Oeh. Mäletad sa ikka, et isegi see 60+ vanusegrupp ei saanud kohe kõik vaktsiinidele juurdepääsu? Alustati ju hooldekodudest, riskirühmadest, kõige eakamatest. Veel aprilli alguse massvaktsineerimisele said piiranguteta ainult 65+ ja riskirühma kuulujatest 60+. Enne seda oli lausa 70+. Proovi nüüd mõelda, kes kuulusid nende esimese 10% hulka, kes sellest 60+ vanusegrupist vaktsineeritud said. Ja kas saab eeldada, et selle 10% hulgas peaks suremus olema samasugune kui ülejäänud 60+ vanusegrupis.
Just nimelt, jõudsid must ette. Ja lisaks veel seda, et tegelikult ei tasu 60+ gruppi ühe puuga lüüa. 60-70 aastaste vaktsineeritute hulgas oli kindlasti ka meedikuid, õpetajaid jne. samala ajal on nende hulgas ka üksjagu neid, kel tervis juba kehv eaga tekkivate tervisehädade tõttu. Nii et mina võtaks rohkem vanusegruppe: eraldi 80+, 70-80, 60-70, 50-60 jne.
Lisaks ma võtaks ette nädalate kaupa, mitte kuude kaupa.
Lisaks ei kasutaks ma mitte tõenäosusi suremuse hindamiseks, aga küsiks staatistikaametist täpsed andmed. Kui palju oli sel konkreetsel nädalal surnuid mingis vanusegrupis.
Ja siis edasi ei arvutaks mingit üldsuremust terve poolaasta kohta kokku, aga vaatakski konkreetse nädala kaupa. Kui palju suri mingis vanusegrupis, kui suur oli selles vanusegrupiss vaktsineeritute osakaal ning ka seda, kes sellest vanusegrupist vaktisneeritud olid. Kui hooldekodude elanikud, siis nende tervis ongi nõrgem kui veel kodus hakkama saavatel vanuritel.
Ega seegi veel täispilti ei anna, sest ka nooremaid vaktisneeriti ju riskigruppe enne. Ma ei tea, kas oleks võimalik saada jaotust kui paljud vaktsineeritud olid nt märtsi teisel nädalal vaktsiini saanud seepärast, et töötasid eesliinil, kuui paljud seepärast, et põdesid rasket haigust, nt vähki.
Aga veelkord, statsitikaamet ju juba vasts isa blogile:
https://epl.delfi.ee/artikkel/94414139/faktikontroll-lausvale-koroonavaktsiini-saanud-inimesed-ei-sure-2-5-korda-suurema-toenaosusega-kui-sustita-inimesed
On selgelt kirjas:
Tegelikkus: Ei. Toodud arvutuskäik blogis ei ole kooskõlas faktidega. Eelnevalt viitasime, et Statistikaameti analüütik Kaja Sõstra jõudis hoopis vastupidisele tulemusele – liigsuremuse tõttu aasta esimeses pooles on vaktsiin inimesi hoopis kaitsnud, sest keskmisest eeldatavast suremusest vaktsineeritute seas on surnud 400 inimest vähem.
Mida teemalgataja veel tahaks? Et statsitikaamet käiks iga selle blogi postituse uuesti läbi ja näitaks ve akohad ette?