Kes selles valdkonnas töötab, palun valgustage.
Miks paljud kommid- nt komeet, oravake jms on teise maitsega kui “vanasti”.
Miks on vaja töötavat asja muuta? Ka õlu on pidevas muutuses, olen meesterahvas.
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Miks toodete maitsed ajas muutuvad? Maiustused jms
Miks on vaja töötavat asja muuta? Ka õlu on pidevas muutuses, olen meesterahvas.
Esiteks-vananedes maitsepungad kaotavad oma erksust, niiet isegi kui kõik on vana retseptiga, ei saa sina ise sama maitseelamust. See on üks põhjus, miks paljud asjad ei maitse nii nagu vanasti ja ei hakkagi maitsema, tehku nii autentselt ja 50a sama retseptiga kui tahes.
Teiseks muutub tooraine, loodetavasti paremuse suunas, et ei kasuta samu tarnijaid kui 40a tagune nõuka tehas. Humalapartiid jne, kui õllest rääkida. Ja eks retspte muudetakse ka (odavama tooraine poole) ja loodetakse, et keegi aru ei saa.
Nt. soovitakse kokku hoida ja kasumit suurendada.
Esiteks-vananedes maitsepungad kaotavad oma erksust, niiet isegi kui kõik on vana retseptiga, ei saa sina ise sama maitseelamust. See on üks põhjus, miks paljud asjad ei maitse nii nagu vanasti ja ei hakkagi maitsema, tehku nii autentselt ja 50a sama retseptiga kui tahes.
Teiseks muutub tooraine, loodetavasti paremuse suunas, et ei kasuta samu tarnijaid kui 40a tagune nõuka tehas. Humalapartiid jne, kui õllest rääkida.
Tihtipeale ei ole asi selles. Paljude toodetega on olnud nii, et vana partii on õige maitsega, kuid uus juba täiesti teise(ja üldiselt halvema) maitsega. Saab samaaegselt mõlemat osta, mõnest poest uut ja mõnes on veel vana.
Aga jah, tõenäoline põhjus on mõne tooraine muutmine, tavaliselt odavama vastu. Teinekord sõltub ka konkreetsest tehasest, nt meile toodud Poola tehase kraam erineb totaalselt Lääne-Euroopa või Skandinaavia sama tootega. Meil muidugi see odavam ja kehvem variant.
Pärast seda suhkrusisalduse vähendamise aktsiooni ei kõlba paljud poes müüdavad jogurtid ja koogid-tordid enam üldse süüa näiteks:S Kui inimene tahab olla tervislik, siis jätab ta maiustused-desserdid üldse ostmata, mitte ei osta mingit vähendatud lurri. Ja kui inimene tahab magusat, siis peab see ka magus olema!
Eks euronormide tõttu vast ka muudeti kommide koostist(transrasva teema jne),samas ma julgen kahelda,et komeedi maitse muutund oleks,vanasti neid müüdi paljalt,praegu vist ainult riides,ja vbl praegu püsivad värskemana sest on pakendis ja siis tundub maitse teistmoodi.
joon ise ka palju õlut ja õlle maitse natuke varieerub sellepärast,et ei mäleta ju täpselt mismoodi eelmine kord maitses.
Kui nt üks partii on teise maitsega kui teine, siis ikka tooraine kvaliteet kõigub, mis seal muud olla saab. Päris palju tehakse nii, et uudistoode on väga hea, no palju marju jogurtis jne, sellega nn söödetakse tarbijaskond sisse. Ja siis kui sa oled juba harjunud seda head asja ostma, siis ta-sa-pi-si langetatakse toote kvaliteeti, aga loodetakse, et harjumusest ostad ikka edasi, mis siis, et pole enam sama wow kui alguses. Olen tarbimispsühholoogiat ja tarbimissaateid jne vaadates imestanud, et inimesed ise ütlevad, et nad on poes nagu automaatiloodil ja ostavad alati neid asju, mis nad on alati ostnud, eks seda me teeme kõik, harjumuse jõud on suur.
Püütakse võimalikult odava hinnaga toota, et rohkem kasumit teenida. Näiteks Kalev vahetas suhkru juba palju aastaid tagasi glükoosisiirupi vastu välja.
Teiseks muutub tooraine, loodetavasti paremuse suunas, et ei kasuta samu tarnijaid kui 40a tagune nõuka tehas. Humalapartiid jne, kui õllest rääkida. Ja eks retspte muudetakse ka (odavama tooraine poole) ja loodetakse, et keegi aru ei saa.
Esimene väide on müüt.
Ega ikka ei ole küll, nt vanainimestel sageneb toidumürgituste juhtumite arv, sest nad lihtsalt ei tunne nii teravalt maitset ega tee vahet, kui toit kipub riknema.
Toit on mage, roosid enam ei lõhna – mida ette võtta?
https://dea.digar.ee/article/AKkuuskymmend/2018/12/08/27.1
Ma olen 40 aastat ise pannkooke ja vahvleid teinud ja alati ikka sama retsepti järgi, aga lapsepõlves maitsesid need ikka kuidagi teistmoodi ja paremini, isegi kui ära kõrbesid või nätskeks jäid. Magusaisu oli lihtsalt tol ajal suur ja paljud asjad, mis täna on tavalised, tundusid siis nii head või erilised.
K kommid kahjuks tõesti viimasel aastal kehvaks läinud jälle 🙁
/isiklik arvamus/
See, et sa mees oled, vajas kohe kindlasti ära mainimist?
päriselt ka tunnetate kommidel maitsevahet,et on kehvem kui aastaid tagasi?
Elukutselised veinimaitsjad olete? Muarust on kalevi kommid ja fazeri ja laima ka ,alati head olnud.
päriselt ka tunnetate kommidel maitsevahet,et on kehvem kui aastaid tagasi?
Elukutselised veinimaitsjad olete? Muarust on kalevi kommid ja fazeri ja laima ka ,alati head olnud.
ära laamenda siin oma “vihakõnedega”, tegu on isikliku arvamusega!
Just täna sõin maiuspala kommi ja no, ei ole enam see, mis lapsepõlves… :/
Kas on midagi magusat, kus pole palmirasva? Miks üldse peaks meie laiuskraadil palmirasva sööma?
Pärast seda suhkrusisalduse vähendamise aktsiooni ei kõlba paljud poes müüdavad jogurtid ja koogid-tordid enam üldse süüa näiteks:S Kui inimene tahab olla tervislik, siis jätab ta maiustused-desserdid üldse ostmata, mitte ei osta mingit vähendatud lurri. Ja kui inimene tahab magusat, siis peab see ka magus olema!
Olen suur magusasööja, aga vähemalt pooled jogurtid on endiselt minu jaoks liiga magusad ja koogid-tordid on ka kõik ikka täiesti magusad, pole küll suhkrupuudust neis tundnud.
Toodete maitse muutub põhiliselt vast ikka tooraine muutumise tõttu. Pidevalt on vaja ju kulusid optimeerida ja kasumit maksimeerida. Eks püütakse muuta nii, et tarbija ei pane tähele või vähemalt ei protesteeri palju ja tarbib edasi, aga vahel minnakse ka liiale ja vahel otsustatakse kaotada paar tarbijat, aga saavutada suurem võit tooraine (või retsepti muutmise) pealt. Jäätistega on pisut teisiti. Ilmselt on sortimendi suurus piiratud ja selleks, et turule tuua uusi maitseid, mis kliente meelitaks, peab järjepidevalt vanu välja jätma. Mingid põhisordid on muidugi pidevalt (vanilje-, šokolaadi- jne jäätis).
Enamikel juhtudel pole tegemist retseptimuudatustega. Vanainimeste maitsemeel on lihtsalt juba teine 🙂
Nagu eespool öeldud – eks need asendused ole. Või asemel margariin, martsipani asemel persipan. Palmiõli, suhkruasendajad jne.
See jutt on küll bullshit. Sealiha ja hapukapsas maitsevad ikka samamoodi, aga nimetatud kalevi kommid küll tõesti mitte.
Maitse sõltub ju ka sellest, mida inimene veel muud ka sööb. Kui tahad sama maitsekogemust saada, siis tuleks kõik oma muu menüü ka samaks jätta. Kui magusat saab väga harva, siis on suhkrul hoopis teine maitse kui siis kui seda sööb igapäevaselt või mitu korda päevas.
See jutt on küll bullshit. Sealiha ja hapukapsas maitsevad ikka samamoodi, aga nimetatud kalevi kommid küll tõesti mitte.
Maitsemeele nõrgenemisest saab rääkida eakate inimeste puhul (no nii 80+, mõnel juhul ka 70 või 90+ – sõltub, kuidas keegi vananeb). Mingile keskealisele või nooremalegi perekoolikale pole küll mõtet maitsemeelte nõrgenemisest rääkida. Kui see just mingist tervislikust küsimusest ei sõltu, siis 20/30/40/50/60-aastates inimestel küll mingit märkimisväärset maitsemeelte nõrgenemist ei toimu.
Nagu eespool öeldud – eks need asendused ole. Või asemel margariin, martsipani asemel persipan. Palmiõli, suhkruasendajad jne.
Vastupidi. Kui sa vaatad nt 60-80ndate kokaraamatuid, siis sealsetes retseptides on just margariin jm jõledused.
Ma ei oska muude toodete maitse üle kurta, aga ühte tean kindalt – Kalevi pähkel šokolaadis maitses 1980ndatel teisiti kui praegu! No ei ole enam need nii head, šokolaadil on teine maitse.
Kalevil on kindlalt retseptimuudatused.
No ok, ega jah 40-60a ei ole veel hullu maitsetunnetuse nõrgenemist, aga võtame siis teistmoodi. Keegi mainis Maiuspala komme (jättes kõrvale, et ka need on kindlalt “uuendatud” ja ei maitse tõepoolest nagu vanasti, isegi see pähklipuru on rohkem “ersats”). Aga lapsena sai neid ju haruharva, poeski polnud alati, see oli midagi erilist, kindlasti on teatud osa sellest “vot kui hea maitse oli!” elamusest osa lihtsalt emotsionaalne mälestus. Ja varem said lapsed nagunii palju vähem magusat, seega oli see ihaldusväärsem.
Kui muidu võiks isegi nõusse jääda, et paljuski sõltub elamus nostalgiast, siis no minu hiljutine kogemus päris kindlasti polnud kuidagi “maitsepungade erksuse kaotamisega” seotud – nimelt ma muidu eriti magusat ei söö, aga poes nägin Kalevi jõulunööpe ja meenus lapsepõlv ja kollane karp ja see nonparellide eriline lõhn ja kuidas pärast karbist sai näpuotsaga veel neid taga aetud.
Ma ei tea misasi see täpselt karbis oli, aga need vanaaegsed jõulunööbid kindlasti mitte – nonparellid olid täiesti teistsugused ja kogu see kupatus maitses nagu lääge suhkur.
Teine sarnane šokk oli Merekividega – vanasti olid need krõmpsud ja meeldiva hapuka maitsega; nüüd aga jahused ja samamoodi väga läilad.
Tegelikult Kalev on eraldi teema, sest praktiliselt polegi asju, mis maitseks samamoodi nagu ‘vanasti’ ja mis poleks ära rikutud. Seega Kalevi puhul pole kindlasti tegu tarbijapoolse tajuveaga. Minu jaoks on “referents” Ananassikomm- no pole sama, ei maitse ja isegi ei sula samamoodi.
See tooraine muutumine ongi põhjuseks tõenäoliselt. Need nn kassikompvekid on hoopis teise maitsega, kui ma mäletan.
Hea küsimus. Ma käin umbes 1,5-2 aasta tagant Eestis ja mu lemmikud olid kirju koera kommid ja nüüd iga kord on teine ja keemilisem maitse. Ei kutsu enam ostma 🙁
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Miks toodete maitsed ajas muutuvad? Maiustused jms