Esileht Koolilaps Mida teha ülikooliga (rakenduskeemia eriala)?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 50 )

Teema: Mida teha ülikooliga (rakenduskeemia eriala)?

Postitas:
Kägu

Tere

Sooviks veidi teiste inimeste arvamust kuulda olukorrale. Nimelt olen 20-aastane noor, lõpetasin eelmisel aastal gümnaasiumi, võtsin vaheaasta ja läksin sellest aastast TalTechi rakenduskeemiat õppima. Praeguse kahe päevaga on selgeks saanud, et see aine pole absoluutselt mulle. On keeruline, aga reaalainetega pole kunagi probleeme olnud, küll aga olen oma peas küsinud selle eriala õppimise mõttekust. Nõuab see väga suurt pingutust läbida ja kui tulevikuväljavaated on üpris kehvad, ei teki motivatsooni mitte millegi nimel pingutada. Jätta veel üks aasta vahele ei tundu ka hea otsus, kuna olen juba ühe aasta vahele jätnud. Olengi nüüd segaduses, mida täpsemalt teha.

Ennast huvitab lennundus, kuhu sain ka aasta varem sisse (Lennuakadeemias piloodi eriala), kuid tervise tõttu ei vastanud nõuetele.

Saan igati aru, et elus ei juhtu midagi ilma pingutamiseta, kuid minu küsimus antud juhul ongi see, et kas see rakenduskeemia on see eriala, mis väärib seda pingutamist? Ma ei soovi ninast veri väljas 5 aastat (ilma magistrita antud erialal pole midagi teha) pingutada ja pärast teenida dhl-kulleriga sarnast palka, sest töövõimalused nii piiratud on.

Mida teie teeksite? Igasugune arvamus väga teretulnud!

+10
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas Lennuakadeemia erialavahetust ei võimaldaks?

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lihtsalt pooleli jätta vast ei tasu. Kõige lihtsam on eriala vahetada oma ülikooli siseselt. Kuna õppekavas on ilmselt paras ports vaba- ja valikaineid, siis äkki alustagi nende valimisega. Saad EAPsid tehtud (saan aru, et õppekava vahetamiseks peab TalTechis olema vähemalt 30 punkti tehtud) ja võibolla leiad hoopis mõne põneva valdkonna, mida veel kaalunud polegi.

Võid ka uurida, kas sul oleks äkki võimalik asja arutada ülikooli psühholoogi või mõne teise tugitöötajaga. Mõni selline peaks tänapäeval küll igas ülikoolis olema, et aidatagi just selliste küsimustega kimpus üliõpilasi.

+14
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei jätaks pooleli. Püüaks õpitavas leida seda, mis päriselt kõnetab, ja mõista, mis vastu hakkab, ühtlasi vaataks ülikooli peal lahtiste silmadega ringi. Tulevase töötasu heidaks natukeseks peast, inimesed teevad karjääripöördeid ka tasuval alal töötades, kui see siiski n-ö pole nende ala.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kahe päevaga ei saa eluilmas erialast ja tulevikuväljavaadetest pilti ette ja palgatase on keemiatööstustes korralik kui latt laborandikohast pisut kõrgemale seada.

+28
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei soovi ninast veri väljas 5 aastat (ilma magistrita antud erialal pole midagi teha) pingutada ja pärast teenida dhl-kulleriga sarnast palka, sest töövõimalused nii piiratud on.

Igaks juhuks ütlen, et on väga palju ametikohti, kus eriala suurt kedagi ei huvitagi, küll aga nõutakse kõrgharidust. Ehk et päris nii ikka ei ole, et sul on magistrikraad, aga valikus on ainult keemik või DHL-i kuller. Näiteks peaministritel on enamasti ajaloolase või juristi haridus, järelikult tasus pingutada küll see 5 aastat ära. 😀

+13
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Esimesel aastal on tavaliselt sissejuhatavad ained, see asi, mis sind kitsamalt selle eriala juures huvitaks, võib tulla hoopis hiljem. Praegu mingi paari päeva pealt on veel vara mingeid põhjapanevaid otsuseid teha.

Soovitan esialgu sellel kursusel edasi käia ja vaikselt uurida näiteks võimalusi, missugusele erialale sa saaksid üle minna või siis ka seda, missugused võimalused sul oleks aastaks välismaale õppima minna. Paljudes ülikoolides on sellised vahetusprogrammid (esmakursuslastele neid ei pakuta).

Ma arvan, et kui tulevikus läheksid tööle farmaatsiatööstusesse, siis see on küll niisugune valdkond, mis niipea maailmast ära ei kao ja mida alati on vaja. Ka toidutööstuses ja igal pool mujal on see ju päris kasulik eriala.

Muidugi on omaette teema see, et sa soovisid saada piloodiks ja ilmselt sa ei suuda praegu veel leppida sellega, et sa seda eriala õppida ei saa. Lahenduseks võiks pakkuda selle, et hakka lendamisega tegelema hobi korras, sa ei pea olema elukutseline piloot. Olen ise varem lennunduses töötanud (küll ametnikuna) aga võin kinnitada, et piloodi amet on suures osas siiski lihtsalt nagu rekkamehe amet. Sa sõidad masinaga ühest punktist teise, kindlad reeglid, kindel graafik. Jah, see on äge, pilvede vahel lennata, ükski piloot, keda ma oma töös kohtasin, ei kahetsenud ametivalikut, räägiti ka ikka igasugustest keerulistest ja ka ohtlikest olukordadest, isegi UFOde nägemine tuli mõnel korral jutuks, aga lõppude lõpuks on see enamaltjaolt siiski rutiinne lihttöö. Kõik piloodid kinnitasid seda, et näiteks autoga on palju keerulisem sõita.

Harrastuspiloodina saad endale teha piloodipaberid. Rakenduskeemikuna saaksid aga edaspidi minna ju ka lennundusvaldkonda, raketiteadlaseks? Palju coolim. Lennukite/rakettide materjalid, kütus, kosmoses vastupidav kraam jms, see peaks kõik ju keemiaga otsapidi seotud olema. Toit kosmoses, see on ju täitsa keemiaga seotud?

Igal juhul praegu on sul vara, saba lidus, minema joosta. Tutvu rahulikult olukorraga ja hakka vaikselt mõtlema, mis valdkonnale sa tahaksid edaspidi spetsialiseeruda. Rakenduslik keemia on kindlasti palju loomingulisem ala kui piloodiks olemine, kuid eks pead ise endale niši leidma valdkonnas, mis sul silma särama paneb.

Võid guugeldada ‘aerospace chemistry’

Siin ka mõned artiklid: https://www.chemistryworld.com/aerospace/1725.tag

+23
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tere

Sooviks veidi teiste inimeste arvamust kuulda olukorrale. Nimelt olen 20-aastane noor, lõpetasin eelmisel aastal gümnaasiumi, võtsin vaheaasta ja läksin sellest aastast TalTechi rakenduskeemiat õppima. Praeguse kahe päevaga on selgeks saanud, et see aine pole absoluutselt mulle. On keeruline, aga reaalainetega pole kunagi probleeme olnud, küll aga olen oma peas küsinud selle eriala õppimise mõttekust. Nõuab see väga suurt pingutust läbida ja kui tulevikuväljavaated on üpris kehvad, ei teki motivatsooni mitte millegi nimel pingutada. Jätta veel üks aasta vahele ei tundu ka hea otsus, kuna olen juba ühe aasta vahele jätnud. Olengi nüüd segaduses, mida täpsemalt teha.

Ennast huvitab lennundus, kuhu sain ka aasta varem sisse (Lennuakadeemias piloodi eriala), kuid tervise tõttu ei vastanud nõuetele.

Saan igati aru, et elus ei juhtu midagi ilma pingutamiseta, kuid minu küsimus antud juhul ongi see, et kas see rakenduskeemia on see eriala, mis väärib seda pingutamist? Ma ei soovi ninast veri väljas 5 aastat (ilma magistrita antud erialal pole midagi teha) pingutada ja pärast teenida dhl-kulleriga sarnast palka, sest töövõimalused nii piiratud on.

Mida teie teeksite? Igasugune arvamus väga teretulnud!

appike, ma arvasin et see reaalselt nõutud ala ja tulevikueriala – nii palju igasuguseid start-upe ja idusid, mis kastetavad uusi tehnoloogiaid. Vaata kuhu tahes – nö merepõllumajandus vetikatest ja väetised millest iganes jnejne – aina leiutatakse ning nende projektide juurde otsitakse keemikuid tikutulega. Saab töötada välismaal ja rahvusvaheliste meeskondades… Aga see pole minu eriala ja ma olen äkki valesti aru saanud…

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina sinu asemel jätkaks kindlasti ülikoolis käimist kuni oled leidnud reaalselt muu variandi, mille peale üle minna. Kui mitte millegi muu pärast, siis vähemalt kogud ainepunkte, mida muul erialal kasvõi vabaaineteks üle kanda.

Esimesel aastal on igal erialal ainult mõttetud sissejuhatavad ained, nende alusel küll ei saa eriala kohta mingeid järeldusi teha. Ükskõik mida sa läheksid õppima, siis esimese aasta õppekava on see kõige igavam ja kasutum osa. Kas oled juba jõudnud käia erialastel konverentsidel, praktikatel ja intervjuudel, et oskad midagi arvata väljavaadete kohta? Ma õppisin juurat ja selle ala peal võiks ju arvata, et töökohad on enamvähem teada – advokaat, prokurör, kohtunik, ametnik – aga tegelikult esmakursuslasena mul ei olnud veel 80% võimalustest halli aimugi, eriti erasektorist. Igal erialal võib ähvardada see kulleripalk, kui inimene oma erialast ei huvitu ja ise võimalusi ei otsi. Ka IT-s, juuras ja meditsiinis on mõnel see nn kulleripalk. Ja samamoodi on igal erialal võimalik teenida 5k+ kuupalka või oma ettevõttega veel palju rohkem, kui huvi ja pealehakkamist on.

Mina jätkaks ülikooli ja teeks ained lõpuni kuni leiad muu konkreetse võimaluse õppimiseks. Teiseks otsiksin startup inkubaatoreid ja osaleksin nende üritustel ja töötubades, kus pannakse kokku tiime. Kui sul juba oleks oma idee ja tiim, siis oleksid ka ürituste võimalused laiemad, näiteks pitchimisvõistlused. Aga esmakursuslastel tavaliselt ei ole kunagi oma ideid, sest nad lihtsalt ei tea veel mitte midagi oma erialast.

Kuidas toimub ideede tiimide koostamine ehk häkaton: https://startuplab.ut.ee/projektid/starter

Äsja oli võimalus teha koostööd Samyang Chemical Corporationiga Koreas, kui sul oleks oma idee ja tiim juba koos: https://eas.ee/latitude-59-pitching-voistlusel-selgitatakse-valja-parima-aasia-potentsiaaliga-idufirma/

Muidugi võib leppida ka vähesemaga ja mitte näha suuremaid võimalusi, võid minna Synlabi tehnikuks ja arvata, et muud selle haridusega teha ei annagi.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Praeguse kahe päevaga on selgeks saanud, et see aine pole absoluutselt mulle.

Kahe päevaga ei saa mitte midagi selgeks! Mina olen oma erialal (samuti reaalala) teinud nii magistri kui doktori ja praegu olen teadlane-õppejõud. Ja ma armastan oma eriala väga. Aga – pärast esimest kursust ülikoolis arvasin, et see ala pole minu jaoks. Paljud kursakaaslased jätsid pooleli, aga kuna mul ei tulnud ka muud targemat mõtet, siis ikka jätkasin. Ma oleks teinud oma elu suurima vea, kui oleks tol hetkel pooleli jätnud!

Esmakursuslasi on keeruline õpetada. Ühtepidi ei jää muud üle, kui õpetada nn “igavaid” baasaineid (eks me ikka üritame ka neid huvitavaks teha), teistpidi tahaks ju, et noortel sära silmist ja siht silme eest ei kaoks.  Aga ikkagi leidub esimesel kursusel omajagu neid, kes nende baasainetega juba n-ö läbi põlevad ja pooleli jätavad – ja sellest on väga kahju.

Soovitan sulle, et suhtle inimestega – võta julgus kokku, otsi vanemate kursuste tudengeid, räägi ka õppejõududega (nt om programmijuhiga), uuri mis teemadel on tehtud bakatöid, jne. Kui kõige selle tulemusena oled ikka veendunud, et vale ala, eks siis pead ikka vahetama. Kui sa aga päris kindel pole, siis pea ikka baka lõpuni vastu. Magistris on võimalik mingil määral eriala vahetada ka.

+19
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suur tänu kõigile väga asjalike vastuste eest, sain omale mõtteid juurde ja pea veidi selgemaks.

Viimaselt küsiks, mida enne õppejõuks saamist tegite ning kas õppejõuks oli juba magistrit tehes soov saada või tuli see mõte alles hiljem?

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suur tänu kõigile väga asjalike vastuste eest, sain omale mõtteid juurde ja pea veidi selgemaks.

Viimaselt küsiks, mida enne õppejõuks saamist tegite ning kas õppejõuks oli juba magistrit tehes soov saada või tuli see mõte alles hiljem?

Mul ei olnud mingit selget soovi õppejõuks saada, aga meil pakutakse juba magistrantidele (praegu ka tublimatele bakatudengitele) mingite praktikumide andmist ja doktorantidel on lausa kohustuslik veidike õppetööd teha. Nii et eks see kogemus tasapisi tuli. Ja kui doktorikraad käes, siis on ülikooli õppejõuks jäämine (alguses lektoriks, kust on võimalik edasi liikuda kaasprofessoriks ja professoriks) üks väga tavaline valik – kui õpetamine sobib ja eriala meeldib, siis pole see üldse halb variant.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma käiks esimese aasta lõpuni, mõistlike pingutustega. Kui jooksvalt ikka saab aina selgemaks, et pole sinu ala siis paneks auru rohkem üldistele ainetele (filosoofia jms mis tavaliselt ikka baka programmis enamikel on) või nendele mis reaalselt huvi pakuvad, midagi ikka vast on. Järgmisel aastal siis vahetaks eriala, kas poole pealt v astuks uuesti sisse ja kannaks üle mis saab. Ise tegin sama kui esimese aasta jõuluks oli selge, et olen täiesti ämbrisse pannud ala valikuga. Uus esimene aasta järgneval aastal oli sellevõrra kergem, sain rohkem huvipakkuvaid valikaineid võtta ning indu oli rohkemgi nii et tegin 2a baka ära seal, et kokkuvõttes ei läinudki kauem.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Igaks juhuks ütlen, et on väga palju ametikohti, kus eriala suurt kedagi ei huvitagi, küll aga nõutakse kõrgharidust. Ehk et päris nii ikka ei ole, et sul on magistrikraad, aga valikus on ainult keemik või DHL-i kuller. Näiteks peaministritel on enamasti ajaloolase või juristi haridus, järelikult tasus pingutada küll see 5 aastat ära. 😀

Isegi magistrit ei pea pingutama. Võta kõigepealt eesmärgiks teha baka, otsi vaba- ja valikaineid juurde, mis meelitavad. Rakenduskeemia tundub selline eriala, et sellega võiks päris häid töökohti saada, kindlasti üle keskmise palga. Lihtsalt natuke peab otsima ja uurima kuhu ning kelleks. Teine asi, et kui sa baka kätte saad, siis see avab sulle tohutult palju uksi. Minul on ämmaemanda haridus ja edasi olen õppinud kahte eriala, mil pole ämmakaga mingitki seost aga mille õppimise võimaluse olen saanud ainult puhtalt tänu sellele, et mul on kõrgharidus olemas. Samamoodi tööpakkumistega. Ämmakaga pole mingit seost aga kõrgharidus on väga abiks tulnud.

Kahe päevaga sa päris kindlasti erialast mingit aimu ei saa. Tee rahus enda esimene aasta ära ja siis kevadel vaata, kas tahad sellega jätkata või tahad eriala vahetada. Isegi kui vahetad, pole sa aastat raisku lasknud, vaid saad ehk EAP-sid uuel erialal arvestada.

Lisaks tundub, et sul pisut on hingel Lennuakadeemia ja nõuetele mitte vastamine. Kas sellega on sul võimalik selle aasta jooksul midagi teha, et parandada ja kevadel uuesti katsetada? Kui pole, siis ma saan kurbusest aru aga pead lihtsalt otsima mingi muu väljundi endale.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen algpostituse tegija.

Ma reaalselt ei teagi, kas suudan aasta lõpuni ülikoolis vastu pidada selle erialaga. Probleem ongi selles, et see pole isegi ligilähedale, mis ma eeldasin, et see on ning sellepärast on ülimalt keeruline leida motivatsiooni selle õppimiseks. Jah, üks asi on see aasta või kolm aastat ära kannatada, aga ma ei kujuta ette ennast sellele erialale tööle minna ja igapäevaselt sellega tegeleda. Lihtsalt niisama EAP-sid koguda ei tunda ka mõttekas, sest neid saab edasi kanda siiski erialale, mille õppekavas on samad ained, mida praegu õpin. Vaatasin need üle ja üldiselt on need kõik sama kallakuga nagu rakenduskeemia ja ma sügavalt kahtlen nende sobivuses.

Mis puudutab alternatiive, siis olen soovinud lapsest saadik piloodiks saada, kuna on väga suur huvi lennunduse vastu. Oli motivatsiooni ka Lennuakadeemiasse sisse saada (kandideeris üle saja, vastu võeti alla kümne), kuid ma ei vasta piloodi tervisenõuetele. Asi läks transpordiametini välja, kes ka teisel korral keeldus vastvat tõendit väljastamast. Probleem siis selles, et mul on lapsest saadik määratud Aspergeri sündroom. Praegu olen eluga igati väga hästi toimetulev inimene, elan ka 17-aastaselt saadik ilma vanemateta. Käisin eelmine aasta kogu suve erinevate psühhiaatrite vastuvõttudel, tegin kõik testid, et tõestada, et olen igati toimetulev ja sobin antud ametile, kuid ka peale kõike seda Transpordiamet ei olnud nõus seda tõendit väljastama. Esitasin ka sel suvel otsusele apellatsiooni, aga ei. Nende seisukoht on, et kui tuleb mõni ootamatu olukord, ei pruugi ma osata sellele reageerida. Mulle endale tundub siin juba see, et antud vaneminspektor, kes selle otsuse teeb, ei soovi võtta endale riski selle tõendi väljastamisega, sest kui midagi peaks tõesti juhtuma, vaatavad kõik tema otsa. Olen teinud erinevaid päringuid erinevate EU-riikide lennundusmeditsiinikeskustesse ja saanud vastuseks, et Aspergeri sündroomi korral on võimalik saada klass 1 tervisetõend, kui läbida vajalikus testid psühhiaatrite juures ja tulemus on korras. Millegipärast on aga Transpordiametiga ikkagi käärid.

Igatahes jah mulle endale tundub, et ainus lahendus antud hetkel on mõelda välja, mida ma reaalselt tulevikus teha tahan ja alles siis minna ülikooli.

+4
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis puudutab alternatiive, siis olen soovinud lapsest saadik piloodiks saada, kuna on väga suur huvi lennunduse vastu.

Nagu ma ütlesin: lennata saad sa ka hobi korras, harrastusena.

Kui sind huvitab väga just lennundus, siis uurigi selliseid erialasid, mis on lennundusega seotud, aga ei ole piloodi eriala. Aspergeri sündroom võib olla küll takistuseks piloodi ameti juures, seal on vaja teinekord teha kriisiolukorras kiireid otsuseid, lugeda emotsioone jms. Ei piisa ainult sellest, et sul on muidu tervis korras ja silmanägemine terav. Sa ei ole seal piloodikabiinis üksinda, seal on palju sotsiaalset suhtlust ja ka ootamatuid olukordi.

Sissejuhatavad ained on absoluutselt igal erialal igas ülikoolis.

Arvan, et sulle tundub see praegune eriala mittesobivus ületamatu just seetõttu, et sul on Asperger, kuna selle sündroomiga inimestele ongi omane see, et kui miski eriliselt huvi ei paku, siis tundub võimatu sellega üldse tegeleda. Paraku on 100% kõikide ülikoolide kõikidel erialadel selliseid aineid, mis on igavad, tüütud, tunduvad ebavajalikud. Igal pool õpetatakse ka laiemat tausta, ei saa kohe otse keskenduda ainult sellele kitsale alale, mis konkreetselt huvitab.

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ttü on enamasti esimesel-teisel aastal enamus ained kõigil samad nö üldained (mata, keemia, füüsika, algebra, mikro-makro, erialane võõrkeel jne). Alles 3aastal tulid päris eriala ained.

Lisaks on ju õppekavad netis olemas, kas enne üldse ei vaadanud, et mis ained tuleb läbida, mis järjekorras, et pole päris nii, et kohe esimene nädal teed eriala asju.

Hetkel soovitan ikka rahus ained ära teha, vaadata erinevaid õppekavas, et kui see ei sobi, saad muu valida ja eap ümbertõsta.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Perekool on küll viimane koht maailmas, kust abi paluda, mida on näha ka siinsetest vastustest: kes pakub hobikorras lennata (ainult et mis raha eest seda ulmekallist hobi üleval pidada?), kes pakub suvakaid üldaineid õppida (keemia erialal on nii TÜ-s kui ka TALTech´is juba esimesest kursusest peale vägagi erialased ained. 90. aastad, kus iga humanitaariaeriala sisaldas filosoofiat, mitut sorti psühholoogiat, politoloogiat ja sotsioloogiat on läbi. Nüüd on bla-bla aineteks valikained.

Keemia on tõesti väga raske eriala, kus tulebki iga päev õppida nii, et veri ninast väljas ja tulemuseks võib vabalt saada keskmise palgaga tööke, seegi tutvuste ja “õige” liberaalse maailmavaate eest saadud.

Kristina Kallas ütles oma selleaastases kõnes eesti keele riigieksamit tegevatele abiturientidele, et teie põlvkond on see, kes peab elu jooksul omandama keskmisest 3 kõrgharidust. Kuldsed sõnad. Lapseõigustega üldhariduskoolis sussutatud põlvkonda ootav väga julm konkurents tööturul.

Minu tuttav, kes tahtis minna Tartusse piloodiks õppima, aga ei saanud, sest perel polnud selle jaoks raha, läks TalTech´i mehhatroonikat õppima. Kuuldavasti töötab tehases insenerina ja on eluga rahul.

On veel üks võimalus. Kui piloodiks saamine on eluunistus, siis mine tööle ja kogu välismaal õppimise raha kokku (ehk on ka pere nõus su unistusse panustama?) ja mine tee oma piloodiharidus ära riikides, kus aspergeri sündroom ei ole takistuseks piloodiks saamisel.

Siit tuleb teha veel järeldus: vaimsete probleemidega psühhiaatri ja psühholoogi poole pöördumine ei ole ikkagi nii OK, nagu siin meedias juba viimased 15 aastat kedratakse. Kunagine diagnoos võib hiljem karjääri mõttes takistuseks saada. Niikuinii tuleb lõpuks ise oma probleemidega toime tulla, dignoosiga või ilma, nii, nagu seda sajandeid varem on tehtud.

+4
-11
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mainin vaid seda, et hobi korras lendamine ei ole nii ulmekallis, kui purilennust alustada. Minu teadmised pole värsked, aga instruktoriga koos sai vanasti lendamist proovida mitte väga suure summa eest. Purilenduri litsentsi jaksab ka suht keskmise palgaga töö kõrvalt ehk ära teha.

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Muus osas olen viimase vastajaga küll laias laastus nõus, kuid minu meelest on Perekool siin teemas vägagi häid soovitusi andnud.

Niikuinii tuleb lõpuks ise oma probleemidega toime tulla, dignoosiga või ilma, nii, nagu seda sajandeid varem on tehtud.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siit tuleb teha veel järeldus: vaimsete probleemidega psühhiaatri ja psühholoogi poole pöördumine ei ole ikkagi nii OK

Mina siiski ei tahaks olla selles lennukis, mille piloot on mentaalsete probleemidega ja mul on hea meel selle üle, et vaimset tervist pilootide puhul kontrollitakse teravdatud tähelepanuga mitte see ei ole nii nagu maanteel, et iga suvakas saab autojuhiload.

Pilootide tervist tulebki kontrollida kõrgendatud nõudmistega, sest kui lennuk alla kukub, siis see on ikka 99,9% fataalne õnnetus. Aspergeri puhul on aga mitmeid selliseid tegureid, mis tõepoolest võivad olla takistuseks kutselise piloodina töötamisel. Hobi korras oma rõõmuks lendamisel seda takistust ei tohiks olla, kui just reisijaid vedada ei soovi. Ega siis lennukit ei pea endale päriseks ostma. Purilennukiga saab lendamas käia lennuklubide juures.

Mul ei ole mingeid piloodipabereid, aga ma olen käinud purilennukiga lendamas. Seal tavainimese jaoks on selline variant, et on kahekohaline lennuk. Piloot istub sinu selja taga. sina istud ees. Teine lennuk tõmbab purilennuki õhku ja laseb lahti. Ja siis sa seal hõljud õhus, kõik on vaikne, miski ei mürise, sest purilennukil sa lendad tuulehoovustega. Ja saad endale vägagi niisuguse lennukogemuse nagu oleksid üksinda lennukis ja piloodi toolil, sest sa istud ju ees. Avar vaade, imeline rahu ja vaikus.

Võimalusi, kuidas saab harrastuslendur olla, on erinevaid, purilendamine on vaid üks variant paljudest. Ei ole vaja kohe vastu vaidlema hakata, et see on täiesti ilmvõimatu asi ja maksab hingehinda. Jah, kallis on see siis, kui tahad endale osta isikliku helikopteri. Aga kui soov on lihtsalt pilvede vahel lennata ja seda mitte reisilennuki kabiinis, siis on hobilendamiseks erinevaid võimalusi küll.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mainin vaid seda, et hobi korras lendamine ei ole nii ulmekallis, kui purilennust alustada. Minu teadmised pole värsked, aga instruktoriga koos sai vanasti lendamist proovida mitte väga suure summa eest. Purilenduri litsentsi jaksab ka suht keskmise palgaga töö kõrvalt ehk ära teha.

Inimene tahab TÖÖTADA piloodina, mitte lennumänguasja sussutada!

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siit tuleb teha veel järeldus: vaimsete probleemidega psühhiaatri ja psühholoogi poole pöördumine ei ole ikkagi nii OK

Mina siiski ei tahaks olla selles lennukis, mille piloot on mentaalsete probleemidega ja mul on hea meel selle üle, et vaimset tervist pilootide puhul kontrollitakse teravdatud tähelepanuga mitte see ei ole nii nagu maanteel, et iga suvakas saab autojuhiload.

Pilootide tervist tulebki kontrollida kõrgendatud nõudmistega, sest kui lennuk alla kukub, siis see on ikka 99,9% fataalne õnnetus. Aspergeri puhul on aga mitmeid selliseid tegureid, mis tõepoolest võivad olla takistuseks kutselise piloodina töötamisel. Hobi korras oma rõõmuks lendamisel seda takistust ei tohiks olla, kui just reisijaid vedada ei soovi. Ega siis lennukit ei pea endale päriseks ostma. Purilennukiga saab lendamas käia lennuklubide juures.

Mul ei ole mingeid piloodipabereid, aga ma olen käinud purilennukiga lendamas. Seal tavainimese jaoks on selline variant, et on kahekohaline lennuk. Piloot istub sinu selja taga. sina istud ees. Teine lennuk tõmbab purilennuki õhku ja laseb lahti. Ja siis sa seal hõljud õhus, kõik on vaikne, miski ei mürise, sest purilennukil sa lendad tuulehoovustega. Ja saad endale vägagi niisuguse lennukogemuse nagu oleksid üksinda lennukis ja piloodi toolil, sest sa istud ju ees. Avar vaade, imeline rahu ja vaikus.

Võimalusi, kuidas saab harrastuslendur olla, on erinevaid, purilendamine on vaid üks variant paljudest. Ei ole vaja kohe vastu vaidlema hakata, et see on täiesti ilmvõimatu asi ja maksab hingehinda. Jah, kallis on see siis, kui tahad endale osta isikliku helikopteri. Aga kui soov on lihtsalt pilvede vahel lennata ja seda mitte reisilennuki kabiinis, siis on hobilendamiseks erinevaid võimalusi küll.

TA ei muretse mitte enda hobi pärast, vaid oma tulevase elukutse ja eneseteostuse pärast. Mul on tunne, et sa oma kinnisideega purilendamisest oled rohkem autist kui see diagnoosiga aspergerist teemaalgataja.

Rääkides vaimsetest probleemidest, siis mina ka ei takaks töötada psühhopaadist direktori või nartsissistidest tinidest koosnevas kontoris, ometi on nii juhtunud. Ametlikku diagnoosi neil hulludel pole olnud (sest nad pole seda lihtsalt endale panna lasknud), hullud on nad olnud ometigi. Samuti ei tahaks ma, et mina või mu lähedased õpiks ülikoolis psühhopaatidest õppejõudude käe all, ometigi on see nii. Ülikoolid, eriti TÜ, on diagnoosimata vaimsete häiretega õppejõude täis!

Kõigepealt väidad, et rekkajuhtimine on ka keerulisem kui autopiloodi peal sõitev lennuk ja siis väidad, et sa ikka ei tahaks vaimsete häiretega piloodiga lennata!

Eesti on ikka “imeline” maa: ühest küljest kopeerib Lääne pealt kõik jõledused maha, aga kõige inimlikuma osa jätab kopeerimata. Nt üldhariduskoolis vohab meil ülim liberastia, kuid libeririikide ühte olulisimat põhiõigust (saata ebaadekvaatne märatsev õpilane ilma vanemate nõusolekuta psühhiaatri-psühholoogi vastuvõtule) ei võeta meil põikpäiselt vastu. Sama on selle aspergeri ja piloodipaberitega. Ühiskond viimasel ajal ainult häbitundeta hulludest koosnebki (see peegeldub ka siin PK-s), aga juuksekarva hakkame lõhestama ikka aspergeri ja tema piloodipaberitega.

Ja ei, selles teemas ei ole teemaalgataja head nõu saanud. PK-s ei anta IIALGI head nõu. Hea, kui siin lihtsalt mõnitama ja alandama ei hakata. Siin on aetud vaid poliitkorrektset ametnikupläma. Elus pole iial mõtet midagi vastumeelselt, oksemaik suus teha. Kui ei meeldi eriala, tuleb ära tulla. Eriti oluline on enda soove kuulata eriala valikul. Kui ikka keemia ei meeldi ja inimene ei seosta sellega vähimalgi määral oma tulevikku, tuleb sellelt erialalt ära tulla. Noorus pole raiskamiseks, tõepoolest.

+1
-8
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Sa oled kindlasti väga intelligentne, kirjastiili põhjal. Aga üks intelligentsuse tunnus on paindlikkus. Ka piloot peab olema paindlik, mitte jääma kinni ühte stsenaariumisse, nagu sina oled jäänud, vaid reageerima vastavalt olukorrale. Oled ka veel väga noor ja võib-olla vötab sul olukorraga harjumine rohhem aega.

Miks sa ei proovi saada näiteks lennudispetsheriks, sama hästi tasustatud ja adrenaliini pakkuv elukutse ju.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kommentaar eemaldatud.

2.14 Kasutatud vulgaarset eneseväljendust.

Perekooli moderaator.

0
-11
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Inimene tahab TÖÖTADA piloodina, mitte lennumänguasja sussutada!

Tahab jah, me saame sellest kõk aru, et ta tahab. Aga kui tal siiski on Aspergeri sündroom, siis ta peab endale aru andma, et selle konditsiooniga ei saa iga ametit pidada ja piloodi amet on üks nendest, mis paraku jääb talle tema seisundi tõttu kättesaamatuks.

Ma tahan ka igasuguseid asju, aga ei saa kõike, mida tahad. Tahan olla Inglismaa kuninganna!

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

TA ei muretse mitte enda hobi pärast, vaid oma tulevase elukutse ja eneseteostuse pärast.

Ja ma soovitangi tal otsida teistsugune amet, mis on samuti lennundusega seotud. Samuti räägin talle, et kui ta ei saa ameti poolest piloot olla, siis hobi korras ta seda saaks siiski. Purilend on vaid üks näide sellest, aga tundub, et sa ei saa näidetest eriti hästi aru.

Ja kui aspergeri sündroomiga või autistist piloot on reisijateveo puldis, siis juhtuvadki seal samamoodi sellised möödarääkimised ja situatsioonid, kus üks ei saa teisest lihtsalt aru. Niisugust asja ei tohi lasta õhus juhtuda. Kogu tiim peab olema koostöövõimeline juba poolelt sõnalt, mitte nii et siis peab piloodile olukorda kuidagi süvitsi veel selgitama hakkama.

Rekkadel, muide, on tänapäeval samuti võimalik kasutada autopilooti. Sõltub masina uudsusest.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis puudutab alternatiive, siis olen soovinud lapsest saadik piloodiks saada, kuna on väga suur huvi lennunduse vastu. Oli motivatsiooni ka Lennuakadeemiasse sisse saada (kandideeris üle saja, vastu võeti alla kümne), kuid ma ei vasta piloodi tervisenõuetele. Asi läks transpordiametini välja, kes ka teisel korral keeldus vastvat tõendit väljastamast. Probleem siis selles, et mul on lapsest saadik määratud Aspergeri sündroom. Praegu olen eluga igati väga hästi toimetulev inimene, elan ka 17-aastaselt saadik ilma vanemateta. Käisin eelmine aasta kogu suve erinevate psühhiaatrite vastuvõttudel, tegin kõik testid, et tõestada, et olen igati toimetulev ja sobin antud ametile, kuid ka peale kõike seda Transpordiamet ei olnud nõus seda tõendit väljastama. Esitasin ka sel suvel otsusele apellatsiooni, aga ei. Nende seisukoht on, et kui tuleb mõni ootamatu olukord, ei pruugi ma osata sellele reageerida. Mulle endale tundub siin juba see, et antud vaneminspektor, kes selle otsuse teeb, ei soovi võtta endale riski selle tõendi väljastamisega, sest kui midagi peaks tõesti juhtuma, vaatavad kõik tema otsa. Olen teinud erinevaid päringuid erinevate EU-riikide lennundusmeditsiinikeskustesse ja saanud vastuseks, et Aspergeri sündroomi korral on võimalik saada klass 1 tervisetõend, kui läbida vajalikus testid psühhiaatrite juures ja tulemus on korras. Millegipärast on aga Transpordiametiga ikkagi käärid. Igatahes jah mulle endale tundub, et ainus lahendus antud hetkel on mõelda välja, mida ma reaalselt tulevikus teha tahan ja alles siis minna ülikooli.

Ma saan sinust täiesti aru, soovisin samuti piloodiks saada, aga lugesin nõudeid ja loobusin isegi kandideerimisest halva silmanägemise tõttu. Läksin õppima hoopis arhitektuuri, mis alguses tundus ka paljulubav äge eriala, kuid umbes teisel kursusel sain aru, et ma pole piisavalt andekas ega ka õige maitse ja meelsusega, mis ülikooli õppejõududele oleks meeldinud, tekkisid konfliktid. Siiski pingutasin edasi, lõpetasin ülikooli ja sain oma magistrikraadi kätte ning läksin ka erialasele tööle. Tööl oli esialgu palju toredam kui ülikoolis, tundus, et äkki ikka ei pannud väga erialavalikuga mööda, aga nüüd kui olen seda tööd 10+ aastat teinud, olen aru saanud, et ikka panin küll, enam ei tunne oma tööst üldse eriti rõõmu 🙁  Olen ka erialavahetusele mõelnud, aga kuna olen ilmselt sügaval mugavusstsoonis sees, siis siiani pole see teoks saanud.

Positiivse poole pealt aga vaadates – kuna töö mulle piisavalt emotsionaalset rahulolu ei paku, siis olen suhteliselt aktiive hobitaja ja katsetanud väga palju erinevaid hobisid. Koguaeg tegelen millegagi ja kuna hinges on rahutus, siis olen iseseisvalt õppinud ja tegelenud väga paljude erinevate asjadega ja võiks öelda, et see on mu elu päris palju rikastanud! 🙂  Ilmselt, kui raha takistuseks poleks, oleks ka vähemalt väikelennuki piloodiks juba õppimas käinud (äkki kunagi siiski veel lähen)

Sulle soovitada midagi head kahjuks ei oska, aga tuli meelde et lugesin artiklit ühest neiust, kes alustas oma karjääri hoopis stjuardessina, aga jõudis lõpuks ostaga USA lennukooli ja õppis seal piloodiks.  Artikkel siin – https://ekspress.delfi.ee/artikkel/87052807/eestlanna-uskumatu-edulugu-ameerikas-stjuardess-ja-modell-tootas-end-suure-reisilennuki-piloodiks

Äkki õnnestub sul ka välismaal lennukooli sisse saada, kui eesti ametnikud kaikaid kodaratesse viskavad? Või õpid ka esialgu stjuardessiks?

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida sa vaheaastal tegid? Töötasid või tsillisid niisama?

Miks sa valisid selle keemia erial, kui see sind mitte sugugi ei kõneta?

Vägisi eriala õppida ei ole mõtet, kui motivatsiooni üldse leida ei suuda. Kardetavasti kukud lõpuks niikuinii välja ja võib juhtuda, et saad depresiivse seisundi aastataeks. Leia endale töökoht ja jõua selgusele, mida tegelikult tahad. Kui tahtmine piloodiks saada on kindel, aga otsetee on püsti ees, siis kasuta kõrvalteid, häid nõuandeid on siin juba antud.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vaheaastal käisin palju reisimas, töötasin veidi, kogu vaheaastat töö alla kindlasti ei soovinud panna ning vōtsin Taltechi laia matemaatika lisakursuse, kuna soovisin eksami uuesti teha. Sain laia eksami eelneva 71 asemel 98 punkti, seega tasus see ennast ära.

Rakenduskeemia/geenitehnoloogia valisin puhtalt sellepärast, et viirushaigustega tegelemine tundus huvitav ja see eriala tundus kõige lähem sellele, kuid paraku ikka ei ole. Pean kahjuks nõustuma mõnega siin, et kui mul motivatsiooni pole, kukun tõenäoliselt nii kui nii välja.

Noorust raisata ka ei taha, seega tundub mulle ainuke mõistlik lahendus võtta veel üks vaheaasta ja mõelda korralikult välja, mida soovin teha oma eluga. Sest null neljaks õppida midagi lihtsalt selleks, et aastat mitte raisku lasta ei ole mõttekas, kuna pean sellega kogu tuleviku veetma. Lõppkokkuvõttes tundub mulle, et see 1 aasta ei määra enam suures pildis midagi, kui suudan valida õige eriala.

0
-2
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 50 )

Esileht Koolilaps Mida teha ülikooliga (rakenduskeemia eriala)?