Palun abi, ise ei suuda seadust tõlgendada. Nimelt, olin 2011 aastal osaliselt töötu (4, 5 kuud), 3 nädalat haiguslehel ning teenisin palka 5060 (bruto), kuidas nüüd arvestatakse vh? Kas see 5060 jagatakse 12?
Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › minu vanemahüvitis
Teema: minu vanemahüvitis

RE: minu vanemahüvitis
Saadud TÖINE sotsmaksustatud tulu jagatakse 365-töövõimetuspäevad, saad u 1 päeva VH
st
töötuse kuud välja ei jää, 3 haigusenädalat aga küll.

No aga kui ma jääksin dekreeti sel aastal nt 20ndast augustist, kas siis selle aasta tulu jagatakse samuti 12-ga või ikkagi 7 kuuga? Kas ei peaks ikkagi olema, et töine tulu jagatakse töötatud ajaga?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]No aga kui ma jääksin dekreeti sel aastal nt 20ndast augustist, kas siis selle aasta tulu jagatakse samuti 12-ga või ikkagi 7 kuuga? Kas ei peaks ikkagi olema, et töine tulu jagatakse töötatud ajaga?[/tsitaat]
Töövõimetuspäevad jäävad välja, nagu eelnevalt kohalik ka juba vastas.
Rasedus- ja sünnituspuhkus ehk dekreet on samuti töövõimetus ja need päevad jäävad välja.
Muu mittetöötamine – lapsehoolduspuhkusel olek, õppimine, töötu olemine – välja ei jää.

Seega, kui saaksin vanemahüvitist selle aasta järgi,siis jagatakse ikkagi töötatud ajaga, sest sünnitusleht on töövõimetus?

Jagatakse nende päevade arvuga, mis jäävad aastas töövõimetuspäevadest üle. See ei ole sama, mis töötatud aeg. Kuid kui lähed näiteks 1.september dekreeti, ja ülejäänud aja aastatst töötasid, siis tõepoolest võid arvestada, et aasta töine tulu (haigusrahad ei lähe arvesse) jagatakse 8 kuuga. Täpne kalkulaator siin: http://www.kalkulaator.ee/?lang=1&page=14
NB! Dekreedirahade arvestamisel jagatakse aasta tulu 365-ga, olenemata sellest, kui palju sa töötasid või haiguslehel olid.

[tsitaat]Seega, kui saaksin vanemahüvitist selle aasta järgi,siis jagatakse ikkagi töötatud ajaga, sest sünnitusleht on töövõimetus?[/tsitaat]
Kui sa jääd 2012 dekreeti ja VH, siis sa saad 2011 aasta põhjal oma rahad.

[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
Kui sa jääd 2012 dekreeti ja VH, siis sa saad 2011 aasta põhjal oma rahad. [/tsitaat]
Pärast 13.august dekreeti jäänutele algab VH juba 2013 aastal ja VH järelikult 2012 järgi.

Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › minu vanemahüvitis
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.