Kuidas said SINA emale lubada, et VEND maksab kommunaalid? Miks sa üldse midagi sellist lubasid? Emaat muidugi ei alatu ka sinult seda nüuda, olles ise venna eest maksnud nii kaua. Saad ise ka aru, et sul ei ole variante. Maksad venna elamise edasi kinni ema asemel või annad talle endale vastutuse enda rest.
Ma sõna-sõnalt ei mäleta seda vestlust, aga mõte oligi selles, et ema soov oli, et vend saaks seal edasi elada, ja mina ütlesin, et muidugi, kui ta kommunaalmaksed ikka ise maksab. Eks ema lootis ka, et vend siis lõpuks tööle läheb, kui vajadus tekib. Jah, saan aru, mis variandid mul on, ja üritan leida võimalusi talle vastutust anda, aga see on keeruline.
No näiteks rehabilitatsiooni kaudu saab ravile (võõrutusravi, spaad, arstid), võimalusi integreeruda ühiskonda. Kui ei tööta, siis lähevad sotsiaalmajja. Sul ei ole muid võimalusi.
Aga see eeldab ikka seda, et vend ise ka koostööd teeb ja nendest võimalustest huvitatud on, kahjuks praeguse seisuga ta ei paista olevat. Kui oleks, siis oleks ju lootust.
Sina ainult räägid sellest, mida vend ei saa jne, sellest pole kasu. See on fakti konstanteerimine. Selle jaoks on spetsialistid.
Saan aru ja olen nõus, aga ta ei pöördu ise nende spetsialistide poole.
Palju need kommunaalid on tal talvekuul? Ma ei ütle, et maksa kinni, aga lihtsalt, et kui ruttu kui suur võlg kasvab. On see realistlik, et ta saaks need üldse ise makstud kunagi? Hoiab ta korras seda korterit vähemalt ise või on nagu täiesti asotsiaalne?
Talvel peaks olema umbes 170-200 eurot koos elektriga, suvel ilmselt umbes 2x vähem arvatavasti. Aga midagi on ta ise maksnud, sest praeguse seisuga on võlg u 700 eurot, see on siis natuke vähem kui aastaga kogunenud. Kui ta tööl käiks, siis oleks muidugi realistlik, aga ma kardan, et see tööleminek ei ole eriti realistlik. Korteri korrashoiu kohta ei oska öelda, kui ma viimati seal käisin umbes aasta tagasi, elas seal ema ka ja siis polnud väga hullu. Remonti pole küll seal vist 30 a tehtud.