Kas keedetud piima võib hakata juba alla aastasele andma? Beebi hetkel 9-kuune ja mõtisklen, et jube mugav oleks, kui saaks ühe pudrutegemisega (ülejäänud pere ju sööb piimaga) hakkama 🙂
Üldiselt küll rõõska lehmapiima alla aastasele ei soovitata, samas ma usun, et palju oleneb lapsest ja keedetuna ehk on seda ka kergem seedida. Tänapäeval on uuritud ka seda, et lapsed, kes puutuvad varem kokku erinevate allergeenidega, on hiljem vähem allergilised erinevate toiduainete suhtes. Ma enda lapsele tegin kuskil 10- või 11-kuuselt piimaga putru, sest aastane laps võiks juba ju täitsa sama toitu süüa, mis pere, aga enne peab harjutama ka.
Tegin kohe piimaga. Uuemad soovitused ei keela seda – piima joogiks ja muid piimatooteid ei soovitata endiselt alla aastastele, kuna neerudele koormus, aga putru tohib teha piimaga küll.
Olen ka hakanud piimaga tegema. Samal põhjusel – siis on kõigile lastele üks tegemine. 🙂 Esimestel päevadel olen seedimist jälginud ja kuidagi mõjunud ei ole.
Igal pool kirjutatakse, et juba alguses lisage pudrule kas kvaliteetset õli või killuke võid. Minu loogika ütleb, et kui võid võib panna, siis miks piimaga juba keeta ei või.
Mina hakkasin ka ilmselt kuskil 10-kuusele piima lisama. Alguses lisad ainult natukene nagu ikka uue asjaga ja vaatad reaktsiooni, seejärel suurendad piima osakaalu. 10-kuusele laspele andsin aegajalt ka leiba võiga või siis väikese koguse keefiri (nt viinapitsitäis) – kuna ta oli kehva lisatoidusööja, siis hommikusöögid olid meil algul sellised kombineeritud erinevatest pisikestest koostisosadest, et ta õpiks üleüldse sööma muud kraami kui ainult rinnapiim 🙂