Milliseid kartuleid poest või turult ostate. Nii palju sorte on, aga ise ei oska valida. Milline sort oleks mõnus ja kollane ja mitte vesine. Palun soovitage.
Teema: Millised kartulid on head
mulle meeldib Laura ja Gala on teine mida ostaksin, kui ise poest kartulit valin siis, ostan Laurat.
gala on ka minu lemmik. laura meeldib ka, aga ainult sooja-kuumana, külmalt mingi imelik maik juures.
Maret
Vineta on ka hea.
Laura on see punane? Neid ma hakkan kevade poole ostma, sest nad säilivad võrreldes teiste sortidega paremini ja ei ole nii kärnas-krimpsus kevadeks.
Lilly, meeldivad suured kartulid. Säilib väga hästi, hea koorida ja mure sort.
Eks oleneb ka, milleks tahad kasutada. Vaata ka siia:
http://www.eestikartul.ee/sordid/
Meie kindel lemmik on Laura.
Läti kollane.
Minu lemmikud on Adretta, Jõgeva kollane, Maret. Reaalselt osta saad ehk ainult Maretit. Adrettat kasvatatakse ka paaris talus. Paljud neid ei taha, sest need on hästi muredad kartulid ja keevad kergesti katki. Muredat nn pudrukartulit peab oskama keeta ja seda ei saa potti visata ja unustada. Eelistatakse sellised kõvu mittemuredaid sorte. Siingi kiidetakse seda Laurat. Minu meelest kõlbavad need Laura-taolised ainult supikartuliks ja salatisse. Peolauakartulina on kõva Laura muidugi ilusam.
Minu lemmikud on Adretta, Jõgeva kollane, Maret. Reaalselt osta saad ehk ainult Maretit. Adrettat kasvatatakse ka paaris talus. Paljud neid ei taha, sest need on hästi muredad kartulid ja keevad kergesti katki. Muredat nn pudrukartulit peab oskama keeta ja seda ei saa potti visata ja unustada. Eelistatakse sellised kõvu mittemuredaid sorte. Siingi kiidetakse seda Laurat. Minu meelest kõlbavad need Laura-taolised ainult supikartuliks ja salatisse. Peolauakartulina on kõva Laura muidugi ilusam.
Olen ka juuksed halliks otsinud kollast ja muredat kartulit. Igal pool on laurad ja galad. Need on b klass, universaalsed. Mulle aga meeldib srlline kartul, et kui kahvliga vajutad, kukub tükkideks. Afra oli selline hea sort, aga nimi on kahtlane. Saime kyyned taha lillyle ja jõgeva kollasele . Pole neid maitsnud, aga kirjelduse jargi just õiged, ning viimane veel vana eesti sort.
Mina ei osanud Maretit nii keeta, et puder ei tuleks, alati keesid liiga pehmeks ja oli raske vett pealt ära valada. Eelmisel aastal kasvatasin Lillyt ja Teelet, minu meelest Lilly jäi väikeseks. Praegu väikesed ja vesised katulid söögiks, kahtlustan, et need just Lillyd on (sügisel ei pannud kõigile silte juurde ja nüüd enam täpselt ei mäleta). Mulle meeldivad sellised kartulid, mis keetes oma kuju säilitavad, seega Teele on üks parimaid. Mul on selline kehv ja liivane kartulimaa, enamus sorte seal normaalset saaki ei anna.
Poest või turult ostes soovitaks lihtsalt erinevaid sorte proovida (sordikirjelduse võib ka enne läbi lugeda, kui inimene soovib muredat, siis salatikartulit valida pole vist mõistlik).
Kusjuures jahtunult naiteks heledad ja valge sisuga kartulisordid maitsevad vastikult. Mida tumedam kollane, seda parem.
jahust kartulit tuleb lihtsalt natsa vähem keeta
Kusjuures väga palju sõltub kartuli maitse juures maast, kus mugul on kasvanud. Üks ja sama sort erineva mulla peal võib olla väga erinev. Mul on selline savikam muld ja ka muredamad sordid ei kasva nii muredad kui võiks .Samas tuttaval kerge liivamaa ja samad sordid hoopis muredamad ja teise maitsega. Nii et kes kartuli ostmise peal väljas on, siis tasub ikka katseeksituse meetodil leida sobiv kasvataja ja sort. Kuigi jah, eks viimasel ajal tuleb tihti ette, et kartul tuleb ühest ja samast hoidlast, lihtsalt turuletil on müüjaks talu x ja y
Kui avastasin Leyla siis hakkasin seda fännama, hästi universaalne kartulisort.
Viimati sattus poest “Marabel”. Kergelt nagu roosakas koor ja seest kollane. Mulle meeldis.
Muredat nn pudrukartulit peab oskama keeta ja seda ei saa potti visata ja unustada. Eelistatakse sellised kõvu mittemuredaid sorte. Siingi kiidetakse seda Laurat. Minu meelest kõlbavad need Laura-taolised ainult supikartuliks ja salatisse. Peolauakartulina on kõva Laura muidugi ilusam.
Täpselt samal arvamusel sinuga – ka minu meelest kõlbavad Laura ja taolised ainult supikartuliks ja salatisse. Samas Maret ja Adretta oma suure muredusega on jällegi tüütud keeta nii, et ei laguneks.
Olen avastanud sellised sordid nagu Alouette, Red Lady ja Baltic Rose. Minu jaoks on need just parajad. Muredad, aga mitte nii muredad, et keedes tükkideks laguneks.
Laura on see punane? Neid ma hakkan kevade poole ostma, sest nad säilivad võrreldes teiste sortidega paremini ja ei ole nii kärnas-krimpsus kevadeks.
Mul on kevadiseks kartuliks, mis säilib keldris paremini kui teised, Baltic Rose. Koor on tumeroosa ja sisu kollane. Toidupoes pole seda sorti müügil näinud, aga seemet müüakse aianduspoodides.
Olen avastanud sellised sordid nagu Alouette, Red Lady ja Baltic Rose. Minu jaoks on need just parajad.
Baltic Rose muredust ei mäleta, olen küll kasvatanud pea-aegu igal aastal, aga mul kipub see ussitama minema, no ikka üsna hullusti ussitama. Sdel aastal ostsin vaid seetõttu veidi seemet, et Teele oli juba läbi müüdud. Red ladyt panin vaid ühel aastal, ilmselt sealt midagiasjalikku ei saanud, seega rohkem pole proovinud.
See kägu, kelle liivase maa peal pea-aegu midagi eriti ei kasva.
Muredat nn pudrukartulit peab oskama keeta ja seda ei saa potti visata ja unustada. Eelistatakse sellised kõvu mittemuredaid sorte. Siingi kiidetakse seda Laurat. Minu meelest kõlbavad need Laura-taolised ainult supikartuliks ja salatisse. Peolauakartulina on kõva Laura muidugi ilusam.
Täpselt samal arvamusel sinuga – ka minu meelest kõlbavad Laura ja taolised ainult supikartuliks ja salatisse.
Aga mis neil siis tavalise praekõrvase kartulina viga on? Või ahju- ja pannikartulina? Miks need sordid on vaid supiks ja salatiks sobivad?
Aga mis neil siis tavalise praekõrvase kartulina viga on? Või ahju- ja pannikartulina? Miks need sordid on vaid supiks ja salatiks sobivad?
Praekõrvase kartuli valik on loomulikult täielikult isikliku eelistuse küsimus nagu see, milline muusika inimesele meeldib jne.
Aga viga on minu jaoks see, et ideaalne praekõrvane kartul peab minu jaoks kahvliga vajutamisel tunduma mõnusalt pehme ja murenema, kuid tihked kartulid seda ei tee. Seega olen leidnud enda jaoks nö. õige muredusega kartulid, mis potis päris pudruks ei kee, aga kahvli all tunduvad muredad.
See kägu, kelle liivase maa peal pea-aegu midagi eriti ei kasva.
Ju siis tõesti asi maas. Meil teist tüüpi muld- savikas, kuivemal ajal muutub kõvaks nagu telliskivi, nii et labidat on raske sisse lüüa. Aga kartul kasvab ja annab hästi saaki.
Mulle meeldib Ants, hea mure kartul.
Eks oleneb ka, milleks tahad kasutada. Vaata ka siia:
Nii vahva leht, huviga lugesin.