See ei ole otseselt isegi arvamus, vaid rohkem juba hinnang. Ja inimesed, kes pidevalt kõigele negatiivseid hinnanguid annavad, ei ole enamasti kuigi populaarsed. Üldse olen tähele pannud, et inimesed, kes suudavad hinnangute andmisest hoiduda ja oma arvamuse endale hoida, on meeldivamad ja populaarsemad.
Samuti võiks järgida vana tõde – kui sul pole midagi head öelda, siis ole lihtsalt vait. Ega oma negatiivsete arvamuste ja hinnangute välja pritsimine maailma paremaks ei tee.
Jah, võib ka eriarvamused täiesti maha vaikida ja oma arvamuse endale hoida. Aga suur puudus minu jaoks on siin see, et niimoodi inimestega suhtlemine pole üldse huvitav.
Okei, mõnes situatsioonis (kus niikuinii pole aega hakata pikalt-laialt jahuma) see ju sobib – ütled lihtsalt selleks, et midagi vastata: “Ahah, tore” ja nii pikaks see vestlus jääbki. Aga kogu aeg rääkida teadmisega, et oma arvamuse peab endale hoidma ning et teine inimene sulle ka oma arvamust ei avalda… nii igav! Olen küll kokku puutunud seltskondadega, kus selline vestlus käib enam-vähem kogu aeg. Tulemus on see, et varsti märkad, et hakkad seltskonnast irduma. Jah, midagi hullu ju ei ole, nad on nii toredad, nii viisakad… Aga ei viitsi (ehk ei leia enam motivatsiooni) rääkima minna, tapvalt igav on.
Eelistaks sellist vestlust, kus inimene lihtsalt ei vaiki või ütle iga asja peale automaatselt: “Oi, nii tore!” , vaid ütleb välja oma erineva arvamuse näit. reisi või söögikoha kohta. Kuid ta teeb seda rahulikult, mitte esimest inimest paikapaneva tooniga ( “Häh! “) või närveldades ja meeleheitlikult võideldes, et esimene inimene muudaks tema arvamuseavalduse peale ka oma arvamust.
Kui keegi pidevalt kasutab eriarvamuste korral mahategevat või pisendavat tooni, siis võivadki hakata tunduma selle inimese arvamuseavaldused/kommentaarid ebameeldivad: miks ta peab alati minu rõõmu milleski ära rikkuma – olgu parem vait! Ei tahagi talle enam midagi rääkida…
Kui sama inimene rahulikult ütleks, et tal oleks sellel reisil igav (“sest ma ei ole see tüüp, kes…”) või et tema selle söögikoha fenomenist aru ei saa ja pole käinud ka – see oleks ju täiesti ok? Või näiteks küsiks, et mis oli sulle sellele reisil huvitav või mis selles söögikohas meeldis? Ah pastaroad – no ma pole eriline pastafänn, nii et ma vist ikka ei lähe sinna sööma, aga mulle meeldib … ja ma käin …, sest seal on see toit minu meelest nii hea. Ka see oleks ju täiesti normaalne? Ei peagi tingimata nö. kaasa määgima. Inimesed ongi erinevad. Saab ju oma eriarvamust ka rahulikult väljendada.
Kui aga teemaalgataja mainitud inimene nagu peab pidevalt halvustama ja pisendama oma tooniga, siis ma jah, ei imesta, kui teemaalgatajat häirib ja ta hakkab eemale hoidma. Või selle inimese seltskonnas rohkem vaikima sellest, kus ta käis või mida tegi. Ega sellised, kes on harjunud halvustava tooniga arvamust avaldama või kommenteerima, enamasti ei muutu ka, sest nende meelest pole midagi valesti või on nad koguni uhked (kuidas nemad kõik paika panevad).