:41; 20.12 11:27; 20.12 20:44;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Tšilli ja küüslauguga tiigerkrevette on plaanis. Küllap juurde avokaado carpaccio, rukolat, sidrunit peale pigistamiseks ja veidike saia kõrvale.Või laimimajonees, ei tea veel. Keegi peale minu ja ema krevette küll väga ei armasta.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 20.12 15:58; 21.12 14:15; 21.12 18:08;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Teeks ikka nii, et carpaccio on lihaline või kalaline, mitte toores köögivili.

+3
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 19.12 10:04; 20.12 18:35; 21.12 07:28; 21.12 22:03;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Teeks ikka nii, et carpaccio on lihaline või kalaline, mitte toores köögivili.

Peedi carpaccio on üli maitsev.

0
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 20.12 01:36; 20.12 01:41; 20.12 11:27; 20.12 20:44;
To report this post you need to login first.
Postitas:

/ülimaitsev/
Ja seda kutsutakse peedisalatiks.

+4
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 19.12 10:04; 20.12 18:35; 21.12 07:28; 21.12 22:03;
To report this post you need to login first.
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 40 )


Esileht Kodunurk Mida LISAKS traditsioonilistele pühadetoitudele lauale panete?

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.