https://toidutare.ohtuleht.ee/975656/veganid-paluvad-koolid-ja-lasteaiad-arvestage-ka-taimetoitlastest-lastega
Bioloogiatunnis võiks sooritada mõnda muud ülesannet? Ega seda lahatavad kala ju ära ei pea sööma, eesmärgiks on kala ehitusega tutvumine!
Bioloogiaõpetaja õpetab teaduspõhist maailmavaadet, loomulikult peab ta rääkima, et mitmekesine toit on tervislik, mitte äärmuslikud dieedid.
Kool ja lasteaed peaks arvestama laste erisustega? Kas see on ikka lapse valik või vanemate kiiks?
Koolids ja lasteaiad peaks hakkama spetsiaalselt veganmenüüd pakkuma? Sojakotlette jms? Inimesed võiks oma hobidega ise tegeleda, mitte teistelt lisatööd nõuda!
1.) Bioloogiaõpetaja asi pole lastele õpetada dieete. Kui ta seda siiski teha soovib, siis lähtugu tõepoolest teaduspõhisusest, mitte enda veendumustest. Teaduspõhiselt on läbimõeldud veganlus igas eluetapis heaks kiidetud paljude riikide ametlikes toitumissoovitustes. Sh ka Põhjamaade omades, mille pealt TAI üks-ühele Eesti toitumissoovitused maha viksis, aga veganluse kohta rääkiva osa jättis välja (olen ise selle töögrupiga seotud). Kes soovib, võib lugeda ka seda, mida WHO tervisliku dieedi kohta räägib. Loomseid tooteid on seal mainitud ainult vähendavad või välistavas kontekstis. Kusagil pole öeldud, et need tervislikud oleks või et neid peaks sööma. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
2.) Veganlus ei ole taimetoitlus. Veganlus on maailmavaade, mis hõlmab palju laiemat pilti.
3.) Euroopa Inimõiguste Kohus käsitleb veganlust veendumusõiguse raames kaitstava inimõigusena. Koolis ja lasteaias peavad inimõigused kaitstud olema, selles pole küsimustki. See, et mõnele õpetajale kellegi teise veendumus ei sobi, ei anna talle õigust inimest diskrimineerida.
4.) Kas see on lapse valik või vanemate kiiks? Kas mõni laps teeb kõik enda valikud ise? Laps sünnib ja sellest hetkest peale ongi ta elu üks suur vanemate kiiks. Alates sellest, mis nime ta kannab kuniks selleni, millist kaaslast võib koju vedada. Ka liha sööv laps ei tee seda valikut ise, vaid vanemate ja ühiskonna mõjutusel. Laps ei sünni teadmisega, et see nunnu siga on söömiseks, aga koer mitte. See on ühiskonna ja vanemate mõjutus. Samamoodi veganlus.
PS! Mina ise pole vegan, aga austan neid väga. Minu klassis käib veganlapsi kaks, lisaks annan mitmele veganlapsele tunde. Teismeliste puhul on tihtipeale nii, et vanemad ise lausa ei salli, et nende laps vegan on, aga laps ajab oma asja edasi. Minu kui bioloogiaõpetaja poole on korra pöördutud vanema poolt sooviga, et lapsele ajupesu teeksin ja ta oma lolluse ära lõpetaks. Keeldusin. See pole minu asi sekkuda.