Minu mees küsis just äsja minult, et miks ma ometi ei või oma pojale meenutada, et too kimono kuivama paneks peale trenni (mis oli üleeile). Ma enam ei suuda. Mees elab mingis paralleelmaailmas, üleüldse veedab suurema osa päevast tööl ja ta üldse ei mõista protsesse, mis kodus toimuvad. Poeg on teismeline ja räägi või ära räägi, soovitus kimono kuivama panna on nagu herilasepessa istumine. Heal juhul lihtsalt ignoreeritakse, halvemal juhul kuulen, et jätku ma rahule ja küll ma panen (ja ei pane).
Teismeline on teismeline. Aga mind häiris teemaalgatuses isegi rohkem, kuidas käitub täiskasvanud mees.
Küll on mugav mees sul, teemaalgataja! Mugav selles mõttes, et ta ei viitsi ise oma poega kasvatada, vähemalt tegelda lapsekasvatuse tülikama ja ebameeldivama osaga – näit. survestada last midagi tegama. Ja taluda lapse survestamisega kaasvnevaid ebameeldivusi – näiteks seda, et laps hakkab vastu vinguma, ütleb “jäta mind rahule” vms. Kogu selle lapse kasvatamise ebameeldivama osa lükkab ta sinu kaela, teemaalgataja – seljuures kasutades veel tooni, et “miks sa seda ebameeldivat tegevust ära ei tee” . Umbes nagu oleks see iseenesestmõistetav, et kuigi peres on emme ja issi mõlemad, siis emme üksi peab olema see “õiendaja” ja tõmbama enda peale lapse pahameele. Issi aga viilib konfliktolukorrast pojaga kõrvale – sest see on mugavam lükata emme kaela. Ei noh – väga mugav härra!
Soovitan sul järgmine kord, kui härra jälle tuleb ette heitma: “Miks sa ei või oma pojale…”, mehele vastata: ” Meie pojal on KAKS lapsevanemat ja lapse kasvatamine on mõlema kohustus. Jah, ma tean küll, et meie pojukesele millegi ütlemine on ebameeldiv – ta ütleb vastu “jäta rahule”, “küll ma teen”. Ma kogen seda pidevalt. Kuid sina kui isa ei peaks ju oma teismelise poja pahameelt kartma? Ei pea olema ainult mina “paha emme”, kes pojakesele pinda käib? Ma tahaks näha, et sina ka vahelduseks “paha issi” oleksid. Kui sina märkad esimesena, et kimono pole kuivama pandud – siis palun, ära tule mulle ütlema, et mina öelgu pojale, vaid ütle oma pojukesele ise, et mingu pangu oma kimono kuivama. Sa oled täpselt samasugune lapsevanem nagu mina, seega sa võid pojale ise öelda.”
Olgu, et mees on suurema osa ajast tööl ega viitsi koduasjadesse süveneda – jah, täiskasvanud inimest on raske muuta. Musterisa temast ilmselt ei saa. Aga vähemalt nendel juhtudel, kui ta siiski midagi pojaga seonduvat märkab (näit. et kimono vedeleb), võiks niigi palju jalad kõhu alt välja võtta, et pojaga ise see asi korda ajada.
Ainult emme poolt kasvatatud pojal võib tekkida arusaam, et just naised – ema, õde – on õiendajad ja tüütud. Aga näe, issi on hea – sest tema ei ütle mitte kunagi mitte midagi. Kuigi tegelikult on issi lihtsalt mugav ja passiivne.