Esileht Kodunurk mida teete rasvaste jäätmetega?

Näitan 19 postitust - vahemik 1 kuni 19 (kokku 19 )

Teema: mida teete rasvaste jäätmetega?

Postitas:
Kägu

Kui on panni põhjas praadimisrasv, kraabin majapidamispaberiga kokku ja viskan prügikasti. Aga kui on väga rasvane vedelik, nt prae tegemisest ahjuvormis? Ma olen seda valanud ka wc.st alla, aga alles lugesin ühe kas äkki Tallinna Vee vms ettevõtte tegelase intervjuud, et seda ei tohiks teha. Et see rikub torustikku. Kleepub sinna seintele. Eks ma oskasin seda natuke mõelda juba ka enne seda intervjuud, aga sain kinnitust oma kahtlustele. Me elame isegi oma majas, võin valada kuhugi põõsa alla. Probleemiks on ainult pere koer. Ei taha, et ta läheb seda rasvast mulda sisse sööma. Aga seda ta teeb, see on fakt.

Valan kuhugi kotti ja viskan prügikonteinerisse?

Ma olen isegi juba sinnamaale jõudnud mõtlemisega, et kaevan aeda augu ja “matan” selle rasvavedeliku maha 😀 Paras peavalu iga kord, kui ahjupraadi teeme.

Äkki saan siit mõne hea idee, kuidas teised ülimalt rasvaste toidutegemise jääkidega talitavad?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mina panen väikesesse topsi (sulatatud juust v väike jogurt), kaas peale ja prügikasti. Ei hakka seal voolama.

Kui on vähem, siis kohvipuru sisse bioprügi hulka.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina kogun vanasse plekkpurki ja viskan sellega konteinerisse muu sodi vahele. Parem oleks muidugi, kui purk oleks suletav või saaks õli millegi sisse ära immutada.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga kui on väga rasvane vedelik, nt prae tegemisest ahjuvormis?

Ütleme, kui on mitmekilone seapraad. Mina valan seda rasva enne lõplikku maitsestamist juba kõrvale. Maitsestan korralikult alles sis, kui on suur osa soovimatut rasva välja sulanud. Kui praad valmis ja selle prae vormis veel palju rasvast jääki, korjan sealt välja muidugi küüslaugud, sibulad jms.

Siis võtan 10-liitrse poti. Panen need rasvad sinna sisse – osa vähemaitsestatud ja osa rohkem. Kokku tuleb umbes poolteist keskmist kruusitäit, mite rohkem sest osast teen ju kastme. Lasen sinna potti 7 liitrit vett. Lisan riisi. Keedan ära. Teinekord lõigun porgandit ka sisse. Poetan sisse need rasvatükid, mis enne ahjupanekult sai toorelt lihalt eemaldatud. Jahutan maha. Söödan paari päevaga koertele sisse.
Kui nii suure veehulga peale lahjendada nii suure koguse riisiga, ei ole see liiga soolane ega piprane. Niikuinii suure osa tervamatest maitsenüanssidest lisame alles taldrikul kastmete, salatite ja lisanditega.

Iga päev niimoodi koeri muidugi ei toida, aga see 7-8 korda aastas pole mingi probleem. Koer sul on, kes näitab niigi selle praeleeme vastu huvi, seega entusiastlik soovija sellele söögile on olemas.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rasvane vedelik seaprae küpsetamisest läheb meil keedukartulile kastmeks 😀 Üldiselt seda rasvast vedelikku ei teki meil nii palju, et kõik ära ei hanguks ja ei saaks majapidamispaberiga prügikasti lükata, peab ikka ujuma seal rasva sees siis toit.

Muidu aga vedelad jäätmed – ikka wc-potti. Mul ei ole kodus koguaeg arvukalt sulajuustu või kodujuustu topse – pealegi – need topsid tuleks kõik pakendiprügisse visata, mitte olmeprügisse. Tühjalt. Sama käib klaaspurkide ja kilekottide kohta. Seega topis/kotti ja siis olmeprügisse, oleks täitsa vale, sest topsid/purgid/kotid käivad pakendisse ja toidujäätmed biolagunevasse.

Kõige “õigem” siis olekski lasta hanguda ja kui täielikult ei hangu, siis jalutad oma supipotiga otse biolaguneva jäätmete konteineri juurde ja valad otse sinna. Muud varianti ma ei oska välja ka mõelda. Supijääki ei viska ka põõsa alla varestele söömiseks. Ka komposti, kui on soov saada nt köögiviljamulda, ei tohiks päris kõike visata – eriti just loomseid jäätmeid, kui loomad pärinevad suurfarmidest (antibiootikumid jmt). Kui aga kompost ongi ainult jäätmete jaoks, mitte mulla saamise eesmärgil, siis muidugi võib kõike visata.

Aga Tallinna Vesi võiks ise käia siis oma lahenduse välja, sellise, mis oleks kooksõlas ka prügisorteerimisega. Sest paratamatult toidujäätmeid ikka aegajalt tekib (kasvõi laste söömata supp taldrikus – ja ei ole vaja targutada, et kõik vaja ära süüa – ammu juba arstid, psühholoogid ja toitumisnõustajad ei soovita sellist sundust, ülesöömist)

+4
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui ei hangu ja ei saa paberiga kokku pühkida, siis kallan sinna sisse suurema sortsu Fairit ja kuuma vett otsa ehk siis sisuliselt lahustan selle rasva seal seebiks ja kallan ikkagi kanalisatsiooni.

+2
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

üle jäänud rasva kallan mingisse kaussi, panen külmkappi, sealt segan mõne päeva jooksul järjest koerale pudru sisse.

suure krantsi omanikuna ei saa teemaalgatajast aru, kes pigem matab rasva maa sisse, kui et koerale annab.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kastmeks üldiselt läheb see, mis praest tekib, pigem jääb puudugi. Ma ei kujuta ette kui rasvane see liha peaks olema, et ma ei oskaks sellega midagi peale hakata, poes küll nii rasvast liha ei müüda. Kui tõesti üle jääb, siis praen sellega kartuleid, lisan ühepajatoidule vms. Koera mul pole. Küll on mul komposter, kuhu panen sellised toidujäägid, mida ära ei kasuta, teemaalgataja asemel siis ka liigse rasva, mis praest üle jääb.

Kuhu sa teemaalgataja ülejäänud toidujäägid paned, kartulikoored näiteks?

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Üldiselt saab tõesti toidutegemisel ära kasutada.

Kui ei saa, siis majapidamispaberisse ja sellega koos biojäätmete konteinerisse (majapidamispaberit võib sinna panna).

Jogurtitopsid jms käib pakendite hulka, sinna ma koos rasvaga ei saa panna.

 

 

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul ka ahjupraest nüüd nii palju rasva ei teki. Teen üldjuhul just sealiha praemahalade vedeliku kastmeks.
Rasva, mis pärast hangub, on õhuke kirme vaid peal.

+3
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

TA olen. Üksi praest tõesti kuigipalju rasva ei tule, pealegi me teeme praadi peamiselt veiselihast. Me teeme haudumiseks vedeliku, mis on ühtlasi marinaad. Õllest või veinist, seda ei anna ju koerale.

Kui ma teeks seapraadi toeka pekikamaraga tükist, siis ma seda ka koerale ei annaks. Liiga palju rasva. Tänapäevastes krõbinates on enamuses isegi piiripealselt palju rasva. Ei taha, et mu koer pankreatiidi saab.

Aitäh jogurtitopsi soovituse eest! Ilmselt edaspidi panen neid paar tk kuhugi varuks ja praeleeme jäägid panen sellega konteinerisse.

+1
-5
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

TA olen. Üksi praest tõesti kuigipalju rasva ei tule, pealegi me teeme praadi peamiselt veiselihast. Me teeme haudumiseks vedeliku, mis on ühtlasi marinaad. Õllest või veinist, seda ei anna ju koerale.

Kui ma teeks seapraadi toeka pekikamaraga tükist, siis ma seda ka koerale ei annaks. Liiga palju rasva. Tänapäevastes krõbinates on enamuses isegi piiripealselt palju rasva. Ei taha, et mu koer pankreatiidi saab.

Aitäh jogurtitopsi soovituse eest! Ilmselt edaspidi panen neid paar tk kuhugi varuks ja praeleeme jäägid panen sellega konteinerisse.

hmm, kuskohast sul see rasv siis tekib?

+4
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kui kastme- või supipõhjaks ei säilita, siis läheb komposti. Väikse koguse valan kraanikausist alla.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kastmeks üldiselt läheb see, mis praest tekib, pigem jääb puudugi. Ma ei kujuta ette kui rasvane see liha peaks olema, et ma ei oskaks sellega midagi peale hakata, poes küll nii rasvast liha ei müüda. Kui tõesti üle jääb, siis praen sellega kartuleid, lisan ühepajatoidule vms. Koera mul pole. Küll on mul komposter, kuhu panen sellised toidujäägid, mida ära ei kasuta, teemaalgataja asemel siis ka liigse rasva, mis praest üle jääb.

Kuhu sa teemaalgataja ülejäänud toidujäägid paned, kartulikoored näiteks?

Tänapäeval on tõeliselt rasvase sealiha hankimine tavakaubandusest väga probleemne. Kõik müüdav sealiha pärineb väga sportlikelt sigadelt ja rasva on minimaalselt.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

TA olen. Viimati hautasin veiseliha punase veini leemes. Veiseliha ei ole teadagi eriti rasvane. Aga ikkagi, haudenõus pärast leeme jahtumist ujusid suured kollased rasvatükid leeme peal. Tõesti ei tea, kust see rasv sinna sai 🙂

0
-7
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

TA olen. Viimati hautasin veiseliha punase veini leemes. Veiseliha ei ole teadagi eriti rasvane. Aga ikkagi, haudenõus pärast leeme jahtumist ujusid suured kollased rasvatükid leeme peal. Tõesti ei tea, kust see rasv sinna sai 🙂

Ilmselt või/õli juurikate(sibul jne) eelnevalt pruunistamiseks.

See muidugi minu arvamus aga natuke rasva annabki ju just õige maitse hautistele ja suppidele 🤔. Miks seda kõige paremat ära visata? Seda ei saa nüüd nii hiigelpalju ka olla, et ise ei kannata sisse süüa.
Soojendades see sulab ilusti haudeleeme sisse ära.

Ainuke asi, millelt ma rasva riisun on kanakoibadest puljong supi jaoks, kui koos nahaga keedan(elan Soomes ja siin kuuldu poolest on kanakoib üpris rasvane võrreldes Eestiga). Vot siis on tõesti paks rasvakiht puljongil ja supp jääb liiga “rasvane”. Selle koorin ära või siis keedan üldse ilma nahata puljongi. Siis saab paras.

Peekon tuleb mulle ainukese asjana meelde, mis tilgub pärast rasvast.

Teemaalgataja kirjeldatud koguse peale selle hävitamise probleemist väga aru ei saagi. Pane need laigud siis majapidamispaberi peale hangununa ja vastavasse prügisse.

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kui pärast jahtumist on leemel rasvaklombid peal, siis korjangi ainult need ära ja ülejäänud vedelik läheb kanalisatsioonist alla. Mingeid vedelikuga topsikuid prügikasti ei pane. Ega see kaas pehmel topsikul kindlalt peal ei püsi,  veekindlalt ammugi mitte.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

TA olen. Viimati hautasin veiseliha punase veini leemes. Veiseliha ei ole teadagi eriti rasvane. Aga ikkagi, haudenõus pärast leeme jahtumist ujusid suured kollased rasvatükid leeme peal. Tõesti ei tea, kust see rasv sinna sai 🙂

no siin on küll tegemist pseudoprobleemiga, kui otsitakse võimalusi veiselihast eraldunud rasvast lahtisaamiseks. söö ära, on mu lihtne ja aus soovitus.

+5
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ainuke asi, millelt ma rasva riisun on kanakoibadest puljong supi jaoks, kui koos nahaga keedan

Riisun ja panen klaaspurki, edaspidi tarvitan ära kapsa või muu aedvilja hautamisel. Sama ka praerasvaga, saab ju mune praadida või kartuleid või supi sisse. Pole iialgi probleemi, et mida sellega teha või kuhu panna.

+3
0
Please wait...

Näitan 19 postitust - vahemik 1 kuni 19 (kokku 19 )


Esileht Kodunurk mida teete rasvaste jäätmetega?