Hoiame maal moose ja mahlu keldris. Selline vana hea kaarjas õuekelder. Kuumalt panen kõik purki ja purgid-pudelid-kaaned, kõik läbi kuumutatud ja korralikult suletud. Ometi on vähe neid moose ja mahlu, millele ei teki peale hallitust. Millest võib selline asi olla?
Teema: Miks moosid ja mahlad hallitavad?
Vähe suhkrut? Tuttav teeb hoidiseid ja samuti lähevad hallitama – aga tema koonerdab suhkruga. Kasutab tavalist suhkrut ja sedagi minimaalselt.
kuskil on mingi viga selle kuumutamise ja purkidega.
milliseid kaasi kasutad?
Mahladele ei pane üldse suhkrut. Kas sõstramahla puhul aitaks suhkru lisamine? Moosid on küll korralikult magusad.
Kasutan metallkaasi.
Pudelid-purgid ja kaaned ei ole steriilselt puhtad ning mahl peab läbi kuumutatud olema korralikult. Soovitan pesta klaasid-kaaned kuuma veega ja ahjus üle kuumutada- midagi pole aastaid hallitama läinud, ka väga vähese suhkruga aurutatud mahlad.
Äkki ei saa korralikult kinni, kui hallitusseened sisse pääsevad? Ma ei kasuta kunagi korduvalt kaasi, keldrit ka pole. Alati ostan uued kaaned, peale sulgemist keeran kummuli, siis on jahtudes näha, kas kaas peab kindlalt õhku või mitte. Kui ei pea, siis tekivad hommikuks mullikesed/vahututsakas mõnda kohta. Need keedan ringi (tuli ette paar korda, kui eelmise aasta kaant kasutasin).
Mahladele suhkrut ei lisa mitte kunagi (õunamahl, punase ja mustsõstra mahlad), moosidele panen ka üsna poole vähem, kui retseptides kirjas.
25 aastat olen moose, mahlu, kompotte ja soolast kraami sisse teinud ja köögikapis hoidnud, isegi üle aasta seistes ei lähe hallitama.
Hallitama läksid vanaema tehtud ülimagusad moosid, kui veel plastkaante aeg oli, kilet ja vaha kasutati. Suhkur küll ei aidanud hallituse vastu, ta pani pea võrdses koguses marjadega. Ja säilitas ka jahedas keldris.
Kui purgid ja kaaned on puhtad, moos keevana purki pandud ning õhk ligi ei pääse, kust need hallitusseened sinna saaksid?
Minu jaoks ongi müstika. Ma kuumutan alati kaaned ja purgid väga korralikult ära. Moos läheb otse potist tulisena purki. Purgid korralikult pestud, praeahjus tuliseks kuumutatud.
Varem kasutasin korduvkasutatud kaasi-korke, viimati ostsin uued ja tulemus ikka sama. Ja vahet pole,mis mahl või moos on.
Minu jaoks ongi müstika. Ma kuumutan alati kaaned ja purgid väga korralikult ära. Moos läheb otse potist tulisena purki. Purgid korralikult pestud, praeahjus tuliseks kuumutatud.
Varem kasutasin korduvkasutatud kaasi-korke, viimati ostsin uued ja tulemus ikka sama. Ja vahet pole,mis mahl või moos on.
siis ehk ikkagi vähene suhkur.
Kuumutad (kaaned keedan kuumas vees, purgid pesen, siis praeahju ja kuumutan) kaaned ja purgid.
Kuum moos/otse aurutist või keev mahl purki. Purk võimalikult täis st õhuruumi ei jäta. Kaas kinni, keerad purgid “pea peale” laual ajalehe v käteräti peal, nii kuumutab moos/mahl veel kord kaane ära.
Teen lausa suhkruta, midagi ei hallita. Hoia keldris, sahvris või köögikapis.
ikka on mingi hallituseeos purgi või kaane siseküljel! Kui ei ole mingit mustust ja steriilne sisu, no siis ei hakka seal hallitama, isegi kui on suhkruta asjad. Ja ka säilimistingimused ei ole siis nii tähtsad, nt Salvesti steriliseeritud asjad-hoidised seisavad ju 5a kasvõi toas, midagi ei hakka seal arenema, kui taara on puhas ja toit kuumutatud. Kui on, siis kasuta nõudepesumasinat, sealt kuumad purgid ka veel nt praeahju järelkuumutamisele, korralikud kaaned mis õhukindlalt sulguvad (mina neid keeratavaid kaasi tagurpidi ei keera, seda tegi vanasti vanaema kaanetatud kaantega, et kohe lekkeid avastada, võib, aga ka õigetpidi purgist saab kohe jahtununa aru, kas on vaakumi sisse võtnud või mitte).
Ahjust kuuma purki keev moos/mahl otse potist või aurutist, ahjust kuum kaas peale.
Mul ema nt korjas vanasti naabrimehelt viinapudeleid, et hea puhas sisemus, loputas veel korgid ka tilga viinaga seestpoolt ära.
Kasutatud kaanedon nii ja naa, pigem on asi selles, kui korralikult nad kinni võtavad (kui on nt ainult salvesti purgid ja kaaned, on lihtsam jne), uued kõige odavamad kaaned on u sama head kui vanad. Mul on mitmed kaaned juba mitu aastat, kui pole mõlkis või paindunud, töötavad hästi.
Aga võib-olla teed sa mingi lisaliigutuse – puudutad käega või rätikuga purgisuud või kaant seestpoolt, toetad tõstmise kulbi töötasapinnale, puhud purgi pealt vahtu ära vms. Kas kaaned on ikka vaakumis kui lahti teed? Äkki ei keera piisavalt kõvasti kinni?
Seda purki, kus on moos-mahl hallitama läinud, ära kasuta, vaid viska ära. Ei ole teab mis hoolas perenaine, aga seda reeglit järgides ei ole minul moosid-mahlad hallitama läinud. See on naabritädi õpetus.
Purgid korralikult pestud, praeahjus tuliseks kuumutatud.
Millega sa purke pesed? Kas sa kasutad mõnd vahendit, Fairyt näiteks? Mina võtan enne purgipesu uue švammi, pesen purgid soojas soodavees, loputan kahes vees, siis panen kuivaks nõrgunud purgid praeahju ja seejärel kuuma moosi kuumutatud purgi sisse. Ehk paneb see vahend, mida purkide pesemiseks kasutad, moosid hallitama? Või ehk kuumutad purke liiga madalal temperatuuril liiga lühikese aja jooksul?
Äkki tooraines, marjades on hallitus sees? Kuigi ka need võiks ju kuumaga hävineda.
Seda purki, kus on moos-mahl hallitama läinud, ära kasuta, vaid viska ära. Ei ole teab mis hoolas perenaine, aga seda reeglit järgides ei ole minul moosid-mahlad hallitama läinud. See on naabritädi õpetus.
Selles võib tõesti ka põhjus olla. Mina üldiselt purke kolmandat korda ei kasutagi (purke tekib koguaeg juurde, korra taaskasutan neid mooside jaoks, siis lähevad konteinerisse). Aga nii põhjalikult küll ei steriliseeri (st ahjus kuumutamine), lasen vaid otse boilerist tuleva kuuma vee alt läbi ja moos purki. Mõned kaaned ei jäägi õhukindlalt (ei tõmbu vaakumisse). Seni pole midagi hallitama läinud. Ma muidugi neid kaua ei säilita ka – järgmiseks sügiseks on kõik söödud.
Seda purki, kus on moos-mahl hallitama läinud, ära kasuta, vaid viska ära.
Kaaned ka, kus on hallitusekirme olnud, viska ära! Seal on see plastikukiht, keermed jms, mida ei pruugi puhtaks saada. Kõik, mis on hallitusega kokku puutunud, enam hoidistamiseks ei kõlba.
Mina võtan enne purgipesu uue švammi
Väga hea nõuanne!
Mul on mõned purgid tavaliselt märgitud KIIRE! ehk võtta need esmajärjekorras ette, millega on olnud probleeme (nt kahest satsist moos pooliku purgi täiteks pandud, kaas pole kindlalt kinni, moos pole mahtunud ja võetud lisapurk, mida pestud aga mitte kuumutatud jne), isegi need pole hallitanud. Mingi kala sul seal on, kas köögilauale toatatud kulbis või korjad purgist enne kaanetamist vahtu musta lusikaga või kasutad mingit maitseainet, mis äkki võib hallitusega koos olla vms. Suhkur ise vaevalt hallitab.
Kui purk on seestpoolt puhas ja hoidis hästi läbikeedetud, siis ta ei lähe hallitama. Ehk keedad liiga vähe, lased vaevu marjad keema, et mitte surnuks keeta? Aurutades vala alati esimene tass kuuma mahla aurutajasse marjadele tagasi, see keedab selle veelkord läbi ja marjad annavad rohkem mahla välja.
Mina lasen purgid vahetult enne moosi sissepanekut mikrolaineahjust läbi. Kuum moos sisse ja uued kaaned peale. Purke tagurpidi ei keera. Keedumoosid, mis seisvad toas kapis, pole hallitama läinud.
Toormoosidele, mis sügavkülma ei mahu, aga kuhu ei taha väga palju suhkrut panna (toatemperatuuril säilitatavale toormoosile tuleks panna pool marju ja pool suhkrut) ja hoian seetõttu külmkapis, et nad käärima ei läheks, mõnel tekib hallitus pinnale. Sel juhul tulevad hallitusseened marjade pealt, loomulikult.
Teemaalgatajale soovitaks, et proovi (vähemalt osa) moose säilitada mujal kui keldris (näiteks toas kapis) ja võrdle, mis juhtub.
Kaaned tuleb muidugi uued panna. Naabrinaise sõnul ei ole lihtne hallitusseenest lahti saada. Teiseks – suurepäraselt sobivad mahla hoidmiseks pudelid, kus on olnud sees viin, konjak jms- kange alkohol, kunagi ei lähe hallimata. Olen oma tutvuskonnas teada pudelikorjaga, kes peo lõpus tühja taara ära viib. Sobib siis ainult kange alkohol. Neid ei ole vaja pesta ka.
Mina kuumutan purke ahjus 110 kraadiga 10 minutit ka kaaned keedan potis mõne minuti. Samas kaanekeedupotis solgutan pool minutit veel tõstmise kulpi ka. Tõstmiskulpi toetan ainult nõudepesumasinas pestud taldrikule. Ja ei ole hallitust juba aastaid näinud.
lisaks puhtale svammile tuleb enne hoidisetegu ka puhtad rätikud kööki panna ja üldse köök ära koristada ja kahtlased totsikud-nutsakud ära visata.
Minu kogemus on selline, et külmas ja niiskes (kartuli) keldris kipub hallitus peale tulema, kuivas, kuid soojas (+10 kraadi) majaaluses keldris pole kunagi tulnud. Muud vahet pole, ainult hoiukoht. Purgid ühtviisi töödeldud, kaaned korralikult peal (vaakum). Soovitan kasutada moosisuhkrut, see tihtilugu aitab.
Ma panen ka vähe suhkrut (näiteks maasikamoosis tuleb kokku ca 25 süsivesikut 100 grammi kohta ehk laias laastus viiendik on suhkur), aga väga harva lähevad hallitama, ilmselt siis, kui on olnud kehv kaas.
Minu nipp on see, et nii purkidesse kui ka kaantesse tuleb vahetult enne kasutuselevõttu kallata keevat vett: purki kallan keedukannust ringja liigutusega nii, et seda satuks serval igale poole (kokku ca 3 cm jagu), ja kaaned kallan täis. Mõne aja pärast, kui vesi on veel kuum, aga purki saab juba käega tõsta, kallan vee loksutades välja ja panen purgi otse kapist võetud rätikule nõrguma (ehkki ei pruugikski, see veetilk põhjas ei tee moosile midagi).
Kui purgid lihtsalt ära pesta, siis pole vahet, kui puhas on švamm – kraanist tulev vesi on siiski toores ja sisaldab igasuguseid lisaaineid. Veel hullem, kui purgi seestpoolt ära kuivatad – siis satub sinna paratamatult seda, teist ja kolmandat.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.