Esileht Kodunurk Miks peab pastat keetma soolases vees

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 32 )

Teema: Miks peab pastat keetma soolases vees

Postitas:
Kägu

Vaatan neid Jamie Olivieri saateid, kus tal see itaalia vanamees kõrval ja aga jahuvad et pastat peab keetma peaaegu tulisoolases vees. Kuid vaatan, siis teevad pastale kastet ja sinna käib ka sool ja maitseained sisse, ehk pasta saab ju sealt oma maitse. Nii arusaamatu, ehk keegi targem seletab.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Einoh, sa proovi kord magedat pastat süüa, siis saad aru. 😁

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Einoh, sa proovi kord magedat pastat süüa, siis saad aru. 😁

No ega ma pastat paljalt ei söö, ikka kastmega, mis on maitsestatud. Ja tänan pole kunagi peotäie soolaga keetnud. Ehk saad ise ka aru järsku.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Soola ei peagi peoga panema, pane ikka oma maitse järgi. Isiklikult eelistan pastat ikkagi soolaga keeta ja kastmesse ka maitseaineid, aga kõike ikka mõõdukalt.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kõik ju oleneb, kui palju on potis vett ja pastat. Isegi mõni sool on soolasem kui teine.

Please wait...
Postitas:
Kägu

pasta keeduvesi peaks olema soolane nagu Vahemeri:) selline kuldreegel.
Olen vahel soola unustanud, ja tulemuseks on üsna lame toit, ei päästa ka kaste.
Riisi tera on oluliselt väiksem kui pasta, ja nt Jaapanis valmib riis ilma ühegi maitseaineta – lisand annab maitse.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Pasta ju antakse lauale kohe peale valmimist. Tal pole aega kastme sees maitsestudagi, kui just niitnuudleid ei keeda.
Ka on üks keetmise reeglitest, et keedetakse suures koguses vees – 100 g kohta liiter vett. Siis see Jamie soolakogus ei tundugi nii suur.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tegelikult ei ole küsimus maitses vaid füüsikas – soolvesi keeb kõrgemal temperatuuril kui mage vesi. Soola lisatakse vahetult enne pasta lisamist keevasse vette, et lisatud pasta ei jahutaks vett nii palju maha ja pasta ei muutuks kleepuvaks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tegelikult ei ole küsimus maitses vaid füüsikas – soolvesi keeb kõrgemal temperatuuril kui mage vesi. Soola lisatakse vahetult enne pasta lisamist keevasse vette, et lisatud pasta ei jahutaks vett nii palju maha ja pasta ei muutuks kleepuvaks.

füüsikaõpiku järgi on temp erinevus 0,2-0,3 kraadi ehk siis marginaalne. kui keevasse vette soola lisada, siis on ka näha, et efekt on vaid hetkeks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

ei PEA keetma soolases vees, ei pea keetma pastat, ei pea keetma, midagi ei pea….aga võid

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

ei PEA keetma soolases vees, ei pea keetma pastat, ei pea keetma, midagi ei pea….aga võid

Teemaalgatust ei pea ka lugema enne sellele vastamist. Aga viisakas inimene ikka mõtleks enne kui ütleks. Kahjuks tundub, et enamik vastajaid pole viitsinud pealkirjast kaugemale lugeda.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Pasta ei saa ju kastme sees eriti kaua liguneda, keeb üle ja tõmbab kastme endasse. Minu jaoks on soolata keedetud pasta lihtsalt mage tainas, kaste eriti ei päästa.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Einoh, sa proovi kord magedat pastat süüa, siis saad aru. 😁

No ega ma pastat paljalt ei söö, ikka kastmega, mis on maitsestatud.

Ok, proovi siis nii (mõttes või köögis), et keedad pasta magedalt, kastme teed aga sellevõrra soolasema – mis sa kokku saad? Tulisoolaste köögiviljatükkidega pastakastme. Kui aga paned kastmesse normaalses koguses soola ja lased selle taldrikul kokku oma mageda pastaga, mis sa siis saad? Mageda toidu. Müsteerium lahendatud – polegi Jamie rumal. 😁

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Pasta ei saa ju kastme sees eriti kaua liguneda, keeb üle ja tõmbab kastme endasse. Minu jaoks on soolata keedetud pasta lihtsalt mage tainas, kaste eriti ei päästa.

Aga soolaga keedetud pasta? Soolatainas?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tegelikult tõesti ei pea keetma soolases vees. Makaronid PEAB keetma, see on tõesti kohustuslik. Keetmata ei saa süüa, või nagu vanas naljas – praadida. (Poissmees valab makaronid otse pakist pannile.)
Kui see teemaalgatajale nii vale tundub, siis ta võib ju südamerahuga keeta pastatooteid maitsestamata vees. Pehmeks nad ikka saavad ja süüa sünnivad. Võib-olla selle järel saab aru, miks siiski VÕIKS pasta keeduvett maitsestada. Aga võib-olla ei saa ka siis aru.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Oot, sama loogika järgi peaks siis ju kartulit ka ilma soolata keetma? Riisi?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Aga soolaga keedetud pasta? Soolatainas?

Soolal on selline omadus, et ta lisaks soolaseks tegemine toob muud maitsenüansid ka paremini välja. Seepärast pannakse isegi magustoitudesse terake soola. Nii et minu maitsemeelele on soolaga keedetud pasta midagi natuke rohkemat kui soolane tainas.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minu arvates on ilma soolata keedetud pasta kehv. Maitsev kaste ja siis maitsetu pasta. Lastel paar korda on ununenud panna, kohe on aru saada.

Sama teema kartulitega.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Oot, sama loogika järgi peaks siis ju kartulit ka ilma soolata keetma? Riisi?

Kartulit keedangi peaaegu soolata. St panen vaid näpuotsatäie rõhkude tasakaalustamiseks (et vältida kasuliku kraami rakkudest välja imendumist). Umbes sama vähe, kui munade keeduvette.
Praegu on saada nii häid kartulisorte, et nende maitse on ka soolata väga hea.
30 aastat tagasi, kui poest sai vaid siniseid seakartuleid, siis panin tõesti rohkem soola. Enam ammu mitte.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma pole elu sees mune ja kartuleid soolaga keetnud.
Milleks see veel vaja.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma pole elu sees mune ja kartuleid soolaga keetnud.

Milleks see veel vaja.

Kui munade keeduvette paned näputäie soola, siis rõhud vees ja koore taga tasakaalustuvad ja ka purunenud koore vahelt munavalge välja ei kee. Kindla peale minek eriti munapühade ajal 🙂

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Just vaatasin mingit a la Reisile minuga saadet, kus räägiti Itaalia köögist. Ja seal öeldi, et pasta keetmisel on kaks olulist asja – vett peab potis olema võimalikult palju, pasta keetmise ajal. Ja soola peab lisama keeduvette. Et vaid siis pidi täpselt see õige pasta tulema.

Tunnistan, et ma ise olen teinud täpselt vastupidi. Ei viitsi suurt potti veega keema ajada. Ja soola panen alles siis, kui nuudlid on valmis keedetud ja ära kurnatud.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma pole elu sees mune ja kartuleid soolaga keetnud.

Milleks see veel vaja.

Kui munade keeduvette paned näputäie soola, siis rõhud vees ja koore taga tasakaalustuvad ja ka purunenud koore vahelt munavalge välja ei kee. Kindla peale minek eriti munapühade ajal 🙂

Mul mees seletas et sul õigus, kuid võib olla mõnel munal koor õhem ja oletamata soolast ikka lõhki läheb, mida noorem muna.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma pole elu sees mune ja kartuleid soolaga keetnud.

Milleks see veel vaja.

Kui munade keeduvette paned näputäie soola, siis rõhud vees ja koore taga tasakaalustuvad ja ka purunenud koore vahelt munavalge välja ei kee. Kindla peale minek eriti munapühade ajal 🙂

Mul mees seletas et sul õigus, kuid võib olla mõnel munal koor õhem ja oletamata soolast ikka lõhki läheb, mida noorem muna.

Siis sai su mees valesti aru. Sool ei takista kuidagi koore purunemist. Paned 20 muna potti ja vähemalt 5-l koor praguneb.
Veidi soola justnimelt selleks lisataksegi, et kui koor puruneb, siis muna sisu ikkagi välja ei tungi prao vahelt, sest keeduvee rõhk on kõrgem rakusisesest rõhust (muna ongi üks suur rakk).

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Oot, sama loogika järgi peaks siis ju kartulit ka ilma soolata keetma? Riisi?

Mina ei pane soola ei makaronidele, riisile ega kartulile. Kastmetesse ka eriti ei pane, kasutan muid vürtse ja maitsetaimi. Mulle soolane toit ei meeldi.
Toit tuleb teha ikka selline, mis endale maitseb, suva sellest, mis keegi telekas ette näitab.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ma pole elu sees mune ja kartuleid soolaga keetnud.

Milleks see veel vaja.

Kui munade keeduvette paned näputäie soola, siis rõhud vees ja koore taga tasakaalustuvad ja ka purunenud koore vahelt munavalge välja ei kee. Kindla peale minek eriti munapühade ajal 🙂

Mul mees seletas et sul õigus, kuid võib olla mõnel munal koor õhem ja oletamata soolast ikka lõhki läheb, mida noorem muna.

Siis sai su mees valesti aru. Sool ei takista kuidagi koore purunemist. Paned 20 muna potti ja vähemalt 5-l koor praguneb.

Veidi soola justnimelt selleks lisataksegi, et kui koor puruneb, siis muna sisu ikkagi välja ei tungi prao vahelt, sest keeduvee rõhk on kõrgem rakusisesest rõhust (muna ongi üks suur rakk).

Kas sa linki paneks su teooriale, siis saaks usutavam jutt.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Aga soolaga keedetud pasta? Soolatainas?

Soolal on selline omadus, et ta lisaks soolaseks tegemine toob muud maitsenüansid ka paremini välja. Seepärast pannakse isegi magustoitudesse terake soola. Nii et minu maitsemeelele on soolaga keedetud pasta midagi natuke rohkemat kui soolane tainas.

Soolasel taignal toob siis sool samamoodi maitsenüansid välja ju?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

ei PEA keetma soolases vees, ei pea keetma pastat, ei pea keetma, midagi ei pea….aga võid

Teemaalgatust ei pea ka lugema enne sellele vastamist. Aga viisakas inimene ikka mõtleks enne kui ütleks. Kahjuks tundub, et enamik vastajaid pole viitsinud pealkirjast kaugemale lugeda.

mulle tunudb, et enamik on ikka päris viisakad, mõned ainult rohkem noomivad nagu ranged vanemad

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minu kommentaar oli siis vist väga noomiv, sest nii palju miinuseid… Ei saagi aru, mille eest?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minu kommentaar oli siis vist väga noomiv, sest nii palju miinuseid… Ei saagi aru, mille eest?

No sellepärast et ei läinud kaasa kuidas “peab” nuudleid keetma. Sinu miinuste hulk on nohu minu omadega ja ei võtaks hinge. Siin on oma
“miinustajate” seltskond lihtsalt.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 32 )


Esileht Kodunurk Miks peab pastat keetma soolases vees