See on tõesti väga halb tunne, kui niimoodi kogu töö ja vaev minema tassitakse. Sain ise ka just paar nädalat tagasi sellise üllatuse osaliseks, aga maasikatega. Suvilasse sai ilus suur põllulapp tehtud maasikate jaoks ja paistis, et tuleb palju maasikaid, vaatasime loori alt lastega üle, et kaks päeva veel, siis võib korjama tulla. Kahe päeva pärast ei olnud enam midagi korjata, puhas töö oli tehtud. Eelmine aasta tundus ka, et marjad kadusid kuidagi äkki ära ja peaaegu midagi alles ei jäänud, aga arvasin, et linnud ja seetõttu saigi loori alla pandud. Seekord kadusidki siis otse loori alt, loor oli ära tallatud, mingid porised jalanõude jäljed osaliselt mõnes kohas, aga ilusti tagasi pandud. Tunnistan, et istusin ja nutsin väga pikalt, abikaasa lohutas, et võime turult ju ka maasikaid osta ja ega moos tegemata jää, aga minu jaoks see ongi nii abitult nutmaajav ja vihastav, et miks me peaksime turult minema ostma, kui oleksime pidanud saama oma põllult ise kasvatatud maasikaid. Nii palju nägin vaeva, lapsed ka aitasid, hoolitsesime oma põllukese eest, et keegi tropp saaks kastidega minema vedada. Olen üsna kindel, et keegi naabritest, sest naabreid on 4-5, sinna ei satu juhuslikke hulkujaid ja võõras ei tea, millal õige aeg vargile tulla oleks, põld täpselt maja külje all ja liikumise peale lähevad kogu hoovis tuled põlema. Kui oleks võõras varganägu, siis vaevalt, et roniks üle 2-meetrise aia hea õnne peale, et keegi ei märka ja siis eredas lambivalguses akende all edasi nopiks rahulikult, pidi ikka kindel olema, et ei ole kedagi majas. Kuidagi jäigi see okas hinge nüüd, ei ole suvilasse minemise isu enam ja kurb on olla, loodan et need marjad sõna otseses mõttes kurku kinni jäävad.
Pange kindlasti salakaamerad. Maasikaid ei saa pimedas korjata, sest siis lihtsalt ei erista punast marja rohelisest, seega teie ere valgustus oli vargale rõõmuks. Valgus põleb, aga teie 2-meetrine aed pakub vargale pilguvarju. Ilma valvekaamerata nagu varga paradiis teil seal. Kui naabrusest, siis küllap käivad teie õuel päris tihti passimas, et mida võtta annab. Kas naabrite seas mõnda usaldusväärsemat isikut ei ole, kellega annaks rääkida, et mis tema arvab kes võis olla? Kas keegi märkas öösel teie aias valgust põlemas? Kes teil seal naabritest nö ametlikult külas on käinud ja näinud, et kaameraid pole? Küll väikses kohas juba teatakse, kellel pätid kombed. Aga sa oleks võinud ikka politseisse ka avaldada, mil värsked jäljed olid maas. Vähemalt piirkonnapolitseinikuga võiksid ka nüüd paar nädalat pärast juhtunut ikkagi rääkida.
Lätlased ja leedukad tuuritavad jah nii, et tahaks piirikontrolli tagasi. Mul selliste sigade tõttu juba tervest nende rahvusest päris kehv mulje kujunenud. Leedukad eriti mõru maiguga. Aga ma arvan, et maasikaid nad ei viitsi küll kokku korjata. Usun ka, et keegi naabrusest jälgib teid.
Palju aastaid tagasi sai ka aias ühte ja teist kasvatatud. Kohalikud raksus käijad kipuvad sellised lohakad olema. Mina olen maasikapeenralt leidnud võtmepaela ja kord suisa mobiiltelefoni. Nii et kui oleks viitsinud politseisse minna, küllap oleks ka ära tuvastanud. Tol ajal oli naabruskandis palju ühes vanuses teismelisi, küll mõni neist.